גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיה שיכולה להרוג אתכם

מערכת הרפואה בעולם עושה שימוש גובר במידע דיגיטלי ■ לצד היתרונות הרבים, המהפכה הזו גורמת לסכנות ובמקרים מסוימים גם למוות ■ פרופ' למידע רפואי שאימו נפטרה בגלל טעות: "אם היו גיליונות נייר, זה לא היה קורה"

כשאמו בת ה-84 של סקוט סילברסטין, בטי, החלה לגמגם, הוא דאג שהיא נמצאת בעיצומו של שבץ והבהיל אותה לבית החולים. לאחר שאושפזה, סילברסטין, שהינו רופא, הציץ בגיליון הרפואי של אימו.

גיליונות רפואיים דיגיטליים אמורים להפוך את הטיפול הרפואי לבטוח יותר, על ידי אספקת יותר מידע. הוא ראה שהתרופה סוטלול, ששולטת בפעימות לב מואצות, רשומה בצדק כאחת התרופות שלה.

לאחר כמה ימים, כשהתעוררה בעיה בלבה, הוא שוב בחן את הגיליון והיה המום לגלות שהתרופה כבר לא מופיעה ברשימה. לאחר מכן סבלה אימו מקרישי דם, דיממה ונזקקה לניתוח חירום במוח. היא נפטרה ב-2011. סילברסטין מאשים את הגיליונות הרפואיים הבעייתיים של בית החולים במותה.

"הייתי נוכח כשהם הכניסו אותה לתוך שק גופות והניחו אותה בתוך מכונית לוויות בחניה שלי", אמר סילברסטין, שהגיש תביעה על גרימת מוות ברשלנות. "אם היו גיליונות נייר, זה לא היה קורה". בית החולים Abington Memorial סירב להגיב לטענות.

גיליונות רפואיים אלקטרוניים אמורים לשפר את הטיפול הרפואי על ידי כך שהם מספקים לרופאים גישה מהירה להיסטוריה הרפואית של מטופלים, למרשמי תרופות, לתוצאות מעבדה ולנתונים חיוניים אחרים. על אף שמערכות ממוחשבות הפחיתו טעויות מסוגים מסוימים, המעבר מנייר למערכות דיגיטליות יצר בעיות חדשות.

מינונים של תרופות

מינונים מסוכנים של תרופות ניתנו למטופלים בגלל ממשק מבלבל של תוכנות גיליונות רפואיים; מטופלים עברו ניתוחים בלתי נחוצים מכיוון שהגיליונות הרפואיים שלהם הציגו מידע לא נכון; ועיכובים ברשתות המחשב בשליחת הדמיות, למשל, גרמו לנזק חמור ואף למוות, כך על פי מחקר שפורסם ב-2011.

על פי מחקר אחר מספר הדוחות על טעויות רפואיות הקשורות לגיליונות רפואיים אלקטרוניים הולך וגדל. מתוך 3,099 מקרים שדווחו במהלך תקופה של שמונה שנים, 1,142 הוגשו ב-2011, יותר מפי שניים יחסית ל-2010.

גיליונות רפואיים אלקטרוניים, אבן הפינה של מאמציו של נשיא ארה"ב ברק אובמה להפוך את מערכת הבריאות האמריקאית לעדכנית, הפכו לשגרה בקליניקות רפואיות. כ-69% מהרופאים בארה"ב השתמשו בגיליונות רפואיים ב-2012, כך על פי כתב העת Health Affairs. המספר הזה צפוי לגדול שכן הממשלה מציעה בונוסים עבור אימוץ מוקדם של הטכנולוגיה והחל מ-2015 גם תטיל קנסות על מי שלא ישדרג את המערכת.

24 מיליארד דולר

היקף שוק הגיליונות האלקטרוניים עומד על 24.2 מיליארד דולר ברחבי העולם בשנה החולפת והצפי כי השוק יגדל בממוצע ב-10% מדי שנה עד ל-2015, כך על פי חברת המחקר Accenture Research. הספקים הגדולים ביותר של המערכות הללו הם Epic Systems Corp, McKesson Corp, Cerner Corp, Allscripts Healthcare Solutions, ו-Siemens AG.

גיליונות אלקטרוניים הפחיתו עד מאוד טעויות רפואיות שכיחות. עתה נמנעות 17 מיליון טעויות רפואיות בארה"ב מדי שנה בשל שימוש של בתי החולים במערכות ממוחשבות להזמנת מרשמים, כך על פי מחקר שפורסם בפברואר ב-Journal of the American Medical Informatics Association.

במערכות כאלה, כתב יד לא ברור אינו בעייתי, ורופאים מקבלים התראות כאשר הם מנסים לרשום צירופים מסוכנים של תרופות. "לא הייתי חוזרת לגיליונות נייר לעולם - אין שום ספק שהגיליונות האלקטרוניים יותר טובים", כך אומר ליאורה הורביץ, רופאה ופרופ' לרפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל. "אבל למרות שהם טובים, הם רחוקים כל כך מלהיות מצוינים שזה מדהים".

אחיות מתלוננות

באחרונה התלוננו אחיות ב-Marin General Hospital בקליפורניה על מערכת של גיליונות רפואיים אלקטרוניים מתוצרת McKesson אשר גרמה, לטענתם, להזמנת תרופות לא נכונות למטופלים. מבית החולים נמסר כי חלה התקדמות בטיפול בנושאים הללו, כי ההשקעה היתה "מאתגרת" וכי "התוצאה היא בית חולים בטוח יותר למטופלים". מן החברה נמסר כי היא משתפת פעולה עם בית החולים לפתרון הבעיה.

בשנה שעברה הופנתה ביקורת מצד אחיות העובדות במחוז קוטרה קוסטה שליד סן פרנסיסקו. הן התלוננו על תקלות במערכת של המחוז, שעלותה 45 מיליון דולר, כמו תרופות שנעלמות מתיקים אלקטרוניים ומסכנות את חיי החולים.

תוך חודש, הוגשו 129 תלונות על ידי אחיות בבתי החולים של המחוז, שם נתגלעו הבעיות הקשות ביותר. חלק מהבעיות נבעו בגלל טעות אנוש - תרופות שהוקלדו לא נכון לתוך המערכת, אך לדברי מנהל מחלקת המחשב של המחוז, "חל שיפור דרמטי" בעבודתם של אנשי צוות המשתמשים בטכנולוגיה.

בניגוד ליצרנים של ציוד רפואי בארה"ב, שעליהם לדווח על כל התקלות, החבלות הקשות ומקרי המוות הקשורים למוצרים שלהן בארה"ב למנהל המזון והתרופות האמריקני, חברות תוכנה המייצרות גיליונות רפואיים אלקטרוניים אינן כפופות לדרישות דומות.

כתוצאה מכך, אין מידע רב על הסיכונים הכרוכים במערכות שלהם, מכיוון שאין מסד נתונים מרכזי של דוחות טעויות ויצרני הגיליונות אוסרים לעתים קרובות על לקוחות לדון בתהליכים לא בטוחים. הפרקטיקה יוצרת "סיכונים בלתי מקובלים מבחינת בטיחות", כך על פי דוח משנת 2011 של ה-Institute of Medicine of the National Academies.

אחד המחקרים המקיפים ביותר בנושא בחן דיווחים על אירועים שליליים שהוגשו ל-FDA בין ינואר 2008 ליולי 2010. מתוך 899,768 דוחות, 436 היו קשורים לטכנולוגיה של מידע רפואי, לרבות גיליונות רפואיים, ו-46 היו קשורים לנזק לחולים, לרבות ארבעה מקרי מוות. "אנשים חושבים שאם יטמיעו טכנולוגיה בתוך מערכת הבריאות, זה ישפר אותה, אבל זה לא נכון", כך אומר אמריקו קויירה, מנהל המחקר.

סימנס מגישה דוחות על אירועים שליליים למנהל המזון והתרופות ואינה אוסרת על לקוחות לתת גילוי לבעיות, כך מסרה החברה.

החברות Allscripts, McKesson ו-Epic סירבו לומר אם יש להן מערכת דומה. על אף שמנהל המזון והתרופות אינו מפקח על גיליונות רפואיים אלקטרוניים, ישנה מחלקה במשרד הבריאות האמריקני - מפקח על השקת המערכות וקובע תקני בטיחות. מנהלת יחידת המדיניות והתכנון של המחלקה אמרה "עד כה אין לנו עדות שטכנולוגיית מידע על בריאות מהווה גורם משמעותי באירועים של בטיחות, ואנחנו מעוניינים להבין אם יש מיתאם כזה וכיצד להפחית את הסיכונים".

תקופה מסוכנת

כשמדובר בגיליונות רפואיים אלקטרוניים, הזמן המסוכן ביותר מבחינת החולים הוא מיד עם התקנת הטכנולוגיה החדשה. שיעורי התמותה בבית החולים לילדים בפיטסבורג עלו לאחר ההטמעה של מערכת גיליונות אלקטרוניים של חברת Cerner, כך על פי מחקר שפורסם ב-2005 בכתב העת Pediatrics.

במשך 18 החודשים שנבחנו, אחוזי התמותה עלו ל-6.6% בחמשת החודשים לאחר התקנת המערכת, בהשוואה ל-2.8% ב-13 החודשים שלפני המחקר. החוקרים סבורים, שעיכובים בטיפול בחולים עשויים היו לתרום למקרי המוות. העיכובים נגרמו על ידי מספר גורמים, לרבות מספר ההקלקות הדרושות כדי להכניס למערכת הזמנות של מרשמים והמגבלות המוטלות על ידי התוכנה על הזמן שבו הרופאים יכולים להזמין תרופות עבור חולים חדשים.

המקרה של בטי סילברסטין יצא לאור מכיוון שבנה הוא גם פרופ' למידע רפואי באוניברסיטת דרקסל, והוא אחד הקולות הבולטים המזהירים מפני קלות האימוץ של גיליונות רפואיים אלקטרוניים.

לדבריו, הוא תובע את בית החולים בין היתר כדי להבין כיצד נעלמה התרופה ללב מהגיליון של אימו. המחדל גרם לבית החולים לתת לה תרופות שיתקנו את המצב ולבצע ניתוח חירום, שלדבריו הוביל למותה. למרות זאת, אין כוונתו למנוע את התפשטותן של המערכות הללו. "אמא שלי עדיין היתה בחיים, מקפצת לה בשמחה, אם לא היו שוכחים לתת לה תרופה שעולה שני דולר", כך אמר. "אני רוצה לתקן את הטכנולוגיה. היא יכולה לעזור, אבל צריך לעשות את זה כפי שצריך".

בריאות

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם