גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה למדת בגן היום

ההתפתחויות המרשימות בחקר הגנטי מאפשרות לבני האדם לקבל החלטות משמעותיות בנוגע לחייהם ■ הסיפור של אנג'לינה ג'ולי הוא רק הבולט שבהם לא תאמינו אילו דברים עצובים פחות ואף משעשעים הגנום שלנו יכול לספר לנו על עצמנו

ב-2001 הגיעה האנושות להישג מדהים: בראשונה פוענח רצף של גנום אנושי אחד מלא (כמעט). באותה השנה, השחקנית אנג'לינה ג'ולי ביססה את מעמדה כאחת השחקניות המבטיחות בהוליווד, כשגילמה דמות ממוחשבת בסרט "Lara Croft: Tomb Raider".

במרוצת העשור הקודם מימשה ג'ולי את ההבטחה הגלומה בה, ונהפכה אחת השחקניות המצליחות, המדוברות והעשירות בעולם. גם פענוח הגנום הבטיח גדולות ונצורות לעולם הרפואי, אך קיים פחות: התברר שגם לאחר הפענוח של גנום אחד, רב הנסתר על הגלוי. עתה מנסה האנושות למפות המוני גנים, כדי לקשר בין הווריאציות בהן לבין שכיחותן של מחלות, אבל גם בכך לא נפתר כל הסיבוך - מחלות רבות מתבטאות בעקבות אינטראקציה בין עשרות או מאות גנים, כולל כאלה המגבירים או מחלישים את פעילותם של אחרים, וכן גם הסביבה יכולה "להדליק" או "לכבות" גן קיים. רמת הסיבוכיות כנראה עוד גדולה מכל זה, ומרביתה עדיין בגדר הלא ידוע. אי לכך, חלק הארי של האנושות המשיך לחיות כאילו הגנום האנושי לא פוענח מעולם.

בשבוע שעבר, השניים הללו נפגשו. ג'ולי הודיעה כי אחרי הכול היא אינה דמות מחשב אלא בת אדם. באחד הגנים שלה ישנה מוטציה מזיקה, אשר מגדילה במאות אחוזים את הסיכון שלה ללקות בסרטן שד ושחלות. האפשרויות שמציעה הרפואה במקרה כזה הן חיים בחשש מתמיד ומעקבים תכופים, או כריתה מונעת של השדיים, השחלות והרחם. ג'ולי בחרה באפשרות השנייה. הסיפור הסב את תשומת הלב העולמית לכך שהגנום האנושי עושה קאמבק לחיינו. מידע גנטי כבר מכתיב לבני האדם החלטות רפואיות, זמן רב לפני שהם מפתחים מחלה עם תסמינים קליניים. זאת, לא רק במחלות גנטיות תורשתיות נדירות, אלא גם במחלה נפוצה כסרטן השד. מה עוד יכול הגנום שלנו לספר לנו כבר כיום? ומה הוא צפוי לגלות לנו בשנים הקרובות?

התרעה מוקדמת

המוטציה שגילתה אנג'לינה ג'ולי היא מוטציה מזיקה בגן בשם BRCA1. הגנים BRCA1 ו-BRCA2 שומרים על יציבות החומר הגנטי בעת חלוקת התאים. לכן, מוטציה בהם שפוגעת בתפקודם, יכולה לגרום לתאים עצמם להתחלק כך שבתאים החדשים נוצרות מוטציות, חלקן מעודדות סרטן.

מחקרים מראים כי בה בעת שהסיכון לסרטן באוכלוסיית הנשים הכללית הוא 12%, הרי שלאישה שנושאת את הגן עם המוטציה, הסיכון הוא 50% ויותר. בסרטן השחלות ילקו 1.4% מהנשים בכלל ו-15%-40% מבעלות המוטציה. גם הסיכון לסוגי סרטן אחרים, כולל לא גניקולוגיים, גובר - אך בשיעורים פחותים משמעותית.

באתר המכון הלאומי לסרטן בארה"ב מזהירים כי המחקרים הגנטיים הללו נערכו בעיקר במשפחות, והרי משפחות חולקות גנים נוספים מלבד הגן הזה, וכן חולקות מאפייני סביבה רבים. לכן, הם אומרים, ייתכן שיש גורמים שמשפיעים על השכיחויות לסרטן בקרב בעלי המוטציות בגן הזה, ואינם באמת נובעים מהגן עצמו - אלא מכך שכל נשאי המוטציה הם בני אותה משפחה מורחבת. בכל זאת, ממליצים שם על הבדיקה ועל צעדי מנע בעת הצורך.

השכיחות למוטציות בגנים הללו גבוהה במיוחד בקרב יהודים אשכנזים. ארבע מוטציות מזיקות ספציפיות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 זוהו בקרב אוכלוסיית האשכנזים, ואלה המוטציות העיקריות הנבדקות כיום בקופות החולים. ומה לגבי יתר האוכלוסייה? גם לא-אשכנזים ולא-יהודים עלולים ללקות במוטציות בגנים הללו, ואולם אלו עשויות להיות מוטציות אחרות, מוכרות פחות. באמצעות חברות פרטיות (כמו למשל אונקוטסט הישראלית מקבוצת טבע) ניתן לבצע בדיקה לריצוף מלא של הגנים הללו ולגלות בהם מוטציות, אם כי קשה לדעת מה משמעותן. יכול להיות שהן קשורות בסיכון מוגבר לסרטן - הרי אלה גנים חשובים בבקרת חלוקת תאים - אבל יכול גם להיות שלא, יש מוטציות ב-BRCA שמעולם לא פגעו באיש.

כאן מתחילה הנבדקת להלך קצת באפלה. בספרות המדעית ניתן למצוא מחקרים הקושרים בין המוטציה לסיכון לתחלואה, ואולם חלק מהקשרים בין הגן לבין התחלואה עדיין לא תוקפו במחקרים רחבי היקף. מיקרומדיק הישראלית, מקבוצת ביולייט, מנסה לפתח בדיקה שתעזור לקשר גם בין המוטציות הלא מוכרות בגנים מסוג BRCA, לסיכוני תחלואה בסרטן, וזאת לפי מאפייני המוטציה.

BRCA הוא בהחלט לא המקרה היחיד שבו מידע גנטי יכול לנבא תחלואה, הן בסרטן הן במחלות אחרות. כ-50 מוטציות נוספות תוארו בספרות כקשורות קשר הדוק לסיכון מוגבר לסרטנים מסוגים אחרים, גם אם הקשר חזק פחות מאשר ב-BRCA. במקרים של היסטוריה משפחתית של סרטן יש מקום לייעוץ גנטי ולבדיקות מקיפות, אבל נחזור על האזהרה: גם אם כבר מוצעת בדיקה לגן מסוים בשוק, זו לא תורה מסיני. יש בדיקות בשוק שמאחוריהן הרבה מידע ונתונים, וכאלה שתיקופן רק החל.

"אנחנו מקווים כי נוכל אנחנו להיות המדינה שבה מתבצעים חלק מהמחקרים הנרחבים הללו, לטובת המטופלים שלנו ולטובת הכלל", אומר ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף רפואה, חטיבת הקהילה בשירותי בריאות כללית. ליברמן הוא אחד הדוברים בכנס הרפואה המותאמת אישית הבינלאומי PMWC, שיערוך מועדון המשקיעים האמריקני סיליקום ונצ'רס בחודש הבא בישראל.

ומחוץ לסרטן? גם כאן יש כבר בדיקות גנטיות שיכולות להשפיע על קבלת החלטות רפואיות עוד לפני התפרצות מחלה עם תסמינים פיזיים. בתחום הקרדיולוגי, מוטציות גנטיות הגורמות לכשלים בקרישת דם, למשל, יכולים להוביל לעלייה בסיכון לתחלואה קרדיולוגית ולאירועים מוחיים. מחלה נוספת שלה שורשים גנטיים היא ניוון רשתית העין בגיל צעיר. אם יש במשפחה היסטוריה של תחלואה ספציפית, ניתן לבצע בדיקה גנטית כדי לאבחן ולנסות לטפל בבעיה.

גן ב-99 דולר

מיפוי גנום שלם עולה כיום כ-1,000 דולר, אבל כל אדם כבר יכול למפות נקודות מסוימות בגנום שלו במחירים נמוכים בהרבה. כך למשל, ב-99 דולר בארה"ב (כ-200 דולר לרוכשים את השירות מישראל) ניתן להזמין מיפוי בחברת 23andme שהקימה אן ווג'יטסקי, אשתו של מייסד גוגל סרגיי ברין. זוהי רק אחת המתחרות בתחום, אך היא כנראה הזולה וגם המפורסמת שבהן.

באתר החברה ניתן למצוא מחקרים המעידים על קשר בין המוטציות שהחברה יודעת לאתר למחלות רבות ומגוונות. כך למשל, לטענתה, המידע הגנטי שברשותה יכול לספר לכם מה רמת הסיכון שכם לחלות במחלת הסוכרת, מהסתברויות של 1:120 ועד 1:3. הסיכון המתואם שמציעה 23andme מבוסס על מחקרים שנמצאים ברמה ראשונית. ומה תעשו אם הסיכון שלכם ללקות באלצהיימר הוא 1:20 ולא 1:100? אלה וגם אלה רק סיכויים, וטיפול מונע איכותי ממילא אין בנמצא.

"יותר אתי וגם יותר כלכלי להתרכז בניבוי מחלות שיש להן טיפול ברור", אומרת סוזנה נחום-זילברברג, מנכ"לית קבוצת ביולייט שהוזכרה לעיל. ואולם ל-23andme כבר יש 250 אלף לקוחות. בחברה כבר כורים את המידע שנאסף מן הלקוחות הקיימים, ומפיקים ממצאים מפתיעים, חלקם בעלי חשיבות רפואית וחלקם לא. למשל - הידעתם כי חיבה לכוסברה היא עניין גנטי? בעבור אנשים עם מוטציה מסוימת, כוסברה היא לא סתם בלתי-טעימה - יש לה ממש טעם של סבון. בעבור כל השאר, היא עשב תיבול רגיל. כמו כן, מתברר כי הנטייה ל"חד-גבה" (גבה מחוברת) היא תכונה מורכבת מאוד ברמה הגנטית: אותרו שבעה גנים שיוצרים "יותר חד-גבה", ולעומת זאת שלושה שיוצרים "פחות חד-גבה", והמדע עוד לא אמר את המילה האחרונה בעניין.

עוד מצאה החברה גנים הקשורים בשיעור יתר במעלה הגב ושיעור יתר במורד הגב (שני גנים שונים), נטייה להתעטש כתוצאה מחשיפה לאור שמש, מידת הצמיגות של שעוות האוזן והסיכוי לגומה בסנטר. ובין גילוייה הרציניים יותר: קשר בין סיכון ללקות בפרקינסון לבין סיכון מופחת דווקא ללקות באחת ממחלות הסינדרום המטבולי, כמו סוכרת או יתר כולסטרול, וכן תיקוף הקשר בין מוטציה בגן בשם JAK2 לבין כמה סוגים נדירים של סרטן הדם.

להתאים תרופה הרבה יותר טוב

בצד ההפוך בספקטרום הסקסיות ממחקרי הכוסברה והחד-גבה, נמצא העתיד האמיתי של הרפואה המבוססת גנטיקה - הכוונת טיפול תרופתי במחלות. כבר כיום ניתן לאפיין עשרות סוגים שונים של סרטן על בסיס ההבדלים הגנטיים ביניהם, וכך להתאים להם טיפול טוב יותר מאשר אם מאפיינים אותם רק לפי הרקמה.

חלק מן הבדיקות הללו מתוקפות היטב, כמו למשל בדיקת התאמת הטיפול בתרופה הרצפטין לחולות סרטן השד. ליברמן נותן דוגמה אחרת: בכ-10% מחולי סרטן פי הטבעת נמצאה וריאציה גנטית שמזוהה עם סרטן המוח. מעבר למוזרות שבהימצאות "סרטן מוח ברקטום", לממצא הזה יש השלכות רפואיות חשובות, כי החולים יטופלו בתרופה לסרטן המוח, ולא בתרופת המעי הגס הרגילה.

ליברמן מספר כי קיימות גם בדיקות שיכולות להעריך מראש את מידת האגרסיביות של סרטן. הוא מציין כי לחיים תחת צל האבחון כ"חולה סרטן" יש השלכות נרחבות - פסיכולוגיות וחברתיות "אם התוצאה טובה, אני יכול לחסוך למטופל כימותרפיה מונעת, וגם לומר לו 'תפסיק לפחד, אתה בריא'", הוא מסביר. ולעומת זאת, כשאומרים לאדם שהסרטן שלו אגרסיבי, הוא יכול לקבל טיפול מונע בהתאם.

ולא רק בסרטן. פטריק טרי - מייסד חברת ג'נומיק הלת' והקואליציה האמריקנית לרפואה מותאמת אישית, שידבר גם הוא בכנס של סיליקום ונצ'רס ביוני - מספר כי בכ-10% מהגברים שמגיעים לטיפולי פוריות עקב ספירת זרע נמוכה, מתגלה גן לסיסטיק פיברוזיס. "זהו לפעמים האופן היחיד שבו המחלה באה לידי ביטוי בגברים הללו, אבל יש לכך השלכות משמעותיות. אם זו הסיבה לעקרות, לעתים קרובות זהו סימן לכך שהזרע דווקא בסדר, אבל הוא לא עובר טוב דרך צינור הזרע. במקרה כזה ניתן לנתח ולהפיק זרע פורה לגמרי מתוך האשך, וגם לברור את הזירעונים כך שלילד של הגבר הזה לא יהיה סיסטיק פיברוזיס".

ד"ר פול בילינגס, סמנכ"ל רפואי בחברת לייף טכנולוג'יז העוסקת בין היתר בטכנולוגיות למיפוי גנטי - שידבר אף הוא בכנס הרפואה המותאמת אישית ביוני - אומר: "אנחנו מאמינים כי זה עתיד הרפואה. עד כה, רופאים אבחנו באמצעים סובייקטיביים מאוד, על ידי מבט בתסמיני המחלה, ולעתים טעו לגמרי. כעת ניתן יהיה להתחיל ולאבחן מחלות לפי מאפיין אובייקטיבי יותר".

ומה עושים עם התסמונות הנדירות?

פטריק טרי, שהוזכר לעיל, ואשתו שרון טרי, נהפכו פעילים בתחום הרפואה המותאמת אישית בעקבות מחלה שממנה סובלים שני ילדיהם, מחלה גנטית נדירה בשם PXE, שגורמת בין היתר להיווצרות מחלות לב חמורות בגיל מוקדם. ב-1994, עת קבלו את האבחון, מיפוי הגנום האנושי ופיתוח של תרופות מבוססות על מידע גנטי היו חלום רחוק, אך הם החליטו שלא יוותרו.

בני הזוג החלו ללמוד כל מה שיכלו לגבי הגנטיקה של המחלה וגנטיקה בכלל, והקימו ארגון ללא מטרות רווח לחקר המחלה. הם יצרו בעצמם, ללא כל ניסיון קודם בתחום, בנק רקמות שחולים תרמו והחלו לבצע בדיקות כדי למצוא את הגן המשותף. לבסוף, הם אכן מצאו אותו. ב-1999 רשמו פטנט על הגן, ומסחרו אותו לחברת סטארט-אפ. בד בבד הקימו 36 מעבדות שמבצעות מגוון בדיקות, בין היתר כ-100 מחקרים הקשורים במחלה של ילדיהם. הם פיתחו מודל של עכבר החולה במחלה, וכבר מצאו דרך לרפא את העכברים. בעוד זמן מה יחל ניסוי קליני בטיפול במחלת ה-PXE באמצעות קוקטייל ויטמינים.

הילדים במשפחת טרי כבר מטופלים במוצר, ונכון לעכשיו מצבם שפיר.

ההורים נהפכו דמויות מפתח בתעשיית הרפואה המותאמת אישית. שרון טרי ייסדה רשומה רפואית ללא מטרות רווח כדי לשפר את המחקר בתחום. פטריק טרי ייסד ומוביל את חברת ג'נומיק הלת', שפיתחה בין היתר את בדיקת OncotypeDX, אחת הבדיקות המובילות לברירת טיפול בסרטן השד. הוא מעורב כיום גם בפעילות בישראל ובין היתר חבר דירקטוריון של חברת האבחון MeMed בטירת הכרמל.

תסמונות גנטיות כמו PXE, המבוססות באופן ברור על גן יחיד נדירות כל אחת בפני עצמה, אך אם מסכמים את כל ה-7,000 יחד, מגלים כי לכ-5% מהאוכלוסייה יש תסמונת גנטית נדירה כלשהי. "המקרה שלנו מראה כי הבנה של המקור הגנטי למחלות הללו יכול להועיל גם אחרי הלידה, ולא רק בעתיד הרחוק, לכשתימצא טכנולוגיה המאפשרת להחליף את הגנים", אומר טרי. ואין צורך בהכרח בתרופות ביולוגיות יקרות שלוקח שנים רבות לפתח, אלא ניתן לעשות זאת גם על ידי שינוי סגנון חיים. ואולם חשוב לציין כי גם החברות הגדולות מתמקדות בשנים האחרונות מחדש במחלות נדירות יותר. טרי: "לחקור גנטיקה פירושו גם להבין את נקודות התורפה של הווירוסים והחיידקים התוקפים אותנו, וגם להבין את הגנטיקה של החיידקים והטפילים שחיים אצלנו בגוף בשלום, אבל הימצאותם אצלנו הופכת אותנו למי שאנחנו. למשל, חיידק במעי הוא אחד הגורמים שמשפיעים על השאלה האם גן של סוכרת יוביל לתחלואה, או כלל לא יבוא לידי ביטוי".

קופות חולים

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק