גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,001 מילים על עתיד האנושות

המוזיקאי בריאן אינו חושף במכתב מרגש לכלכלן וההוגה נשים טאלב דרך מחשבה חדשה ומאתגרת על כמה דברים שמובנים מאליהם לרבים מאיתנו

נדיר שאנו מפקפקים באופן שבו דברים סביבנו מתפתחים. אין הכוונה למחסור בביקורת כלפי תהליכים בעולם, כזו יש ובשפע, אולם נדמה כי אנחנו מקבלים בקלות רבה מדי את תוצאות מעשינו והחלטותינו כבני אדם. כמו האבולוציה של יצורים ביולוגיים, דרך מחשבה שהאדם המערבי החילוני מקבל כמובנת מאליה, כך אנו מתייחסים גם לתוצאות של עמדות שנקטנו והחלטות שקיבלנו.

בבחינת: "זה המצב? כנראה שאין ברירה, כנראה שכך היה אמור לקרות - כלומר, ההשלכות המועדפות התרחשו בפועל". אך מה אם הדרך בה אנו, כחברה אנושית, מקבלים החלטות - היא שגויה מיסודה? מה אם אותה "אבולוציה של החלטות", אינה ברירת מחדל ולא עומדת שכם אל שכם עם האבולוציה הביולוגית?

במכתב מרתק ששלח ב-30 באפריל 2013 המוזיקאי בריאן אינו להוגה נסים טאלב, עולות סוגיות מעניינות ביותר לגבי האופן בו אנו מביטים על העולם דרך עיניים אנושיות ביקורתיות, כולל הדרך בה אנו מתייחסים למושגים כמו חוזק של מערכות שונות ומידת השבריריות של החלטות שאנו מקבלים, מושגים החוזרים בהגותו של טאלב.

על טאלב עצמו נדמה שאין צורך להכביר מילים. מדובר באחד האנשים המשפיעים בעולם של אחרי המשבר הכלכלי של 2008, שחיבר את רבי המכר "תעתועי האקראיות" ו"הברבור השחור", בהם הוא מציג את התזה שלו באשר למקומם של המזל והאקראיות בעולם הכלכלה, ובחיי בני אדם בכלל. לא מפליא גם שמי שכותב את המכתב לטאלב הוא אינו - מוזיקאי, מפיק, אמן ויזואלי, חבר להקת רוקסי מיוזיק בשנות השבעים ובאופן כללי "אאוטסיידר" שהיה מעורב לאורך השנים בתחומים שונים ומעניינים. לכל אורך הקריירה שלו היה אינו חלוץ בכל תחום בו הוא נגע, במיוחד בתחום המוזיקה האלקטרונית והאמביינט.

המכתב שכתב לטאלב חושף דרך מחשבה מאתגרת, ומציע מחשבה נוספת על דברים שמובנים מאליהם לרבים מאיתנו.

מאת: בריאן אינו, לונדון

אל: נסים ניקולאס טאלב, ניו יורק

30 באפריל 2013

נסים היקר,

כולנו רגילים לרעיון לפיו פעולות ומחשבות מקבלות ערכים שונים כשאנו מרחיבים את ה"תמונה" שבתוכה אנו ממסגרים אותן. אנו מבינים שדבר כלשהו שהגיוני במסגרת צרה, עשוי להיות פחות הגיוני במסגרת רחבה יותר: זה בסדר לזרוק את הזבל שלך בנהר כל עוד אינך חושב יותר מדי על האנשים במורד הנהר. אם תחשוב עליהם, אולי תחליט להפסיק עם זה. ממשלה חייבת להיות התהליך שדרכו שיקולים חופפים של "התמונה הכוללת" מתנהלים: ממשלה טובה צריכה לגרום לאמפתיה להיות פרקטית.

אכן, "מעגל האמפתיה" הגאוגרפי שלנו גדל עשור אחרי עשור: לפני מאה שנה היה בלתי אפשרי לדמיין מיליוני בני אדם מגייסים מאות מיליוני ליש"ט עבור קורבנות צונאמי בצד השני של העולם - בני אדם לא מוכרים להם ושאותם כמעט בוודאות לעולם לא היו פוגשים. מבחינה גאוגרפית, אנו שוכנים בתמונה גדולה הרבה יותר מבעבר, ואנו מרגישים את החיבור הפנימי ההדדי שלנו בתוכה.

יחד עם זאת, במונחים של זמן, נראה שהתמונה מצטמצמת. תשומת הלב הציבורית מתמקדת יותר ויותר בעתיד הקרוב מאוד: עסקים חיים בפחד מהשורה התחתונה ומהתוצאות הרבעוניות, בעוד פוליטיקאים רועדים מסקרי דעת הקהל של מחר, ומגבשים מדיניות על פיהם. שמענו סיפורים על חקלאים ששתלו עצי זית או כרמים עבור הנכדים שלהם שימסקו ויבצרו אותם, או על יערנים שטיפחו חורשות של עצי אלון כדי להחליף גג כנסיה מאות שנים לאחר מכן, אבל בגדול, אנו כבר לא עושים זאת. אנו מעורבים פחות בעתיד שלנו מכפי שאבותינו היו.

קו האופק העתידי המצטמצם הזה מלווה במבט אחורה שמצטמק במידה שווה. אנו מוצאים את עצמנו עם דעות קדומות והערכות שגובשו בפזיזות ובאמוציונליות נכון לאותו הזמן, שלא זוכות למחשבה נוספת או הערכה מחודשת, טובעות תחת זרם חסר רחמים של סיפורים חדשים ופאניקה. נראה שאנו כל כך שקועים ברשמים חדשים שאין לנו זמן לעכל את ההיסטוריה שלנו.

בכדי להדגים זאת, חשוב על כח גרעיני. התחל עם פוקושימה, המילה הנוראה הזו. כתוצאה מדיווחים תקשורתיים נרגשים יתר על המידה ("סיפור מעולה!", שמעתי עיתונאי אחד אומר) המילה הבודדת הזו כנראה חרצה את גורל הכח הגרעיני לדור הקרוב, כשלמעשה התאונה לא גרמה למקרי מוות הקשורים לקרינה (וישנו ספק אם היא תגרום לסטייה סטטיסטית נראית לעין של מקרי סרטן). במזימה שנראית כמעט לא הוגנת, מרבית הקבוצות הירוקות לא הצליחו להבין זאת - היא הייתה תעמולה יותר מדי טובה עבורן מכדי שיתנו לעובדות להפריע להן, וכמובן שהעיתונות אף פעם לא חזרה לנושא עם כתבות המשך מתוקנות. היא הפכה לאחד מאותם פרטים קטנים של חכמה ברורה מאליו, ולגמרי שגויה:

גרעיני=פוקושימה=קטסטרופה.

האי-חכמה הזו שיכנעה את גרמניה הירוקה להתחיל לפרק את הכורים הגרעיניים שלה - דבר שמשמעותו יותר מפעלים המונעים על ידי פחם. גם יפן ודאי תחזור לפחם. אפילו גרינפיס יסכימו שפחם הוא האופציה הגרועה ביותר, למרות שהם יטענו שניתן למלא את המחסור באנרגיה מתחדשת. אי אפשר, לא עכשיו וכנראה שגם לא בעשורים הקרובים. בינתיים - ויכול להיות שזה יהיה בינתיים ארוך - נשתמש בפחם. זה זול ומאוד, מאוד מלוכלך.

כך שהקטסטרופה האמיתית של פוקושימה היא העתיד, המחכה לנו בצורה של CO2 אטמוספרי רב הרבה יותר. תגובת יתר אמוציונלית לסערה תקשורתית הביאה להחלטה רעה מאוד בעלת השלכות גלובליות לטווח הארוך. מדובר בתרחיש קלאסי של "איך לא לעשות". האם כך יראה העתיד שלנו - ננוע מפאניקה אחת לאחרת, בבלבול של "רק להתמודד", ללא התועלת שבתמונה המתרחבת אל העתיד שבה נמסגר את פעולותינו? מה יעזור לנו לצאת מהמלכודת הזו?

לחקלאי הזיתים ובוני הכנסיות הנ"ל היה משהו שלנו אין: הכרה בכך שהעתיד ככל הנראה יהיה דומה להווה. לעומת זאת, אנו יכולים להיות בטוחים שזה לא יהיה כך. כך שהשאלה היא למעשה זו: איך אנו יכולים בכלל לחשוב על לעצב עתיד שאיננו יכולים לדמיין?

במקרים בהם חשבנו ברצינות על הטווח הארוך בצורה כלשהי, המאמצים שלנו נטו עד כה לעבר פתרונות "חסונים": אם איננו יכולים לחזות את העתיד, נתגונן מפניו על ידי בניה של מבנים סופר-חסונים. דוגמה לפילוסופיה הזו היא פרויקט העל שנזנח זה מכבר לאחסון הפסולת הגרעינית של ארה"ב בהר יוקה (Yucca Mountain במדינת נבאדה, נ.נ). הוא תוכנן כך שיוכל לעמוד בפני כל דבר שהיקום יוכל לזרוק עליו (או למעשה כל דבר שהמתכננים שלו יכלו להעלות על הדעת, שזה די שונה). לא הייתה לו כל יכולת הסתגלות: זה היה מבצר חזק, בלתי פגיע, הדורש תחזוקה בלתי פוסקת. אך כפי שציינת, "חזק" אינו באמת ההיפך משביר, אלא נקודה על הספקטרום שבין "שביר" ל"אנטי שביר". הפרויקט ננטש בשל סיבות פוליטיות ועדיין מתייחסים לבעיית הפסולת ככזו שלא נפתרה.

עם זאת, בינתיים הפסולת מאוחסנת: בתופים ענקיים לצד המפעלים עצמם. היחס לכך הוא כאל צעד זמני, אך ייתכן שיתגלה שמדובר בפתרון טוב יותר. לדעתי הדבר רומז על הפתרון. בצורה זו, ניתן להגיע בקלות לחומר במקרה שרעיונות טובים יותר לאחסון או מחזור יופיעו באלפי השנים הקרובות (אפילו סביר, היה עלי לחשוב … ודאי יש ברבורי זהב בנוסף לברבורים שחורים). כך האפשרות לאימוץ של פתרונות טובים יותר, אם כאלה יופיעו, נשארת פתוחה. בנוסף, בשל העובדה שהיא די מפוזרת ולא מרוכזת במקום אחד, ניתן לראות בכך עשרות ניסויים נפרדים באחסון של פסולת, בו זמנית. חלקם יהיו טובים יותר מאחרים: תתרחש אבולוציה. במובן הזה זה נראה לי כמו פתרון יותר אנטי שביר. בנוף משתנה יש צורך בהתפתחות דינמית - האפשרות של להריץ מספר פתרונות בו זמנית, ולתת לטובים יותר לנצח.

אך יש תאבון פסיכולוגי עצום לפתרונות חסונים: מאוד טבעי לחשוב שהדרך הטובה ביותר להגן על כל מערכת שהיא היא על ידי הקשחתה כך שיהיה בלתי ניתן לערער אותה. זה נראה כמו אסטרטגיה טובה, בין היתר מפני שהיא כרוכה בפעילות שאנו יכולים למדוד - ואנו נוטים לבטוח בדברים אם אנו חושבים שעיצבנו אותם (ולא אם הם התפתחו על ידי תהליך כלשהו שאותו איננו מבינים כל כך) ואם אנחנו יכולים לחבר אליהם המון מספרים. הבעיה היא ש"חזק" עובד רק אם האיומים למערכת ניתנים לחיזוי - אם אתה יודע מפני מה להקשיח. העובדה היא שאיננו יודעים - ותהליך ההקשחה עצמו מקטין את היכולת להתפתח באופן דינמי.

הסוגיה הגרעינית - שבה השתמשתי במכתב זה כדוגמה - היא רק אחת מני רבות בהן יכולתי לבחור. העובדה היא שאנו ניצבים בפני בעיות מורכבות רבות הקשורות זו בזו, ושדורשות מאיתנו לנקוט עמדות עכשיו. ברמה מסויימת, העמדה הזו תהיה חייבת להיות "בואו נאלתר", מכיוון שיש גבול מובהק לכמה טוב אנו יכולים לחזות דברים. סידורי האחסון הגרעיני הנהוגים כיום בארה"ב דה-פקטו הינם דוגמאות ל"בואו נאלתר", ובמקרה הזה נדמה שהם לא סידורים יותר-מדי-רעים. אך ל"בואו נאלתר" יש מגבלות: ייתכן שאנו זקוקים לכלי נשק אינטלקטואלים נוספים בארסנל שלנו, ללא קשר לכמה טובים נהיה באלתור.

איחולים לבביים,

בריאן

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר / צילום: יוסי זמיר

המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה • "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, כתבה בפוסט שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"