גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר קודקס: עורכי הדין לא מרוצים מהשכר ומהקידום

לפי הסקר, עורכי הדין מרוצים מהרמה המקצועית של משרדם - אך הרבה פחות מהתגמול הכספי ומאפשרויות הקידום ■ באיזה תחום עיסוק הכי לא מרוצים?

שביעות-הרצון של עורכי הדין ממקום עבודתם בשנת 2012 ירדה באופן משמעותי משביעות-הרצון שהם הביעו בשנת 2011 - כך עולה מסקר חדש שערכה החברה להשמת משפטנים קודקס בקרב 1,200 עורכי דין בישראל.

הסקר בחן את מידת שביעות-רצונם של עורכי הדין ממגוון פרמטרים מרכזיים במקומות עבודתם, על פני סקאלה של ציונים מ-1 עד 6, כאשר 6 מייצג את מידת שביעות-הרצון הגבוהה ביותר, ו-1 את הנמוכה ביותר.

הציון הממוצע של שביעות-הרצון הכללית של עורכי הדין מכלל הפרמטרים ירד השנה ל-3.81, לעומת ציון ממוצע של 4 בסקר שנערך בשנת 2011. כלומר, חלה ירידה בשביעות-הרצון של עורכי הדין במרבית הפרמטרים.

הריטואל שבו בכל שנה מוסמכים אלפי בוגרי משפטים לעריכת דין, ובמקביל נמשכות ה"קינות" על התדרדרות מעמד המקצוע, נמשך גם השנה. בשבוע שעבר הוסמכו עוד 1,248 אזרחים בישראל לעריכת דין, והם הצטרפו ליותר מ-50 אלף עורכי דין פעילים החברים בלשכה. במצב זה, די מובן מדוע שביעות-הרצון של עורכי הדין מהמקצוע הולכת ופוחתת עם השנים.

לדברי מנכ"לית "קודקס", עו"ד אלינור מור-סיטבון, לירידה בשביעות-רצון עורכי הדין מעבודתם יש מספר סיבות.

"בשנה החולפת הייתה ירידה של 3% בשכר עורכי הדין לעומת שנת 2011. אם נוסיף לכך את העובדה שהשנה לא היו כמעט הטבות בתנאי התעסוקה שלהם, ולא ניתן דגש מיוחד לאיזון בין עבודה לבית, נושא שהוא חשוב מאוד לעורכי הדין, נבין שבאופן יחסי לשנים עברו נקודת הפתיחה של עורכי הדין היא מורכבת יותר".

מרוצים מהרמה המקצועית

בנוסף, לדברי מור-סיטבון, בשל תחושת המיתון הכללית, הייתה השנה עצירה בקידומים בענף, באופן שערער את הביטחון התעסוקתי של עורכי הדין. "כל המרכיבים הללו יחד חוברים בקשר בל-יינתק ומשפיעים על שביעות-הרצון של עורכי הדין".

את שביעות-הרצון הגבוהה ביותר העניקו עורכי הדין שהשתתפו בסקר לפרמטר שעסק ברמה המקצועית של המעסיק שאצלו הם עובדים. מיד לאחר מכן דורגה האווירה החברתית כמשביעת-רצון.

במקום השלישי דורגה מידת ההתאמה של המשימות המוטלות על עורך הדין לכישוריו. במקום הרביעי הובעה שביעות-רצון מהאתגר ומהעניין בעבודה. במקום החמישי במדד שביעות-הרצון דורגה תרומת מקום העבודה לקריירה האישית של עורכי הדין.

במקום השמיני דורגה שביעות-הרצון הכללית ממקום העבודה. במקום התשיעי ניצב התגמול כספי (לרבות שכר, תנאים סוציאליים ובונוסים). הפרמטר שממנו עורכי הדין היו הכי פחות שבעי-רצון הוא אפשרויות הקידום בעבודה.

לדברי מור-סיטבון, עוד נתון מעניין שעולה מהסקר הוא שהעובדים המרוצים ביותר הם אלה שמועסקים במשרדים/חברות המקפידים על איזון בין העבודה לבין הבית. זוהי כנראה גם הסיבה לכך שעורכי הדין שהעידו על שביעות-רצון גבוהה ביותר הם אלה המועסקים בחברות.

עורכי הדין והיועצים המשפטיים בחברות הכי מרוצים מהרמה המקצועית של המעסיק, מהאווירה החברתית, מהאיזון בין עבודה לבית, ובמקום הרביעי ממידת ההתאמה של המשימות המוטלות עליהם לכישוריהם.

בדומה ליועצים המשפטיים בחברות, הקולגות, עורכי הדין המועסקים במשרדים, מרוצים גם הם במיוחד מהרמה המקצועית של המשרד ומהאווירה החברתית. אך במקום השלישי הם דירגו את מידת ההתאמה של המשימות המוטלות עליהם לכישוריהם, ובמקום הרביעי את מידת העניין והאתגר בעבודה.

גודל הפירמה משפיע

מנתוני הסקר עולה עוד כי ניכרת קורלציה גבוהה בין גודל משרד עורכי הדין לבין מידת שביעות-הרצון של עובדיו. עורכי הדין המרוצים ביותר מועסקים במשרדי עורכי הדין הגדולים מאוד, בעוד ששביעות-הרצון הנמוכה ביותר היא של עורכי דין המועסקים במשרדים הקטנים.

המועסקים במשרדים הגדולים מאוד הכי מרוצים מהרמה המקצועית של המשרד. במקום השני הם דירגו את האווירה החברתית, ובמקום השלישי את תרומת מקום העבודה לקריירה האישית שלהם. מנגד, הם הודו כי הם הכי פחות מרוצים מאפשרויות הקידום במשרדם.

עורכי הדין המועסקים במשרדים הקטנים מרוצים אף הם מהרמה המקצועית של המעסיק, אולם הם לא היו מרוצים מפעילויות הרווחה והחברה שהציעו המעסיקים.

הסקר התחקה גם אחר מידת שביעות-הרצון של עורכי הדין הגברים אל מול עורכות הדין הנשים. מהממצאים עולה כי עורכי הדין הגברים שבעי-רצון מעבודתם יותר מאשר עורכות הדין. ציון שביעות-הרצון הממוצע שלהם היה 3.85, המבטא ירידה קלה ביחס לנתוני 2011. ציון שביעות-הרצון הממוצע של עורכות הדין היה 3.77, שגם הוא מבטא ירידה בשביעות-הרצון לעומת שנת 2011.

במרבית הפרמטרים של דירוג שביעות-הרצון ניכרת קורלציה בין הגברים לנשים. כלל עורכי הדין היו הכי שבעי-רצון מהרמה המקצועית של המעסיק, ולאחר מכן מהאווירה החברתית. אולם הגברים היו מרוצים יותר מתרומת מקום העבודה לקריירה האישית שלהם - פרמטר שדורג אצלם במקום הרביעי, לעומת מידת העניין והאתגר בעבודה שמדורג באותו המקום (רביעי) בקרב הנשים.

מעניין שדווקא הנשים הביעו שביעות-רצון גבוהה יותר מהאיזון בין עבודה לבית ומיקמו פרמטר זה במקום השישי ביחס לכלל הפרמטרים; בעוד שהגברים דירגו אותו רק במקום השמיני. ובנוגע לפעילויות חברתיות ורווחה במקום העבודה - הן הגברים והן הנשים הביעו את שביעות-הרצון הנמוכה ביותר.

הצעירים והוותיקים - הכי מרוצים

עוד ממצא מעניין מסקר "קודקס": ככלל, שביעות-הרצון עולה ביחס ישיר לוותק. עם זאת, יצוין כי שביעות-הרצון הגדולה ביותר הובעה בקרב עורכי הדין הצעירים, שזו להם המשרה הראשונה בקריירה, וגם בקרב עורכי הדין הוותיקים, בעלי ניסיון של יותר מ-6 שנים.

מור-סיטבון מסבירה: "את מגמת השיפור בשביעות-הרצון ניתן לקשור באופן ישיר לניסיון שנצבר ולהתפתחות הדרגתית חיובית ואובייקטיבית בחלק גדול מהפרמטרים. שביעות-הרצון מהתגמול הכספי (שכר, תנאים סוציאליים ובונוסים) נגזרת מהעלאות שכר ומשיפור בתנאים הנלווים שמקבלים עורכי הדין; איזון בין עבודה לבית - מושג לרוב לאחר השקעה משמעותית של עורכי הדין בשנים הראשונות במקצוע, כאשר הם שואפים לבסס את מעמדם.

"בשנים אלה היקף השעות ועומס העבודה הם גבוהים ביותר, ומגיעים לאיזון רק עם העלייה בוותק, ולרוב בסמוך להקמת משפחה".

- מה המשמעות של הירידה הכללית בשביעות-הרצון של עורכי הדין בראייה לעתיד?

מור-סיטבון: "השינויים בשוק התעסוקה המשפטי, ההיצע האדיר של עורכי דין צעירים המשתלבים מדי שנה בענף, לצד הפגיעה בתדמית המקצוע, מחלחלים ומשפיעים על עורכי הדין. סביר להניח כי אם לא יחול שינוי במצב במקצוע, המגמה הזו תימשך".

הכי מרוצים מעבודתם - עורכי הדין בתחום המסים

סקר "קודקס" בדק גם את שביעות-רצון עורכי הדין מעבודתם, לפי תחומי העיסוק. מהנתונים עולה כי עורכי הדין המרוצים ביותר הם אלה העוסקים במיסוי.

מיד אחריהם, במקום השני, נמצאים עורכי הדין מתחום הפלילים, אשר הביעו שביעות-רצון גבוהה מהרמה המקצועית ומהאווירה החברתית במשרדים שבהם הם עובדים. יצוין כי עורכי הדין הפליליים עשו השנה את הקפיצה הגדולה ביותר במידת שביעות-הרצון לעומת השנה שעברה.

גם עורכי הדין העוסקים בתחום המסחר הבינלאומי העניקו ציונים גבוהים יחסית לרמה המקצועית של מקום עבודתם ולמידת העניין והאתגר בו. יצוין כי עורכי הדין מתחום המסחר הבינלאומי אף מדורגים במקום השני בדירוג שיאני השכר (אחרי תחום ההיי-טק).

ובתחתית הטבלה: פירוקים והוצאה לפועל

מהסקר עולה כי שכר שיא אינו מהווה ערובה לשביעות-רצון גבוהה. עורכי הדין העוסקים בתחומי ההיי-טק אמנם דורגו זו השנה השלישית ברציפות כשיאני השכר בענף המשפט, אך הם דורגו רק במקום הרביעי במדד שביעות-הרצון הכללית שלהם מהעבודה.

תחומי העיסוק שבהם עורכי הדין הכי פחות מרוצים הם תחומי הפירוקים והכינוסים וההוצאה לפועל. מידת שביעות-הרצון בתחומי עיסוק אלה ירדה ביחס לנתוני 2011. יצוין כי גם בדירוגי השכר האחרונים ניצבו תחומים אלה בתחתית הטבלה.

בשני תחומים אלה (פירוקים-כינוסים והוצאה לפועל) הביעו עורכי הדין את אי-שביעות-הרצון הגדולה ביותר - מהתגמול הכספי ומהתנאים הנלווים, מאפשרויות הקידום וכן גם מפעילויות הרווחה והחברה במקום עבודתם.

לא מקודמים

המרוצים והמאוכזבים

שביעות רצון

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה

דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק