גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע וכיל הצילו את המעו"ף: אחראיות ל-56% מהרווח המצרפי

הרווח הכולל של החברות הגדולות בבורסה נותר יציב ב-2011: 39.6 מיליארד שקל ■ ירידה של 28% בהיקף הדיבידנד שחולק ■ 4 הבנקים החברים במדד הרוויחו אשתקד 6.6 מיליארד שקל

למרות המפולת בשווקים, המחאה החברתית, התהדקות הרגולציה, העלאת שיעורי מס החברות וההאטה במשק, שנת 2011 הייתה שנה לא רעה בכלל לחברות המעו"ף.

רוב החברות הצליחו לרשום גידול בהכנסות וברווח, ובשורה התחתונה הרווח המצרפי של 25 החברות הגדולות בבורסה כמעט ולא השתנה. בסוף 2011 הוא הגיע ל-39.6 מיליארד שקל, לעומת 39.8 מיליארד שקל ב-2010. ההכנסות המצרפיות, לעומת זאת, עלו ב-18% ל-366.4 מיליארד שקל, כאשר רק שתי חברות רשמו ירידה בהכנסות. הנתונים הללו עולים מסקירה שהכין עבור "גלובס", בית ההשקעות אי.בי.אי.

"הרווח השנתי המצרפי מלמד כי מדד המעו"ף נסחר במכפיל 10.8 בלבד על רווחי 2011", אומר אורי ליכט, מנהל מחלקת המחקר של אי.בי.אי, "וזהו מכפיל נמוך בהשוואה לשנים קודמות".

מהנתונים עולה עוד כי ברבעון הרביעי הרוויחו חברות המעו"ף 11.2 מיליארד שקל - ירידה של 5%, אולם הכנסותיהן דווקא עלו ב-19%, ל-96.5 מיליארד שקל. באופן כללי, תוצאות השנה החולפת והרבעון הרביעי מעידות על מגמה בולטת לפיה חברות החשופות לחו"ל הציגו תוצאות טובות יותר מאלו הפעילות בעיקר בישראל.

"חברות שרוב פעילותן מופנית ליצוא, והחשיפה שלהן לשוק המקומי יחסית קטנה, כמו טבע, כיל, נייס ומלאנוקס הציגו שיפור עסקי נאה בפעילותן", אומר ליכט. "מן העבר השני, חברות שעיקר פעילותן מכוון לשוק הישראלי, כמו חברות התקשורת, הבנקים, חברות המזון וחברות זיקוק ושיווק הדלקים, הציגו ברוב המקרים פגיעה בהכנסות וברווח". לגבי הרווחים ברבעון הרביעי ציין ליכט כי "הם הושפעו בין השאר מאירועים חד פעמיים, שהבולט ביניהם הוא העלאת מס החברות".

אז מיהן החברות שרווחיהן קטנו ב-2011 ומיהן השתיים שאף עברו להפסד? כמה תרמו הבנקים לרווחיות, ומיהו הסקטור שבקושי תרם השנה להכנסות ולרווחים? לפניכם נתוני 2011 של 25 החברות הגדולות בבורסה של תל אביב.

42% זהו חלקה של טבע ברווח המצרפי של חברות המעו"ף. ענקית הגנריקה הרוויחה ב-2011 16.5 מיליארד שקל, עלייה של 7% לעומת 2010. ההכנסות של טבע עמדו על 68 מיליארד שקל, עלייה של 11% לעומת השנה המקבילה, ובאי.בי.אי. הסבירו את התפלגות ההכנסות בכך ש"מכירות הקופקסון היוו 20% מהמכירות בכל השנה, אך ברבעון הרביעי, כתוצאה מהכללת סאפלון ומוצרי המקור שלה, ירדה השפעת הקופקסון, כך שהוא היווה רק 16% מהכנסות טבע".

מי שעוד בלטה בתרומתה לרווחים היא יצרנית הדשנים כיל, שחלקה ברווחי חברות המעו"ף עמד על 14%. כך ששתי החברות הגדולות במעו"ף אחראיות ל-56% מסך הרווחים שרשמו החברות בו.

את התרומה הקטנה ביותר לרווח סיפקה פז (133 מיליון שקל), כאשר בזן וישראמקו סיימו שנה שלילת עם הפסדים של 323 מיליון שקל ו-72 מיליון שקל, בהתאמה. מה ששחק את תוצאות שתי החברות שעברו להפסד הם מרווחי הזיקוק הנמוכים ששררו ברבעון הרביעי.

יחד עם זאת ליכט לא מביע דאגה בשאר לעתידן. "אנו שואבים אופטימיות זהירה לקראת הרבעון הראשון של 2012 שכן מתחילת השנה מרווח הזיקוק זינק לרמות גבוהות, מה שמגדיל את הסיכוי כי החברות יצליחו לחזור לפסי רווחיות מתחום פעילות זה", הוא אומר. "יחד עם זאת, תחום האנרגיה בכלל ומרווחי הזיקוק ומחירי התזקיקים בפרט מאופיין מתחילת השנה בתנודתיות גבוהה מה שמחייב משנה זהירות".

28% זו הירידה בהיקף הדיבידנד שחילקו חברות המעו"ף בשנת 2011. בשנה שעברה 16 מתוך 25 החברות חילקו דיבידנד, והוא עמד על 14.1 מיליארד שקל, כאשר בזק לבדה הייתה אחראית לכרבע מהדיבידנד המצרפי. ב-2010 הסתכם הדיבידנד המצרפי שחילקו 16 חברות ב-19.4 מיליארד שקל. אולם הדיבידנד ב-2011 עדיין משקף תשואת דיבידנד נאה של 3.3%.

6.6 מיליארד שקל - זהו הרווח המצרפי של ארבעת הבנקים הכלולים במדד המעו"ף (פועלים, לאומי, מזרחי-טפחות ודיסקונט), והוא דומה מאוד לרווח המצרפי של הארבעה בשנה הקודמת. רווחי הבנקים מהווים כ-17% מהרווח המצרפי של חברות המעו"ף.

רווחי ארבע חברות התקשורת שבמעו"ף - בזק, הוט, סלקום ופרטנר - עמדו על 3.7 מיליארד שקל בסך הכל, והיוו רק 9% מהרווח הכולל. לגבי הסקטור החבוט הזה מציינים האנליסטים של אי.בי.אי. כי "תחום הסלולר חטף את הפגיעה הגדולה ביותר: החברות הציגו ירידה שנתית של כ-20% ב-EBITDA, ושל 36% עד 61% ברווח הנקי".

האנליסטים חוזים כי "שנת 2012 צפויה להיות שנה קשה נוספת לענף, כששורה של מתחרים חדשים צפויים להיכנס אליו ולשנות לגמרי את המבנה התחרותי שלו". הוט, יש לציין, הייתה החברה שהציגה ב-2011 את הצמיחה הגבוהה ביותר ברווחיה מבין כלל חברות המעו"ף, ואלה כמעט שילשו את עצמם, אך נבעו לא מעט מהכנסות חד פעמיות.

7 זהו מספר החברות שרשמו בשנת 2011 ירידה ברווח הנקי. שתיים מבין החברות הללו הן חברות הנדל"ן גזית גלוב ועזריאלי. בהתייחס לסקטור הזה מציינים באי.בי.אי. כי "למרות שנראה ששוק הקניונים בישראל רווי, ובנוסף מתבצע ייזום שצפוי להגדיל את היצע השטחים בתחום, להערכתנו, תחום זה הוא התחום היציב והבטוח בעסקי הנדל"ן המניב בארץ (יותר ממשרדים)".

לפי הנתונים, עזריאלי הציגה את הקיטון החד ביותר ברווחיה (מבין החברות שלא עברו להפסד), אולם זה נבע ברובו מההשקעה במניות לאומי, ומהעלאת מס החברות, בעוד שבפעילות הליבה שלה, בתחום הנדל"ן, נרשמה דווקא צמיחה.

שתי חברות המזון, אסם ושטראוס עלית, הציגו תוצאות מעורבות בשורה התחתונה: הכנסותיה ורווחיה של אסם קטנו ברבעון הרביעי אך לא בשנה כולה, ושטראוס רשמה צמיחה בשני הפרמטרים ברבעון הרביעי, אך שחיקה ברווח השנתי. אולם שתיהן גם יחד הציגו שחיקה חדה ברווחיות התפעולית ברבעון הרביעי.

8% זה השיעור שמהווים רווחי חברות סקטור הנפט והגז במדד מתוך הרווח הכולל של חברות המעו"ף. כך, למרות הבאזז הגדול סביב הסקטור הזה - מה שהביא לתשואות של מאות אחוזים ואף יותר במניות רבות בו, ולכניסה של שלוש חברות למדד המעו"ף היוקרתי - נראה שבינתיים החברות, שעוד לא החלו במכירת הגז, לא מציגות תוצאות מזהירות.

ארבע חברות הסקטור - קבוצת דלק, אבנר, דלק קידוחים וישראמקו - רשמו רווח מצרפי של כ-3 מיליארד שקל, רובם בזכות קבוצת דלק שהרוויחה 2.6 מיליארד שקל (ישראמקו הפסידה, כאמור, 72 מיליון שקל). "הרבעון הרביעי לא סיפק אירועים מיוחדים בסקטור, אך שנת 2012 צפויה לספק מידע מהותי לגבי הפוטנציאל באזורינו במספר קידוחים משמעותיים", מציינים בהקשר זה באי.בי.אי.

תוצאות חברות מעוף

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"