גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיר שמעורבים בה יופי וזיכרונות מצמררים

אף שבעבור רבים נירנברג שבגרמניה מייצגת יותר מכול את מורשת השואה, אי אפשר להתעלם מכך שהיא עיר מעניינת ויפה, ויש בה מספר אתרים ששווים ביקור

היה משהו מוזר בעצם הביקור בעיר נירנברג שבגרמניה. רק כשעמדתי בפועל במקום הזה, קלטתי שנירנברג בשבילי היא לא ממש עיר קונקרטית, אלא יותר אוסף של מושגים, של צמדי מילים: "חוקי נירנברג", "משפטי נירנברג". שם נחקקו חוקי הגזע האנטישמיים בוועידת המפלגה הנאצית ב-1935, ושם - ולא במקרה - גם נערכו המשפטים בתום מלחמת העולם השנייה.

עמדנו במגרש עצום וריק, אבל לדמיון היה קל מאוד למלא את הריקנות המהדהדת הזאת בתמונות שראינו כה הרבה בסרטי התעמולה הנאציים. זה היה מגרש העצרות הענקי, המכונה הצפלינפלד (שדה הצפלינים), רחבת כנסים שנפרסה למרגלות בימת ענק בגובה 300 מטרים, מעליה התנוסס צלב קרס גדול עשוי נחושת מוזהבת. מאה אלף איש יכלו לצעוד ברחבה זו, והיציעים נועדו לחמישים אלף צופים. כיום משמשת הרחבה כחניון ציבורי.

המתחם לא הופצץ, למרות העובדה שנירנברג עצמה נכתשה בהפצצות בנות הברית והייתה העיר השנייה לאחר דרזדן, שנהרסה בהפצצות. אבל הוא לא היווה מטרה אסטרטגית, ולכן נשאר בדיוק כפי שהיה בזמן היטלר, ואנחנו דורכים עתה בדיוק באותו מקום עצמו שבו הצדיעו מאות אלפי איש באקסטזה המונית לאור זרקורים רבי עוצמה. אבי הוא יליד גרמניה, ותחושת הכובד בלב הייתה בלתי נמנעת.

היכלות לפולחן אישיות

לא רחוק משם, עוד תזכורת לארכיטקטורה נאצית: היכל הקונגרסים, הקולוסיאום המגלומני הבלתי גמור, כפול בגודלו מזה שברומא, שבנה הפיהרר בעיר. את כל המבנים המונומנטליים בנה ב-1934 האדריכל הראשי של הרייך, אלברט שפר, בהוראת היטלר. כל המבנים המגלומניים האלה עוצבו באופן שיעצים את פולחן האישיות סביב היטלר ויאפשר עריכת טקסים בעלי ממדים פולחניים-דתיים. לצורך הקמת המתחם השתמשו הנאצים בעובדי כפייה ממחנות ריכוז ועבודה שהוקמו בקרבת מקום. קרוב לשלושים אלף מעובדי כפייה אלה מתו במהלך עבודות הבנייה.

ההיכל אמור היה להיות בניין אירועים סגור. בנייתו לא הושלמה, והוא נותר חסר גג. במשך שנים התלבטו מה לעשות במקום הנטוש - מאצטדיון ספורט ועד למרכז קניות ענקי, אבל בסוף החליטו להתמודד באומץ עם המורשת הקשה והקימו במקום את מרכז התיעוד לתולדות המפלגה הנאצית.

גם האולם שבו עמדו לדין ראשי המשטר הנאצי משמש כיום כמוזיאון. יש משהו סמלי בכך שעיר העצרות והמפגנים, זו שראש העיר הנאצי שלה הכריז עליה כ"עיר הכי הגרמנית בגרמניה", היא גם המקום שבו עמדו לדין אחרי המלחמה כמאתיים פושעי מלחמה גרמנים. 12 מהם נדונו למוות.

היכל המשפטים משמש כבית משפט פעיל עד היום, אך חלקו הוקצה למוזיאון הנצחה. אולם בית המשפט שבו הובאו לדין גדולי הפושעים הנאצים (אולם מספר 600 בהיכל המשפט העירוני) פתוח לסיורים מאורגנים (באנגלית ובשפות נוספות).

בסיור הוסבר לנו, בין השאר, כי הסיבה העיקרית לעריכת המשפטים דווקא שם הייתה בשל צמידותו של בית המשפט לבית המעצר, כך שהעומדים לדין יגיעו לאולם המשפט בדרך תת-קרקעית ולא יזכו לראות אור יום. אולי גם חששו שיתנקשו בחייהם והאפקט ההסברתי והחינוכי של המשפט יוחמץ.

מרתפים ומבוכים

מערך המנהרות והאולמות התת-קרקעיים של נירנברג שימשו לא רק להובלת עצירים. במשך מאות רבות חפרו תושבי העיר לדורותיהם מערך מרתפים עצום, ממש מבוך תת-קרקעי, ששימש בעיקר ליישון הבירה המקומית האדמדמה, שרבה גאוותם עליה. לצד הסיורים שעוסקים במורשת מלחמת העולם השנייה יש גם סיורים במרתפי הבירה ובמבשלות המסורתיות.

בימיה האחרונים של המלחמה השתמשו במרתפים גם כמקלטים מפני הפצצות האוויר של בעלות הברית וגם כדי לאחסן את אוצרות האמנות של העיר ולהגן עליהם. כך נוצר בונקר האמנות (World War II Art Bunker). הוא הוקם קצת לפני סיום המלחמה, בתקופת ההפצצות המסיביות של בנות הברית. התקינו בו מנגנונים פרימיטיביים של אוורור ושל שמירה על טמפרטורה, שהיו בסיסיים אך עשו את העבודה, והיצירות לא ניזוקו. ב-1995 נפתחה בבונקר תערוכה, המשלבת עבודות אמנות עם מורשתו המיוחדת של המקום, ויש סיור מיוחד בדגש אמנות שמספר את סיפורו. המקום עבר שיפוצים נרחבים ונפתח מחדש בחודש מארס האחרון עם תצוגה מחודשת ומשופרת.

בחלק האחרון של הסיור הגענו למזרקה שבכיכר העיר העתיקה בדיוק בשעה 12 בצהריים, השעה שבה*השעון שעל מגדל ה-Mannleinlaufenמנגן כבר למעלה מ-500 שנים יום אחר יום. עדיין המומים מהביקורים במגרש העצרות ובבית המשפט, ישבנו מול המגדל כששבע דמויות עץ המייצגות את האלקטורים שבחרו בקיסר קארל הרביעי צצו מתוך כוך בראש המגדל, ופצחו בריקוד, בתנועה ובתיפוף למשך חמש דקות רצופות סביב דמות העץ של הקיסר. היה משהו מרגיע בנוכחות הזאת, בקשר הזה עם היסטוריה כל-כך עתיקה, בידיעה שהשעון המנגן נמצא שם עוד מהמאה ה-16, ולמרות כל תמורות הזמן הוא עדיין מנציח בקביעות את שעת צהרי היום.

מידע מעשי

אף שבעבור רבים נירנברג מייצגת יותר מכול את מורשת השואה, אי אפשר להתעלם מכך שהיא עיר מעניינת ויפה, ויש בה מספר אתרים ששווים ביקור. העיר העתיקה מהממת ביופייה, וקשה להאמין שכמעט כל המבנים בעלי החזות הימיביניימית שוחזרו בקפידה, אחרי שרובם נחרבו בהפצצות.

במרכז ההיסטורי כדאי לבקר בשוק העירוני, הפועל בימים שני עד שבת מהבוקר עד שעות אחר הצהריים המאוחרות. זהו מקום מצוין לטעום בו מעדנים מקומיים, כמו שלל סוגי נקניקיות ולחם מיוחד. בעיר העתיקה נמצאת חצר בעלי המלאכה (Handwerkerhof), שבה סדנאות של אמנים ושל בעלי מלאכה שונים, השוכנות במבנים ציוריים. כדאי לבקר גם בביתו המשוחזר של הצייר אלברכט דירר, מבניה המפורסמים של העיר, במוזיאון החדש לאמנות ולעיצוב ובמוזיאון הלאומי, שבו אוסף אמנות ענקי של ציורים, פסלים, רהיטים, ושל כלי נגינה עתיקים, ואפילו בית מרקחת שלם. בין החלק הישן לחלק החדש של המוזיאון מחברת שדרת זכויות האדם, שעיצב האדריכל הישראלי דני קרוון.

למבקרים עם ילדים מומלץ מוזיאון הצעצועים בעיר העתיקה, ובו בובות עתיקות, בתי בובות, צעצועי הרכבה, רכבות צעצוע, וגם צעצועים מודרניים כמו לגו, פליימוביל, בארבי ועוד.

כדאי לרכוש את ה-Nurnberg Card, שבמחיר 19 אירו מקנה נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית, כניסה חינם ל-49 מוזיאונים ולאטרקציות שונות, הנחות על סיורים מודרכים ועוד. הכרטיס תקף ליומיים.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט