גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החרדים קובעים שיא בגזענות: "לא יותר מ-30% ספרדים בבניין"

פרשת עמנואל חשפה לפני 4 שנים את האפליה כלפי הספרדים במוסדות החינוך החרדיים, אך מתברר שזה מתחיל עוד הרבה קודם - באפשרות לרכוש או לשכור דירה ■ בערים כמו ירושלים ובני-ברק, השוק כבר עושה את הסלקציה בעצמו

זה לקח זמן, אבל בסוף ירד לצילה האסימון. פתאום היא הבינה למה הדירה שירשה בשכונת מקור ברוך הירושלמית נותרת בשיממונה. "לא הבנתי איך זה יכול להיות", היא מספרת. "זו דירה משופצת שאנשים מתפעלים ממנה. היא ממוקמת באזור חרדי שהדירות בו נחטפות, ואף אחד לא לוקח. בגלל שאני לא גרה באזור השארתי את המפתחות לשכן, שהראה את הדירה. ויום אחד, כשיצא לי להראות את הדירה בעצמי, הבנתי מה קורה. האנשים התלהבו מהדירה, ואז עברו על שמות המשפחה בתיבות הדואר בבניין, שאלו לשם השכנים ששמם לא הופיע על התיבה, אמרו תודה והלכו. ואז הבנתי. שמות המשפחה היו מזרחיים, גם השכן שהראה את הדירה היה בעל מראה ש"סניקי, וכנראה הרתיע שוכרים פוטנציאלים ממוצא אשכנזי".

גם אביבית רביע, עיתונאית מקריית ספר שניסתה למכור את דירתה, נתקלה בקשיים דומים. "אני גרה ברחוב שהוא במובהק של בעלי תשובה ומזרחים", היא מספרת. "עמדתי למכור את הבית לליטאי אשכנזי, וערב לפני חתימת החוזה הוא ביטל את הקנייה, בלי להסביר למה. אחר כך הבנתי מאדם שלישי שזה בגלל הצביון של הרחוב".

זו המציאות היומיומית בשוק הנדל"ן החרדי: מגורים ליד אנשים מהזרם שלך ומהעדה שלך. בערים החרדיות החדשות, כמו מודיעין עילית ובית"ר, הניתוב נעשה באמצעות ועדות האכלוס, ועדות קבלה אנונימיות המאשרות קנייה של דירות והשכרתן, ולפעמים השכנים הם שאמונים על מלאכת הסינון. "יש בניינים שבהם מוסכם מראש בין הדיירים שמי שמוכר את הבית מוכר אותו לאדם שמקובל עלינו, ושיהיה אשכנזי כמובן, וכשמגיע הקונה הפוטנציאלי שולחים אותו לאחד השכנים, כדי שיחווה עליו את דעתו", מספר ד', שמכיר את הנושא מקרוב. "כולם יודעים שקצת אחרי שמגיעים מזרחים לאזור מסוים, ערך הדירות מתחיל לרדת".

מ', פעיל חברתי ממודיעין עילית, מתאר גישה דומה. "יש מקומות שבהם מחתימים על חוזה שלפיו לא יותר מ-30% מזרחים בבניין. כשזה מתקרב ל-30%, ועדת האכלוס מבקשת מהמתווך להראות למשפחה המזרחית בניין אחר. לא תמצאי מתווכים או משרדי פרסום שישווקו נדל"ן ללא שיתוף הפעולה של ועדות האכלוס. מי שניסה לעבוד עצמאית מצא עצמו די מהר בלי עבודה בכלל".

בערים מעורבות ותיקות, דוגמת ירושלים ובני ברק, השוק כבר עושה את הסלקציה בעצמו, כפי שקרה אצל צילה. פרשת עמנואל חשפה לפני 4 שנים את האפליה כלפי הספרדים במוסדות החינוך החרדיים, מתברר שזה מתחיל עוד הרבה קודם - באפשרות לרכוש דירה או לשכור דירה.

תלוי איזה ספרדי

ד"ר לי כהנר מהחוג לגיאוגרפיה במכללת אורנים, המשמשת גם כחוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה, התייחסה בעבודת הדוקטורט שלה, בנושא פריסת האוכלוסייה החרדית בישראל, גם לחלוקה העדתית הזו. "על-פי התפיסה החרדית, מבחינת מיתוג הבניין, כמה שיותר אשכנזי - יותר טוב", היא מסכמת את הממצאים, "כיוון שערך הדירות עולה ככל שיש בבניין יותר אשכנזים".

- ספרדים הם לגמרי מחוץ לתחום?

"זה לא שאין ספרדים בכלל, אלא שהספרדים שייכנסו ישתייכו לקבוצות אליטיסטיות יותר. הם יהיו למדנים במיוחד, עשירים, או בעלי שיוך משפחתי מרשים, שקושר אותם לאליטה הפוליטית או לרב גדול. הספרדים, אגב, לא לבד. גם חוגים כמו ברסלב, חב"ד ובעלי תשובה מוערכים פחות, אבל אפשר לומר שלעדתיות יש עדיין משקל יותר גדול מאשר לזרמים השונים".

- אדם שמחליט למכור את הבית ולעבור לעיר אחרת באמת מרגיש מחויב למכור את הדירה לפי רצון השכנים?

"כן, כי הוא עדיין חלק מקהילה שיוצרת לחץ חברתי. אין כאן התנהלות של 'אחריי המבול'. אדם שרצה למכור את ביתו, ולעבור לירושלים, סיפר לי איך 'מיד רצה השמועה, ואחד-אחד הגיעו השכנים וביקשו, או יותר נכון אמרו, שלא אמכור את הבית לספרדים, על מנת לשמור על הצביון הסגור של הבניין, וכדי לא להוריד את ערך הדירות בבניין ואת הביקוש שלו כבניין עם אוכלוסייה אשכנזית, איכותית ואליטיסטית'.

מרואיין אחר, ליטאי, נימק זאת על-פי תפיסתו בכך ש"הספרדים הם עם שונה גם בתוך הבית וגם מחוצה לו. חינוך הילדים אצלם צעקני יותר, הם אלה המביאים את עיקר הנוער הנושר ליישוב, ולמרביתם יש משפחה מסורתית-חילונית שבאה לבקר, וזה חושף את הילדים". לגישתו, במקומות שבהם לא הקימו מנגנוני סינון בראשית הדרך, או הקימו כמה ועדות עם דגשים שונים, היישוב נתפס כפחות חרדי, כפחות אטרקטיבי. חינוך חרדי אשכנזי נתפס כחינוך אליטיסטי, ואנשים לא רוצים לגור במקום פתוח מדי.

- מי יושבים בוועדה?

הנטייה לגור ליד מי שדומה לנו מבחינה סוציו-אקונומית אינה מאפיינת רק חרדים, כפי שמסביר ד"ר נסים ליאון, שחוקר את החברה הדתית בישראל במסגרת המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. "כמו אצל כולנו, הנטייה בחברה החרדית היא לגור עם הדומה. ההבדל הוא רק שבחברה החרדית הדומה הוא לא בהכרח פונקציה של מעמד אלא של קבוצות, של עדות ושל זרמים".

בפני יישוב שמבקש לשמור על הפרדה עדתית עומדות אפשרויות רבות. ועדות האכלוס העירוניות הן אולי הדומיננטיות מכולן. ראשית הקמתן לא לוותה תמיד ברעש גדול, כיוון שהן הוצגו כמי שנועדו לשמור על צביון היישוב ולמנוע כניסה של קבוצות המאיימות על אורח החיים החרדי; נוסח שגם החרדים הספרדים יכלו להסכים איתו, עד שגילו שהוא מופנה נגדם.

"ועדת האכלוס היא פטנט מתוחכם כשאת רוצה לחסום או לדלל אנשים", אומר ח"כ חיים אמסלם מש"ס, שזכור כמי שהוקע על-ידי מפלגתו לאחר שבמסגרת סערת עמנואל האשים בין השאר את הנהגת ש"ס בכך שהיא שולחת את ילדיה למוסדות חינוך אשכנזיים, ובכך מנציחה את מעמדם כראויים יותר. "זה לא שכל האשכנזים לא רוצים את כל הספרדים, זה תלוי איזה ספרדי. הוועדות הן מכשיר לשמור על צביון השכונה. יש בסיס הגיוני לכך שקבוצות רוצות לגור יחד ולשמור על צביון דתי מסוים, אבל לעתים הגבול בין אופי דתי לאופי עדתי מיטשטש. "גם בעמנואל זו לא הייתה אף פעם בעיה של חינוך, אלא של גזענות".

ד', שהתוודע מקרוב לוועדות האכלוס, מספר איך זה עובד. "הוועדה הזו היא אנונימית, אף אחד לא יודע מי חבר בה. הדרך היחידה לפנות אליה היא באמצעות הפקס. המקומונים בבית"ר, למשל, לא מאפשרים לפרסם מודעת נדל"ן שלא דרך ועדת האכלוס".

- הוועדה בעצם לוקחת על עצמה את תפקיד המתווך?

"משהו כזה. הוועדה לוקחת פרטים על הנכס ונותנת מספר סידורי. את מפרסמת את פרטי הדירה עם המספר הסידורי שקיבלת, עם מספר הטלפון של הוועדה. הפניות נעשות לתא קולי של הוועדה, ונציג שלה חוזר אל המתקשרים. זה יכול לקחת גם שבועות. יש להם כל הזמן שבעולם. אם הם לא מאשרים את הקונה, חס וחלילה שתמצאי אדם לבד. אם תעשי את זה, הם יגיעו לבתי הספר של הילדים שלו, ויבהירו שהילדים נכנסו בלי לעבור ועדת אכלוס; בית הספר לא יקבל אותם, הוא יבין שלילדים שלו אין איפה ללמוד, יפר חוזה, ויעבור למקום אחר".

נ', חרדי מזרחי שהתמודד עם ועדת אכלוס כזו, עדיין נרגז: "אנחנו חרדים, בלי טלוויזיה בבית, בלי התחכמויות. נדרשנו למלא טפסים עם השמות שלי ושל אשתי, עם שם המשפחה הקודם שלה, עם מוסדות החינוך שבהם למדנו, עם שם הרב שאני מתייעץ איתו. עברנו בזכות קשרים, אבל אנשים שציינו שלמדו בישיבה ספרדית מקבלים בתוך שלושה-ארבעה ימים תשובה שלילית. לפעמים מנמקים זאת בכך שאת לא מספיק דתייה, לפעמים לא אומרים כלום. ועם תשובה שלילית את יכולה לעשות סלטות באוויר - שום דבר לא יעזור".

- מה קורה למי שמחליט לצאת נאור או פשוט צריך מהר את הכסף, ומשכיר דירה לספרדים?

"מציקים לו. היו מקרים ששמו זבל ליד הדלת. היו מקרים שהוציאו את הילד של המשכיר מהתלמוד תורה, בנימוק שהוא מפריע או לא מרוכז מספיק בלימודים. אם המשכיר חזק ומצליח לנפנף את המציקים, עוברים להציק לשוכרים".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי