גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מחאה חברתית וצביעות תקשורתית: כך הוכתם שמולי כ"מושחת" בגלל תרומה של 800 א' ש' מ-IDB

איציק שמולי העז לצאת נגד האלימות במחאה - ונסיכי הצדקנות סגרו איתו חשבון ■ הפילנתרופיה נכנסה לחלל שהותירה הממשלה; נכון, יש לצמצמה, אבל ההתנפלות על שמולי צבועה ■ טור סופ"ש - אלי ציפורי, סגן עורך "גלובס"

1. האם אתם נגד המחאה? בעדה? איזו שאלה טיפשית, מובן שכ-ו-ל-נ-ו עם המחאה, עם התחושות שלה, עם המטרות שלה, עם היעדים שלה - אמורפיים ככל שיהיו. כ-ו-ל-נ-ו או לפחות רובנו רוצים חלוקה יותר הוגנת של ההכנסות במשק, כולנו רוצים בצמצום הפערים החברתיים, כולנו חושבים שהממשלות לאורך השנים האחרונות תגמלו את בעלי ההון ואת עשירי העל או את אלה שמינפו את עצמם לדעת והתחזו לעשירי-על.

כולנו חושבים שהעשירים משלמים פחות מדי מס והשכבות החלשות ושכבות הביניים משלמות יותר מדי מס, ישיר או עקיף. כולנו חושבים שיש פה כלכלה שחורה עצומה, רבע לפחות מההיקף הכולל של הכלכלה בישראל, שלא מטופלת כראוי. כולנו סבורים שיש מגזרים שלמים שמתחמקים ומעלימים מס ומגזרים מסוימים מאוד שממשיכים לשאת בנטל. כולנו חושבים שזה ממש לא פייר.

כולנו גם בטוחים שמחירי הדיור פה מטורפים, שההוצאות על דיור לא סבירות וזוגות צעירים לא מסוגלים להגיע לדירה בלי עזרה מההורים או משכנתה שמחסלת את המשכורת. כולנו רותחים מזעם על יוקר המחיה, על המזון, על הארנונה ועל כל מוצר או שירות שאנחנו שולפים בשבילו את הארנק. רובנו חשים שהשכר שלנו נתקע ולא מדביק את ההוצאות הגדלות והולכות. כולנו חשים שאיכות שירותי החינוך והבריאות הממשלתיים נשחקת והולכת, ומאלצת אותנו להוציא יותר על שירותי חינוך ובריאות פרטיים.

בקיצור, כולנו מרגישים שהמדינה לוקחת מאיתנו יותר מדי ומספקת לנו פחות מדי, ושיש מגזרים שנותנים פחות מדי ומקבלים יותר מדי, שמשהו לא הוגן ולא מאוזן בחלוקת ההכנסות במשק. כולנו גם חשים שמורחים אותנו, מצפצפים עלינו; שאנחנו ממשיכים לנבוח והשיירה ממשיכה לעבור.

ובכל זאת, אף שכולנו מזדהים עם "רוח" המחאה, השבוע הזה הוכיח גם שלרוב הציבור קשה להזדהות עם מי שמוביל אותה - בין אם הוא המנהיג שיוצא לרחובות ובין אם כמה עיתונאים שמנסים לתפוס בעלות על המחאה, כאילו הם המשיחים על החמור הלבן שמבשרים על המפץ הגדול שיגיע על משק כנפי ההיסטוריה.

קשה להזדהות עם מובילי, מנהיגי או עיתונאי המחאה, לא רק בגלל המסרים הכלליים מדי שלהם והרצון "לשבור את הכלים" רק כדי לשבור אותם; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל מעשי האלימות, וכרגע לא חשוב מי התחיל, המשטרה או המפגינים; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל שהודבקה להם תווית של שמאל קיצוני, וכרגע לא זה לא רלוונטי אם אכן מדובר באנרכיסטים או בתדמית בלבד; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל שהם מתקשים, לפחות בינתיים, לסחוף אחריהם את הציבור.

קשה להזדהות איתם כי השבוע הם הוכיחו לנו שהם מתנהגים כמו עסקונה פוליטית שדומה לעסקונה הפוליטית-ממשלתית שהם כה מתעבים ושהם רוצים להוציא משיווי משקל. גם קשה להזדהות איתם כי הם מתעטפים בכללי התנהגות של קדושים, מתקשים לקבל ביקורת ונוטים לחסל כל מי שלא מצדיע באופן אוטומטי למחאה על גווניה וצורותיה.

שעות ספורות אחרי שאיציק שמולי, יו"ר אגודת הסטודנטים, העז לצאת נגד האלימות במחאה, הגיעה העת של עסקונת המחאה לחסל איתו חשבונות. חיש מיד הודלפה לעיתונות ה"תומכת" העובדה שהפרויקט החברתי של שמולי ואגודת הסטונדטים בעיר לוד נעזר בתרומה של 800 אלף שקל מאי.די.בי. פסק הדין של נסיכי הצדקנות והמוסר הישראלי לא בושש לבוא: שמולי מושחת, משרת של טייקון, ועוד של טייקון עם שפע של אינטרסים במשק, שהקונצרן שלו נאבק עתה בשאלות קיומיות.

תרומות ופילנתרופיה של אנשי עסקים - כושלים, מפוקפקים (ויש כאלו שתרמו מאות מיליונים לכלי תקשורת בלי שזה דגדג את מצפונם של הצדקנים שהרעישו השבוע עולמות) או מוצלחים - הם נושא מורכב מדי ומצריך דיון קצת יותר מעמיק מתליית שמולי בכיכר העיר כבוגד שכביכול לקח את הכסף לכיסו. אבל זו בדיוק הבעיה של עסקונת המחאה שהחרישה מול התקפת הצדקנות וההתחסדות על שמולי ואף שמחה לאידו.

לפעמים נדמה שבמקום לשרת את המחאה, היא מנסה לשרת את האגו של האנשים ומחלקת אותם לשחור ולבן, תומכים או מתנגדים. אתה איתנו עד הסוף, באש ובמים, ואם לא, חלילה, דינך נחרץ והנבוט בדרך אליך. אתה שופר של טייקון, שופר של הממשלה או של שניהם. ההתנהגות הזאת לא תשרת את המחאה ואת המטרות הראויות שהיא רוצה לקדם. היא רק תגרום לציבור לחשוב שהפוליטיקה שלהם לא שונה מהפוליטיקה שכולנו מאסנו בה.

2. פילנתרופיה, כביכול, צריכה להתקבל על ידינו בברכה. היא תומכת בחלשים, תומכת בנושאים כמו חינוך, מלחמה בעוני, רווחה ובריאות. אנשי העסקים הפילנתרופים נכנסים למקומות שבהם הממשלה נכשלה, נרדמה או העדיפה סקטורים אחרים בגלל אינטרסים זרים.

אבל צריך להסתכל גם על הנזק (כן, נזק) שההתמכרות לתרומות עלולה לגרום. כאמור, פילנתרופיה נכנסת למקומות שבהם הממשלה לא הצליחה לספק שירותים שעליהם היא אחראית. בפועל, היא עושה את העבודה של הממשלה, שאמורה להשתמש בסמכותה לגבות מסים מהאזרחים כדי לחלקם בצורה יותר מוצלחת וכדי לספק שירותי רווחה, חינוך ובריאות אוניברסליים.

במידה מסוימת, אם כן, הפילנתרופיה מנציחה את הכישלונות ואת העצלנות של הממשלות, ולעתים גורמת התמכרות אצל פוליטיקאים לעזרה חיצונית מתאגידים ומבעלי הון. אם הממשלות היו משקיעות כפי שהן היו צריכות להשקיע; אם הן היו מחלקות את העוגה בצורה יותר הוגנת ומשיגות חלוקה חברתית קצת יותר מתקבלת על הדעת - לא היה צורך בפילנתרופיה בהיקפים נרחבים כאלה.

ויש עוד צד לעניין: בכל העולם, תגמול הון היטיב עם העשירים והפך אותם עם הזמן לסופר-עשירים. הקלות במס, תכנוני מס, מקלטי מס וכל הז'רגון הזה אפשרו לפילנתרופים לחסוך טונות של כסף על חשבון הכנסות הממשלות ממסים, שאמורים היו לשרת את החלשים שנזקקים עתה לעזרה חיצונית. ה"פטנט" הזה של מסים נמוכים על הון אינו ייחודי לישראל; בארה"ב הוא אפילו בוטה יותר: בעלי ההון תומכים בצורה מסיבית במסעות בחירות של פוליטיקאים, שמשרתים מצדם את האינטרסים שלהם.

עדיף היה, כמובן, שהפילנתרופים ישלמו מסים מלאים וגבוהים יותר, ושהם ישלמו כמה שיותר לעובדיהם, במקום להחזיר לחברה את מה שלקחו ממנה באמצעות תספורות מס או כל תספורת אחרת. הנצחת התרומות, שהצורך בהן רק גדל והולך, רק תנציח את העוני ותאפשר לפוליטיקאים להתמכר לכישלונותיהם.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה