גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סם ברונפלד: "השוק בישראל לא מתאים לכל החברות בארץ"

יו"ר הבורסה בת"א בפורום על שוק האג"ח הקונצרני: "הפיתרון הוא שהחברות הקטנות יתממנו על-ידי אשראי בנקאי או אחר, והיותר גדולים יתממנו בבורסה"

"שוק ההון בישראל לא מתאים לכל החברות בארץ, ובוודאי שלא שוק החוב. הפיתרון הוא שהקטנים יתממנו על ידי אשראי בנקאי או אחר והשחקנים היותר גדולים יתממנו בבורסה". כך אמר היום סם ברונפלד, יו"ר הבורסה, שנשא דברים בפורום שולחן עגול על שוק האג"ח הקונצרני שערכו BDO זיו האפט ומידרוג, בהשתתפות גורמים בכירים מהשוק.

עם זאת, ברונפלד יצא בהתקפה חריפה על התנהלות הגופים המוסדיים והרגולציה, בעיקר של אגף שוק ההון באוצר, ככאלו שפוגעים בשוק הציבורי המקומי: "אנו צריכים שוק הון גדול. מה לעשות, הגודל קובע גם בשוק ההון ולא יעזור שום דבר", לדבריו.

כך, הוא הדגיש בדבריו כי "על מנת שיהיה שוק תחרותי אסור שיהיה ארביטראז' רגולטורי. כנראה שמתפתחת כאן תופעה של קבלת הלוואות פרטיות ממוסדיים - שהיא יותר נוחה ופשוטה לא בגלל סיבות כלכליות אמיתיות אלא בגלל רגולציה מפלה, ויש לטפל בכך. לא זו היתה הכוונה של ועדת חודק וההתפתחות הזו הסיטה את שוק החוב לכיוון לא טוב".

ברונפלד ציין עוד שבעת אישור הוראות חודק על השוק המוסדי, "היה מאבק פרופסור בפרופסור: שריג שאימץ את התקנות, וגושן, שהוא לא פחות פרופסור ממנו, שחשב שהמלצות חודק בחלקן לא טובות לשוק. יש בעיה, וזוהר גושן ראה אותה לפני שיושם החוק. כולם למדו לקח ועכשיו יש להשיב את שוק האג"ח הקונצרני למקום באמצע - לא המקום הפרוע שהיה לפני המשבר הכלכלי ולא המצב המחמיר מאוד שנוצר בעקבות חודק".

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות הוסיף ש"השוק הולך ויילך להנפקות חוץ בורסאיות גם בגלל סיבות כלכליות. לחברות קטנות אין סיבה להצטרף לבורסה - שווה להן לשלם עוד 2%-3% בריבית על פני להיכנס לבורסה, עם העומס הרגולטיבי שמוטל על החברות. אין ספק שצריך לעשות תיקון לוועדת חודק".

שלומי ברכה, מנכ"ל פסגות גמל ופנסיה, גונן על פעילות המוסדיים שמגדילים את פעילותם בתחום ההלוואות הפרטיות ואמר כי "ההלוואות הלא סחירות לא נולדו כתוצאה מצורך לעקוף רגולציות. יש פה צורך אמיתי. יכול להיות שזה יפגע בחלק מהמסחר, אבל מבחינת הגופים המוסדיים הגדולים, כשהם רוכשים אג"ח קונצרני בבורסה ב-50 מיליון שקל, הם למעשה קונים אג"ח לא סחיר . הרי אם טעיתי בניתוח אוכל לפעול שם רק בשוליים ולרוב אשאר עם הנייר למשך שנים גם אם הוא ייקלע לבעיות". על רקע זאת הוא הוסיף ש"יותר שחקנים מוסדיים מוציאים יותר כסף לחו"ל לא רק בגלל כדאיות השקעה נקודתית אלא גם בגלל הצורך בנזילות".

גם אסי ברטפלד, מנכ"ל קבוצת דלק, האיר את הצורך באפיק ההלוואות הפרטיות. "ההלוואות הפרטיות לא פוגעות בשוק ותורמות לשכלול השוק. גם המוסדי משפר את התשואות שלו, וגם חברות לא ציבוריות לא צריכות לעבור את הויה דולורוזה של ההנפקות הציבוריות. אני לא רואה בעיה פה", אמר.

דורון קלאוזנר מנהל החטיבה העסקית בבנק המזרחי טפחות, התייחס גם כן לסוגיית הצרכים השונים של חברות בעלות היקפי פעילות שונים והסביר כי "החברות מהמידל מרקט מרגישות בנוחות בהתמודדות עם הלוואות פרטיות. הבורסה זה מקום הרבה יותר טוב להנפקות גדולות", הוסיף.

עידו קוק מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אי.בי.אי, ציין ש"הכסף העיקרי - הגורם העיקרי בתהליך התכנסות הספרדים באה מהחיסכון לטווח בינוני וקצר של קרנות הנאמנות ויש מעורבות חסר מצד הכסף המוסדי לטווח ארוך", והציף סוגייה אחרת שניכרת בשוק המקומי: "הרגולטור דוחף את השוק לשוק של שחקנים גדולים וזה תהליך מאוד לא נכון שיוצר בעייתיות של שחקנים גדולים שכל הנפקה קטנה עליהם בעוד שחסרים שחקנים שמסתכלים על היקפים יותר קטנים. שוק שמורכב רק משחקנים ענקיים הוא לא שוק בריא".

ערן היימר, עד לאחרונה מבכירי אגף החשכ"ל והאחראי על פעילות המדינה בשוק החוב וכיום מנכ"ל מידרוג, ציין כי "לאחר שהספידו את שוק ההון, בחודשים האחרונים אנו רואים שוק הון חי ובועט. אי אפשר לחזור אחורה ללפני עשר שנים כשחברות התממנו רק בבנקים ואנו צריכים שוק הון מתפקד. ההלוואות הפרטיות אפילו משכללות את השוק, הן שוק משלים. השאלה היא בפרופורציות והאם השוק המשלים הופך לגדול מדי". שחר זיו, שותף ב=BDO, ציין כי "נראה כי קיים סנטימנט שלילי להשקעות בחוב המוגדר ברמת סיכון גבוהה וכן מעבר של גיוסים בהיקפים קטנים ובינוניים לאפיקים שאינם סחירים"

עלייה ברמת הסיכון

מנתונים שהציגו היום אנשי מידרוג עולה כי השנה החולפת התאפיינה בעלייה ברמת סיכון האשראי של המנפיקים, כשישנו צמצום בנגישות המנפיקים הקטנים ובעלי הדירוגים הנמוכים לשוק. לדבריהם, ההיקף המצטבר של ערך נקוד שעבר הסדר חוב או מצוי בשלבים של הסדר חוב נאמד בכ-23 מיליארד שקל המהווים כ-10% מהערך הנקוב שהונפק על ידי הקורפורייט (לא כולל בנקים וחברות ביטוח) החל מ-2005. שני שלישים מהסכום הבעייתי האמור נובע מהנפקות שנעשו בשנות הגאות של 2006 ו-2007. נוסף על כך, מסבירים במידרוג, ישנם 7 מיליארד שקל נוספים שנמצאים בהסדר חוב - סכום שלא כולל את האג"חים של אי.די.בי פתוח ואלביט הדמיה שייתכן לצועדות לעבר הסדר. בסה"כ מדובר בכ-35.5 מיליארד שקל אג"חים בצרות.

שאול בן שימול שותף ב-BDO, אמר כי "התשואות הגבוהות, מעבר לזה שהן מראות סיכון גבוה, גם יוצרות סיכון ועלולות לגרום לקשיי פירעון. נכון לסוף 2012 מעל 10% מהאג"ח נסחרו בתשואות של מעל ל15% וזה מצביע על קושי. על רקע זאת הוא הציג נתונים מהם עולה ש"פוטנציאל הסדרי החוב הנוספים בעתיד הקרוב עומד על 7-13 מיליארד שקל (כולל אלביט הדמיה ואי.די.בי פתוח, ר.ש.), בעיקר בחברות החזקה ונדל"ן". הוא התריע בנוסף כי "שנה חלשה נוספת בשוק האשראי החוץ הבנקאי תחריף מצוקת האשראי של החברות המקומיות ותתבטא בין השאר בפגיעה בצמיחתו של המשק".

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים