גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שאלות על הגרעין האיראני

אין לי צל של מושג מה התשובות - אבל לפי הגיונם של הדברים, אלה השאלות

אין לי צל של מושג מה הן התשובות האמיתיות והנכונות ל-4 שאלות-מפתח בכל הקשור לגרעין האיראני; אבל אני סבור שלפי הגיונם של דברים השאלות הן אלה.

1. האם איראן אכן מפתחת יכולת גרעינית למטרות צבאיות? ואם כן, מהו לוח-הזמנים לכך?

לפי עמדת הממשל האמריקני, הפרסומים הזרים וגם לפי עמדת גורמי מודיעין ישראליים, משטר האייתוללות טרם הכריע אם לפתח יכולת גרעינית צבאית, ועדיין יש למערב פסק-זמן "לשדל" אותם לא לעשות כן, על-ידי נקיטת סנקציות כלכליות בינלאומיות חריפות.

האיראנים עשויים (כתוצאה מהסנקציות) להסכים לפיקוח בינלאומי ו"לרדת" מהאופציה הגרעינית, תוך דרישה להדדיות עם ישראל - דבר מסוכן ומסובך כשלעצמו, שעלול להביא ללחץ בין לאומי על ישראל.

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא שלילית - לשון אחר, אם טרם נפלה הכרעה ועדיין קיים חלון זמן - אין מקום למהר בתקיפה צבאית על כל הנגזר ומשתמע מכך. אם, לעומת זאת, נפלה ההכרעה - יש לעבור לשאלה השנייה.

2. האם גרעין איראני למטרות צבאיות כשהוא מצוי בידי משטר האייתוללות מהווה סכנה קיומית לישראל?

איראן אינה דנמרק. המשטר האסלאמי הקיצוני קורא להכחדתה של מדינת ישראל. מנהיגיו אינם קוראים להשמדת מדינה הנמנית עם האיחוד האירופי או להשמדתה של ארה"ב. יש חכמים ויודעי דבר הטוענים כי נשק גרעיני עלול לזלוג לארגוני טרור בינלאומיים, וכי בנסיבות מסוימות איראן עצמה עלולה ללחוץ על ההדק ולהפעילו נגד ישראל, תוך "ספיגת" המכה השנייה של ישראל, שתבוא עליהם (לפי פרסומים זרים) מהאוויר וממעמקי הים.

ויש חכמים ויודעי דבר אחרים הטוענים כי איחרנו את הרכבת, וכי לא יהא "אסון" אם לאיראן תהיה יכולת גרעינית צבאית (כמו לפקיסטן), ושבמקרה קיצון כזה יתקיים מאזן-אימה הדדי. דבר אחד ברור: קיומה של יכולת צבאית גרעינית בידי איראן תגרום במישרין לאובדן חופש הפעולה הצבאי של ישראל, והיא אף עלולה להאיץ פיתוח של יכולות צבאיות גרעיניות במדינות אחרות במזרח-התיכון כמו טורקיה, מצרים וערב הסעודית.

ישראל השמידה את הכור הגרעיני העיראקי, ולפי מקורות זרים גם את הכור הגרעיני הסורי. מבחינת ההיגיון שהיה מונח ביסוד פעולות אלה, דין המתקנים והכורים האיראניים חייב להיות זהה. אותו היגיון היה מנחה את ארה"ב אם קובה או ונצואלה (שאינן מאיימות "לחסל" אותה) היו מנסות לפתח יכולת גרעינית צבאית. זה היה לוקח לאמריקנים 24 שעות להשמיד מן היסוד את הכורים והמתקנים שלהן.

אם התשובה לשאלת-מפתח שנייה זו היא חיובית - לשון אחר, אם יכולת צבאית גרעינית בידי איראן מהווה סכנה קיומית לישראל - יש לעבור לשאלה השלישית.

3. בהנחה שגרעין איראני למטרות צבאיות אכן מהווה סכנה קיומית לישראל, האם יש לישראל יכולת עצמאית (ללא השתתפות ארה"ב ומדינות נאט"ו מסוימות) לחסל לבדה את המתקנים והכורים האיראניים, שחלקם מצויים על פני האדמה וחלקם מצויים בעומקי האדמה?

למתקפה ישראלית עצמאית (ללא אור ירוק אמריקני) עלול להיות מחיר כבד: נתק פוליטי מידידות ישראל ובראשן ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי, עקב ההשלכות הקשות שיהיו למתקפה על הכלכלה העולמית; ומכת טילים איראניים על מרכזי הערים בישראל ועל מתקנים אסטרטגיים שלה, לרבות דימונה; ומכת טילים אפשרית מצד החמאס, הג'יהאד האסלאמי וחיזבאללה, דבר שעלול לחייב את ישראל לכניסה קרקעית לעזה וגם לדרום לבנון; והפיכת איראן למדינה נוקמת שתנסה לשקם את מתקני הגרעין שלה.

אם התשובה לשאלת-מפתח שלישית זו היא שלילית - לשון אחר, אם אין לישראל לבדה יכולת צבאית כזו - אין טעם בהמשך הדיון העיוני-אקדמי, ויש לקוות שארה"ב תעשה את העבודה (עם או בלי ישראל). אולם אם התשובה היא חיובית (לאחר שיובאו בחשבון כל תוצאות הלוואי של התקיפה) - יש לעבור לשאלת-המפתח הרביעית והאחרונה.

4. בהנחה שיש לישראל יכולת צבאית עצמאית לחסל לבדה את מתקני וכורי הגרעין האיראניים - כמה זמן יחלוף עד לשיקום מתקני הגרעין (על רקע הביקורת הבינלאומית הקשה על ישראל) ולנקמה?

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא "תקופה קצרה של שנתיים-שלוש", קיים סימן שאלה מובהק לגבי התועלת שבתקיפה (בשים לב לתוצאות הלוואי שלה). אם, לעומת זאת, השיקום יארך 5 או 10 שנים, יש לשקול בחיוב את התקיפה - חרף המחיר הכבד שישראל תשלם ומתוך תקווה שבמהלך תקופת ביניים זו, ובעקבות הסנקציות הכלכליות הבין לאומיות (אם ימשיכו לעמוד בתוקפן), יחול שינוי פוליטי פנימי באיראן. עלינו לזכור תמיד שאין לישראל ריב עם העם האיראני, אלא עם משטר האייתוללות ששולט בו.

לסיכום, איני מקנא בראש הממשלה בנימין נתניהו, בשר הביטחון אהוד ברק, ובחברי הקבינט שאמורים לקבל את אחת מההחלטות הקשות והגורליות מאז קום המדינה. להבדיל מרבים וטובים אחרים, אני סומך עליהם שיקבלו החלטה עניינית, שקולה ומושכלת, שתבטיח את קיומה של ישראל לעד.

הכותב הוא ראש משרד עורכי הדין כספי ושות'.

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסות באירופה; חברת היוקרה השוויצרית Richemont מזנקת

הניקיי ננעל בירידות של 0.4%, מדדי שנחאי ושנזן ננעלו בעליות של 1% ו-1.1% בהתאמה ● חברת היוקרה השוויצרית Richemont הודיעה על שיא מכירות של שנה שלמה, ומנייתה מזנקת ביותר מ-5% ● החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים ללא שינוי ממשי

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית