גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלמנת מיליארדר תקבל מחצית מנכסיו - 900 מיליון שקל

בין הנכסים שתקבל האלמנה: דירת מגורים בלונדון, יצירות אמנות יקרות-ערך, מניות ואיגרות-חוב, כספים בבנקים בארץ ובחו"ל, וכן יאכטה מפוארת ■ מנהל העיזבון של המיליארדר המנוח ניסה למנוע מהאלמנה לקבל את הנכסים

אלמנתו של המיליארדר הישראלי שהלך לעולמו בשנת 2009, תקבל מחצית מהזכויות בנכסי בני-הזוג בשווי של 900 מיליון שקל - כך קבע בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, שהכריע לטובת האלמנה בתביעה שהגישה לקבלת זכויותיה.

יצוין כי בית המשפט אסר את פרסום שמות הצדדים וכן את פרסום זהות הנכסים של בני-הזוג.

הנכסים שתקבל האלמנה כוללים, בין היתר, דירת מגורים בלונדון, יצירות אמנות יקרות-ערך, מניות ואגרות-חוב, חשבונות בנק בארץ ובחו"ל וכן יאכטה מפוארת, והם יתווספו לזכויותיה הקיימות של האלמנה כיורשת של המיליארדר, שמוערכות ב-350 מיליון שקל.

השופטת שפרה גליק כתבה בפסק הדין כי "בנסיבותיו המיוחדות של התיק שבפניי, נהגו בני-הזוג שוויון בנכסיהם העסקיים כמו הפרטיים, החיצוניים, כמו הפנימיים, בלא כל אבחנה או גבולות. לא הייתה אצל המנוח תחימה בין נושאים עסקיים לנושאים אישיים".

בית המשפט דחה את טענת מנהל העיזבון של המיליארדר, השופט לשעבר עו"ד גל גוטזגן, כי ביום נישואיו לאלמנה, היה המיליארדר עשיר יותר מאשר ביום פטירתו, ולכן האלמנה אינה זכאית לקבל דבר, אלא אף צריכה להחזיר לעיזבון כספים.

בית המשפט קבע כי גוטזגן לא הביא ראיות לכך ומתח ביקורת על התנהלותו. עוד נקבע כי גוטזגן נמנע מהבאת עד שעדותו לא הייתה נוחה לו.

עיזבון בשווי של 1.7 מיליארד שקל

האלמנה והמיליארדר המנוח נישאו בישראל בשנת 1978, ומאז התגוררו חליפות בארץ ובחו"ל. ב-1984 נולדה לבני-הזוג בתם היחידה. במאי 2009 הלך המיליארדר לעולמו והותיר עיזבון בשווי של 1.7 מיליארד שקל. אחרי מותו הגישה האלמנה לבית המשפט לענייני משפחה תביעה, שבה טענה כי כל הזכויות שנצברו על-שם מי מבני-הזוג בשנות הנישואים שייכות להם בחלקים שווים מכוח חוק יחסי ממון והדין הכללי.

מנהל העיזבון, גוטזגן, טען מנגד כי הסדר איזון המשאבים אינו מקנה לאלמנה זכויות בנכסים שהיו שייכים למיליארדר קודם לנישואים, ושלא נרשמו על שמה. לטענתו, ביום נישואיו לתובעת, המיליארדר המנוח היה עשיר יותר מאשר ביום פטירתו; וכשבני-הזוג נישאו, המנוח כבר היה מוערך כאיל-הון וכאחד היהודים העשירים בעולם. לכן, תביעת האלמנה צריכה להידחות.

על טענה זו השיבה האלמנה כי בעת נישואיהם היה בעלה המנוח אמיד אך לא עשיר, וכי הוא הפסיד את רוב הונו במהפכה באיראן ב-1979. לטענתה, רק לאחר הנישואים ועקב השקעה מוצלחת בחברת טבע, זכה בעלה לחדש את הונו ו"לגלגל" השקעות נוספות שנטמעו ברכוש המשותף.

כדי להכריע במחלוקות, דן בית המשפט בפסק דינו באריכות בפרשנות סעיף 5 לחוק יחסי ממון, הקובע כי כאשר מת אדם, זכאי בן-זוגו למחצית משוויים של כלל נכסי בני-הזוג, למעט נכסים שהיו להם ערב הנישואים.

"נישואים הרמוניים וארוכי שנים"

השופטת קבעה כי החוק אינו מגן באופן אוטומטי על נכסים שנצברו על-ידי בן-הזוג ערב הנישואים, וכי השימוש שנעשה באותם נכסים והאופן שבו התנהלו חיי הנישואים ומאפייניהם (נישואים ראשונים לשני בני-הזוג, ממושכים, הרמוניים וכדומה) יכולים להשפיע על הכללתם במסגרת איזון המשאבים.

גליק פסקה כי מאחר שנישואי האלמנה והמיליארדר היו הרמוניים וארוכי-שנים, ומאחר שאלה היו נישואיהם הראשונים, נטמעו הנכסים (הלא רבים) שהיו למיליארדר טרם הנישואים עם אלה שנרכשו לאחר הנישואים, והאלמנה זכאית כי ייכללו באיזון המשאבים. "במקרה יוצא דופן ומיוחד זה, ונוכח אורח החיים של בני-הזוג, הוכח כי הם התכוונו באופן מפורש לשותפות בכלל נכסיהם".

בית המשפט קיבל גם את טענת בא-כוחה של האלמנה, עו"ד שי רייכר ממשרד יגאל ארנון, כי במקרה שבו מתקיימים יחסי נישואים ארוכי-שנים והרמוניים בין בני-זוג, קיימת חזקה שהנכסים שהובאו לנישואים על-ידי מי מהם, שייכים להם באופן שווה.

עוד קבע בית המשפט כי כוונת שיתוף יכולה להיות ביחס לכלל הנכסים ולאו דווקא לגבי נכס אחד, וכי המיליארדר בטח באלמנתו לאורך חייהם המשותפים, נתן בה אמון מלא וראה בה שותפה עסקית לכל דבר ועניין.

בית המשפט הדגיש כי השיתוף בין התובעת למנוח לא היה רק בנכס קונקרטי בודד זה או אחר, וכי מדובר היה בדפוס התנהגות שאימצו להם בני-הזוג.

לאור תוצאת פסק הדין, חייב בית המשפט להחזיר לאלמנה את הוצאותיה המשפטיות בסך 150 אלף שקל.

"התנהלותו לבשה כמה וכמה גרסאות באופן תמוה"

בפסק הדין מתחה השופטת גליק ביקורת על התנהלותו של השופט לשעבר, עו"ד גל גוטזגן, שמונה כמנהל עיזבונו של המיליארדר המנוח, בהתאם לצוואתו. בין היתר קבעה השופטת כי גוטזגן נקט כלפי האלמנה את "עיקרון ההכבדה" ושינה במהלך המשפט את הצהרותיו.

לדברי גליק, "התנהלותו של מנהל העיזבון לבשה כמה וכמה גרסאות באופן תמוה, בעניין הנכסים החיצוניים לפחות".

בין היתר התייחס בית המשפט למסמך משנת 2009 שעליו חתום גוטזגן, שבו הוא פנה לאלמנה וציין כי במסמכים ובעדויות שבידיו יש כדי לתמוך בטענותיה בנוגע לזכויות המגיעות לה מכוח הסדר איזון המשאבים.

בית המשפט תהה אם מדובר בהצהרת-סרק של מנהל העיזבון, או שמא הוא חתם על מסמך זה כדי לקבל הסכמתה של האלמנה לגובה שכר-טרחתו כמנהל העיזבון ומינויו כמנהל עיזבון קבוע.

בית המשפט אף ביקר התבטאויות שהשמיע גוטזגן כלפי האלמנה, והזכיר כי מדובר במי שפועל הלכה למעשה כ"קצין של בית המשפט", כאשר בית המשפט לא מצא כל פגם או פסול בהתנהלותה או בעדותה של האלמנה.

עוד כתבה השופטת כי "היה ניסיון להימנע מהבאת עדותו של עד על-ידי מנהל העיזבון, ודווקא עדות זו היא העדות ששפכה אור על רכושו של המנוח קודם נישואים עם התובעת".

על סמך עדות זו אימץ בית המשפט את טענת האלמנה כי בעלה המנוח לא היה בעל ממון רב בעת נישואיהם, כפי שטען גוטזגן.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית