גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

300 שקל לצלחת: על התחדשות שוק הפשפשים

שובר שוק: הבוטיקים, הברים והמסעדות מושכים רק את האוכלוסייה העשירה ■ לתהליך שעובר על השוק יש שם: ג'נטריפיקציה - מעבר של אוכלוסייה אמידה לאזור עני, שמשנה את אופיו ודוחק את הוותיקים החוצה

רמי קובו יושב בחנות העתיקות הקרויה על-שמו וצופה על העוברים ושבים. מדי פעם נכנס לחנות זוג שעושה סיבוב ויוצא בלי לקנות דבר. קובו, דור שני למוכרי עתיקות ברחוב יוחנן, חוזה בדיוק מפתיע את כל מה שיגידו המטיילים המזדמנים: "תיכף הם יגידו 'לסבתא שלי היה כזה', יגעו קצת בסחורה, יצלמו את עצמם מחזיקים משהו בלי לבקש רשות, וילכו".

אחד הזוגות מתעניין במחירה של איזו צלחת הגשה. קובו מתרומם באיטיות מהכיסא. מנורה כבדה שהוריד לאחרונה עבור לקוח נפלה לו על הרגל, והוא מתנהל עכשיו עם קביים. "300 שקל. זו צלחת לתותים עם חלוקה מיוחדת". הזוג מודה לו וממשיך הלאה. "הם לא באמת רצו לקנות, רק להבין מה הקטע של הצלחת, וחיפשו דרך המחיר להוציא ממני את ההסבר".

קובו הוא במידה רבה משל למהפך שעובר כיום שוק הפשפשים: הסוחרים הוותיקים מפנים את מקומם לטובת בוטיקים, חנויות מעצבים ומקומות בילוי. הביקוש לסחורה שלהם הולך ופוחת. "ההתחדשות של השוק גמרה את הענף", קובו מאבחן. "האוכלוסייה שמגיעה לפה עכשיו נכנסת אלינו כאילו אנחנו מוזיאון".

- ההתחדשות לא מביאה איתה קהל מבוסס, כזה שיודע להעריך את הסחורה?

"אנחנו לא מרוויחים מהשינוי הזה. זה לא הקהל הנכון מבחינתנו. פעם היו מגיעים לכאן אוהבי עתיקות כי היה להם איפה לנבור, היו עוברים לחנויות היד שנייה והאלטע זאכן. היום אין להם בשביל מה לבוא, אנחנו הולכים ומתמעטים".

צלצול טלפון קוטע את השיחה. הבן של קובו, דור שלישי בעסק, בדרכו לביתה של אחת הקליינטיות. "אנחנו מפנקים את הלקוחות ומביאים להם את הסחורה עד הבית, כדי לא להפסיד מכירות", קובו מסביר. "אני עדיין מצטער שלא קניתי פה חצי שוק כשהמחירים היו ברצפה, כי השכירויות היו מסדרות אותי, אבל נקווה שגם ככה נשרוד".

- שוק הנדל"ן רותח בכל מקום, אצלכם השינוי בשכירות כל-כך גדול?

"פועה (פועה לדזינסקי, בעלת בית הקפה הוותיק פועה, ח' ש') התחילה פה ב-89' עם חנות פרחים. היא ישבה על 18 מטר מרובע שהשכרתי לה ב-300 דולר. היום אני משכיר את אותו השטח בעשרת אלפים שקל. אז השינוי גדול או לא? אני במצב טוב, כי החנות היא שלי, אבל שוכרים פה בקושי שורדים".

- כוחות השוק עושים את שלהם.

"אפשר לומר שהפשפשים עפו, רק השם נשאר".

איך קורה ששוק משנה את פניו? מאיפה זה מתחיל? האם היו אלה יזמים צעירים שהימרו על ההזדמנות ועיצבו לאט-לאט מציאות חדשה, או שהייתה זו עיריית תל אביב יפו, שבמסגרת תקציבי הפיתוח שהיא מזרימה ליפו שמה את שוק הפשפשים מחדש על המפה? מטבע הדברים, מתכננים שעובדים עם הרשויות זוקפים את השינוי לזכות העירייה, שסחפה אחריה משקיעים פרטיים בהנחה שאם העירייה משקיעה כאן כסף מדובר בהימור בטוח; הפחות ממסדיים מאמינים שהעירייה ידעה לזהות את ניצני השינוי ופשוט הצטרפה לחגיגה, כשם שעשתה באיחור אופנתי גם ברחוב שינקין, שהפך לאחרונה למדרחוב. האמת נמצאת איפשהו באמצע.

"מתכננים לרוב לא ממציאים תהליכים", מסבירה פרופ' רחל אלתרמן, מתכננת ערים ומשפטנית. "כשהם קולטים שמתחיל שינוי, עולה אצלם שאלת המדיניות - האם לתת לזה דחיפה מלמעלה או לתת לטבע לעשות את שלו. ההתערבות מאוד קורצת לרשויות כי היא מביאה איתה אנשים יותר 'יפים', תיירים, וכמובן יותר מסים. קל יותר לאכוף תשלום מסים כשיש חנויות מסודרות מאשר שוק פרוע. כך שמאוד מפתה לעשות כאן סדר ולהשקיע בשיפוץ".

עמי כץ, מנכ"ל המישלמה ליפו (הרשות העירונית לפיתוח יפו) מעדיף את התפיסה היותר רומנטית: "התהליך שעובר על שוק הפשפשים הוא חלק מתנופת הפיתוח האזורי שעוברת על יפו בכלל, במסגרת מדיניות של אפליה מתקנת. השקענו ביפו למעלה ממיליארד שקל בעשור האחרון, גם בשכונות כמו יפו ג', יפו ד', עג'מי ולב יפו, ככה שאי-אפשר לומר שאנחנו מתמקדים רק באזורים התיירותיים. לפני שבע שנים החלה העירייה, בשיתוף משרד התיירות, לשפץ את אזור שוק הפשפשים וכיכר השעון. השקענו קרוב ל-51 מיליון שקלים בשיקום התשתיות באזור. מחירי הנדל"ן ביפו נמצאים בעלייה מתמדת, גם שוק הפשפשים מושפע מההתחדשות הזאת. אפשר לומר שהוא התעורר לחיים והפך למזמין ולמפתה יותר מאשר בעבר".

והשינוי אכן מפתה ומזמין, בעיקר את אוכלוסיית הבליינים. מי שפוקד את אזור השוק בשעות הערב יופתע ממספר המבלים ומשפע מקומות הבילוי שמזמן המקום. טאפס בר ספרדי, מסעדה איטלקית, סושי, גלידריית גורמה, ברים שכונתיים, מה לא. את נוכחותם של הנרקומנים שגדשו את האזור בעבר מחליפה כעת להקת פלמנקו שמנגנת בקרן רחוב, ומי שמבקש אווירה ישראלית יותר ימצא את מבוקשו אצל דמויות כמו דני ליטני, רונית שחר ושמעון פרנס, שמופיעים בקפה יפו הפינתי.

בחיפושים ברשת המגמה הזאת ניכרת היטב. "שוק הפשפשים הוא השוק עם כמות החיפושים הגדולה ביותר ברשת אחרי שוק מחנה יהודה בירושלים", מאבחן מיכאל וייס, מייסד משותף ברשת אתרי השווקים יאללה באסטה. "הפשפשים מוביל בפער ניכר מול שווקים כמו הכרמל או לוינסקי".

- כי הוא מיצב את עצמו כאופציה של בילוי ולא רק של קניות.

"נכון. אנשים מחפשים, 'מסעדות בשוק הפשפשים', 'שוק הפשפשים בשבת', ו'שוק הפשפשים בלילה', הרבה יותר מאשר 'חנויות בשוק הפשפשים'. שוק הפשפשים, אגב, הוא היחיד מבין כל השווקים שנעשה לגביו חיפוש בהקשר של חיי לילה. החיפושים הללו מעידים שהציבור הפנים את השינוי שחל במקום, כיוון שבשווקים הקלאסיים החיפושים ברשת מתמקדים בעיקר בשעות הפתיחה ובמפת השוק".

את פרופ' אלי שטרן, בעל משרד תכנון ומרצה במחלקה לגיאוגרפיה ולפיתוח אזורי באוניברסיטת בן-גוריון, זה לא מפתיע: "תושבי תל אביב מחפשים כל הזמן מקומות בילוי חדשים, וטבעי שיגיעו גם לשם. המרחב היה בשל לזה. בהתחלה הבילוי התמקד בעיקר בימי שישי, היום החזק של השוק, ובהמשך, עם פתיחתן של המסעדות, הפך לאופציה גם בשאר ימי השבוע. העירייה פתחה ברחוב עמיעד גלריה שהביאה קהל, ובעקבותיה נכנסו עוד אמנים. להגיד לך שהשוק יהפוך למושבת אמנים? אני בספק. סביר שגם הם יידחקו הצדה כשתשתלט אוכלוסייה חזקה יותר על השוק".

- אתה מתכוון למשפחות או לבעלי עסקים?

"גם וגם. זה עדיין לא נחשב למקום טוב לגדל בו ילדים. יפו עדיין לא תפסה את הזינוק, אבל הטרנד הזה של משפחות צעירות שבוחרות בתל אביב יגיע גם לשם. רק שבתל אביב חלק מהמשפחות הצעירות מחזיקות בדירות שקיבלו בירושה, וביפו זה קצת יותר מסובך, כי האוכלוסייה באזורים הטרנדיים היא בעיקר אוכלוסייה ערבית, ולכן התהליך יהיה איטי".

- איטי אבל מתמשך; אוכלוסייה מבוססת לא תוותר על שדרוג השירותים באזור.

"גם הדור החדש של הסוחרים ידרוש יותר. כשם שרחוב הרצל, שפעם היה החצר האחורית של תל אביב, הפך לרחוב העיצוב, גם פה העסקים הוותיקים ייאלצו להשתדרג או לפנות את מקומם לעסקים סטריליים יותר. זה קורה בכל מקום בעולם שבו מזהים פוטנציאל של אותנטיות".

מי שאוכל לא קונה

לתהליך שעובר על השוק יש שם: ג'נטריפיקציה - מעבר של אוכלוסייה אמידה לאזור עני, שמשנה את אופיו ודוחק את הוותיקים החוצה, כיוון שאינם יכולים לעמוד ביוקר המחיה שמביא עמו השינוי.

גם בשוק הפשפשים, כמו בכל תהליך ג'נטריפיקציה שמכבד את עצמו, זה התחיל נחמד. מתיחת הפנים שעבר האזור חיממה את הלב, ההשקעה בתשתיות ובניקיון ניכרה בכל צעד, תחושת הביטחון השתפרה. הכול נראה מבטיח, לפחות לנכנסים, שמרגישים אפילו תחושת חלוציות, במסגרת הסתגלותם להווי המקומי. עד שהעניינים החלו לצאת מעט משליטה.

נכון, זה לא דרמטי במיוחד - בסך-הכול מדובר בפתיחה של עוד כמה בתי קפה, פה ושם כמה מסעדות חדשות - אבל לאיזון העדין שעליו נבנה השוק, מקומות הבילוי האלה מסמלים יותר מכל את הסחרור שאליו נקלע המקום ואת דחיקתם של הוותיקים החוצה. כי אם יש דבר שעליו מסכימים כולם, סוחרים ותיקים וחדשים כאחד, הוא שמי שבא לאכול לא בא לקנות. ודאי לא רהיטים או קנייה משמעותית אחרת. מה גם שהשעות ההומות בשוק הן שעות ערב, אז בעלי החנויות ממילא סוגרים.

"על הדרך קונים רק פיצ'פקס, אולי תכשיטים", מסביר עקי כהן, בעל חנות העתיקות עקי. "אף אחד לא יקנה כורסה כשהוא בא לאכול. ועכשיו זה רק אוכל, אוכל ואוכל. הצביון של השוק איבד את הפואנטה שלו. פותחים כאן עוד בר או עוד סניף של חנות משינקין, ועל חשבון מי זה? דיירים שנמצאים פה כבר ארבעים שנה. גם כשהם יכולים לעמוד בתשלומים, מגיעים צפונבונים שמציעים לבעל הבית שלהם יותר כסף וגורמים להם לצאת".

אז ככה נראים כוחות השוק בשוק הפשפשים. "העירייה אולי חושבת שהיא שולטת במצב, אבל תהליך הג'נטריפיקציה חזק ממנה", מעריכה ד"ר נורית אלפסי מהמחלקה לגיאוגרפיה ולפיתוח אזורי באוניברסיטת בן-גוריון. "היא אולי התניעה אותו, אבל לא באמת יכולה לשלוט בו".

עד כמה העירייה בכלל מבקשת להקל על הוותיקים? עמי כץ דווקא משדר אכפתיות, ולמרבה ההפתעה, אפילו מכה על חטא: "אנחנו מודעים לכך שבשנתיים האחרונות השוק הפך לאטרקטיבי מדי. בתי הקפה וחנויות המעצבים העלו את מחירי השכירויות ודחקו רבים מעסקי היד-שנייה החוצה. זה לא שהם נעלמו לגמרי, אבל זו המגמה וזה מאוד מדאיג אותנו. האטרקטיביות של השוק, הסקסיות שלו היא בזכות עסקי היד השנייה, זו הייחודיות שלו, וזה המיתוג שלו, ולכן העברנו כבר לפני שנה וחצי החלטה שמגבילה את עסקי ההזנה ללא יותר מ-25% מסך כל העסקים באזור".

- הוותיקים טוענים שעדיין נפתחים פה בתי קפה ומסעדות בתדירות גבוהה.

"יש עוד כמה מקומות שייפתחו עד שנגיע ל-25%. אני מכיר את הטענה שהתעוררנו מאוחר מדי ושאנחנו כמו הילד ההולנדי שמנסה עם האצבע לעצור את השיטפון, אבל אנחנו באמת משתדלים ליצור תמהיל רציונלי. אין לנו שום יכולת להגביל בוטיקים או חנויות אחרות, כי מדובר בהליך רישוי שונה מזה של בתי האוכל, ומבחינה חוקית אין לנו מה לעשות. אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים, ושיהיה ברור שאנחנו חס וחלילה לא נגד החדשים".

- בכל זאת, מה לגבי הקלות לסוחרים הוותיקים? הקלה בארנונה, למשל.

"הקלה בארנונה היא בלתי אפשרית, אבל אנחנו כן מנסים להקל בהליכי הרישוי. חושבים על הפקת אירועים דווקא בשעות היום, שיביאו מבקרים לאזור בשעת פתיחת חנויות. כוחותינו בסך-הכול מוגבלים, 95% מהקרקעות פה הן של המינהל, זה לא מגרש המשחקים שלנו".

- השטח רוחש סביב פינוי הרוכלים שמוכרים חפצים ישנים כדי לבנות במקום חניון תת-קרקעי. מה יקרה איתם?

"בניית החניון תתחיל רק בעוד שלוש שנים, ואז באמת נזיז את עסקי הרוכלים למקום אחר עד לסיום העבודות. כמובן שנדאג למזער את הפגיעה בהם עד כמה שאפשר, נמצא להם מקום אחר, נפרסם לאן הם עברו. תמיד יש את המתח אם לעשות או לא לעשות, ותמיד יש חששות משינויים. אי-אפשר לקפוא על השמרים בגלל זה".

נורית אלפסי מסרבת להתרגש: "העירייה היא אולי לא הילד הרע בסיפור, אבל גם אין סיבה שנזיל דמעות ונרחם עליה, כי היא נהנית מעליית ערכם של הנכסים באזור. מה שמעניין בכל התהליך הזה הוא שהכול התחיל בזכות אותם סוחרים ששיוו למקום אווירה מיוחדת ואותנטית, הכי רחוקה שאפשר מאווירת הקניון. הסוחרים החדשים אולי רצו להיות חלק ממנה, אבל הפכו אותה, בלי ששמו לב, לדיסנילנד. מי שחושב שהעניים והעשירים ימשיכו לחיות כאן בכפיפה אחת הוא נאיבי. תהליך המיון הטבעי ימשך עד שכל האזור יתמלא בעשירים נורמטיביים. כל אותם סוחרים של פעם, כל אותם נרקומנים וזקנים לא יתאדו, כמו שנוח לנו מאוד לחשוב, הם פשוט ילכו למקום אחר".

לאן בדיוק? "היהודים לחולון בת-ים והערבים לרמלה לוד", משיבה עו"ד אורה בלום מהקליניקה לתכנון, ליזמות ולמשפט בקהילה באוניברסיטת תל-אביב. "תהליך הג'נטריפיקציה לא חדש ביפו, והתחיל עוד לפני הפיתוח של שוק הפשפשים. יש לו מחיר ומשלמות אותו האוכלוסיות המוחלשות, שלא באמת מצליחות להשמיע את קולן. העירייה יכולה למצוא את הדרך להקל עליהן, להוסיף עוד סעיף, לתת פטור בתנאים מסוימים, היא רק צריכה לרצות. המדיניות שלה אולי לא תשנה את הדברים מן היסוד, אבל בהחלט תשפיע על הקצב שלהם".

"כוחות השוק יקבעו"

אז איך נראים חיי המסחר החדשים ביפו? בעלי החנויות החדשות משוכנעים שכניסתם היטיבה עם כולם - מגנטה לקוחות לאזור והרגיעה את המתיחות עם הפקחים העירוניים, בזכות כניסתם של אנשים ש"ידעו איך לדבר עם הפיקוח". הוותיקים מגחכים מתחת לשפם כשהם שומעים את ההערכות האלה. "לידי יש חנות חדשה של רהיטים", מעיר קובו, "תשבי ותספרי כמה נכנסים אליי וכמה אליה, אני בטוח שהיחס הוא פי שלושה לטובתה".

גלית פלד, מבעלי החנות, Homework שמה, דווקא אינה מרגישה אנרגיות רעות: "קיבלו אותנו מאוד יפה. אני מודעת לאמירות נגד החדשים אבל לא הרגשתי את זה בעצמי. להפך, יש לנו שיתוף פעולה מלא עם הוותיקים. כשתי נשים שפתחו חנות והיו צריכות עזרה בסחיבה של דברים, שמחו מאוד לעזור לנו. יש מישהו שעושה לנו הובלות, ואחד אחר שאנחנו קונות ממנו דברים. אנחנו מייצרות עבודה גם בשבילם".

- למה הגעתן לפה?

"חיפשנו בהתחלה בנווה צדק, ואנחנו שמחות על הבחירה לפתוח כאן. מעבר לזה שהמחירים פה לא היו מטורפים כמו במקומות אחרים, יש פה את הקהל הנכון בשביל מי שמוכרות גם עתיקות וגם חפצים חדשים. מגיעים הרבה מעצבי פנים עם הלקוחות שלהם, ואנשים שכבר מכירים אותנו וחוזרים שוב".

אפרת הרשקו, מנהלת השיווק של הומאז', עוד חנות רהיטים שנראית כאילו נלקחה מקניון רמת אביב, מספרת אף היא שהרבה מהלקוחות מגיעים יחד עם האדריכלים ועם מעצבי הפנים ששכרו. נראה שייקח זמן עד שהאזור ייתפס כאופציה טבעית לחיפוש אחר ריהוט יוקרה. "אנשים מאוד מופתעים כשהם נכנסים אלינו", מאשרת הרשקו, "אבל נראה שזה נעים להם".

- לא מחפשים את ההתמקחות של השוק?

"ישראלים תמיד ישאלו אם אפשר להוריד משהו, אם יש איזושהי הנחה, אבל אין אווירת שוק. יש לנו לקוחות מכפר שמריהו, ממיתר, מלהבים, וכמובן מתל אביב".

מי ששילב את הישן עם החדש הוא גלעד מושקטל מאייטמס גלרי. הוא חבר לבעל חנות עתיקות שהיה באזור, ויחד פתחו חנות משותפת שחציה מתמקד בעתיקות, וחציה האחר מציע ריהוט חדש בסגנון רטרו. שותפו, חוזר בתשובה שמעדיף ששמו לא יופיע בעיתון, מסביר את המהלך: "אנשים היום רוצים לקנות בחנות שהיא מותג, שיש לה אתר אינטרנט, פרסום. אני הבנתי את זה והלכתי קדימה. מי שלא אוהב את השינוי ונשאר כמו פעם לא ישרוד כאן".

כניסתן של הרשתות הגדולות היא אולי האיום הגדול ביותר על העסקים כאן. בהיעדר ועד נבחר של בעלי העסקים, כמו שהיה בשוק מחנה יהודה, קשה למצוא אותם מאורגנים יחד נגד מה שעלול להפוך אותם סופית לקניון. פועה לדזינסקי, בעלת מסעדת פועה, מבכה את המצב: "עצוב לי לראות את החזון של העירייה שמתייחס לנדל"ן ולא לאנשים. אנחנו בפועה רואים את עצמנו כחלק אורגני מהשוק. את הכלים והריהוט אני קונה בכוונה כאן, אפילו שהיה לי זול יותר לקנות אותם במקומות אחרים, ואני מצפה שהעירייה תיקח אחריות על שימור המקום".

- אולי את חוששת מתחרות עם כל המסעדות החדשות שנפתחות פה?

"אני לא דואגת לפרנסה שלי, כי אני מסתדרת גם עכשיו. יכול להיות שקהל הלקוחות שלי היה חלק ממה שהביא את השינוי, ועדיין אני חושבת שאפשר לעשות יותר כדי לשמור על הצביון של המקום. מקומות בילוי בתל אביב יש הרבה, על שוק הפשפשים אי-אפשר לוותר".

אז מה יקרה בסוף? "כוחות השוק יקבעו", חוזה פרופ' אלתרמן. "מי שישרדו הם אותם סוחרים בעלי אופי שמסתגל לשינויים והון זמין שיאפשר להם לנסות דברים חדשים. זה כמו שיש את הירקנים שמתעקשים למכור רק מה שהם מוכרים כבר שלושים שנה, ויש את אלה שמבינים שכדאי להשקיע יותר בירקות אורגניים כדי להחזיק את הקליינטורה. מי את חושבת ינצח?".

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה