גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסון אחד, שלוש אפשרויות

מדוע מתקשה הקהילה הבינ"ל להפסיק את ההרג בסוריה

קול צחצוח החרבות שוב נשמע, ואיתו עולה המוזיקה שכבר מלמדת אותנו, כי מה שיעשה המערב יגרוף אמנם כותרות שמנות, אבל לא יביא מנוח לעם הסורי. בשעות אלה דנים שרים וקצינים בוושינגטון, בלונדון, בפריז ובאנקרה באפשרויות ההתערבות במשבר הסורי. גם סעודיה, המנוע הפיננסי מאחורי המורדים, שותפה לדיונים. כולן מבקשות לקחת נקם מן המשטר על מעשה הטבח שביצע אור ליום רביעי בשפלה המזרחית של דמשק.

אבל הניסיון מלמד כי ביום פקודה, מונעים גדולי המנהיגים מאמוציות המשבשות את דעתם וידיעתם. תראו איך הקדיחה אמריקה את התבשיל באפגניסטן. ואיזה חורבן המיטה על עיראק. וכיצד קרעה צרפת את לוב.

תמונות הזוועה מאזור האסון שנפוצו ברשת לא הותירו איש אדיש. עשרות ילדים שנחנקו למוות שוכבים זה לצד זה בתכריכים. מבוגרים נושמים את נשימותיהם האחרונות. רופאים, אלה שלא נהרגו, נלחמים על חייו של נפגע. האופוזיציה הסורית דיווחה על 1,300 הרוגים לפחות בהתקפה הזו בלבד. מהערכות רופאים שטיפלו בנפגעים נראה כי הצבא הסורי השתמש בגז-עצבים מסוג סארין, וברעל נוסף מתוצרת איראן שהכיל אמוניה.

עכשיו נחפזות המעצמות לטכס עצה ואולי גם תחבולה נגד המשטר הסורי, ודווקא משום כך זוהי עת השכל הישר. אסור שהשאלה המרכזית תתמקד בגורלו של הנשיא בשאר אסד. הפלת המשטר ונשיאו לא תביא מזור להמונים המעונים. היא עלולה לשנות את ערוצי הסבל ולהוליד מאבקי-כוחות חדשים בין יורשים פוטנציאלים, שיתגלגלו למרחץ דמים.

הרי אף מעצמה לא תהיה שם, לצד העם הסורי ומדינתו, אם ייקרעו ויתפוררו בנפול דמשק. הדיון במשבר צריך לחתור להפסקת ההרג בסוריה. קץ האלימות הוא המטרה העליונה, הרבה לפני הפלת המשטר.

יוקרתה הבינלאומית של וושינגטון מונחת על הכף

מדוע מתקשה הקהילה הבינלאומית להפסיק את ההרג בסוריה? אסד אינו לבד אם ברצותו לנצור את האש. מולו נלחמים גדודי מורדים, שזוכים לתמיכה מגוונת משלל מדינות, בהן טורקיה, קטאר, צרפת ובריטניה. סעודיה, מנהיגת המערכה נגד סוריה, נהנית מפריבילגיה נדירה: אין מעצמה עולמית אחת שמסוגלת להפעיל עליה לחץ יעיל בדרישה לחדול מתמיכה כספית וצבאית במורדים.

הממלכה הסונית, אויבת איראן, חותרת בעוז להפלת אסד, מתוך צורך אסטרטגי להחליש את המחנה השיעי-עלאווי. מדוע שתחדל, אם היא רואה שכר לעמלה.

את הסיבה השנייה צריך לחפש במקורות עוצמתו של המשטר. ראשי הבעת' בדמשק מרגישים שהם מתמודדים בהצלחה עם המרד, שהם על הסוס. העובדות מדברות בעד עצמן. אחרי שנתיים וחצי של מערכה עיקשת, שלפרקים לא הותירה למשטר סיכוי, עומדים הצדדים בפני תיקו, עם יתרון קל למארחים. אסד לא נזנח לדמם לבדו, אלא זוכה לתמיכה מתמשכת של רוסיה, איראן וחיזבאללה. כמה משונאיו נחלשו, אחרים אינם בין החיים, ולפחות אחד מהם נתון במחבוש. זהו מוחמד מורסי, נשיאה המודח של מצרים, שניבא לאסד עתיד שחור וקרא פעמים רבות להסתלקותו.

הכותרות בימים האחרונים ייחסו לאסד טיפשות על שתקף אזרחים בנשק כימי ובצורה כה ברוטלית. אבל אין כמו התקיפה הזו כדי להעיד על ביטחונו העצמי של נשיא סוריה. בשאר בטוח בעליונותו הצבאית על המורדים, בתמיכה של ידידותיו, ובחולשת המערב. הניסיון לימד אותו שעד היום העריך נכונה. לכן, אם כמה טילים נושאי ראש נפץ כימי עשויים לחסל כיס של מורדים, אין לו מניעה לעשות בהם שימוש.

כל מדינה שתיכנס לעימות חזיתי עם הצבא הסורי, עלולה למצוא מולה גם חילות איראניים ורוסיים, לצד לוחמי חיזבאללה. בחודשים האחרונים נשלחו גם חיילים עיראקים שיעים להילחם לצד הצבא הסורי. סעודיה, בחוכמתה, חזתה מבעוד מועד שאסד לא יוותר בקלות, ולכן השכילה להקים נגדו צבא שכיר. אף חייל סעודי לא נשלח למשימת הקזת דמו של בשאר, אבל הצעירים ממדינות ערב ומסוריה שנרתמים למשימה, זוכים לתחמושת ולמימון נדיבים מריאד.

בימים הקרובים יתברר עד כמה רחוק מוכנה האנושות הנאורה להגיע כדי לנקות את מצפונה בטרגדיה הסורית, ואם יש בידיה כלים מתוחכמים לעשות כן, או שהיא תפעל שוב לצאת ידי חובתה. האם תבחר בפעולת ענישה בלבד, או תפתח במאמץ רציני ומתמשך, שסופו הפסקת ההרג, שיגאל את סוריה מאסונה. הפעם, גם יוקרתה הבינלאומית של וושינגטון מונחת על הכף, ולכן יש לצפות לתפקיד מעט יותר פעיל מצד הבית הלבן.

לא יוכלו להסתיר את הצביעות

על השולחן מונחות שלוש אפשרויות. האחת, תקיפה מוגבלת של מטרות צבאיות בסוריה, למשל מחסני נשק או מפקדות חשובות. השנייה, היענות לדרישה מתמשכת של המורדים לספק להם נשק מתוחכם, בראשו טילים נגד מטוסים עם אמצעי התבייתות תרמיים, שעלולים לסכן את מטוסי הקרב של אסד.

גם האפשרות השלישית היא דרישה ישנה של המורדים, שלא יושמה עד כה - הכרזה על אזורים בצפון סוריה כאסורים לטיסה. הכרזה שתבטל את העליונות האווירית של הצבא הסורי.

לא חשוב כיצד יפעלו האומות, את צביעותן הן לא יוכלו להסתיר. לא רוסיה, שפקפקה בסוף השבוע באותנטיות של העדויות מהאזור המותקף, ופעלה כמכחישת שואה. לא הבית הלבן, שהכריז על שימוש בנשק כימי כקו אדום, אבל מותם של רבבות חפים מפשע מנשק קונבנציונלי אינו בבחינת קו אדום עבורו.

הזדעקות הקהילה הבינלאומית בימים האחרונים מולידה אף היא מסקנה עצובה. בלי סרטוני הווידיאו המפלילים שצילמו ניצולי הטבח, איש לא היה מטריח את עצמו לפעול.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גל"ץ

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה