גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה אך משתלם: העבודה שתרוויחו בה 1,000 שקל ביום

שי אתרוגי, מנכ"ל אשטרום קבלנות: "עלות הפועלים הסינים מגיעה ל-1,000 שקל ליום. זהו שכר שהרבה ישראלים היו שמחים לקבל, אבל עובדה היא שאנחנו לא מוצאים את הישראלים"

קבוצת אשטרום אוהבת להיות נחבאת אל הכלים. המוניטין ארוך השנים של קבוצת הנדל"ן הפרטית הגדולה בישראל, שנוסדה בדיוק לפני 50 שנה ונמצאת בבעלות משפחות נוסבאום, משורר, גירון וליפשיץ, נזקף בין היתר לחשאיות ולאנונימיות החריגה של מנהליה וראשיה. למעט שתי חברות ציבורית בקבוצה, אשדר ואשטרום נכסים, ולמעט הודעות תקופתיות על זכייה בעוד מכרז לביצוע כביש או להנחת מסילת רכבת, קשה לגלות במרוצת השנים טפח על הקבוצה עצמה.

באופן חריג, אולי בגלל הנושאים הבוערים על סדר היום בסוגיית הבנייה והנדל"ן בארץ, חושפת החברה ב"גלובס" צוהר מהזרוע הכי חשובה שלה - אשטרום קבלנות, המרכזת 50% ממחזור המכירות של החברה ופעילה כמעט בכל תחום בענף הבנייה - בניית מגורים ומסחר (החברה הבת, אשדר, מהווה לא יותר מ-20% מהיקף הפעילות), מבני ציבור, תשתיות וגישור, ביסוס ומערך טרומי עצום.

עד כמה אשטרום קבלנות דומיננטית בענף הביצוע אפשר להבין מכמה מספרים שהיא מציגה: שיא ישראלי, עם אחזקה ביותר מ-60 מנופי צריח ועוד 12 מנופים ניידים; 650 עובדים ישירים (120 מהנדסים, 345 מפעילי ציוד ועוד), ועוד כאלף עובדי בנייה המועסקים דרך חברות כוח אדם.

בשנה האחרונה הייתה עדנה לזרוע הקבלנות באשטרום. בתחילת 2012 עמד צבר ההזמנות על 1.68 מיליארד שקל, והוא צמח בתוך שנה ל-2.65 מיליארד שקל - זינוק של 58%. במשך השנה ביצעה אשטרום עבודות בהיקף 1.27 מיליארד שקל מתוך הצבר, וקיבלה עבודות חדשות בהיקף של 2.25 מיליארד שקל.

על פי התוכניות כעת בחברה, הצפי הוא לבצע עבודות בהיקף של 1.67 מיליארד שקל בשנה הקרובה. אבל במקביל מעריכים באשטרום שגזירות הקיצוצים לסגירת הגירעון בתקציב המדינה יחייבו ירידה בהיקף העבודות שייכנסו לצנרת במהלך 2013, כך שאת 2014 מתכננים להתחיל שם עם צבר בהיקף 2.795 מיליארד שקל - עלייה קלה של 5% בלבד.

"זו טעות אדירה של המדינה להקטין את נפח התשתיות", מדגיש שי אתרוגי, מנכ"ל אשטרום קבלנות, בראיון ראשון. "הבנייה והתשתיות שלובים זה בזה. אין בנייה בלי תשתיות. אם אתה רוצה לפתח את ראש-העין, למשל, מישהו הרי גם יצטרך את הדרך להגיע לשם. הפיסטין קיים, אפשר לבנות עליו 10,000 דירות, אבל האנשים שיגורו שם יצטרכו לצאת משם איכשהו לעבודה בבוקר. איך רוצים לפתח שכונות? לפני שמניפים את חרב הגזירות, מוכרחים להביא בחשבון את הגידול המתבקש ביחידות הדיור.

"אני רוצה להאמין שמדינת ישראל רואה לטווחים יותר ארוכים. ב-2012 הייתה ירידה של 13% בהתחלות הבנייה, וזה קורה כשגם ככה קיימת מצוקה של דירות. בסופו של דבר, בעוד 12 חודש יהיו פה 13% דירות פחות משנת 2011, וזה קורה בזמן שהמדינה צריכה 30% יותר. אז אני קורא שיש רצון לפתור את מצוקת הדיור, אבל אי אפשר לנתק את זה מתשתיות. מעבר לכך, כמובן שאי אפשר לעשות קפיצת מדרגה - נאמר לבנות עוד 10,000 דירות בשנה - כשאין מי שיבנה אותן. באחריות".

כמו כל מי שעוסק בענף הבנייה, גם אתרוגי, שהגיע לפני מעט יותר משנה לאשטרום מחברת סולל בונה, חוזר שוב ושוב לבעיית העובדים. שורש הבעיה, לדבריו, הוא המחסור בפועלים מקצועיים לעבודות רטובות (טפסנות, ברזלנות, טיח וכדומה), המהווים כ-25% מכוח האדם באתרי הבנייה.

אתרוגי: "עלות הפועלים הסינים מגיעה לאלף שקל ליום. זהו שכר שהרבה ישראלים היו שמחים לקבל, אבל עובדה היא שאנחנו לא מוצאים את הישראלים, שכנראה מחפשים עניין, אופק וסביבת עבודה נוחים יותר. אין קסמים בעבודות הרטובות. פועל מקצועי מייצר בסך הכול 200 מ"ר לשנה, בונים פה בישראל בערך 11 מיליון מ"ר בשנה - מה שאומר שצריך 50-60 אלף פועלים לעבודות רטובות בלבד, אבל נשארו בסה"כ כ-3,000 סינים. אז היום הכוח בידי הפועלים והם הללו השכילו להבין שהם מוצר במחסור והם יותר מתוחכמים ממה שאנחנו חושבים. לכן הם מרוויחים כמו שהם מרוויחים ואתה רואה לאיזה רמת מחיר זה הביא את הענף.

"השכר של העובדים עלה ב-50% בשלוש השנים האחרונות, יש מחסור בחומרי מחצבה, והמחירים בכלל בענף הבנייה עלו ב-12% לפחות. אין מנוס, וכבר היום - כדי לייצר את מה שיש - קל וחומר אם רוצים לייצר יותר, צריך להביא עוד עובדים".

"כמו אוסיין בולט"

במהלך השנים נעלמו מהשוק הרבה חברות קבלנות וביצוע ישראליות - שמות עבר מפוארים כמו רמט, בן יקר גת וחברת ליבר שנקלעה לא מזמן לצרות פיננסיות, וגם אריות נדל"ן כמו סולל בונה (מקבוצת שיכון ובינוי) ודניה סיבוס (מקבוצת אפריקה ישראל) חייבות את חייהן לבעל הבית שנקרא להציל אותן לפני קריסה. שולי הרווח בתחום עומדים באופן מסורתי על 2%-5% בלבד, אבל המספרים הגדולים מצדיקים כנראה את הסיכון וההשקעה, לפחות כל עוד החברה עומדת על רגליה.

כך או כך, תחום הביצוע, בדגש על פרויקטים גדולים, מאופיין בתחרות רווית יצרים. מדובר בשוק קטן יחסית, עם כמה שמות מובילים: אשטרום, שיכון ובינוי, דניה סיבוס (מקבוצת אפריקה ישראל), שפיר, מנרב, דורי ואורתם סהר, המתחרים ראש בראש במרבית הפרויקטים.

- יש המון דם רע בין הקבוצות.

"זה נכון לכל תחום תחרותי, פשוט כאן מדובר בעסקאות מאוד גדולות. זה תחום שמגלגל הרבה מאוד כסף, במחזורים ענקיים, ובפרויקטים ובמכרזים גדולים משקיעים מיליונים רק כדי להגיע מוכנים למעמד הגשת ההצעה. אלה המספרים וזה לא תלוש מהמציאות, ואני לא כולל בתוך זה מאות שעות אדם בתוך הארגונים עצמם. לכן, אפשר להבין גם את גודל הציפיות מכל מכרז, וזה מאוד אנושי שיש יצרים. אנשים מאוד מתאמצים, והם רוצים לקבל את העבודות.

"אתה נדרש בפרק זמן מאוד קצוב להקים ארגון, לאמץ את המערכת ולהביא אותה ליכולת הכי גבוהה כדי לנצח ובסוף יש קו גמר ברור וקצר. אם תרצה, זה לא שונה מתחרויות של אוסיין בולט או מייקל פלפס. כל העיניים נשואות לתחרויות של מאה מטר, הם זוכים לתשומת לב אדירה, אבל מאחור מדובר בהשקעה אדירה של שנים".

- ובסוף תולשים אחד לשני את הכנפיים.

"אולי חלק מהעניין גם נעוץ בחוסר הוודאות במשק הישראלי. פרויקט גדול נותן לך עוגן והוא מעניק למי שבונה תוכנית עסקית לכמה שנים להגיע לרגיעה מסוימת ולהסתכלות יותר מפוקחת על ניהול תוכניות העבודה. המכרזים הגדולים לא באים כל יום, ולכם כשהם באים אתה יודע שזה הופך את החברה להיות משמעותית ולא רוצה לפספס. אבל בסוף הביזנס גובר על הכול, ואתה גם רואה שיתופי פעולה בין החברות".

"אנחנו בבואה של המדינה"

"אם למדינה טוב, גם לנו טוב", אומר רמי נוסבאום, מבעלי אשטרום ומנכ"ל החברה האם. נוסבאום, שכמו כל אנשי אשטרום ממעט מאוד להתראיין, מדגיש כי "אשטרום היא למעשה בבואה של המדינה. אלה עובדות החיים. למרות הזרוע שלנו בחו"ל, עיקר הפעילות היא כמובן בארץ וב-50 השנה האחרונות בנינו מקומות כמו אריאל, שארם א-שייח, קצרין וחריש".

- האם אין כוונה להגדיל את הפעילות בחו"ל?

"אנחנו מקווים שהפעילות בחו"ל תגדל ותשגשג, אבל עדיין הפעילות שלנו היא פה, בתחום היזמי והקבלני. יש פה מספיק הזדמנויות, וישראל היא ארץ מספיק גדולה".

התפלגות לפי מגזרים

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ