גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות האזהרות: רווחים של 638 מיליון ש' לחברות האשראי

ההאטה במשק מדאיגה, הרגולציה לא מרפה וממשיכה להקשות, והמנכ"לים של שלוש חברות האשראי תמימי דעים: 2012 תהיה שנה קשה ■ בינתיים, הרווחים עלו ב-2011 ב-10% וניסיון העבר מלמד שגם הורדת העמלה הצולבת לא באמת צפויה לפגוע בחברות

מה יקרה לחברות האשראי בשנת 2012? לשלושת המנכ"לים שלהן יש תשובה אחידה בעניין הזה: יהיה רע מאוד. "השילוב של ירידה בצמיחה במשק וירידת העמלה הצולבת יביא לשחיקה ברווחיות", מעריך מנכ"ל ישראכרט, דב קוטלר. "התחרות בעיצומה, המרווחים יורדים", מסביר מנכ"ל כאל, ישראל דוד. ומנכ"לית לאומי קארד, תמר יסעור, מסכמת: "אנחנו בכוננות ספיגה". אחת הערכות מדברת על כך שהרווח המצרפי של החברות יירד ב-25% ב-2012.

אפשר להבין את מנכ"לי חברות כרטיסי האשראי. המשק בהאטה והרגולציה מכה בהם. בנובמבר הנחית עליהם ביהמ"ש הקדמה ב-8 חודשים של ירידת העמלה הצולבת ל-0.875%. בינואר כפתה עליהם רשות ההגבלים מתווה שבו תרד העמלה הצולבת ביולי הקרוב ל-0.8% ומשם בהדרגה תוך שנתיים ל-0.7%. נכון, מדובר בפרומילים, אך בשוק של 200 מיליארד שקל, כל עשירית אחוז בעמלה הצולבת מגלמת באופן תיאורטי ירידה שנתית של 200 מיליון שקל בהכנסות.

ובכל זאת, אחרי קולות הבכי והנהי, הנה כמה עובדות: הרווח המצרפי של שלוש החברות הסתכם אשתקד ב-638 מיליון שקל, עלייה של 10% בהשוואה ל-2010. ההכנסות הגיעו ל-3.8 מיליארד שקל, עלייה של 7%. בשנת 2006, לשם השוואה, הרווח היה 355 מיליון שקל, וההכנסות עמדו על 2.65 מיליארד שקל. ומדוע אנו משווים את שנת 2011 לשנת 2006? כי ב-2006 החל המתווה הקודם להפחתת העמלה הצולבת. תוך חמש שנים ירדה העמלה הזו ב-30% משיעור של 1.25% ל-0.875%. ומה קרה לרווחי החברות בתקופה זו? עלו ב-80%, כלומר ב-12% בשנה בממוצע. נחזור שוב על הנתון: העמלה הצולבת ירדה ב-30%, אך רווחי חברות האשראי עלו ב-80%.

איך זה קרה? סיבה עיקרית לכך הייתה הצמיחה בשוק. השימוש בכרטיסי אשראי עלה מ-131 מיליארד שקל בשנת 2006 ל-198 מיליארד שקל בשנת 2011, עלייה ממוצעת שנתית של 8.6% ועלייה מצטברת של 51%. המשוואה פשוטה: שיעור העמלה יורד אבל היקף השימוש בכרטיסי אשראי עולה, כך שהמכפלה של היקף הגיהוץ בשיעור העמלה נותנת מספר גבוה יותר בשורת ההכנסות.

ויש עוד סוגיה. כיום עומד מרווח הסליקה על כ-0.1%, מרווח קטן המעיד על תחרות קשה על בתי העסק. תיאורטית, ירידה בעמלה הצולבת תגרום כמעט מיד לירידה בשיעור זהה בעמלת הסליקה. מעשית, מאחר שהעמלה הצולבת היא משחק סכום אפס בתוך הענף, יוכלו החברות לנצל את הירידה כדי להגדיל את מרווח הסליקה. אגב, זה בדיוק מה שקרה באוסטרליה. כאשר העמלה הצולבת ירדה שם בחצי אחוז, עלה כתוצאה מכך מרווח הסליקה מ-0.1% ל-0.4%.

ולכן, למרות התחזיות השחורות, אין פלא שבשיחה סגורה אומר לנו אחד המנכ"לים כי "לא צריך להגיב בהיסטריה. ירידה חדה ברווח תהיה רק אם תתפתח תחרות מחירים גדולה. העלייה במחזורים תמתן את הירידה בעמלה. בשנה הראשונה תהיה שחיקה אחר כך תהיה רציונליזציה ומרווח הסליקה יעלה".

הנה שלוש נקודות לסיכום שנת 2011 בענף כרטיסי האשראי.

המנוע נתקע

מוסכמה בקרב חברות האשראי גורסת שהאשראי החוץ בנקאי הוא מנוע הצמיחה של הענף. החברות משקיעות הון רב בשיווק הכרטיסים החוץ בנקאיים, ובניסיון לשכנע את הלקוחות לראות בהן מקור לאשראי מהיר. בריבית ממוצעת של 11.8%, וכששיעורי הדיפולט קטנו, זה גם משתלם מאוד. יש רק בעיה אחת: הצמיחה בשוק החוץ בנקאי נעצרה. מנוע הצמיחה נתקע.

הנה המספרים. לאחר צמיחה של 25%-40% מדי שנה מאז 2006, בשנתיים האחרונות האשראי החוץ בנקאי אינו גדל. בסוף 2010 עמד היקף האשראי הזה על 4.1 מיליארד שקל, ובשנת 2011 הוא צמח בשיעור זניח והגיע ל-4.2 מיליארד שקל.

כל חברה וסיבותיה עימה: בכאל האשראי ירד ב-6% בגלל חוזר חובות פגומים ובעיות עם בנק ישראל. ישראכרט עברה למודל חיתום שמרני והקטינה את האשראי ב-10%. רק לאומי קארד צומחת כבעבר. בשנת 2011 גדל האשראי שלה ב-22% והגיע ל-1.58 מיליארד שקל, והיא סוגרת את הפער מול כאל, לה אשראי של 2 מיליארד שקל.

הרווח המימוני, נגזרת של האשראי החוץ בנקאי, הגיע ל-545 מיליון שקל ומהווה 14.4% מהכנסות החברות, בהשוואה ל-12.9% ב-2010. זה עדיין שיעור נמוך מכדי להוות תחליף לאובדן הכנסות עתידי. בקצב הזה זו לא תהיה מסה קריטית של 25% מההכנסות לפני סוף העשור.

בחברות מבינים זאת היטב ומתכוונים להאיץ את פעילות האשראי. קוטלר רואה בנחיתות של ישראכרט בהיקף האשראי השוק בנקאי בעיה המצריכה תיקון. דוד מציב לכאל יעד שאפתני: "עד 2015 נכפיל את התיק ונגיע לאשראי של 4 מיליארד שקל", הוא אומר.

1.6 מיליון כרטיסים חוץ בנקאיים

למרות שהאשראי החוץ בנקאי נמצא בסטגנציה, מספר הכרטיסים החוץ בנקאיים הולך וגדל. מתוך 6 מיליון כרטיסים בישראל יש 4.38 מיליון כרטיסים בנקאיים ו-1.62 מיליון כרטיסים חוץ בנקאיים. אבל הנתון הזה מטעה כי עיקר הכרטיסים הבנקאיים הם מלאי שהונפק בעבר. בשנתיים האחרונות כל כרטיס שני שמונפק הוא כרטיס חוץ בנקאי.

השימוש בכרטיסים החוץ בנקאיים הגיע בשנת 2011 ל-38 מיליארד שקל, 19% מהגיהוץ הכולל בישראל, בהשוואה ל-15% לפני שנתיים ול-12% בשנת 2007. השימוש בכרטיסים האלה גדל ב-2011 ב-16.4% בהשוואה לעלייה של 5.5% בכרטיסים בנקאיים. אמנם השימוש בכרטיס בנקאי גבוה ב-57% מכרטיס חוץ בנקאי, אבל הפער נסגר לאיטו - בשנת 2010 ההפרש היה 65%.

המובילה בתחום היא ישראכרט עם 608 אלף כרטיסים חוץ בנקאיים בהשוואה ל-545 אלף בלאומי קארד ו-465 אלף בכאל. רק בסוף 2009 היו שלוש החברות בנקודת שוויון עם 420 אלף כרטיסים לכל אחת. ישראכרט מובילה גם בשימוש הממוצע בכרטיס - 2,050 שקל בחודש. בלאומי קארד הנתון הזה עומד על 2,035 שקל בחודש, וכאל מאחור עם 1,772 שקל בחודש.

עלייה בהוצאות שכר

אחד האיומים הגדולים על חברות האשראי הפך בשנת 2011 לוודאות. עובדי לאומי קארד עדיין לא התעוררו, אבל בכאל ובישראכרט, נחתם הסכם עבודה המקנה לעובדים תוספות שכר וזכויות נוספות שמתבטאות בהרבה כסף.

כמה יעלו הסכמי העבודה החדשים לחברות? בישראכרט לא טורחים לתת גילוי נאות, אבל כאל מפרטת כי עלות הסכמי העבודה תהיה 30 מיליון שקל בכל שנה עד 2014. מאחר שהוצאות השכר השנתיות של כאל הם 238 מיליון שקל, מדובר בעליה של 12.6% בהוצאות. לא קל.

בראייה מצרפית עלות השכר הממוצעת של 4,100 עובדי חברות האשראי עמדה ב-2011 על 15,400 שקל בחודש - קפיצה של 15% בהשוואה לשנה קודמת. ועדיין מדובר על כמחצית מעלות השכר הממוצעת במערכת הבנקאית. השכר הגבוה ביותר הוא בישראכרט שם עלות השכר הממוצעת לעובד מגיעה ל-17,612 שקל בחודש. אחריה כאל עם 14,912 שקל בחודש, ואחרונים עובדי לאומי קארד - נטולי הוועד - עם 13,684 שקל.

ומה לגבי שכר הבכירים? עלות שכרם של בכירי ישראכרט עמדה על 13.1 מיליון שקל בשנה, עלות שכרם השנתית של בכירי כאל הייתה 10.1 מיליון שקל בשנה, ועלות שכרם של בכירי לאומי קארד הגיעה ל-8.4 מיליון שקל בשנה.

רווח והכנסות

אשראי חוץ

שכר

שכר
eran-p@globes.co.il

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים