גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הפייסבוק

ריקי כהן עם 20 אלף וריקי כהן עם 5,000 יסבלו מאותה מועקה

תגידו מה שתגידו על שר הפייסבוק החדש של ישראל, יאיר לפיד, אך אי-אפשר לקחת ממנו את העובדה שהוא החזיר למרכז סדר-היום את הנושא הכלכלי-חברתי. הדיון הציבורי הסוער והמרתק שהתחיל באוהלים בקיץ 2011 - ואף פעם לא נגמר - חוזר עכשיו ללהוט. שאלות כמו מיהו בעצם מעמד הביניים הישראלי ולאיזה עשירונים הממשלה צריכה לדאוג בעדיפות ראשונה חוזרות לככב הן בטורי הפרשנים והן גם ברשתות החברתיות, בשיחות הסלון והברזייה.

בימי המחאה, לפיד בעל הטור בעיתונות היה בין אלה שהגיבו לסדר-היום הזה (ע"ע "אחיי העבדים"); עכשיו, לפיד שר האוצר מחולל אותו.

מנקודת-מבט עיתונאית מסורתית יש משהו מקומם בערוץ הפייסבוק שלפיד מנהל: תקשורת אוהבת פוליטיקאים שמשיבים לשאלות שלה. אך לפיד לא משיב לשאלות, הוא רק מספק תשובות, ואת אלה שנוחות לו. שר האוצר על תקן כתבנו בדיוני התקציב. זו אולי לא הפוליטיקה החדשה, אבל זו התקשורת החדשה.

סגנון חדש של קשר עם הציבור

באותה נשימה, צריך לזכור שהחלופה היא לא שר אוצר שמשיב בכנות מבוקר עד ערב לקושיות של עיתונאים ומשתף אותנו בתוכניותיו, אלא שר אוצר שותק. רוב השרים החדשים לא נתנו לנו עד כה לדעת אפילו ברמז מה הם חושבים ומתכננים לעשות במשרד; לפיד אמנם מפזר ערפל שמתובל בסיפורים על ריקי כהן מחדרה, אבל לפחות הוא מפזר משהו.

אז לפיד הביא למשרד האוצר בפרט, ולממשלה בכלל, סגנון חדש של קשר עם הציבור. האם הוא יביא גם סדר עדיפויות כלכלי-חברתי חדש? התשובה לשאלה הזו עתידה להכתיב את פני הכלכלה והחברה הישראלית בשנים הבאות, וגם משהו חשוב לא פחות - הלך-הרוח הלאומי. ההשלכות שלה חורגות בהרבה מהשאלה איך סוגרים את הגירעון העמוק בתקציב. זו שאלה על חלומות והתגשמותם, תקוות והתנפצותן.

לפיד הוא לא סתם שר אוצר: הוא לא יובל שטייניץ או בייגה שוחט, הוא הגיע לתפקידו נישא על כנפי תקוותם של מיליוני ישראלים שמצפים ממנו להביא שינוי. אם לפיד יבחר לעשות עוד מאותו דבר, הקהל הגדול הזה, נתח רחב מהציבור הישראלי, עלול להפסיק להאמין שמשהו יסודי יכול באמת להשתנות כאן.

במובן הזה, של האחריות ההיסטורית, לפיד מזכיר את אהוד ברק בימי המגעים עם הפלסטינים בקמפ דיוויד 2000: ברק היה התקווה הגדולה של מחנה השלום; הוא נסע לקמפ דיוויד כדי להביא הסכם שלום, וחזר עם אינתיפאדה שנייה.

נשים רגע בצד את השאלה אם ברק אכן "הפך כל אבן בדרך לשלום", כטענתו, ומי אחראי לכך שהמו"מ התפוצץ. על ההשלכות נראה שיש קונצנזוס: רוב הישראלים השתכנעו שאין עם מי לדבר, איבדו את האמונה שהשלום אפשרי בדור הזה, ושקעו באדישות ממארת בנוגע לכיבוש ולמתרחש מעבר לקו הירוק.

זה גם מה שעלול לקרות אם לפיד - תוך כדי כתיבת סטטוסים נוגעים ללב על המורה ריקי - יילך באותו נתיב אוצרי שבו הלכו כה רבים לפניו. הרי ישראלים רבים, לא רק אלה שהצביעו עבורו, נושאים אליו עיניים בציפייה שיעשה משהו אחר: שיצמצם משמעותית את ההשקעות מעבר לקו הירוק, שיעלה את מס החברות, שירחיב את גביית המס מהתאגידים, שיחדש את מס הירושה, שיגדיל את הנתח הציבורי מהרווחים שמופקים ממשאבי הטבע של כולנו, שירחיב את המאבק בהון השחור, שיצמצם את ההקצבות לישיבות, שיכווץ - אבל הפעם באמת - את תקציב הביטחון.

תקציב הביטחון הוא לא רק צוללות חיוניות: אם לפיד חרד למצבה של המורה מחדרה, כשר אוצר עליו להסביר איך ייתכן שכל רס"ר בקריה, שמסיים את השירות בגיל 40 ומשהו עם פנסיה לכל החיים, מרוויח הרבה יותר ממנה.

באותה נשימה, מיליוני ישראלים מצפים לשיפור דרמטי בשירותים שהם מקבלים: במערכות הבריאות והחינוך, בתחבורה הציבורית, באיכות הסביבה וברווחה. אם לפיד לא יעשה לפחות חלק מכל אלה, ואחרי הכול הוא יחזור אל הציבור עם הבשורה העבשה והרגרסיבית של העלאת המע"מ, ישראלים רבים יאבדו את התקווה שיכול להתרחש כאן שינוי אמיתי בסדר העדיפויות הכלכלי-חברתי.

פגיעה קשה בשריר התקווה

חלק מתומכי לפיד ימשיכו להאמין בו, ויניחו שאם הוא בדק את הדברים והגיע למסקנה שאחרי הכול ומכל המקומות שבעולם הכסף הגדול נמצא דווקא ב"שומנים" של המגזר הציבורי, כנראה החלופות שהחברתיים מציעים הן בגדר משאלות-לב שלא ניתנות באמת למימוש; אחרים יטענו שלפיד מלכתחילה לא היה עשוי מהחומר שמבצע שינויים היסטוריים, ושהתקוות הגדולות שנתלו בו היו מקח טעות שנידון להתפוצץ בפרצוף של כולנו.

לפיד, על-פי הגירסה הזו, התגלגל אל הממשלה בטעות על תקן שגריר המחאה החברתית, בעוד הוא ייצג מאז ומתמיד משהו אחר לגמרי; ממש כשם שרבים בשמאל רואים בברק משיח שקר שמעולם לא הסכים לשלם את המחיר הנדרש כדי להגיע לשלום אמת עם הפלסטינים.

דבר אחד יהיה משותף במקרה כזה לכולם, אלה שישמרו אמונים ללפיד כמו גם מאוכזביו: פגיעה קשה בשריר התקווה. ריקי כהן, המורה מהסטטוס של שר האוצר שמשק-הבית שלה מתקיים מ-20 אלף שקל בחודש; וריקי כהן, האם החד-הורית ששורדת בדוחק עם 5,000 שקל בחודש, שתיהן יתמודדו בשנים הקרובות עם מציאות כלכלית מעיקה, ובעיקר עם אובדן האמונה שיש סיכוי לשינוי.

הסטטוס של לפיד הוכיח שהוא יודע לשאול את השאלות הרלבנטיות לחייה של ריקי כהן מחדרה; עכשיו נותרה לו משימה פעוטה - למצוא את התשובות שישפרו את מצבה.

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב