גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במדען הראשי יושבים חבורת ביורוקרטים שאין להם מושג"

יוסי תמר מקפיטל פוינט תקף היום בחריפות את תוכנית החממות: "החברות הולכות לקחת את כספי המדען כי אין מישהו אחר שישקיע בהן" ■ משתתפים אחרים שהשתתפו בפאנל שעסק במימון חברות דווקא תמכו בהשקעות המדען

הפעילות של אבי חסון, המדען הראשי במשרד התמ"ת, זכתה אתמול לכותרות מרכזיות במדורי ההיי-טק, לאחר פרסום שמות הזוכים בסבב הראשון לניהול החממות הטכנולוגיות. פעילות המדען והעמדה כלפיו של החברות והמשקיעים, היו הנושאים המרכזיים שעמדו היום הפרק במסגרת הפאנל "מימון בדרך להצלחה", שערכה היום פירמת PwC ישראל.

המשתתפים בפאנל, כולם מקרנות וחברות שפעילות גם בחברות בשלב ה-Seed, היו חלוקים לגבי הכדאיות של קבלת מענקים מהמדען והמשמעות של מענקים כאלה להמשך חיי החברה. "למרות השיפורים בתקנות, יש עדיין חוסר וודאות לגבי התנהלות המדען", אמר ירון קניאז'ר, סמנכ"ל הכספים בקרן רודיום, "ואחת השאלות שלי היא לגבי הקרנות האמריקניות: אם הן יראו חברה בלי מענקי מדען ואחת עם, במי הם יעדיפו להשקיע? אם התשובה היא שהן מעדיפות ללא מדען, אז אני מעדיף לממן חברה בלי מענקי מדען".

על-פי התקנות של המדען הראשי, קבלת מענקים עלולה לסבך את המצב מבחינת מכירת החברה או אפילו מכירת רישיונות לשימוש בטכנולוגיה ושיתופי פעולה. קרנות ההון סיכון הזרות, מסתבר, רגישות לכך יותר. "הנוכחות של מענקי מדען בחברות היווה סימן של בעיה עבור המון משקיעים", מציין יזהר שי, שותף בקרן קיינן, "אבל רואים את זה פחות ופחות. הם הפחיתו את אי הוודאות וזה עוזר כי יודעים יותר מה הסיכונים בהתנהלות מולם. לצערי עדיין המצב הוא כזה שלא בהכרח כל החברות שמשקיעים בהן הן החברות הכי טובות".

לדברי רו"ח גיא פרמינגר, שותף וראש מגזר הטכנולוגיה של PwC ישראל, שהנחה את הפאנל, המצב אכן השתפר מול המשקיעים הזרים: "אני כבר לא רואה היום משקיעים זרים שנזהרים מהשקעה בחברות שקיבלו מענקים מהמדען. אי הוודאות שהייתה לגבי נושא התמלוגים וההתנהלות עם קבלת מענק ירד בצורה משמעותית. צריך רק לעשות את הדברים נכון ואז אני לא רואה שום בעיה לקחת מענקים מהמדען".

"זה לא בשבילנו"

מי שהיה יותר קיצוני לגבי תפקוד המדען, היה יוסי תמר, מנכ"ל משותף בקפיטל פוינט, שמפעילה את חממות מית"ג ואופקים, ונמצאת בקשר שוטף מול תוכנית החממות. "אני לא חושב שאפשר לצפות שהמדען ייתן כסף רק לחברות הטובות, זו פנטזיה. בדקתם מי יושב שם? חבורה של ביורוקרטים שאין להם מושג מה קורה. הם פשוט לא יודעים. בגלל זה אני אומר שיתנו כספים לכל מי שאפשר. בשורה התחתונה החברות הולכות לקחת את כספי המדען כי אין להם מישהו אחר שישקיע בהן".

קפיטל פוינט הפסידה במכרז החממות ותאבד בסוף השנה את החממות אותן היא מנהלת. המשמעות היא שהחברה לא תהיה זכאית להמשיך ולסבסד פעילות בחברות שהיא משקיעה מכספי המדען. בין השורות, אפשר להבין מדברי תמר כי אי הזכייה במכרז אינה נתפסת כתפנית עסקית מצערת, אולי אפילו להיפך.

חיזוק נוסף לכך שבקפיטל פוינט לא בהכרח מצטערים אפשר להבין מדבריו של תמר לגבי ההתנהלות של קרנות שפועלות בשלב ה-Seed ובהמשך הדרך מדוללות.

לדבריו: "אחת הבעיות המרכזיות שהיו לנו, היא שהיו מוחקים אותנו. היה בא משקיע חזק לחברות שמחפשות כסף יותר גדול ואומר החברה תחיה או תמות בלעדינו. היו לנו חברות שנמכרו ב-150 מיליון דולר אבל לנו נשאר שברירי אחוז. בעקבות זה אנחנו משקיעים רק בחברות שאנחנו יודעים שנוכל לקחת אותן עד הסוף. מעבר לזה אנחנו לא שם".

גם ישי בארי, ממנהלי קרן Ventures 34, מקבוצת פורום, דיבר על החשש מהדילול בהמשך הדרך לחברות שזקוקות לכסף גדול. "בגלל גודל ההשקעה שלנו אנחנו נהסס להשקיע בחברות שברור שדורשות עוד עשרות מיליוני דולרים בכדי להגיע לאקזיט. אנחנו לא בנויים להשתתף בגיוסי המשך לכל חיי החברה. במקרים שברור שהחברה צריכה הרבה כסף, כנראה זה לא בשבילנו". הקרן הודיעה אמש על ההשקעה הראשונה שביצעה, בחברת Newzzap.

עד כה לא ניתן היה לקבל את תגובתו של המדען הראשי לדברים.

פותחים דף חדש? / פרשנות - גלי וינרב

מודל החממות זוכה בשנים האחרונות ליחס אמביוולנטי. מחד, החממות הן הקטר של ההיי-טק הישראלי. מאידך, רובן לא הצליחו לפתח מודל עסקי רווחי. עדות לכך ניתן למצוא בביצועים של החממות שנסחרות בבורסה ובבחירה של חלק מהזכיינים לוותר על החממות.

תוצאות המכרז שפורסמו אמש יכולות להתפרש כדף חדש לתוכנית החממות. ל"גלובס" נודע כי כמעט כל הזכיינים שנבחרו, התחייבו להשקיע בחברות כ-80-100 מיליון שקל, במהלך שמונה שנים.

בשנים האחרונות, רק זכייניות מעטות השקיעו בעצמן סכומים כאלה בחברות החממה שלהן. רוב החממות העדיפו להתבסס על כספי המדען הראשי ולחפש גיוסים מבחוץ לחברות הבוגרות. במקביל, התלוננו הזכייניות שקשה להשיג מימון לחברות הבוגרות, שאינן בשלות ממש.

אז מה השתנה? ומדוע מוכנות הזכייניות החדשות להתחייב להשקיע בחברות הבוגרות מן החממה? שני גורמים פועלים היום לטובת המודל העסקי של הקמת מיקרו-קרן לצד חממה. האחד הוא תנאי השוק שלא מותירים הרבה ברירות: גם קרנות גדולות הפכו למיקרו-קרנות.

במקביל, גם החברות הטובות, שדרכן לשוק קצרה, נותרו בלי הרבה מקורות מימון אחרים. כשחברות כאלה מוכנות להיכנס לחממות, הסיכוי שהמיקרו-קרנות הללו יקבלו תמורה להשקעתן, עולה.

הגורם השני הוא שינוי של תנאי החממות. בתוכנית החממות החדשה, הביורוקרטיה מופחתת והתמיכה עשויה להיות מוגברת. המדען הראשי אבי חסון אמר אתמול ל"גלובס" כי "חברות בוגרות חממה או חברות בשלבים דומים, יקבלו מענקי מדען ראשי תנאים מועדפים, ואנחנו נקצה תקציב מיוחד לתמיכה בהן".

חברות נוספות

חסון ציין כי בין המתמודדים במכרז היו גם חברות רב לאומיות נוספות שלא זכו, אך המשרד מעודד אותן להגיש את הבקשות שוב. תוצאות המכרז הזה יפורסמו כנראה עד סוף השנה.

יצוין עוד כי אף אחד מן הזכיינים שזכו אתמול, אינו מגיע מתחום מדעי החיים. תוכנית החממות כוללת היום רק חממה אחת שמוגדרת רשמית כחממת ביוטק, והיא מופעלת על-ידי חברת ביוליין.

חסון מציין כי במכרז על חממת הביוטק (אשר עדיין לא ידוע מתי יתקיים) תוחזר החממה להיות חממת חברות, בשונה מן המודל העסקי של ביוליין. "אני יודע שעל המכרז הזה יתמודדו חברות פארמה גדולות", אומר חסון.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"