גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה המדינה לא מעניקה לחולי סרטן תגי חניה לנכים?

האגודה למלחמה בסרטן: בשנתיים האחרונות חלה הקשחה בתנאים לקבלת תגי נכה לחולים ■ משרד התחבורה: "מי שמחליט על הנפקת התגים ראוי ובקיא"

הסרטן כבר הטיל את גרורותיו ברחבי גופה של א', 35, עם החמרה ריאתית. היא אינה מסוגלת ללכת באופן יציב ותלויה לחלוטין בסביבתה. בביטוח הלאומי היא מוכרת כבעלת מאה אחוזי נכות. גם בגופו של ד', 65, התפשט הסרטן. הוא עובר טיפולים קשים ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. המשותף לשניהם, ולרבים כמותם, הוא קבלת ההודעה הבאה ממשרד הרישוי: "אין באפשרותנו לאשר את בקשתך לקבלת תג נכה, שכן על-פי מסמכים שהגשת לצורך זה, לא מתקיים התנאי הקבוע בחוק כי תנועתך בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבך הרפואי".

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שלא מדובר במקרים בודדים, ושבשנתיים האחרונות נדמה שחלה הקשחה בטיפול בבקשות של חולי הסרטן לתגי חניה לנכים. ולא, לא מדובר במקרים קלים או בהתפנקות, אלא במקרים קיצוניים ביותר של חולים, שהצורך שלהם בקבלת התגים הוא ברור.

אירית גולדשטיין, עובדת סוציאלית מחוזית של האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי מדי שבוע היא מקבלת עשרות פניות של חולים שבקשתם נדחתה.

"במשרד הרישוי לא מבינים את מצבם של החולים, שולחים אותם להביא אישור מאורתופד", אומרת אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה. "הבעיה של חולי סרטן אינה אורתופדית; דרוש אונקולוג. לא ייתכן שהביטוח הלאומי, שהוא גוף ביורוקרטי מאוד, מבין שחולי הסרטן הם משהו אחר, ומשרד הרישוי לא מבין".

שפירא מציינת כי בקשות שנדחו מאושרות לבסוף רק לאחר שהאגודה פונה בעצמה למשרד הרישוי, "אם כי יש חולים שמתייאשים ובוחרים לא לעבור את הטרטור שבו הם נאלצים שוב ושוב להמציא אישורים. במקרה של הורים לילדים חולים הבעיה חמורה יותר. יש הורים שפשוט מוותרים - חונים רחוק ולוקחים את הילד על הידיים. הם גם ככה סובלים, למה הורים של ילדה בת 16 עם לוקמיה צריכים לנסוע איתה במונית כל הזמן?".

סרבול ביורוקרטי

לפני כחודש וחצי הגיש מרכז המחקר של הכנסת דוח מיוחד בנושא. הליקויים שעולים ממנו אינם משתמעים לשתי פנים (ההדגשות במקור): "בדוח נציב תלונות הציבור נקבע כי יש סרבול ביורוקרטי בטיפול בפניות לקבלת תג חניה לנכה, ועקב כך נגרמים עיכובים המטילים מעמסה נוספת על המוגבלים בניידותם או על מלוויהם הצמודים.

הסרבול מתבטא בדרישה להמציא טפסים ומסמכים רבים )בהליך מקביל להסדרת זכויות כלכליות במוסד לביטוח לאומי), באי-יכולת ליצור קשר טלפוני ולקבל מענה על שאלות ישירות מאגף הרישוי, וכן בהמתנה ממושכת לקבלת התשובות (אף שחשוב לציין כי לפי תשובת אגף הרישוי, בשנת 2012 התקצר באופן ניכר זמן ההמתנה לתשובה, וכיום הוא כחודש וחצי).

בקשיים האמורים נתקל גם מי שפונה לחידוש תג חניה. בהקשר זה יצוין כי עמדת האגודה למלחמה בסרטן היא שיש לתת לחולי סרטן תג חניית נכה זמני לשנה לפחות, כדי למנוע מהם טרטור מיותר". אגב, כל הפניות של חולי סרטן הן לקבלת תג נכה זמני.

פרופ' עפר מרימסקי, רופא מומחה לסרטן ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, מסר למרכז המידע כי "חולים אונקולוגיים בטיפולים כימיים וקרינתיים לטווח קצר זקוקים בהחלט לתג חניה לנכה בתקופת הטיפול".

את עמדת משרד הבריאות בנושא הבהיר בדוח ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אם חולה אונקולוגי מגיע למצב של תשישות במהלך טיפולים קרינתיים או כימותרפיים קשים, אפשר לאשר לו תג נכה. התג צריך להינתן רק למי שמוגבל בניידותו באופן קיצוני או שניידותו עלולה להביא להחרפה ניכרת במחלתו".

לא מבדילים בין נכויות

במשרד התחבורה אומרים כי הטענות חסרות כל שחר. "אין כל הקשחה בקריטריונים לקבלת תגי חניה לנכים", מתעקשים שם, "התגים ניתנים על-פי קריטריונים הקבועים בחוק, והזכאות להם נקבעת על-ידי ועדה רפואית מיוחדת, בראשות רופאים מומחים שהוסמכו בתקנות התעבורה".

המסר הזה סותר את מה שנכתב בדוחות של מרכז המחקר של הכנסת (ההדגשות במקור): "לפי מסמך קודם שנכתב בנושא זה, נמצא כי בעקבות גידול ניכר שחל בשנת 2009 במספר הבקשות לתג נכה, הוחלט באגף הרישוי לנקוט מדיניות נוקשה יותר בקביעת הזכאות, כדי שהתגים יינתנו רק לאנשים שאמנם זקוקים להם.

כמו כן הובאה במסמך זה עמדת עמותת 'נגישות ישראל' ומטה מאבק הנכים, שגם הם דורשים להחמיר את כללי הזכאות לתג נכה ואת מדיניות הנפקתם, כך שיינתנו רק לנכי ניידות קשים עקב מחסור במקומות חניה לנכים. הקושי לאכוף את החוק נגד שימוש בלתי הולם ובניגוד לחוק בתג החניה לנכים, גם הוא מניע מרכזי בהקשחת מדיניות אגף הרישוי בכל הקשור לחלוקת תגי חניה לנכים".

הנתונים, אם כן, ברורים. יש בעיה מובנת של דרישות עודפות, וככל הנראה בלתי מוצדקות, לתגי נכה, וגם ארגוני הנכים דורשים להילחם בה. חולי הסרטן, כנראה, משלמים את המחיר. למה? ככל הנראה כי אגף הרישוי אינו יודע להבדיל בין סוגי הנכויות. כך גם נכתב בדוח של מרכז המחקר: "מאגף הרישוי עולה הטענה כי בניגוד למשרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, אין ברשותו מנגנון רפואי ראוי לערוך קביעות בכל הקשור לזכאות לתג חניה לנכה, וחסרים לו המשאבים וכוח האדם הדרושים לטיפול בפניות".

זאת לא הסתירה היחידה בין הנתונים שקיבלנו ממשרד התחבורה לבין הדוח של מרכז המחקר של הכנסת. במשרד התחבורה נאמר לנו כי "בשנת 2012 בלבד אושרו כ-19 אלף בקשות לקבלת תגי חניה לנכים, בהן כלולות גם בקשות של חולי סרטן וכאלה הנדרשים לטיפולים כימותרפיים". אולם נתונים שהועברו לכנסת ממשרד הרישוי עצמו מדברים על פחות מ-7,500 בקשות שאושרו לכל החולים, המהוות אישור של 42% מסך הבקשות. מהו שיעור הבקשות שאושרו עבור חולי הסרטן? למשרד התחבורה, כאמור, אין נתונים כאלה.

דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה מודה בשיחה עם G כי, "יכול להיות שמצב כוח האדם הוא לא אופטימלי", אבל, הוא אומר, "במסגרת מה שקיים כיום עושים את המיטב וזה לא פוגע באיכות של מקבלי החלטות בעניין של תגי חניה.

הקמת מנגנון והרחבתו כרוכות בעלות גבוהה של מיליוני שקלים נוספים. אפשר אולי להעביר את הטיפול למשרד הבריאות או לביטוח לאומי, אבל שינוי המצב במסגרת משרד הרישוי הוא לא ריאלי. מסכים עם הטענה לגבי המשאבים וכוח אדם אבל לא עם התוצאה - המנגנון יכול לגדול אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה, זה לא ישנה הרבה, כי מי שמחליט על הנפקת התגים מספיק ראוי ובקיא".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי