גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן אלתרמן: "בגיל 41, עם שני ילדים ומשכנתא, אני עדיין נאבק"

השחקן עידן אלתרמן עובד בימים אלה עם אבי גרייניק על קמבק ■ "אם הייתי יודע לחסוך באכילה בחוץ, הייתי נמצא במצב כלכלי הרבה יותר טוב"

עידן אלתרמן מזמין שקשוקה. 12 וחצי בצהריים, הוא רק התעורר לאחר ששוב הלך לישון נורא מאוחר, ובא לו לאכול משהו. קודם הגיעה קערת סלט עם רוטב. הוא הביט בה המום וקרא למלצר, "סליחה, אפשר בלי רוטב?", ואז באה השקשוקה. עם גבינה בולגרית מעל. "אוי", הוא אמר, "ממתי שקשוקה מגיעה עם גבינה? אני לא אוכל מוצרי חלב", והחזיר את המנה, ששבה לשולחן נטולת לקטוז. לא חשבתי להזכיר את האפיזודה הדי שולית הזאת, אבל אז הגענו לדבר על כמה סטנד-אפ ובידור הם רווחיים, והקשר לאוכל הפך ישיר למדי. שאלתי, "איך אתה לא מיליונר? הרי בתקופות של 'פלטפוס' ושל 'כוכבי השכונה' אתה ואבי גרייניק דפקתם קופות". הוא תקע בי שתי עיניים כחולות, שקועות בפרצוף שדוף, ואמר, "אני מבזבז על אוכל. לא רואים עליי. בזבזתי המון על אוכל בחוץ, התרגלתי לחיות ברמת חיים גבוהה".

- אתה אוכל הרבה?

"המון. אם הייתי יודע לחסוך באכילה בחוץ, הייתי נמצא במצב כלכלי הרבה יותר טוב. הרווחתי המון עם אבי בשנים הראשונות. יכולנו להיות יותר מיליונרים, אין ספק. אבל בגיל 41, עם שני ילדים ומשכנתה, אני עדיין נאבק. אני עושה תיאטרון בשנים האחרונות, ואת יודעת מה המצב. לא משהו".

- אז למה אתה שם ולא רק בבידור?

"כי אני אוהב לשחק בתיאטרון. זה מקום שבו אתה יכול להזדקן ולהתפתח, זה מקום ששומר עליך. למה אני מבזבז את הזמן שם כלכלית? זה מאוד מתסכל שלא מרוויחים מספיק כסף בתיאטרון".

- אתה פרילנסר.

"כן, ואני מאמין שבאיזשהו שלב אעבור להסכם קיבוצי, כי אני מבין שהתיאטרון מעביר גם שחקנים בכירים לחוזה קיבוצי, ואני מחשיב את עצמי כבכיר עם הניסיון ועם הוותק שלי. יש בזה יתרונות מסוימים, תנאים סוציאליים - דברים שהם בתחום המקצועי של אשתי, שהיא משפטנית ומנהלת הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, ולבוס שלה קוראים אבי ניסנקורן, איש מאוד מוכשר. אני לא מבין עד הסוף את כל מה שהיא עושה, אבל יש הרבה מהפכות שרשומות על-שמה".

- אז יש חלוקה בבית? היא על הכסף?

"היא נמצאת במקצוע שבו יש מתאם הגיוני בין השכר שהיא מקבלת לוותק ולסטטוס שלה. אצלי זאת רכבת הרים. שנתיים-שלוש של הרבה עבודה, אחר כך פחות. אני חברה בע"מ, היא לא מעורבת אצלי ואני לא מעורב אצלה. אני חייב להתעניין בצד הכספי, כי אני מפיק את רוב הדברים שאני עושה. אני הקלישאה של אמן ברדקיסט, לא חזק בביורוקרטיה, לא מגיש חשבוניות בזמן, לא מסודר".

- כמפיק אתה חייב לדעת להתארגן.

"אני מכיר הרבה אמנים שהם אנשי עסקים, שיודעים מה הריבית שלהם בבנק. הייתה תקופה שהשקעתי במניות וכאלה, והייתי מדבר עם אנשים שאמרו, 'זה עלה, זה ירד', וזה לא מעניין אותי כל-כך. אימא שלי מבינה בזה. ממנה גם קיבלתי את הנטייה ליזמות. היא פרופסור לתכנון ערים בטכניון, בעלת שם עולמי, מאוד אמביציוזית ואסרטיבית - לא רק בעבודה, אלא גם בסבתאות".

- הדור שלכם הוא דור יזמי במהות.

"כמעט אף אחד מאיתנו לא למד משחק באופן פורמלי, ונחשפנו לציבור בדברים שאנחנו הבאנו. אני עושה הרבה תיאטרון, ששם אני שכיר חרב. כרגע יש את 'ענן על מקל' - פרויקט של המוזיקאי דידי שחר שהלחין את שיריה של רינת הופר, וחיפש עוד זמר לצד ירדן בר-כוכבא, שהיא חברה שלי כבר עשרים שנה - אז הצטרפתי; אני מופיע במחווה לדיוויד בואי, שנפל בדיוק בזמן עם הוצאת התקליט החדש שלו - שישה נגנים, ביניהם אלון נוימן על התופים; יש לי מופע בידור מוזיקלי שלי - 'אלט שיפט', שם יש שירים מצחיקים מתורגמים מאנגלית; ואני כותב פיצ'ר, קומדיית התבגרות שמתרחשת בחיפה, שקיבלתי כסף לפתח את התסריט שלו מהקרן לקולנוע. הדברים שאתה עושה לעצמך הם הכי טובים".

- אתה מממן את המחווה לבואי?

"כולנו שותפים ברווח ובהשקעה. שישה נגנים. הנה, זאת חשבונית על פרסום שעשינו בעיתון. אנחנו נפגשים פעם בכמה זמן, יושבים על תקציב, הוצאות, הכנסות. לא הייתי מסוגל להיות שכיר".

- עניין של הסתגלות למסגרת?

"שאם יהיה שבוע שבא לי רק לכתוב - שיהיה לי החופש. עם הגיל, כשיש לך ילדים, אתה מבין שיש לזה הרבה יתרונות. למשל, כשאתה עצמאי, אתה לא יכול להרשות לעצמך לשבת בבית ולהיות חולה. קרה לא פעם שהופעתי עם חום ושפעת".

- לא הצלחת לשחזר את ההצלחה האדירה שלך ושל גרייניק. אמרת שבעשר השנים האחרונות לא מצאת את עצמך.

"מאז שנפרדתי מאבי גרייניק".

- אתה מצטער על ההחלטה להיפרד?

"לא היינו יכולים להחזיק יותר מעמד יחד. בעיקרון אני לא מצטער על שום דבר, גם לא על הוויתור שלי על 'משחק מכור' או על 'ארץ נהדרת'".

- ולא צובט לך לפעמים בלב כשאתה רואה את ההצלחה של שתי התוכניות האלה?

"לפעמים אתה נאחז בזה ואומר לעצמך, 'מה היה אילו'. אבל בשנים האלה שיחקתי בתיאטרון, עשיתי סטנד-אפ, ביימתי סרט תיעודי ('נמוך'), יזמתי עם יעל לבנטל את 'לא לפני הילדים' בערוץ 10. נכון שזה לא מדורת השבט כמו פעם".

- והמעבר הזה לאש נמוכה, קשה?

"אני לא מכיר מישהו מהתחום ששומר על אותו מעמד במשך עשרים שנה. בשנתיים האחרונות, מאז גיל 40, קורים לי דברים טובים. היחצנית של הבימה אומרת שמתעניינים בי, פתאום כולם נורא בעניין. למה זה קורה? לא יודע, ואין לי שליטה על זה. תמיד המשכתי לעבוד, נכון, פחות בטלוויזיה, אבל בכל זאת הייתי ב'החיים זה לא הכול', שהייתה סדרה מטורפת".

- אתה וגרייניק עובדים כעת על קמבק. שמרתם על קשר במשך כל השנים האלה?

"לא כל-כך. היינו טיפה בריחוק, לא התראינו הרבה, רק באירועים שבמקרה הזמינו את שנינו".

- אז איך הניצוץ נדלק שוב?

"מאז שהוא נהיה אבא, זה קירב אותנו. כל צמד כמונו, כמו אלי ומריאנו למשל, מתחיל מחברות, חייבים להצחיק אחד את השני".

- הדמויות שלכם יצטרכו להתבגר במופע החדש.

"הדמויות מ'נווה חמציצים' יהפכו להורים, כי אתה לא יכול להישאר בשכונה עם נערים בני 22, למרות שאנחנו נוטים להתעסק בשטויות. הרבה סטנד-אפיסטים מתעסקים באישה, בכרטיס האשראי ובילדים. אנחנו נפגשים בבתים שלנו, עושים אימפרוביזציות. אף פעם לא ישבנו ליד מחשב".

- מישהו משלם לכם על החזרות?

"לא. זאת הפקה שלנו. אם מישהו ישלם לנו על החזרות, ההפקה תהיה שלו, אנחנו נהיה שייכים לו. זה פרויקט שלנו. אני מניח שאם מישהו היה מממן אותנו זה היה מחליש את הכוח שלנו בהפקה".

- ואולי אנשים ירצו לראות אתכם, והפוזיציה שלכם כיום שונה מזאת של פעם.

"את נותנת לי חומר למחשבה".

- נצלו את זה. גזרו קופון.

"צודקת. זה הריאיון הראשון שאחרי שיסתיים אלך הביתה לחשוב".

- מתי התחלת לעבוד בהבימה?

"לפני ארבע שנים במחזה של רשף לוי, 'לרקוד ולעוף'. אחרי זה בא 'נתתי לך חיי'".

- שלא היה הצלחה גדולה.

"הוא היה קצת אפל, לא סנדרסון השטותי. אני עושה עכשיו תפקיד דרמטי לגמרי ב'ערי מדבר אחרות', הפקה קאמרית עם גילה אלמגור, עם סנדרה שדה ועם עודד תאומי".

- ואיך זה מרגיש?

"אין כזה הבדל מבחינתי. כל הקומיקאים שאני מכיר עושים דרמה, אני לא בטוח שזה עובד גם להפך".

- למה לא הסכמת להנחות את "היפה והחנון"?

"לא מתחשק לי. אשמח לעשות דברים אחרים. הסוכנת שלי לא תשמח לקרוא שאני לא רוצה לעשות הנחיה. אני פחות אוהב אולפן, יותר שטח".

- זה אחלה כסף וחשיפה מעולה.

"מה את חושבת, שבטלוויזיה משלמים המון? אני מדבר עם חבריי הקרובים, בעלי שמות מוכרים שנמצאים בטלוויזיה, והם נאבקים. מאתגר במקצוע שלנו לשמור על רמת הכנסה מסוימת".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?