גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

55% מהצרכנים בישראל: כוחנו התחזק השנה

כך עולה ממחקר שביצע מכון ברנדמן ■ חוסר האונים של הצרכן חמור במיוחד מול משרדי הממשלה, ודווקא מול חברות התקשורת יכולת ההשפעה גבוהה יחסית

תחושת חוסר אונים תופסת אותנו לא פעם כצרכנים - כשאנו חשים שמנצלים את חוסר הידע שלנו בתחום מסוים, כשהמידע שנמסר לנו מבלבל, כשטענות שאנו מעלים נופלות על אוזניים ערלות. עד כמה בכל זאת חש הצרכן הישראלי שיש לו כוח לשנות?

את השאלה המעניינת הזו בדק עבור "גלובס" מחקר שערך מכון ברנדמן באמצעות "מדד הייאוש הצרכני". המדד מבוסס על סקר אינטרנטי, שכלל 500 גברים ונשים בגילאי 18 ומעלה - מדגם מייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בישראל.

מטרת המחקר היא לאמוד את תחושת הכוח או הייאוש שחווה הצרכן הישראלי בבואו לרכוש מוצר או לקבל שירות בענפים שונים, ולאורך זמן לעקוב אחר שינויים בתחושת הכוח הצרכני בענפים השונים.

המסקנה: המצב אינו מזהיר. בסקאלה שבין 1 ל-10, מדרגים את הצרכנים את כוחם בציון 6.5 בלבד - ציון בינוני-נמוך, המייצג תחושה משותפת לכלל הציבור ללא הבדלים דמוגרפיים מובהקים, ולכלל הגופים - המסחריים והממשלתיים.

עייפים מהטרטור

מחירים אטרקטיביים ושירות יעיל - אלה, מתברר מהסקר, הגורמים המחזקים ביותר את תחושת הכוח של הצרכן; הנשאלים ביקשו לציין, באופן ספונטני ולא מתוך אפשרויות בחירה, מה הפתיע לטובה בחברות שצוינו לחיוב.

אמינות, אחריות, זמינות, חוסר סרבול, תחרות וכוח מיקוח, יחס אנושי וקשוב לצרכן - כל אלה גורמים נוספים שצוינו שוב ושוב.

מנגד, חוויות של אטימות, טרטור, הטעיה וכוחנות - מעמיקות ביותר את תחושת הייאוש, כמו גם מחיר גבוה, חוסר אמינות, שירות גרוע ואי-קיום הבטחות.

נסו להיזכר בפעם האחרונה שבה הועברתם מפקיד לפקיד, שבה גיליתם ש"עבדו" עליכם במוסך או שחייבו אתכם במשהו שונה לגמרי מזה שעליו סיכמתם - ותבינו בקלות רבה למה.

"זו תופעה שאנחנו בהחלט רואים ביטוי שלה בשטח", מספרים בארגון אמון הציבור. "עסק שנותן מחירים הוגנים ולאורך זמן מיישם קודים של התנהלות צרכנית הוגנת - יוצא נשכר, מאחר שהצרכנים רואים את זה ולאורך זמן מרגישים בטוחים יותר. יתרה מכך, חוויה צרכנית של 'מחירים אטרקטיביים' מתקשרת לשקיפות מוגברת - קרי, יכולת של הצרכן להשוות מחירים ואיכות מוצרים ולהתרשם מאטרקטיביות המחיר".

הכוח קטן ככל שהחברה גדלה

תחושת הכוח הצרכני משתנה בין הענפים השונים: הצרכן חש שיש לו השפעה רבה יותר על גופים עסקיים פרטיים וקטנים בכל התחומים, ומול גופים מסחריים גדולים תחושת הכוח קטנה.

תחושת כוח נמוכה במיוחד קיימת מול תאגידים ציבוריים וגופים ממשלתיים - שם, כנראה, חשים הצרכנים חסרי אונים באמת.

אם בראש הסקאלה (וגם שם, כזכור, בציון בינוני בסך הכול) ניצבות החנויות הפרטיות, במורד הסולם ממוקמים עסקים פרטיים בתחום הבילוי והפנאי, חברות גדולות בתחום התיירות, רשתות שיווק גדולות, חברות ישראליות גדולות, מוסדות פיננסיים, חברות נדל"ן וקבלנים גדולים, מוסכים וחנות דלק - כשבתחתית משרדים ממשלתיים והמשטרה עם ציון 3.9.

בארגון אמון הציבור סבורים כי המצב טוב יותר: "תחושת הכוח הגדולה ויכולת ההשפעה מול עסקים קטנים אינה מדויקת", אומת המנכ"לית גלית אבישי. "דווקא מול עסקים גדולים ובינוניים תחושת הכוח של הצרכנים גדולה יותר, בעוד שעסקים קטנים פעמים רבות מרשים לעצמם התנהלות בעייתית שאף גובלת לעתים בהפרה של תקנות הגנת הצרכן.

"הסיבה היא אולי שעסקים גדולים ובינוניים הם בעלי נוכחות גדולה באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות, אשר הפכו לזירת שיח ערה עבור ציבור הצרכנים. לעסקים קטנים רבים כלל אין אתר אינטרנט או עמוד פייסבוק, דבר המונע מהם חשיפה בזירה זו.

"מול תאגידים ציבוריים תחושת חוסר האונים גדולה - ובהיבט זה הפער בין המגזר העסקי לציבורי הולך ומעמיק. מול תאגידים ציבוריים הצרכן חש שהם לא באמת סופרים אותו, והתסכול מובן בהחלט. אנו רואים ביטויים חריפים לתחושות אלה בעיקר בתחום המים והחשמל".

בכל זאת חל שיפור

נקודת האור היא שבהשוואה לשנה שעברה, 55% מהצרכנים חשו שכוחם השנה רב יותר, לעומת 44% שטענו כי הוא נחלש: זהו גידול נטו של 11% בתחושת הכוח הצרכני.

אם ננסה לשים את האצבע על מוקד השינוי - לא נופתע אולי לגלות, בהתאם להלך הרוחות השורר אז המחאה של קיץ 2011, כי תחושת הכוח התחזקה מול חברות התקשורת ורשתות השיווק.

"זאת התחרות שהתפתחה השנה והגדילה את כוח המיקוח של הצרכנים מולם", מסבירה רות ברנדמן, מנכ"לית מכון המחקר.

חברות התקשורת נאלצו, בשורה של צעדים רגולטוריים, לפשט את החשבוניות, להוריד את המחירים, למלכד פחות את הלקוחות - וכך התברגו למקום השלישי, בזכות התחרות שהתפתחה השנה והגדילה את כוח הצרכנים.

על הצד החיובי של הסקאלה נמצאות רשתות השיווק, עם 37% מהנשאלים שסבורים כי הכוח הצרכני עלה ביחס אליהן. לא קשה להבין את הנתון הזה בהתחשב, למשל, במהירות שבה מופץ כיום ויראלית מידע צרכני אודות מחירים, הטעיות ובעיות ברשתות שונות. במחי פוסט בפייסבוק, יכולה המודעות הצרכנית להשתנות במהירות יוצאת דופן - ואיתה גם התנהגות הרשתות שחוששות מההשפעה בהתאם.

עוד נרשם שינוי לטובה בגזרת העסקים הפרטיים, נותני שירות ויבואנים של מוצרים שונים. הרעה במצב נרשמה, לתחושתם של הנשאלים, בכוחו של הצרכן מול מוסדות פיננסיים, מוסכים ותחנות דלק, תחבורה ציבורית - תחום שצופן בחובו לא מעט בעיות - ושוב, מוסדות ממשלתיים הממשיכים להוביל בשיא שלילי.

התחזקות מתונה בתחושת הכוח נרשמה גם מול החברות הישראליות הגדולות. לעומת זאת, תחושת הייאוש העמיקה כלפי משרדי הממשלה, המשטרה, תאגידים ציבוריים, רשויות מקומיות, מוסכים ותחנות דלק, קופות-חולים בתי-חולים וכן מול המוסדות הפיננסיים וחברות הנדל"ן. עוד נרשם שינוי לרעה בקרב נשים, צעירים ואקדמאים.

מה מפתיע אותך לטובה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן