גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלי שמתכנן להשקיע 20 מיליארד דולר באנרגיה סולארית

חברת אנרגיה-גלובל, שאחד ממייסדיה הוא יוסף אברמוביץ' הישראלי, מתכננת להשקיע 20 מיליארד דולר בהקמת תחנות כוח סולאריות במדינות מתפתחות ■ הרווחים שיניב המיזם יושקעו בהקמת ותפעול בתי יתומים ברחבי העולם

הסיפור הזה מתחיל ברצח עם. הג'נוסייד שהתרחש ברואנדה ב-1994 הותיר אחריו 1.2 מיליון ילדים יתומים. סיפורם זעזע עמוקות את אן היימן, יהודייה אמריקאית שהחליטה לעשות משהו למענם.

ב-2005, בעת ששהתה כמתנדבת בקיבוץ קטורה בערבה, החליטה היימן לייסד ברואנדה כפר נוער עבור יתומי רצח העם. הכפר, שנקרא אגאהוזו-שלום, נחנך ב-2008 ולומדים בו 500 בני נוער. היתומים מתגוררים בבתים בקבוצות של 15 צעירים שמכונות "משפחות".

בראש כל משפחה עומדת "אמא" שאיבדה את ילדיה שלה ברצח העם. המוסד הייחודי הזה הוקם על-פי המודל של כפרי הנוער של ימין אורד, שקלטו יתומים ששרדו את השואה.

הצוות שמנהל את המוסד עושה שימוש בידע ותוכניות לימוד ישראליות ומקבל תמיכה כספית מקרנות וארגוני צדקה יהודים-אמריקאים.

בקיץ שעבר ארחה היימן בכפר את משפחת אברמוביץ'-סילברמן, ידידים ותיקים אותם הכירה במהלך שהותה בקטורה. יוסף אברמוביץ' ואשתו הרבה סוזן, הגיעו ב-2006 לקטורה מארה"ב, בעקבות החזון הציוני של הפרחת הנגב. אותו חזון שהוביל את יוסף לייסד את חברת ערבה פאוור להקמת שדות סולאריים בדרום הארץ.

כיום נזקקת היימן לתרומות שנתיות בהיקף של 2 מיליון דולר על-מנת להפעיל את המוסד, אך לאברמוביץ' היה רעיון אחר: לממן את התפעול ממכירת חשמל סולארי שיופק ממתקן שיוקם על אדמות הכפר.

הביקור החווייתי באגאהוזו-שלום עורר באברמוביץ' השראה לרעיון חדש: להקים חברה בינלאומית שתפעל להקמת שדות סולאריים במדינות מתפתחות, שמשתמשות בדיזל מזהם לצורך ייצור חשמל.

השקעות מסימנס וקק"ל

החברה, ששמה אנרגיה-גלובל, נחנכה באחרונה באופן רשמי. להכרזה הזו קדמה פעילות מתחת לרדאר, שיצאה לדרך כבר ב-2009, ממשרדים באזור התעשייה תלפיות בירושלים. בשנים האחרונות חיפשה החברה אתרים מתאימים להקמת שדות סולאריים בכל העולם.

היעד שקבע אברמוביץ' הוא אכן גלובאלי: להשקיע 20 מיליארד דולר, עד שנת 2020, בהקמת תחנות כוח סולאריות במדינות מתפתחות ברחבי העולם בהספק כולל של 10,000 מגוואט.

הכמות הזו, ששווה ליכולת ייצור החשמל של חברת החשמל, תספק אנרגיה ירוקה ל-50 מיליון איש שחיים באזורים מנותקים מרשתות החשמל הארציות ונאלצים להשתמש בדיזל יקר ומזהם כדי להפעיל גנרטורים לייצור חשמל.

היעד הזה נשמע שאפתני, שלא לומר הזוי, אבל אברמוביץ' כבר הוכיח שהוא יודע לתרגם הזיות למציאות: השדה הסולארי של ערבה פאוור, שנחנך לפני שנה וחצי ליד קטורה, הוא המתקן הסולארי הקרקעי הראשון שהוקם בישראל.

החברה שהקים אברמוביץ' הפכה לשחקן מוביל בענף והצליחה למשוך למיזמים שלה שותפים בהם סימנס הגרמנית, EDF הצרפתית, קק"ל וקרן נוי.

בדרך להגשמת החזון החדש הצטרפו לאברמוביץ' שותפיו לייסוד ערבה פאוור דייויד רוזנבלט מניו-ג'רזי, אד הופלנד מקטורה ועירא גרין מרעננה. משקיע נוסף הוא האווי רודנשטיין מבוסטון שהכיר את אברמוביץ' דרך השקעתו בערבה פאוור.

בין המשקיעים הקטנים באנרגיה-גלובל אפשר למצוא גם כמה שמות מפתיעים מעולמות הרחוקים מהענף הסולארי. מדובר בין היתר בשחקנית קרן מור ובעו"ד גלעד שר, ראש לשכתו של ראש הממשלה אהוד ברק.

"קרן מאוד רוצה לתרום לעולם טוב יותר והתלהבה מהרעיון שלנו", אומר אברמוביץ'. ברשימת המשקיעים האמריקאים נמצאת גם הקומיקאית שרה סילברמן, אחותה של סוזן אברמוביץ'-סילברמן.

"נבקש התחייבות ממשלתית"

אנרגיה-גלובל, אומר אברמוביץ', תפעל כחברה למטרות רווח לכל דבר אלא שחלוקת דיבידנדים לבעלי המניות איננה בראש סדר העדיפויות שלה.

רווחי החברה, אם יהיו כאלה, יושקעו כמעט במלואם בהקמה ותפעול של בתי יתומים ברחבי העולם. "נבוא לממשלה המקומית ונבקש קרקע למתקן סולארי והתחייבות ממשלתית לרכישת החשמל שיופק", אומר אברמוביץ', "בתמורה נתחייב להקים בתי יתומים בסמוך לשדה הסולארי ולממן את תפעולו למשך תקופת המיזם".

לאנרגיה-גלובל הצעירה יש כבר תיק פרויקטים נאה שכולל, לדברי החברה, מיזמים סולאריים בהיקף 59 מגוואט שנמצאים כבר בשלבי פיתוח והקמה ומזכרי הבנה (MOU) לפיתוח שדות בהיקף 1,500 מגוואט נוספים.

בידי החברה גם מכתבים מבנקים ומגופים פיננסיים נוספים, שמביעים נכונות לספק מימון לפרויקטים שתקים החברה, בהיקף מצטבר של 800 מיליון דולר.

השדה הסולארי הראשון שתקים אנרגיה-גלובל הוא ליד הכפר אגאהוזו-שלום ברואנדה. השדה הזה יהיה בהספק של 5 מגוואט - דומה לזה שבנתה ערבה פאוור ליד קטורה.

אברמוביץ', שמאמין שניתן עדיין להכפיל את היקף המתקן ל-10 מגוואט, מציין "שמדובר ב-10% מהחשמל שמיוצר ברואנדה".

באנרגיה-גלובל עושים כיום מאמץ לסיים את התכנון על-מנת לערוך טקס הנחת אבן פינה לשדה בינואר, במועד שבו ייערך במוסד החינוכי הטקס לציון סיום המחזור הראשון של בוגריו.

את המימון להקמת המיזם הסולארי ברואנדה מספקת OPIC, סוכנות בבעלות הממשל האמריקאי שמסייעת לחברות אמריקאיות פרטיות ברחבי העולם.

תמיכה נוספת הגיעה מממשל אובמה, שביטח את הפרויקט מפני סיכונים, תמורת פרמיה נמוכה. "הנוכחות של הממשל האמריקאי מאוד חשובה לנו", אומר אברמוביץ', "ברואנדה השגריר האמריקאי מעורב אישית בפרויקט ושר האנרגיה עלול להפסיד את עבודתו אם הפרויקט לא יוקם בזמן. היו מדינות אחרות באפריקה שברחנו מהן. בקונגו, למשל, פגשנו שותף מקומי שהגיע עם חבורת מאבטחים חמושים".

לא בכל מקום שבו פועלת אנרגיה-גלובל ניתן להסתמך על תמיכה מהדוד סם. באקוודור, למשל, הנוכחות האמריקאית איננה רצויה. למרות זאת מתכננת אנרגיה גלובל להקים במדינה פרויקטים סולאריים בהיקף 40.5 מגוואט שאחד מהם, ימוקם באחד המקומות הסמליים ביותר בעולם בתחום הגנת הסביבה: איי גלפאגוס.

"הרבה אנשים שואלים אותנו איך אפשר להקים מתקן באיים האלה, שהפעילות האנושית בהם מאוד מוגבלת", מספר אברמוביץ', "מה שאנשים לא יודעים הוא שבאיי גלפגוס מייצרים היום חשמל מסולר, שזה הרבה יותר גרוע לסביבה מאנרגיה סולארית".

התוכנית של אנרגיה גלובל היא להקים בגלפגוס מתקן קטן של חצי מגוואט, שיקבל מימון מבנק ששמו Inter-American Development.

למייסדים כבר ברור שמהפרויקט בגלפגוס הם לא יראו רווח אבל הסמליות שווה כנראה את כל ההשקעה. מקום סמלי אחר הוא האיטי, שנפגעה קשות בשנים 2010-2011 ברעש אדמה, מגפת כולרה ושיטפונות.

מהנדסים בהאיטי

"בהאיטי רצו אותנו בגלל היותנו ישראלים", אומר אברמוביץ', "יש להם זיכרון מאוד חזק ממשלחת ההצלה של פיקוד העורף שעזרה להם אחרי רעידת האדמה".

לאחר שהתברר לאנרגיה גלובל שלהאיטי אין תוכנית בסיסית להקמת רשת חשמל ארצית במדינה, החליטו אברמוביץ' ושותפיו להטיס אל האי את מהנדסי החברה, שהכינו תוכנית מפורטת וסיפקו הכשרה בסיסית בהנדסת חשמל. העלות הכוללת של המבצע הסתכמה ברבע מיליון דולר, שסופקו במלואם על-ידי החברה.

לצד אתרים אקזוטיים באפריקה ובדרום אמריקה יש לאנרגיה גלובל מוקדי פעילות "שגרתיים יותר". ברומניה למשל מתכננת החברה הקמת שדה של 8 מגוואט ובקפריסין השכנה, היא מקווה להקים שני שדות של 5 מגוואט כל אחד. הפרויקטים האלה אולי "משעממים" יותר אך הם עתידים לספק תרומה כספית חיונית למימוש החזון העולמי של אנרגיה גלובל.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע