גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

80% הצלחה: כך תרוויחו אלפי שקלים מתביעות קטנות

70%-80% מהתביעות הקטנות נגד רשויות מקומיות ונגד חברות ביטוח רכב מסתיימות לטובת הצרכן - כך לפי ניתוח 2,500 תיקים המופיעים במחקר חדש שהגיע לידי "גלובס" ■ למרות זאת, רבים נרתעים מלנצל את הכלי הצרכני הזה

תביעה קטנה היא אחד הכלים היעילים ביותר שיש לצרכנים כדי לקבל את המגיע להם מחברות גדולות, מרשויות מקומיות או מגופים ממלכתיים, ודוגמאות לא חסר.

כך למשל, רק לאחרונה פוצה לקוח פלאפון ב-1,200 שקל לאחר שהגיש נגדה תביעה קטנה בגין התעלמות החברה מדרישתו לבטל עסקה (ת"ק 43168-12-11); ובתביעה אחרת חויבה החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה-קולה) לפצות צרכן ב-3,000 שקל לצד הוצאות משפט של 800 שקל, בגין מציאת גוף זר בבקבוק שתייה קלה (ת"ק 27477-01-12).

השבוע נפסק גם כי עיריית ירושלים תפצה אזרח שעיקלה בטעות את חשבונו בגין חוב ארנונה שאינו שלו ושלא שולם. הפיצוי שדרש עמד על 15,000 שקל, ומכיוון שהעיקול הוסר מיד עם התברר הטעות, הפיצוי נקבע על 8,000 שקל (ת"ק 6793-03-09).

גם חברת הביטוח הראל, יחד עם סוכנות ביטוח, חויבו לשלם לתובעת פיצוי בגין ירידת ערך מכוניתה. הפיצוי - 4,500 שקל - מגלם 5% מערך המכונית כפי שקבעו שמאים שאליהם פנתה התובעת. כמו כן ישלמו לה עבור החזר לשמאי, הוצאות משפט ועלות בדיקת המכונית סך של 6,000 שקל, בנוסף לירידת הערך (ת"ק 28074-04-11).

אולם למרות שאין מדובר בתהליך משפטי ארוך ולמרות שההוצאה הכרוכה בהגשת תביעה נמוכה מאוד, רק 40 אלף אזרחים הגישו במהלך 2012 תביעות קטנות בניסיון לפתור מחלוקות מול בתי עסק, מול רשויות ומול אזרחים.

"על כל תביעה שמוגשת יש 10 שלא מוגשות", אומר פרופ' סיני דויטש, דיקן הפקולטה למשפטים במכללה האקדמית נתניה. "אני קורא לצרכנים לא לפחד לתבוע. בית המשפט לרוב אינו פוסק הוצאות כאשר התביעה נדחית, והנזק מסתכם באגרה בלבד, שגובהה 1% מגובה התביעה, ומינימום 50 שקל. החשיבות העצומה של המוסד הזה היא לא בתיקים שמוגשים, אלא דווקא בתיקים שלא מגישים. ברגע שהעוסק יודע שאם הוא לא מחזיר כסף שמגיע לצרכן הוא חשוף לתביעה - יש פה גורם הרתעה. אם הצרכן היה ניצב בפני הליך מסובך ויקר מדי, לעוסק היה נוח לעשות ככל העולה על רוחו".

לדברי עו"ד רענן בשן, מנהל פורום תביעות קטנות בפורטל zap משפטי, הצרכן אמנם מודע יותר לעוולות שנעשות לו, אבל רבים מוותרים על מלחמה במסדרונות הצדק, בעיקר כשמדובר בסכומים נמוכים.

"החברות לוקחות את זה בחשבון", אומר בשן, הסבור כי בית המשפט לא מהווה כוח הרתעה. לדבריו, "אפילו תובענות ייצוגיות לא מרתיעות, הכול נלקח כחלק מהתחשיב השנתי. בית המשפט הוא שמתייחס ברצינות לתביעות ייצוגיות - וכאן כדאי להזכיר שתביעה קטנה יכולה להגיע למעמד של תביעה ייצוגית. אם מצאתם שהנזק שנעשה לכם מגמתי או קבוצתי - אני מציע לבחון להפוך את התביעה לייצוגית".

הכוח אצל הצרכן

מחקר מקיף ומעודכן במיוחד, שבוצע במכללה האקדמית נתניה על-ידי עו"ד שי שרה בליווי דיקן הפקולטה למשפטים במכללה, פרופ' סיני דויטש, שופך אור על הפסיקות, הסכומים והמגמות שמאפיינים את בתי המשפט לתביעות קטנות.

המחקר, המוצג כאן באופן בלעדי, כלל 2,500 תיקים אשר הסתיימו בבתי המשפט לתביעות קטנות בצפון הארץ במהלך 2009-2013.

בין הממצאים בולט שיעור הפסיקות לטובת התובעים (המציגים טיעונים רלוונטיים), בעיקר כשהנתבע הוא בית עסק או רשות מקומית. במקרים של חברת ביטוח ומול רשות (עירייה או רשות מקומית) שגבתה תשלומים שלא כדין - מקשיח בית משפט עמדותיו ומשיב לאזרחים כספים ששולמו לשווא.

"גלובס" מביא עוד כמה עובדות שכדאי לדעת על תביעות קטנות:

מקרים רבים מסתיימים בפשרה

סכום התביעה המירבי בבית המשפט לתביעות קטנות הוא 32,700 שקל. לדברי פרופ' דויטש, הסכום הגבוה הזה אינו תואם את מרבית המקרים שמגיעים לפתחו של בית המשפט ללא עורך דין.

רוב התביעות עומדות על סכום ממוצע של 5,000 שקל. בסכומים גבוהים מאלה, הרוב יעדיפו להסתייע בעורך דין ולפנות לבית משפט מחוזי.

עו"ד שי שרה מפצירה לנסות לסיים את המחלוקות בגישור. "כל צד יוצא נשכר, וזו הדרך המהירה והיעילה לסיום תביעות".

היא מציינת לטובה את ארגון 'בנועם' שהקימו חברות הביטוח ושמטרתו לסיים תביעות בדרכי נועם: בית המשפט קובע מי האשם, והמחלוקת מסתיימת בהחלטת שני הצדדים. "על סמך החומר המצוי מתקזזים אחד עם השני, והצרכן לרוב יוצא נשכר", היא מסבירה.

"אין נתונים המלמדים כי בסיוע עורך דין ובבית משפט מחוזי הפסיקות חיוביות יותר או פחות לצרכן. בכל מקרה, במקרים רבים מנסים לגמור את המחלוקת בפשרה ובגישור - מה שאומר שהנתבע ישלם, והתובע יקבל סכום שלרוב יהיה נמוך מגובה התביעה".

חשוב לתעד

עו"ד בשן מפציר בצרכנים לתעד את כל ההתנהלות מול בתי העסק. "הקלטות של שיחה שבה הצרכן צד לה זה דבר חוקי וקביל. חברות הסלולר הן שהכניסו את הצרכן למצב שבו הוא חייב לאגור מידע במקרים של מלחמות התשה שמתנהלות מולו".

שיחות המוקלטות על-ידי החברות עומדות לרשות החברה בלבד.

"בתאונות דרכים", מציין בשן, "הסיפור הוא אחר. השופט צריך להכריע בין טיעוניו של א' לטיעונים של ב'".

בעניין זה מוסיף דויטש: "במקרה של תאונה כשברור שיש אשם, אסור להסתפק בהתנצלות. חובה לקחת פרטים מעדים ואם אפשר להחתים את הפוגע על כל שהוא מודה באשמה. יש לא מעט מקרים שהפוגע מתנצל ומדבר יפה, אבל אחרי כן לא מוכן לשלם".

הרשות גבתה שלא כדין? יש פיצוי

ב-80% מהתביעות ניתנו פסקי דין לטובת האזרח הקובעים כי על הרשות להשיב לו תשלומים שנגבו שלא כדין (ארנונה למשל).

פרו'פ דויטש מזכיר: "אם יש בידי האזרח הוכחה שלא הייתה הצדקה לחיוב ששילם - שיתבע".

תאונות דרכים? עדיף לתבוע את חברת הביטוח

בתחום תאונות דרכים עם נזקי רכוש (מכות פח), כאשר אדם פרטי תובע אדם אחר, סיכויי ההצלחה שלו עומדים על 48%, בעוד שבתביעות נגד חברות הביטוח - סיכויי ההצלחה של התובע מטפסים ל-70%. בתביעות של חברת ביטוח נגד חברת ביטוח - 60% מסתיימות בפשרה.

הנטייה היא להגן על התובע

במחקר מצוין כי מרבית התביעות שנדחו על-ידי בית המשפט היו לא מבוססות. "נטיית השופטים היא לרוב להגן על התובע. אם התביעה אינה מוגזמת, השופט לרוב פוסק כנגד חברות הביטוח במקרים של תאונות דרכים ונגד נותני השירותים, כי הם בעלי 'הכיס העמוק' ובעיקר בשל דרך התנהגותם הפטרונית. יתרה מכך, כשהשופט מבחין בתובע חלש מול מייצג ידען, הוא לרוב מסייע בשאלות ובחקירה נגדית".

לא כדאי לערער

"רוב הערעורים נדחים", אומר דויטש, "אם אין טעות בפסיקה, הערעור יידחה, לכן לרוב לא הייתי ממליץ לערער. נקודת ההנחה היא שהפסיקה נקבעה על-פי עובדות והמחוזי לא מתערב".

תביעות קטנות

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?