ארוחות חג הן חוויה גדולה - אבל גם פרויקט, בלא מעט מובנים. האוכל הוא אחד המרכזיים שבהם, וההיערכות בהתאם - מרשימות הקניות, עבור בשופינג המקדים וכלה בחלוקת התפקידים ובביצוע עצמו.
דרך אחרת היא לקנות אוכל מוכן: אפיק שיותר ויותר אנשים בוחרים לפנות אליו, מטעמי חיסכון בזמן ובעבודה ובמטרה להתפנק. מגוון האפשרויות גדל אף הוא, ולשירותי הקייטרינג הקיימים נוספים לא מעט כאלה המוגדרים "גורמה" ומסעדות המציעות ארוחות לחג בהזמנה לבית.
"אורח החיים הפך אינטנסיבי מאי פעם", אומר רועי טל, שף ובעלי "הום מייד", "וכתוצאה מכך יותר ויותר אנשים בוחרים לקנות אוכל מוכן הביתה על מנת לחסוך בזמן ואפילו בכסף. סל הקניות הממוצע של לקוח המזמין ארוחה מלאה לחג", הוא מעריך, "עומד על כ-150 שקל לסועד - והפקה של ארוחה בסגנון תעלה לא פחות, גם אם נטרח ונלך לסופר בעצמנו. במחיר כזה כדאי לשדרג את חוויית החג, לוותר על מאמצי הקניות, הבישולים והניקיונות ולהתמסר לחוויה משפחתית נטולת רגשות אשם".
הנה כמה הצעות להזמנה עד הבית - בטווח מחירים ובמגוון משתנה:
הקלאסית: הדליקטסן
הדליקטסן של קבוצת R2M (הבראסרי, מלון מונטיפיורי, רוטשילד 12, ועוד) מציעים תפריט מיוחד לחג, וממליצים על דרך לחישוב הכמות לסועד: מנה ראשונה וסלטים - 250 גרם: 250 דג - 160 גרם למנה ללא עצמות ו-300 למנה עם עצמות, בשר או עוף ללא עצמות - 200 גרם למנה (ועוף עם עצמות - 300 גרם), ירק מבושל או אפוי - 100 גרם, פחמימות - 150 גרם למנה.
התאמה אישית: מגוון רחב לבחירה על-פי טעם - ללא בקשות מיוחדות. טווחי המחירים משתנים משמעותית בהתאם למנה.
התפריט: ראשונות - מגספצ'ו עגבניות (30 שקל למנה), עבור בקיגל ירושלמי (54 שקל) ועד פטה כבד אווז (150 שקל). עיקריות - אוסובוקו טלה צלוי בגריל פחמים (86 שקל למנה), ביף וולינגטון (390 שקל ל-8 מנות), שוקי אווז קונפי עם שום, קינמון וצפורן (59 שקל ליחידה) ועוד. קינוחים: ממאפינס דבש וסילאן בעשרה שקלים ועד טרייפל מסקרפונה ופירות טריים ב-210 שקל (למנה משפחתית גדולה).
הזמנות: ניתן לבצע עד יום שני ה-2.9. ללא כשרות. http://www.delitlv.co.il/holiday.
המצומצמת: יפו תל-אביב
מסעדת הדגל של השף חיים כהן בתל-אביב מציעה תפריט מהודק - בלי יותר מדי אפשרויות בחירה. "להבדיל מהאמונה היהודית", מסבירים במסעדה, "לא תמיד כל המרבה הרי זה משובח - אנחנו מאמינים כי ארוחת חג טובה מורכבת ממספר מנות איכותיות ומשולחן חג מאוזן". עוד מסבירים במסעדה כי הוחלט "להשאיר את הגפילטע והעוף מחוץ לתפריט", ופורטים את הכמות הרצויה לכל סועד: 200-250 גרם למנת בשר, 150-200 גרם פחמימה ו-200 גרם ירק.
התאמה אישית: מינימלית.
התפריט: כולל תבשיל טלה בירקות שורש (32 שקל ל-100 גרם), צלי כתף בקר ביין אדום (32 שקל ל-100 גרם), והתוספות - שפצלה (בצקניות), אורז יסמין, סלט סלק וחמוציות וכבד קצוץ (4-8 שקלים בהתאם למנה). עוגת תפוחים ודבש תעלה 42 שקל. ארוחת חג לסועד, אומרים במסעדה, תסתכם בכ-85 שקל.
הזמנות: מראש בלבד, תשלום מראש ואיסוף מהמסעדה. ללא כשרות.
החלבית: פטיט פוד
קייטרינג הבוטיק "פטיט פוד" לא מציע מנות חג מסורתיות - אלא מגשי אירוח עם מגוון מנות פינגר פוד, קטנות מושקעות, לאירוח קליל או לשילוב בארוחה. ניתן להזמין את מגשי האירוח לצד כלים וסכו"ם מתאימים.
התאמה אישית: רחבה במיוחד - ניתן להזמין מנות צמחוניות, נטולות גלוטן, מנות באוריינטציה בריאותית ודלות קלוריות ואפילו מנות טבעוניות.
התפריט: הנה כמה דוגמאות: שיפודי סלמון במשרה מיסו עטופים בגרגרי חרדל ושומשום שחור (10.5 שקל ליחידה), סביצ'ה דג ים בכוסות אישיות - עם בצל סגול, פלפלים חריפים וסומאק (14 שקל ליחידה. מינימום הזמנה: 25 יחידות), קבב בורי מוגש על עלי בזיליקום עם גרגירי חומוס ועגבניות מיובשות לצד טחינת עשבי תיבול (10.5 שקל ליחידה), ארטישוקים צלויים עם גבינת פיקורינו (156 ש"ח למגש המיועד ל-10 עד 15 סועדים),פלחי סלק מעודנים בבלסמי וגבינת עזים (156 שקל למגש המיועד ל-10-15 סועדים) ועוד. מגשי הקינוח כוללים מיני - שטרודל תפוחים ודבש (100 שקל למגש של 36 יחידות), מיני קוגלהוף תפוחים וליקר קלבדוס (4.5 שקל ליחידה, מינימום הזמנה: 20 יח') או מגש מיקס ב-130 שקל.
הזמנות: לכל חלקי הארץ. 03-537220 info@petitfood.co.il, כשר חלבי.
המעניינת: יאמי
אתר יאמי הוא למעשה מיזם ייחודי ומעניין - במסגרתו חוברים בשלנים שונים מרחבי הארץ ומציעים מגוון מנות של אוכל ביתי מוקפד בסגנונות שונים. ניתן לבצע הזמנה טלפונית או דרך האתר, לקבל סיוע בהרכבת הארוחה ואפילו להזמין בשלן עד הבית שיעזור בבישולים שלפני ערב החג.
התאמה אישית: מרובה - בשיטת "בחר את הבשלן", על-פי טעמך: ישנן מנות המתאימות לצמחונים, טבעונים, מנות ללא גלוטן ועוד.
התפריט: כאמור מגוון סגנונות ובשלנים. כך למשל (המחיר לסועד): צימעס (10 שקלים), קציצות פראסה (17.5 שקל), סלט קינואה עם גרגירי רימון (16 שקל), קציצות דגים חריפות - 30 שקל, צלי בקר ביין ערמונים ופטריות (40 שקל), פילה סלמון בטריאקי- 65 שקל, לזניה טבעונית (85 שקל לתבנית) ועוד. קינוחים: עוגת דבש טבעונית- 40 שקל, פרפה תותים וקוונטרו (40 שקל) ועוד. בהזמנה מעל 500 שקל לחג, מקבלים מתנה עוגת דבש.
הזמנות: מהשפלה ועד השרון. 03-7160699
yummi.co.il. חלק מהמנות בחזקת כשר.
המגוונת: הום מייד
ב"הום מייד" שבשכונת מונטיפיורי בתל-אביב מציעים משלוחים עד הבית עם תפריט ש"נשען על קלאסיקות יהודיות שעברו התאמה למטבח הבריא". המשמעות: ללא טיגון וללא חומרים משמרים. המחירים סבירים יחסית.
התאמה אישית: בהתאם לתפריט רחב יחסית של מנות בסגנון ובמחיר שונה.
התפריט: נע מקלאסיקות כמו מרק עוף של בית (18 שקל לחצי ליטר), קניידעלך (4 שקל), כבד קצוץ גס (25 שקל למנה), גפילטע פיש (14 שקל ליחידה), לעיקריות כמו טאג'ין צלי בקר עם בצל, רכז רימונים,דבש ותבלינים מהמזרח (48 שקל), עוף שלם צלוי בדבש, רימונים, נענע ושום (120 שקל), ועד קציצות טבעוניות ברוטב עגבניות/ קארי ירוק (28 שקל) ועוד. כולל גם תוספות, סלטים וקינוחים לרוב - ממרק פירות קיץ אדמדם ועד מרנגים בטעמים.
הזמנות: home-made-food.co.il, או טלפונית - 03-6248111. אין כשרות.
ללא מתוק: מאראבו
יואב בר, בעלים ושף מסעדת "מאראבו" ברמת-גן, מציע בתפריט ראש השנה שכולל מלבד מנות ראשונות, תוספות ועיקריות גם מטבלים שונים. בולטים בהיעדרם: קינוחים.
התאמה אישית: לא מעבר למוצע בתפריט.
התפריט: בין המנות הראשונות המוצעות בתפריט (במחיר של 25 שקל ל-1/2 ק"ג): סלט תפוחי אדמה, סלסה של עשבי תיבול וחומץ הדרים; סלקים קטנים, בוטנים קלויים, בלסמי, דבש וסילאן; עדשים שחורות, לימון כבוש, פלפל חריף וטחינה; סלט חצילים של פעם, מיץ עגבניות, שום וויניגרט; פטה כבד, קונפיטורה וטוסטים ועוד.
עיקריות: סלמון בפסטו עטוף בבצק עלים (45 שקל); עוף בתבשיל שעועית צהובה, עגבניות שרי ובצל (38 שקל); קציצות בקר, תמרים, בצל סגול וקינמון (40 שקל); לשון עגל ברוטב בצלצלים וציר בקר (46 שקל); אנטריקוט צלוי בתנור במרינדת דבש, חרדל, טימין ושמן זית (52 שקל) ועוד.
הזמנות: עד ליום שני, 2.9.2013. האיסוף ייעשה למחרת. אין כשרות. 050-8117788, 03-6036666 events.maraboo@gmail.com.
היקרה: וינו סוקה
מסעדת הגורמה ההרצליאנית (והכשרה) מציעה לחג תפריט טייק אווי גורמה, המשלב בין מנות הדגל של המסעדה למאכלי חג אופייניים יותר, ומציעה ארוחה בת 3 מנות לאדם - ראשונה, עיקרית וקינוח - במחיר מיוחד לא פחות, הנע בין 462 ל-754 שקל לסועד אחד.
התאמה אישית: בחירה סבירה בין מגוון מנות (ארוכות-שם).
התפריט: בין המנות הראשונות לבחירה - לבבות חציל בלדי בשילוב ביצי שליו, בצלצלי פנינה בתחמיץ של רימונים ובתיבול סילאן, מיץ לימון ושום; קרפצ'יו של גרבלקס סלמון, קוויאר, קרוסטיני בריוש וממרח פלפלים קלויים ושמיר. עיקריות לדוגמה: כתף טלה במילוי ערמונים ועשבי תיבול; רוסטביף סינטה מקומית, מתובל בשרדונה, חרדל וטימין; אוסובוקו טלה בבישול איטי מתובל בציר טלה. בין הקינוחים - פלאן קינמון ותפוחים, פנקוטה דבש ופירות העונה ופאדג' קוקילידה.
הזמנות: 072-2163739. כשר.