גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה שיוביל את המהפכה הבאה

את שינוי סדר היום הצרכני הפנים רק תחום התקשורת. מי יעביר את זה הלאה?

עליות המחירים והזינוק ביוקר המחיה, בישראל כמו גם בעולם כולו, נמצאים זה זמן מה על סדר היום הציבורי והפוליטי. הציבור לוחץ בעוצמה, ולפעמים אפילו באלימות, על הממשלות בנושא המחירים, בתחומים שאמורים להיות הבסיס לחיים נורמליים כמו דיור, מזון וגם תקשורת.

התשובה שנתנו עד כה ממשלות ברחבי העולם לנושא הייתה מוגבלת בדרך כלל ומאכזבת. אבל תחום אחד בלט בכל זאת לטובה: התקשורת. זהו התחום היחיד שנעשה בו שינוי ממשי, וזאת בעקבות הבנת השלטון שהוא יכול לפעול על מנת לענות באופן חיובי על דרישות הציבור - בלי להשתמש בשום מקור או תקציב מדינתי.

השפעת הרגולטור בתחום התקשורת מכריעה. תפקידו הוא לפתוח את האפשרויות, לפתות יזמים ושחקנים חדשים ולהגן על צמיחתם, כדי לחולל שינוי. הרחבת המעגל אפשרה כניסת שחקנים חדשים וחדשניים לשוק, אשר מכפילים את האינטנסיביות התחרותית. המחירים יורדים, וחשוב מכך - התהליך מביא רוח חדשה וסטנדרטים חדשים לשוק בתקופת זמן קצרה ובמהירות.

התהליך החל דווקא בתקשורת הנייחת. בתחילת שנות ה-2000 הוחלט בצרפת כמו בממשלות נוספות באירופה לקדם תהליכים ששינו את כללי המשחק. העיקרון היה פשוט: הממשלות אפשרו לשחקנים חדשים להישען על החברות הוותיקות, באמצעות שימוש ברשת או בחלק מהרשת שלהן. הרגולטורים עשו עבודה מעמיקה ומפורטת כדי להגיע למחיר הצודק והנכון ביותר לשימוש סיטונאי בתשתיות של המפעיל המונופוליסטי, עבור המתחרים חדשים.

זמן קצר לאחר מכן החלה תפנית גם בעולם הסלולר. התהליך החל ב-2007 במערב אירופה, כאשר הדוגמה המובהקת ביותר לכך היא Free בצרפת. הממשלה חילקה תדרים חדשים לשחקנים חדשים וכפתה למעשה על החברות הוותיקות לפתוח לחברות החדשות את השירות שלהן בנדידה הארצית. מדובר ברעיון מהפכני, שהגיע בסופו של דבר גם לישראל וגרם למהפכה בשירותי התקשורת, עם פרסום המכרזים לשתי מפעילות סלולר חדשות ולעוד כמה מפעילות וירטואליות. וכשהתחרות פורצת, המחירים יורדים.

השינוי שהובילה Free הביא נחת רבה לרגולטורים בצרפת, שקיבלו על מגש של כסף מהפכה של ממש עבור אזרחי המדינה. הדבר הוכיח כי דרוש רק שחקן אחד שפועל מחוץ לקופסה כדי לגרום לשינויים משמעותיים גם אצל המתחרים ולהנהיג סטנדרטים חדשים. עובדה זו ברורה כיום לכל השוק ולמומחיו, וגם לציבור: ביכולתו של הרגולטור להתחיל את הרפורמות, ביכולתו לארגן מכרז ולהגדיר תנאים שיביאו לשינוי.

כדי ליצור שינוי אמיתי חייבים כמה אלמנטים להתקיים במקביל: רצון פוליטי, מסגרת ברורה ורלוונטית והגדלה של כמות החברות בשוק. אך האלמנט החשוב והרלוונטי ביותר הוא אופיו של השחקן החדש.

מה הדנ"א שלו? מהי האג'נדה שלו? מאין בא ומהם מניעיו האמיתיים? באירופה, גרמה חברה כמו Free לשינוי כל כך משמעותי (הורידה את המחיר מ-50 ל-20 אירו בחודש וגייסה בתוך חמישה חודשים 5% מהשוק), עד שה-OECD החליט להגדיר מחדש את תנאי הסף לכניסת שחקנים חדשים. הוא כפה עליהם להיות יזמים פיזיים ולא קרן השקעות, חייב אותם במימון עצמי (ולא מינוף באמצעות הבנקים), והגדיר כי עליהם להציג מודל חדש ולא ללכת לפי התקן המקומי הקיים.

עם זאת, קשה מאוד לצפות את אופיו של השחקן שיכול להוביל את המהפכה. כעולה חדש וכציוני שגאה לחיות פה, אני שואל את עצמי מי יהיו השחקנים האמיצים שיביאו את השינוי גם בשאר התחומים שבהם הוא נדרש - דיור, מחירי המזון, שירותי הטלוויזיה ותחומים נוספים שמשוועים לשינוי. אני מקווה שזה יקרה מהר. אין לנו זמן וכסף לחכות.

מיכאל גולן הוא מנכ"ל ובעל השליטה בגולן טלקום

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם