גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניר גלעד: "גם אני הייתי שמח לדעת מתי נרוויח מבטר פלייס"

החברה לישראל רשמה רווח של 83 מיליון דולר ברבעון השני, למרות הפסדים של 15 מיליון דולר ו-6.5 מיליון דולר של מיזמי הרכב בטר פלייס וקורס, בהתאמה

קבוצת החברה לישראל, שבשליטת עידן עופר, רשמה רווח של 83 מיליון דולר ברבעון השני של 2012. מדובר בירידה של 28% לעומת הרבעון המקביל, שנרשמה למרות מעבר לרווח תפעולי בחברת הספנות צים. מתחילת השנה עמד הרווח של החברה לישראל על מיליון דולר בלבד, לעומת רווח של 55 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2011.

עיקר ההפסד בחברה לישראל הוא ההימור העצום שלה על שוק הרכב באמצעות שני מיזמים פורצי דרך: בטר פלייס (תשתית לרכב חשמלי) וקורוס (ייצור רכב בסין). בשני המיזמים אמנם נרשמה התפתחות משמעותית ברבעון - הרכב החשמלי של בטר פלייס השלים נסיעה לאורך 1,150 ק"מ במשך 16 שעות רצופות, ואילו קורוס קיבל מימון של 470 מיליון דולר מקונסורציום בנקים סיניים - ואולם שני המיזמים הללו עדיין מפסידים כסף גדול. קורוס טרם התחיל בפעילות מסחרית, ואילו בטר פלייס רק סיים את שלב התשתית והטכנולוגיה.

בטר פלייס חייבת מימון נוסף

מדוחות החברה לישראל עולה כי ברבעון השני הפסידה בטר פלייס, שמוביל היזם שי אגסי, סכום של 64 מיליון דולר ו-132 מיליון דולר מתחילת השנה (חלקה של החברה לישראל בהפסד הרבעוני עמד על 15 מיליון דולר).

סך ההפסד של בטר פלייס מאז הקמתה מצטבר לסכום אדיר של 490 מיליון דולר, כאשר חלקה של החברה לישראל הוא כשליש (מחזיקה ב-32% מהמיזם), כלומר כ-160 מיליון דולר. בקופתה של בטר פלייס היו בסוף הרבעון מזומנים בשווי של 73 מיליון דולר, ולאחר תאריך המאזן קיבלה החברה קו אשראי של 40 מיליון אירו נוספים מבנק ההשקעות של האיחוד האירופי - (European Investment Bank) EIB. כלומר סך הכול יש לבטר פלייס כעת כ-120 מיליון דולר.

קצב שריפת המזומנים הנוכחי של בטר פלייס עומד על כ-50 מיליון דולר ברבעון, כך שללא קבלת מימון נוסף הכספים שבקופתה יספיקו לפחות משנה. בטר פלייס סיימה באחרונה את שלב הפיתוח וההשקעה בתשתית, ולכן סעיפים אלה צפויים להצטמצם. אולם גם השלב הבא - תמיכה בלקוחות ורכישת סוללות הטעינה - הוא צרכן מזומנים.

"אף אחד מהמשקיעים שלנו הוא לא כיס קטן", אמר היום אגסי לגבי צורכי המימון העתידיים של בטר פלייס, "התחזית שלנו תמיד הייתה שנעבור לרווח אופרטיבי כשנגיע לנתח שוק של 0.5%-1% - כלומר 22 אלף מכוניות".

בטר פלייס נמצאת כיום בשלב השיווק לציבור. אגסי מודע לאתגרים בשלב זה ועל כך אמר כי "בסוף הלקוח רוצה לדעת אם הוא מקבל מכונית נוחה יותר או פחות". לשאלה זו ענה משה קפלינסקי, מנכ"ל בטר פלייס, שסיפק נתונים לפיהם הלקוח הממוצע של החברה (שטוען את רכבו בבית ובמקום העבודה), עוצר רק פעם אחת ב-870 ק"מ להחלפת סוללה. בתוך קבוצה זו יש נהגים שעוצרים רק פעם ב-1,000 ק"מ. אם לקוח ממוצע נוסע כ-25 אלף ק"מ בשנה, הרי שמדובר בשתי החלפות סוללה בחודש בלבד. "אין היום רכב בישראל שנוסע כל כך הרבה ועוצר רק פעם בשבועיים למלא דלק", ציין אגסי.

לבטר פלייס יש כיום 55 תחנות טעינה בעולם, 38 מתוכן בישראל. יש לה מעל 500 לקוחות (מכוניות על הכביש) שנסעו מרחק כולל של 3 מיליון ק"מ. עד סוף החודש הנוכחי שני שלישים מהתחנות יהיו פתוחות לציבור, ואולם השליש הנוסף יהיה לגיבוי ולא ישפרו משמעותית את הפריסה.

גם ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, התייחס לסוגיית המעבר לרווח. "גם אני הייתי שמח לדעת מתי נתחיל להרוויח מבטר פלייס", אמר, "בקרוב נראה ירידה ברמת ההשקעות, בעיקר בישראל. כבר הצלחנו להוכיח שהמודל שבנינו מבחינה טכנולוגית ותשתיתית קיים ועובד. גם לפני שהיה אפשר לדבר בטלפון הסלולרי הראשון היה צריך תשתית. כעת אנו עוברים לשלב שהוא אחד הנעלמים הגדולים במיזם, והוא טעמי הלקוח - עד כמה המוצר יהיה אהוב על הקהל".

גם בזן וטאואר רשמו הפסדים

קורוס הפסידה ברבעון 13 מיליון דולר, ו-32 מיליון דולר מתחילת השנה. ההפסד התפעולי שלה עמד ברבעון על 15.3 מיליון דולר, ו-35 מיליון דולר בהתאמה. פעילותה השוטפת יצרה תזרים שלילי של 47 מיליון דולר מתחילת השנה.

ההפסד המצטבר של קורוס מאז הקמתה ב-2007 הוא כ-240 מיליון דולר. חלקה בהפסד של החברה לישראל, המחזיקה ב-50% מהמיזם, עומד על מחצית. לקורוס היו בסוף הרבעון מזומנים בשווי 172 מיליון דולר, אך היא קיבלה מימון גדול להקמת מפעל בסין, שבו ייוצרו 150 אלף מכוניות בשנה. זו ההלוואה השנייה שנוטלת קורוס מתוך תוכנית לגיוס של כ-1.5 מיליארד דולר.

בפורטפוליו של החברה לישראל שתי חברות נוספות שתרמו הפסדים - בז"ן וטאואר. בז"ן הפסידה כ-100 מיליון דולר ברבעון עקב מרווחי זיקוק גבוהים, חולשה במגזר הפטרוכימיה וירידה חדה במחיר הנפט ברבעון השני. חלקה של החברה לישראל בהפסד עמד ברבעון על 39 מיליון דולר, לעומת רווח של 18 מיליון דולר ברבעון המקביל. טאואר הפסידה ברבעון השני 6 מיליון דולר, 2 מיליון דולר מתוכם היה חלקה של החברה לישראל .

מי שהביאה את החברה לישראל לסיים את הרבעון ברווח הייתה, כרגיל, יצרנית הדשנים שבשליטתה כיל, שסיימה את הרבעון עם רווח של 407 מיליון דולר. חלקה של החברה לישראל בו היה 214 מיליון דולר מתוכם.

גם איי.סי.פאואר, זרוע פעילות האנרגיה שכוללת את יצרנית החשמל אינקיה בדרום אמריקה ואת OPC המקומית, שמקימה תחנת כוח במישור רותם, הרוויחה ברבעון 13 מיליון דולר - עלייה של 18% לעומת הרבעון המקביל. רווחיה מתחילת השנה עלו ב-8%, ועמדו על 28 מיליון דולר. החברה לישראל מסבירה בדוחות כי רווחי איי.סי.פאואר נבעו מכמה גורמים: עלייה במחירי החשמל שמכרה החברה הבת בפרו, ואיחוד עם תוצאות החברה הבת בצ'ילה.

צים על הגל: רווח גולמי ותפעולי ברבעון

לאחר כמה שנים של התדרדרות במצבה העסקי של צים, בדומה לרוב החברות בענף הספנות, תוצאות הרבעון השני של 2012 מרמזות על תחילתו של שיפור. לאחר הפסד של 163 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה, ו-395 מיליון דולר ב-2011 כולה, צים הצליחה להציג ברבעון רווח גולמי ותפעולי ותזרים חיובי מפעילות שוטפת.

צים רשמה גידול של 5% בהכנסותיה, ל-1.05 מיליארד דולר, ובמקביל הקטינה מעט את ההוצאות התפעוליות. לאור זאת, היא מציגה רווח גולמי של 32 מיליון דולר, לעומת הפסד גולמי של 31 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. לאחר הוצאות הנהלה וכלליות, נותר הרווח התפעולי על 1 מיליון דולר, לעומת הפסד תפעולי של 79 מיליון דולר ברבעון המקביל. בשורה התחתונה רשמה צים הפסד של 47 מיליון דולר ברבעון, ו-210 מיליון דולר מתחילת השנה.

לשיפור בתוצאות אחראים שני גורמים עיקריים - עליית דמי ההובלה בענף ומהלכי התייעלות פנימיים שביצעה החברה. במהלך הרבעון גם נרשמה ירידה במחירי הדלק, אולם היא לא באה עדיין לידי ביטוי בתוצאות. צים רשמה ברבעון עלייה של 6% בהיקף המכולות שהובלו, ועלייה דומה במחיר ההובלה לרמה של 1,314 דולר למכולה.

מחירי ההובלה בענף סבלו משפל עקב מדיניות שהוביל מנכ"ל מארסק, ענקית הספנות הדנית. מאז פיטוריו לפני מספר חודשים, חזרו המחירים בענף לרמה סבירה שמאפשרת לחברות להרוויח. "ניכר כי החברות המובילות בענף הספנות הקווית חזרו להתמקד בשיפור הרווחיות שלהן", כתבה היום החברה לישראל, בעלת השליטה בצים, בדוחותיה.

לצד האופטימיות, ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, עדיין מוטרד מנושא פיצול צים לשתי חברות - ישראלית ובינלאומית, לנוכח מגבלות מדיניות-פוליטיות החלות עליה כחברה ישראלית. "כל הענף נמצא בתהליכי קונסולידציה. השחקנים משתמשים בקווים ותשתיות משותפים, ורק לצים יש נכות ביכולתה לנהוג כך", ציין גלעד. "בפועל, 85% מהפעילות של צים כלל לא פוקדת נמלים ישראליים. אם לא נקבל היתר, ניאלץ להפעיל את צים במתכונת אחרת, כולל העתקת המרכז שלה מחיפה לחו"ל".

תרומת החברות

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו