גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירדנה עובדיה: "איך הוצאתי 50 מיליון שקל מאשטרום?"

"מלכת אפריקה" מדברת על הקשרים עם נשיא גינאה: "דיקטטור? הוא האיש הכי אנושי שפגשת בחיים שלך" ■ ועל אשטרום: "הם מנסים לחסל אותי" ■ אשטרום בתגובה: "המחלוקות עם עובדיה יוכרעו בביהמ"ש"

ירדנה עובדיה הגשימה את החלום האפריקאי; והיא הראשונה לטפח את הדימוי הזה. אישה בת 63 שלא גמרה תיכון כי הוריה שלחו אותה לעזור בפרנסת הבית, מגלגלת כיום עסקאות של מיליונים במדינה שמשוועת לפרויקטים מודרניים, ומחזיקה במצבורי נפט כדי לשלם עליהם. מי שהחלה את דרכה כקופאית בשק"ם של דימונה והתקדמה לבעלות על סופרמרקט בפתח תקוה, בונה כיום בתי חולים ובקרוב בית כלא בגינאה המשוונית.

איך הצליחה לזכות באמונו של נשיא גינאה תיאודורו אוביאנג נגואמה? מה המחיר שנדרש ממנה בעבודה לצדו של נשיא, שארגוני זכויות האדם רואים בו דיקטטור אכזר? ומהי מידת השפעתה האמיתית עליו? האם בכירי מערכת הביטחון לשעבר, שמחזרים אחריה כיום, יודעים מה הם עושים, או שהם פשוט נוהים אחר הדימוי האקזוטי של "מלכת אפריקה", שדבק בעובדיה בשנים האחרונות?

קשה לחלץ מעובדיה תשובות ברורות לשאלות הללו, כי הדבר האחרון שאפשר להגיד על עובדיה הוא שהיא פראיירית. גם לתשובות הכי אותנטיות שלה יש קווים אדומים. הנשיא לעולם נאור ונדיב, והשאלה מה שווייה הפיננסי אינה מעניינת, "כי מה שחשוב זה השווי שלי כבן אדם". ועדיין, הסיפור שמספרת עובדיה, על כל החורים שקיימים בו, מרתק. יותר משהוא מעיד על התרבות העסקית בגינאה המשוונית, הוא מאיר את אחורי הקלעים של עולם העסקים הישראלי, שמבקש לעשות מכה ביבשת השחורה, ומוכן בשביל זה לעבוד עם אישה, שספק אם היה מזכה אותה ביחס מיוחד בנסיבות אחרות.

"לכל החזקים האלה שפעם הייתי צריכה לעבור דרך המזכירה של המזכירה של המזכירה שלהם, ואליהם לעולם לא יכולתי להגיע; לכולם היום יש את הטלפון שלי", מציינת עובדיה בסרקזם. "כולם 'למדו איתי' בבית הספר בדימונה. היינו אולי מאתיים תלמידים בכל בית הספר, והיום זה נראה כאילו רק בכיתה שלי היו עשרת אלפים. כולם רוצים לבוא לעבוד בגינאה, וכולם חושבים שאם ירדנה עובדיה עושה חיל בגינאה, אז כולם יכולים".

- אנשים מתחנפים אליך כיום?

"ברור. אבל אני לא אוכלת כל מה שאומרים לי. זה לא עולה לי לראש. הנה, היום נפגשתי עם מפקחת, אחת הגדולות במשרד החינוך, שנכנסה לחדר ואמרה 'קודם קראתי על המלכה, והיום אני רואה שאני עומדת מול מלכה'. ואני מסתכלת עליה ולא בטוחה שהיא באמת מתכוונת למה שהיא אומרת. היא יכולה לצאת מהפגישה איתי ולהגיד 'וואוו איזו מלכה' או 'וואוו איזו כלבה'".

- זה או כלבה או מלכה? אין באמצע?

"ברור. מספיק שאגיד למישהו משהו שלא מוצא חן בעיניו, כדי שאראה לאן זה מוביל. למשל, כשאני אומרת לאיש עסקים שביקש להיפגש איתי 'בן כמה אתה אדוני, 50 פלוס? עד היום חיית יופי בלעדיי. אז מה אתה עכשיו כולך מתחנחן לי ועושה את עצמך כאילו בלעדיי העולם שלך גמור'. ואז הבן אדם נשען אחורה, ורואים במבט שלו שהוא חושב 'וואלה נפלתי פה על לא פראיירית בכלל'. ברגע הזה אני כבר לא מלכה".

- עכשיו את על תקן הכלבה.

"לחלוטין. יכולים להגיד עליי מה שרוצים, אבל דבר אחד כולם אומרים - היא חזקה אבל אמינה, כל מה שהיא אומרת, היא עומדת בזה. וזה הכי חשוב לי. מכל התביעה של אשטרום מפריעה לי מילה אחת: גניבה. זה הדבר שהכי כואב לי".

"הנשיא מכיר את המילה שלי"

עובדיה מתכוונת לתביעה הכספית שהגישה נגדה לבית המשפט המחוזי מרכז חברת הבנייה אשטרום, שבנתה יחד איתה בית חולים ממשלתי בעיר באטה שבגינאה המשוונית; תביעה שמהווה את העילה לראיון הזה ומשמשת גם דוגמה מצוינת למקרה שבו השילוב שבין ה"סמוך" הישראלי ל"יהיה בסדר" של העולם השלישי לא תמיד נגמר בהפי אנד.

אשטרום טוענת, באמצעות עו"ד זאב שרף, כי עובדיה נטלה שלא כדין 50 מיליון שקלים, שהיו מיועדים לאשטרום, מהחשבון המשותף לה ולחברת הבנייה, והעבירה אותם לחשבונות בנק אחרים. החברה טוענת גם שמעמדה הוא של שותפה בפרויקט, ועובדיה היא לא יותר ממתווכת; בעוד עובדיה מתעקשת שאשטרום אינה יותר מאשר קבלן מבצע, והיא, עובדיה, השותפה האמיתית. הסוגיה נותרת פתוחה, מאחר שכל אחד מהצדדים מציג מסמכים התומכים לכאורה בטענותיו, אך להסכם בין אשטרום לעובדיה אין סימוכין, כיוון שהיה בעל-פה. תרבות ה"יהיה בסדר", כבר אמרנו.

עובדיה, שהצטיידה בעו"ד ברוך כצמן, שותף בכיר במשרד הרצוג פוקס נאמן, הכחישה כמובן את נטילת הכסף. בראיון שמתקיים על צלחת פירות מרשימה, שקיבל כצמן מערוץ 10 בהוקרה על זכייתו בתיק "הישרדות" (המאבק על זכויות השידור מול רשת), טוען עורך הדין כי "החשבון שימש עוד פרויקטים שמנהלות החברות של ירדנה. אין הוכחה שהכסף, שאשטרום טוענת שחייבים לה, נכנס בכלל לחשבון, ובטח שלא עבור פרויקט בית החולים. אין גם הוכחה שירדנה לקחה את הכסף לכיסה. אשטרום לא הצליחה להראות מסמך אחד כזה".

בשלב הזה עובדיה מתפרצת. "איך הוצאתי 50 מיליון שקל? במזוודות? איזה בנק ייתן לי כזה סכום בלי ניירת, כשכל העולם נאבק בהלבנת הון? אני לא כזאת טייקונית כמו שחושבים אותי. מה אני נוחי דנקנר? תשובה? מי אני שאני יכולה להעביר ככה כסף? מה אני המאפיה הסיציליאנית? ברלוסקוני? אשטרום טוענת שזה תשלום שהחברה אמורה הייתה לקבל מהממשלה, נכון? אז מה אני ילדה קטנה, שאעשה כזה דבר לנשיא שלי? למה שאפגע בשם שלי במדינה שנותנת בי אמון? מה הם חושבים, שאני כזאת גדולה שקניתי גם את המערכת הבנקאית?".

- אולי נפלת קורבן לדימוי שבנית לעצמך - של אשת סוד שיכולה לעשות בגינאה מה שהיא רוצה.

"לא, זה נורא פשוט. אני הצלחתי והם לא. אני, הבחורה הפשוטה, בלי התארים באוניברסיטה, ממריאה בעסקים בגינאה, ולאשטרום הענקית אין עוד הצלחות שם, והיא כנראה לא הרוויחה כמו שהיא חשבה שהיא תרוויח. ובגלל שהיא לא יכולה לשאת את זה, היא מחפשת בכל דרך לחסל אותי".

- את לא קצת פרנואידית?

"לא. אני באמת נרדפת. הם פנו בזמנו לתוכנית 'עובדה' שפרסמה עליי כתבה לפני ארבע שנים. הסכסוך איתם עוד לא היה בבית משפט, אבל היה קיים כבר אז. מה את חושבת, שרציתי ללכת לאילנה דיין? היא נכפתה עליי. ועכשיו גם הלבישו עליי את מס הכנסה, שמעביר אותי ייסורי גיהינום. החוקרים במס הכנסה אמרו לי שאשטרום היא זו שפנתה אליהם. היא הוציאה עליי גם מכתבים לנשיא".

- ואיך הוא הגיב?

"בהתחלה הוא קרא לי, ואחרי זה כבר הפסיק להתרגש. הנשיא מכיר אותי ואת המילה שלי. אני במדינה הזאת לא שנה או שנתיים. אני לא שמה מסכות לתקופת מה, ואני לא מהישראלים שבאים להרביץ מכה וללכת הביתה. 50 מיליון שקל זה 10 מיליון יורו. בשביל 10 מיליון יורו ירדנה עובדיה לא תלכלך את השם שלה ואת העתיד שלה והעבר שלה".

כצמן מתערב: "לא שזה מעט כסף, ירדנה, זה המון כסף". ועובדיה ממהרת לתקן: "לא שחלילה הסכום הוא פעוט. הוא עתק. זה משאלה של כל אדם עלי אדמות לכתוב כאלה ספרות. אבל במעמד שאני נמצאת בו, חבל לי לשרוף את השם שלי, גם לא בעד עשרות מיליונים יותר מאלה".

- למה בכלל הלכת על חברת בנייה ישראלית? לא יותר פשוט לעבוד עם המקומיים?

"עניי ביתי קודמים לכול. גם היום אני קונה ברזל, מלט וצמר גפן תוצרת כחול לבן. הגינאים אוכלים בשר של בלאדי, קטשופ אסם וקפה עלית. למה שאתן פרנסה למדינה אחרת, בזמן שבעם שלי מפטרים אנשים ממפעלים? כשמפעל תחבושות היה בבעיות, שמתי שם הזמנה. כשנגב קרמיקה היה בבעיה, שמתי שם הזמנה של 10 מיליון למרות שיכולתי להזמין מסין. אני יודעת מה זה כשאין פרנסה".

- את לא חוששת שחברות ישראליות יפחדו לעשות איתך עסקים, אחרי שאשטרום, לשיטתה, נכוותה?

כצמן: "אשטרום לא נכוותה. היא נכשלה".

עובדיה: "בית החולים שהיה צריך להיגמר אחרי שנתיים, נגמר אחרי יותר מארבע שנים. עקרת בית הייתה מנהלת את ענייניה יותר טוב ממה שהם מנהלים פרויקטים. הם קנו אוטובוס ישן מהולנד להסיע את עובדי האתר, והביאו אותו בלי מפתח. שמונה חודשים מחכים למפתח, ובינתיים משכירים אוטובוסים באלפי אירו לחודש. או שהביאו פועלים מרומניה חצי שנה לפני הזמן, שרק ישבו בברים ושתו בירות".

- ולא אמרת להם כלום?

"לא, כי הם אמרו 'מה את דואגת. ובואי נזכור שאת ירדנה עובדיה ואנחנו אשטרום', מי הכבשה הזו ליד האריה. הם הכי יודעים והכי מבינים. והאמת שהאמנתי להם, שהם יודעים הכי טוב".

- ומה את אומרת לנשיא ששואל למה זה לא גמור?

"הנשיא הביא אותי עשרות פעמים לשימוע. היה לו רחמים עליי. הוא ראה שאני בצער נוראי".

מאשטרום נמסר כי "אשטרום אינה מנהלת את מאבקיה המשפטיים מעל דפי העיתון. המחלוקות עם הגברת עובדיה תוכרענה בבית המשפט".

"אני אישה שלא פוחדת"

במערכת היחסים של עובדיה עם נשיא גינאה רב הנסתר על הגלוי. כשאני שואלת את עובדיה, המשמשת כקונסול כבוד של גינאה המשוונית בישראל, אם לא פחדה להיות מזומנת לאותם שימועים - אחרי הכול האיש הורה בעבר להוציא להורג את דודו - משיבה עובדיה: "הנשיא הוא האיש הכי אנושי שפגשת בחיים שלך. אין דברים כאלה. איך אפשר לפחד מנשיא שעושה כל-כך הרבה בשביל העם שלו? נותנים לי עכשיו להקים שם בית כלא, והכי חשוב להם שהוא יוקם לפי כללי זכויות האדם הבינלאומיות".

- אומרים עליו שהוא דיקטטור.

"להגיד עליו דיקטטור זו הטעות הכי קריטית שיכולה להיות, במיוחד לעם בישראל. הנשיא אוהב אותנו ומאמין בנו. הוא יודע שאני מביאה הכול מהארץ, ציוד ואנשי מקצוע, ושככה הוא נותן לנו פרנסה. בהצבעה שהייתה עכשיו באו"ם לגבי ההכרה בפלסטינים כמדינה משקיפה, באתי לנשיא וביקשתי ממנו שלא יימנע, אלא יצביע נגד (גינאה בסופו של דבר נעדרה מההצבעה - ח' ש'). הוא מכבד ומעריך את ישראל ואת מה שהיא עושה בשבילו".

- ישראל עושה איתו עסקים?

"ברור. ראש סיב"ט (האגף לסיוע וליצוא ביטחוני במשרד הביטחון) שמעיה אביאלי הגיע לשבת עם הנשיא לפני חודשיים, לדבר על מכירת ציוד. מנכ"ל משרד הביטחון היה מעורב בביקור הזה. גם יוסי בן-חנן, ראש סיב"ט הקודם, היה שם פעם. מספנות ישראל עובדות שם. ומוטורולה, איירונאוטיקס ונייס. ים של חברות".

- את מתווכת בעסקות נשק?

"לא. מכרתי ספינות ממספנות ישראל כשהם היו על סף סגירה, אבל זה לא נחשב לנשק אלא להגנה. כל ציוד שאני מוכרת הוא באישור סיב"ט. האם סט"ילים יכולים לצאת ממדינת ישראל ללא אישורי סיב"ט? זה לא משהו ששמים בתיק. את חושבת שמשרד הביטחון היה מאשר עסקאות עם דיקטטור?".

- בפעם הראשונה שלך בסיב"ט, בטח הסתכלו עלייך בעין עקומה - גם אישה, ועוד אחת שלא נמנית עם החבר'ה.

"בהחלט. בשנים הראשונות היה קשה. לא היו צריכים אפילו מילים, היו פשוט מנפנפים אותי ביד. היום יש קבלות. היום, איך הם אומרים, אני התפוח הלוהט בשוק העסקים בארץ. כולם רוצים לעבוד אצלנו - ניצבים, מפכ"לי משטרה, אלופים בצה"ל - מתקשרים אליי ישירות".

- מי למשל?

"לא אתן שמות, אבל שלא תגששי באפלה. כמעט כל איש ביטחון שעובר לעסקים פרטיים מגיע לאפריקה, כדי לאמן או למכור".

*** הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?