גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע היפנים חיים הרבה יותר?

הקשישים ביפן מאריכים ימים הודות לתזונה בריאה ואילו הצעירים לא שמעו על חוות דעת שנייה ■ הצצה מיוחדת לשוק הבריאות השני בגודלו בעולם - החולים ההיפוכונדרים, הרפואה המסורתית והזווית הישראלית כתבה ראשונה בסדרה

ביפן חיים כ-127 מיליון בני אדם. מדובר במדינה העשירית בעולם מבחינת כמות האוכלוסייה, אולם רמת החיים הגבוהה הופכת את יפן לשוק הבריאות השני בגודלו בעולם. בשנת 2010 הוציאו תושבי ארץ השמש העולה סכום עתק של כ-500 מיליארד דולר עבור כלל שירותי הבריאות, כ-8.3% מהתמ"ג הלאומי.

חברות ישראליות לא הזדרזו בעבר לפעול ביפן באופן ישיר, בעיקר בגלל הבדלתי התרבות והשפה. בשנים האחרונות הפכו כל שוקי העולם לאתגרים, לרבות ארצות הברית ואירופה, מה שמשדרג בעקיפין את מעמדה של יפן בעיני המנכ"ל הישראלי.

תוחלת החיים הממוצעת במדינה היא הגבוהה בעולם (83 שנים), אולם שיעור הילודה אינו גבוה. שני הגורמים האלה מובילים לכך שהאוכלוסייה מזדקנת במהירות, מה שהופך את יפן למדינה הזקנה ביותר בעולם. הסיטואציה הזו מובילה את ממשלת יפן לחפש פתרונות לאוכלוסייה המזדקנת.

היפנים התבססו בעבר על תזונה בריאה יחסית - דלה בפחמימות ושומן ועשירה בדגים ואצות. רוב אזרחי המדינה הקשישים, שכבר מלאו להם 90, ממלאים את בתי החולים ו"מסרבים" למות. המסורת הבריאה הזו נשברה לפני עשרות שנים בני ה-50 וה-60 ביפן סובלים משיעורי תחלואה גבוהים יותר ביחס להוריהם. היפנים סובלים ממחלות שבעבר לא היו נפוצות במדינה, בהן מחלות לב, סוכרת וסיבוכי השמנה. במקביל חלה בשנים האחרונות עלייה בשיעורי הסרטן במדינה.

הזדקנות האוכלוסייה והעליה בתחלואה, הובילה לצמיחה דו ספרתית בהכנסות של חברות התרופות הבינלאומיות הגדולותבשוק היפני.

ביטוח מרכזי, רגולציה יקרה

יפן נחשבת לשוק בריאות ריכוזי יחסית. אזרחי המדינה מחויבים לבטח את עצמם, באמצעות המעסיק, באחת משמונה חברות ביטוח בריאות פרטיות. מי שאינו מבוטח על ידי המעסיק, יבוטח בביטוח ממשלתי. ועדה ממשלתית קובעת את היקף הכיסוי הביטוחי לכל מוצר, גם כשהביטוח מבוצע בפועל דרך החברות הפרטיות. רק מעט אזרחים ביפן מחזיקים בביטוח פרטי.

חברות הביטוח מנהלות משא ומתן קשוח מול חברות התרופות והן יכולות, עם הזמן, להפחית את המחיר שהן משלמות באופן חד צדדי. לצד החיסרון הזה, כאשר חברות הביטוח סוגרות מחיר, כל השוק מתיישר.

רוב בתי החולים ביפן הם מלכ"רים. אחרים מנוהלים על ידי חברות פרטיות, אולם לא נמצאים בבעלות חברות הביטוח. כדי להבטיח טיפול מוצלח למבוגרים, קיצרה יפן את הזמן הארוך שנדרש לרגולטורים שלה לאישור תרופות ומוצרים רפואיים, וכעת התהליך דומה באורכו לזה המקובל בארה"ב. "היו לנו חוויות טובות, מפתיעות לטובה, עם הרגולטור היפני. לוחות הזמנים היו סבירים, והדרישות הוגנות", אומר יובל ינאי, סמנכ"ל הכספים בחברת גיוון אימג'ינג שמפתחת גלולה לאבחון מחלות במעי, ורושמת כ-5% ממכירותיה ביפן.

לא כולם קיבלו את הרושם הזה. בני ארזי, מנכ"ל קבוצת הייעוץ הרגולטורי ארזי גרופ, טוען שהרגולציה ביפן, בעיקר זו שרלוונטית למכשור רפואי, היא היקרה בעולם. לדברי ארזי, "החזקת משרד מקומי, שגם רושם עבורך את המוצר, היא עסק יקר. הם לוקחים על עצמם סיכון רב ובנוסף עלויות השכר בתחום הזה ביפן הן גבוהות. בעבר ניתן היה לשווק מוצרים דרך האינטרנט, בלי לרשום אותם רשמית ביפן ובלי נציגת מקומית, אבל לאחרונה סתמו גם את הפרצה הזו".

נובורו קגימוטו הוא מפיץ מקומי. הוא משווק ביפן את המוצרים של חברת איתמר מדיקל, אשר לאחרונה החלה במקביל גם לשווק אותם במדינה באופן עצמאי, צעד חריג עבור סטארט-אפ ישראלי, שמעיד על אמונה משמעותית בחשיבות השוק היפני לחברה.

לדברי קגימוטו, הצורך בקיצוצים במערכת בריאות שבעבר הציעה שיפוי ביטוחי כמעט בלתי מוגבל בעלות סבירה, יוצר מתח פוליטי במדינה. "הממשלה מעוניינת כעת להשקיע יותר מבעבר במניעת מחלות, לעומת טיפול בהן", אומר קגימוטו.

הגישה הזו מספקת הזדמנות ליצרני מכשור רפואי שמיועד לאבחון מוקדם. בהתאם למגמה הזו, המכשיר של איתמר מדיקל לאבחון מוקדם של מחלות לב, קיבל שיפוי ביטוחי ביפן לשימושים קליניים כבר לפני שנים. רק בימים אלה מתחילה החברה לקבל שיפוי דומה במדינות אחרות, בהן ארה"ב.

כאשר מחיר נקבע על ידי חברות הביטוח (מחיר אחיד לכולן כפי שצוין לעיל), קשה מאוד לשנותו. כדי לקבל שיפוי במחיר משופר עבור מיכשור רפואי, צריך בדרך כלל להעביר דרך הרגולציה היפנית מכשיר "דור ב'" - דגם מתקדם של מוצר חדש.

"מערכת הבריאות נגישה לכולם"

"מערכת הבריאות שלנו טובה ונגישה לכולם, והנגישות היא חלק ממה שתורם לתוחלת החיים", אומר ד"ר טקיוקי אשידה, שמפעיל את אשידה קליניק בטוקיו".

אשידה מציין כי לרוב הרופאים היפנים אין קליניקה פרטית, בגלל החלטה ממשלתית שלפיה ברגע שהפעלת ביטוח פרטי או שילמת מכיסך עבור רכיב בטיפול, לא תוכל להפעיל ביטוח ממשלתי לגבי שום אלמנט הקשור באותו הטיפול או באותה הבעיה. "זה לא כל כך קל לחולה ולא לרופא, ודווקא את זה הייתי רוצה לשנות כדי שחולים כן יוכלו לשלם מן הכיס על טיפולים שחשובים להם", הוא אומר, "יש סיכוי לשינוי במישור הזה".

- מי מחליט באיזה מוצרים ישתמשו בבתי החולים - הרופא או איש הכספים?

אשידה: "זה תלוי בבית החולים. אם המוסד פרטי, איש הכספים יכריע. בבתי חולים ציבוריים יותר, הרופאים מקבלים לידיהם את התקציב ומנהלים לגביו דיון".

"מאוד נלהב מהשוק היפני"

ממשלת יפן מסבסדת את הטיפול הרפואי של כל אזרח מרגע שהוא עובר אחוז מסוים מהכנסתו. ייתכן שהסבסוד הזה תורם לכך שהיפנים הם צרכנים נלהבים של מערכת הבריאות, שלא לומר היפוכונדרים. הם מבקרים בבתי חולים בתדירות גבוהה יחסית לאזרחי מדינות אחרות, גם עבור בעיות קטנות. כתוצאה מכך בתי החולים צפופים מאוד, בעיה שמעודדת את המדינה לחפש טכנולוגיות שיאפשרו לטפל בחלק מהחולים מחוץ לבתי החולים.

"בניגוד לארה"ב, רפואה ביפן היא לא תחום שנכנסים אליו בשביל הכסף. המשכורות נמוכות והעבודה בתחום נחשבת להתנדבות או שלחיות, בדומה לנזיר או לכומר. שכרם של הרופאים לא קשור למספר הפרוצדורות - הוא פשוט קבוע", אומר אשידה.

ינאי מוסיף: "כדי למכור מכשיר רפואי ביפן צריך להגיע עד למעלה, עד לדרגים הגבוהים. יש להתחיל מבתי חולים מרכזיים, מובילי דעת קהל. אם לא חדרת אליהם, לא תצליח בדרך כלל למכור גם לבתי החולים האחרים".

- מה השיקולים בבחירת מוצרים רפואיים?

אשידה: "קודם כל - בטיחות. אחר כך יעילות ואחרי כן - מהירות. מוצרים יפנים הם טובים מאוד, אבל התעשייה הזו רק מתפתחת לאחרונה כך שאין לי העדפה להם על פני מוצרים זרים, שאליהם התרגלתי מאוד לאורך השנים. אני מעריך מאוד את הרפואה בישראל, שאותה אני מכיר מחברים ישראלים שלמדו איתי בבוסטון".

מי שקולו מיוצג פחות במערך קבלת ההחלטות הזה הוא החולה. קגימוטו: "החולים כאן, בעיקר המבוגרים מביניהם אבל גם הצעירים, לא מתווכחים עם הרופא אלא מקבלים בדרך כלל את מה שהוא אומר. יש מעט חולים שיגידו 'אני רוצה את זה', בדרך כלל מדובר על משהו שהיו לו יחסי ציבור בטלוויזיה".

סייגו סוגיאמה, קרדיולוג ופרופ' בבית הספר הגבוה למדעי הרפואה באוניברסיטת קוממוטו ביפן, אומר כי בקרב הקהל הצעיר שלו, הדפוסים הללו משתנים. "הצעירים כבר כן מחפשים את הטיפול הרפואי המיטבי באינטרנט", הוא מספר, אבל מודה שהרעיון של חוות דעת שניה עדיין זר להם

ומה לגבי רפואה בלתי קונבנציונלית? ביפן מייחסים משמעות לרפואה המסורתית. אפשר למצוא לא מעט רופאים בעלי השכלה רפואית מודרנית, אשר עושים שימוש גם בכלים מסורתיים. הטיפולים הללו מתבססים על ניסיון מצטבר של אלפי שנים ולא בהכרח נשענים על מחקרים קליניים.

האם יש לחברות ישראליות אופציה לשגשג בארץ השמש העולה? גיורא ירון, יו"ר איתמר מדיקל, מאמין שכן: "אני מאוד נלהב מהשוק היפני, כי יפן בנתה עבור ההיי-טק הישראלי כמה וכמה חברות. עבורי למשל ב-P Cube, כל תקציב השיווק שלנו הלך לארה"ב, וכשראינו איך המוצרים מתקבלים ביפן, נאלצנו להפוך את התוכנית על הראש. גם בחברת פסעבה (שאינה של ירון) היה דפוס כזה. אנחנו מאוד אופטימיים גם לגבי איתמר ביפן, כי יש במדינה זו כמעט אותו מספר קרדיולוגים כמו ארה"ב, והם חזקים מאוד במניעה".

* הכותבת הייתה אורחת חברת איתמר מדיקל ביפן

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון