גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטא הגאווה של אינטל ישראל

באותה קלות שהפכנו למרכז אסטרטגי, ישראל יכולה לחזור ולהיות "עוד מקום"

1. בסוף שנות ה-80 שקלה הנהלת אינטל ישראל להפוך את הפעילות בארץ למקום התכנון והייצור המוביל של המוצרים המרכזיים של ענקית השבבים. האסטרטגיה הייתה ברורה: גם במכונה משומנת כמו אינטל צץ לו מדי פעם המרווח שבין החלפת הדורות הטכנולוגיים, כזה שמספק הזדמנות לחשיבה קצת אחרת, מחוץ לקופסה.

את הסדק הזה בדיוק חיפשה במשך שנים הנהלת אינטל ישראל. מאות מהנדסים ישראלים יצאו להשתלמויות במרכזי הפיתוח של אינטל בעולם, וחזרו עם ידע עצום לגבי המרחב הגיאוגרפי על גבי פיסות הסיליקון שהפכו לשבבי המחשוב. לאט-לאט נכבשו עוד ועוד טריטוריות תכנון של מעגלים אלקטרוניים ופונקציות שונות על-ידי המרכז הישראלי, והכל היה מוכן לקראת הפריצה.

ההזדמנות העיקרית הגיעה בתחילת שנות ה-2000, כשמרכז הפיתוח בחיפה הוביל את המהפך התודעתי באינטל עם המעבר לטכנולוגיית הסנטרינו, שהפכה לבסיס לקווי המוצרים שהחברה דוחפת בעשור האחרון. במקביל ירדה חשיבותו של מרכז הפיתוח המרכזי של אינטל עד לפני עשור, בעמק הסיליקון. דור טכנולוגי הולך ודור בא, ובמקביל - מרכז גיאוגרפי הופך להיות מרכזי יותר ואחר זז הצידה.

2. מאמץ דומה נעשה בתחום הייצור. המפעל הראשון שהוקם בישראל על-ידי אינטל בתחילת שנות ה-80 - FAB 8 - פעל כאחד ממרכזי הייצור המובילים בחברה. באינטל ישראל הבינו כי הובלה עתידית בתחום הייצור תדרוש מאמץ משמעותי הרבה יותר, כולל תמיכה ממשלתית ניכרת. שני המפעלים שהוקמו בקרית גת - FAB 18 ו-FAB 28 - תוארו מהיום הראשון כספינות הדגל של החברה.

לכאורה, היו יכולים קברניטי אינטל ישראל להיות מרוצים. במשך שני עשורים הוכשרו מאות עובדי אינטל ישראל לתפעל באופן מיטיבי את המיכון היקר במפעלים, מה שהפך את קרית גת למועמדת טבעית, שנייה רק לארה"ב בייצור המוצרים המובילים.

כשכל דור של טכנולוגיית ייצור דורש כל-כך הרבה ידע והשקעה, החל מ-5 מיליארד דולר, הפער בין הדורות מספיק קריטי כדי שבאינטל ישראל יוכיחו כי הייצור המקומי הוא ללא תחרות.

אבל אינטל החליטה באחרונה לחזור לאירלנד ולדלג מעל ישראל עם טכנולוגיית הייצור הבאה, ה-14 ננומטר. כבר קרה שפעילות הייצור המקומית איבדה דור טכנולוגי, אך הפעם זה כואב יותר. המפעלים בדורות החדשים יהיו משמעותיים מאשר בעבר לפעילות החברה, ויספקו הכנסות בסדרי גודל של עשרות מיליארדי דולרים בשנים הקרובות.

3. ממדיניות אינטל לאורך השנים ברור שחשיבות המענקים הממשלתיים קריטית בהחלטה היכן למקם את המפעל. אינטל לא המציאה את זה. לאורך ארבעת העשורים האחרונים, בכל מקום בו התפתחה תעשיית מוליכים למחצה הייתה מעורבת תמיכה ממשלתית אינטנסיבית.

תעשיית השבבים הטייוואנית, לדוגמה, התפתחה להובלה עולמית בעקבות החלטה ממשלתית שהתקבלה בתחילת שנות ה-70. השנה אמורה תעשייה זו לתרום לכלכלת טייוואן כ-56 מיליארד דולר, שמגיעים ממאות מפעלים וחברות. אצלנו המספר הזה נמוך בהרבה, פחות מעשירית; למרות שנקודת הפתיחה שלנו הייתה טובה יותר.

ישראל השקיעה לא מעט בפתיחת הדלת עבור אינטל, אך במקום למנף את הידע והמשאבים שהגיעו לכאן לתעשייה פורחת, נשארה אינטל כמעט לבד. ייצור אלקטרוניקה מתוחכמת - יאמרו לא מעט מאלו שמכירים את ההיי-טק הישראלי - הוא "לא בשבילנו". למה בעצם? מדוע טייוואן, סינגפור, יפן, סין, ארה"ב וגרמניה, נחשבים כמקומות שראויים לייצור מוליכים למחצה וישראל לא?

4. אין דרך להסביר את חוסר ההצלחה בהקמת תעשיית אלקטרוניקה נרחבת מלבד בחוסר מדיניות ממשלתית מתאימה. האירוניה היא שדווקא הפספוס הזה הופך את ההשקעה הניכרת שמעוניינת אינטל לקבל מהמדינה לפחות רלבנטית. בלי החלטה ממשלתית ברורה לא נראה עוד פעילויות ייצור מתרוממות כאן, וכך האלטרנטיבות לאותם כספים - בעולם ההיי-טק כמו בתעשיות פחות מתקדמות - הופכות ליותר אטרקטיביות. עלות ההשקעה במפעלי אינטל כוללת בתוכה מרכיב הולך וגדל של אלטרנטיבות ראויות.

הסכנה אינה שאינטל תצא מישראל, יותר מדי נכסים ויכולות מחזיקה כאן החברה. לא נראה אלפי מפוטרים גודשים את רחובות קרית גת. אבל בדיוק כמו שישראל הפכה להיות מרכז אסטרטגי חשוב, היא יכולה לחזור ולהיות סתם "עוד מקום". מעבר להשלכות הכלכליות, יהיו לזה גם השלכות מורליות. האם יש עוד חברה בסדר גודל שכזה שתנסה להקים בישראל פעילות כל-כך חיונית אם אינטל תרים ידיים?

המונח שטבע מנכ"ל אינטל לשעבר, אנדי גרוב, ש"רק הפרנואידים שורדים", נכון להמשך היחסים של ממשלת ישראל מול אינטל, אך גם למערכות היחסים שמנהלת אינטל ישראל מול החברה העולמית והציבוריות הישראלית. יותר מעשור עומדת אינטל ישראל בחזית החברה העולמית, והנוכחות הישראלית חזקה מתמיד: כ-8,000 עובדים, שהם כ-10% מהחברה, ומנהל ישראלי בכיר, דדי פרלמוטר, שנמצא בעמדת זינוק להחלפת המנכ"ל פול אוטליני.

ייתכן שהדרמה סביב מיקום המפעל הבא היא בסופו של דבר מעין עונש על חטא הגאווה של הפעילות המקומית. קשה לקבוע מה התחושות במסדרונות אינטל, אך לפני מספר חודשים קיבלנו הצצה רגעית למורכבות כשמולי אדן הוצנח לצידה של מקסין פסברג בהנהלה המקומית. ביחסים מול ממשלת ישראל, שידרו משרדי האוצר והתמ"ת שאינטל מפעילה לובי כמעט אלים. צריך לקחת את הדברים בפרופורציות, אך קשה להימנע מהתחושה שהקמפיין למענק האחרון שינה את יחסי הכוחות.

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

הכי רחוק מ-AI: שיאנית העליות כיום בוול סטריט היא רשת דיסקאונט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

הדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; ח"כ גוטליב צעקה לעמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם

בג"ץ דן היום בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף דוד זיני לראש השב"כ, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● היועמ"שית קבעה כי נתניהו בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בתחילת הדיון יצאו השופטים לדיון נפרד במעמד צד אחד, בו ביקשו לקבל פרטים נוספים על חקירות יועצי רה"מ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בבורסת תל אביב; חברה לישראל ותמר פטרוליום עולות בכ-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה