גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי לוי: "צריכים לחיות אחד ליד השני ולא אחד בתוך השני"

"כשחברים פלסטינים שלי כועסים על איזו התנחלות, אני אומר, זה לא שלקחו לכם נפט וזהב"■ "אם לא נגיע לפתרון זו התאבדות לישראל" ■ יוזמת השלום של הסקטור העסקי: שתי מדינות לשני עמים

שתי מדינות לשני עמים. זה מה שמונח, בפשטות, על השולחן בחדר הישיבות. משה ליכטמן, עד לפני שנתיים סגן נשיא מיקרוסופט העולמית, התפנה מהימים הסוערים של גיוס הכסף לקרן הון סיכון Israel Growth Partners המשותפת לו ולחיים שני, כדי לבוא ולומר, "בתחום הכלכלי אנחנו רואים עננים באופק שמתקרבים אלינו במהירות גדולה, ואנחנו יודעים שהמצב עומד להיות בלתי נסבל, אם לא תהיה פעולה לכיוון הזה".

בני לנדא, מייסד אינדיגו ויזם בלתי נלאה בתחומי הדפוס, הניח לזמן מה לדיו הננומטרי ולשאר ההמצאות במעבדות של קבוצת לנדא, כדי לבוא ולומר שאם לא ייבחר פתרון שתי המדינות "נתדרדר כלכלית למצב של עולם שלישי, ונגיד שלום לחזון הציוני". גד פרופר, ממשפחת אסם, הניח לניהול ההשקעות מכספי האקזיט שעשה מאסם, כי מבחינתו "באופן אישי לא צריכים לרצות לשלוט בעם אחר, זהו מצב שנוצר במלחמה, אבל צריך ואפשר למצוא לו סוף".

ואילו רמי לוי, הליהוק המעט מפתיע של המפגש, ליכודניק על-פי הצהרתו והאיש המזוהה עם פעילות מסחרית בהתנחלויות, אמנם מתקומם על הביקורת שמותח סר רונלד כהן מקרן פורטלנד על הצהרות הבנייה בירושלים המזרחית, ובכלל מאגף מימין את רעיו לשולחן; אבל אומר בפה מלא שגם הוא בעד פתרון שתי מדינות לשני עמים, "כי כדי לחיות יחד אנחנו צריכים לחיות אחד ליד השני ולא אחד בתוך השני. זו הדרך היחידה".

חמשת אנשי העסקים הבכירים הללו שייכים ליוזמה המכונה BTI - Breaking the Impasse, לשבור את המבוי הסתום, המאגדת כ-300 אנשי עסקים מובילים ישראלים ופלסטינים וקוראת לפתרון של שתי מדינות לשני עמים.

כשליש מהם פלסטינים, השאר ישראלים; ביניהם יהודה ברוניצקי מאורמת, מולי אדן נשיא אינטל ישראל, שלומי פוגל יו"ר אמפא השקעות, יונתן קולבר מקרן ויולה, שמואל מיתר ממייסדי עורק ואמדוקס, אביגדור וילנץ, ועוד רבים אחרים שלא שחררו בינתיים את שמותיהם לפרסום. יחד הם מייצגים את רוב החברות הגדולות במשק, כולל טבע, שטראוס, גוגל ישראל וסופרפארם.

מעודדים מסקרים, כמו זה של מכון טרומן, הקובעים שכשני שלישים מהישראלים ולמעלה ממחצית מהפלסטינים תומכים בפתרון שתי המדינות (אם כי רוב הנסקרים לא אופטימיים לגבי היתכנותו בשנים הקרובות), ומרוחות חדשות הנושבות באזור, חברי הקבוצה חושבים שיש חלון הזדמנויות שאסור להחמיץ אותו. "אנחנו לא מתיימרים לדעת את הפתרון המומלץ", מבהיר ליכטמן, "אבל אנחנו מחפשים מכנה משותף שמייצג את מגוון הדעות בציבור הישראלי, וקוראים באופן חד-משמעי לקדם פתרון של שתי מדינות לשני עמים".

כשיוסי פגש את אל-מסרי

BTI נולדה ממפגש בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, לפני קצת יותר משנה, בין היזם הסדרתי יוסי ורדי לבין איל ההון הפלסטיני מוניב אל-מסרי, בעלי Padico Holding, קבוצת אחזקות החולשת, על-פי ההערכות על כ-25% מהעסקים ברשות הפלסטינית. אל-מסרי זרק לורדי הערה כלאחר יד, שאמרה משהו כמו, אילו היו נפגשים לפגישה של 15 דקות, היו פותרים את הבעיות במזרח התיכון. שניהם החליטו להרים את הכפפה, וקלאוס שוואב, מייסד ויו"ר הפורום הכלכלי, החליט לתמוך. ורדי התחיל להריץ את היוזמה באותן עוצמה ודבקות המאפיינות אותו, והתחיל לגייס אנשים.

אל-מסרי שילם מחיר לא מבוטל על המפגש עם לוי, בדמות ביקורת מאוד חריפה בצד הפלסטיני על התחברותו ללוי, "גם מפני שהוא מסמל התנחלויות", מסביר לנדא, "וגם מפני שהם לא מוכנים לקבל נורמליזציה ביחסים לפני שיש מדינה".

לוי מתייחס לכך בביטול: "זה היה רק אצל חלק קטן מאוד, אצל הפוליטיקאים. אצלי בחנות הוא קיבל הרבה אהדה, גם בקרב העובדים וגם בקרב הקונים. בכלל, ההנהגה הפלסטינית הורתה לא לקנות אצל רמי לוי, ואפילו רצו לצלם כדי לראות מי מפר את ההוראה, אבל כשבאו לצלם ראו שרוב ההנהגה הפלסטינית באים לקנות אצלי, אז הם הפסיקו מיד".

לדבריהם, בצד הישראלי אפשר למצוא אנשים מכל גוני המפה הפוליטית, כולל דתיים וכולל כאלה המתגוררים מעבר לקו הירוק. "כולנו חושבים שזה לא התפקיד שלנו לנהל את המשא ומתן ולהחליט על מה לוותר ועל מה לא", מבהיר פרופר. "בשביל זה יש מדינה שבחרה את נציגיה ויש ממשלה וראש ממשלה, והם יצטרכו להחליט. וזה קשה, כי צריך יהיה לוותר בכל מיני תחומים - בתחומי אמונה, בתחומי היסטוריה. אבל יש עם אחר, וגם להם יש רצונות וגם הם יצטרכו לוותר על הרבה דברים. אז אם יש אפילו רק 10% סיכוי לעשות את זה, חייבים לנסות. אנחנו מדברים כאן בכובעינו הכלכליים, והצד הכלכלי חשוב, אבל זה גם חשוב לי כאזרח בארץ הזאת, שנולד בה וימות בה וכל ילדיו ונכדיו חיים בה, ואני מקווה שהם גם יישארו בה. ולשם כך צריך לוותר ולהגיע לפשרות".

"ראש הממשלה מסכים איתנו"

שישה חברים מהקבוצה - בני לנדא, שמואל מיתר, מוניב אל-מסרי, יחד עם ידין קאופמן, ממקימי קרן הון סיכון הפלסטינית סדרה (הקרויה גם קרן המזרח התיכון), ריאד כמאל, מייסד חברת הבנייה ערב-טק הפעילה בדובאי, יליד חיפה המתגורר בדובאי, ועם סמיר חוליילה מנכ"ל פאדיקו (בבעלות אל-מסרי) - נפגשו עם מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי עוד קודם לביקורו של הנשיא ברק אובמה בישראל, והם מאמינים כי המפגש חיזק את הביטחון בצד האמריקאי ש"שווה לבוא לכאן".

עוד קודם לאותה פגישה עם קרי נפגשו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויצאו מעודדים. "הוא התבטא מאוד בחריפות בסיום השיחה", אומר לנדא, "שהוא מסכים איתנו שאין ברירה אלא שתי מדינות".

"אנחנו חשים בפירוש, בעקבות שיחות שעשינו עם ראש הממשלה ועם ציפי לבני ואחרים", אומר ליכטמן, "שיש שינוי מהותי בהתייחסות של ראש הממשלה והממשלה לשלום". גם פרופר יצא מעודד, והוא סבור שהפעם עושים דברים שבעבר לא עשו, ושמחזקים את הסימנים שהכוונה אמיתית. "ואני סבור שטוב שהמדובר בביבי, כי הסכמים כאלה קל יותר לצד הניצי לעשות, מאשר לצד היוני. לביבי יהיה קל יותר מאשר לציפי לבני".

לוי התרשם קצת אחרת: "אני התרשמתי מהפגישה שלנו עם ראש הממשלה שהוא רוצה לעשות שלום, אבל מצד שני הוא לא רוצה לוותר על הביטחון שלנו. יש לו ניסיון, והוא אומר, אנחנו בעד שלום, אבל העם היהודי ספג לא מעט. ואני חושב שהוא צודק, הצד השני צריך לתת לנו ביטחון שהוא באמת רוצה שלום. כי אם הצד השני היה רוצה שלום, מזמן היה שלום. לאורך כל הדרך, בכל פעם שהייתה קבוצה שהיה לה נוח להגיד שהיא רוצה שלום, הייתה שם קבוצה אחרת שעושה טרור. פעם החמאס ירה ופעם הגי'האד ירה. שיחקו ב'החוקר הטוב והחוקר הרע' . עכשיו הם יצטרכו להוכיח את רצינות הכוונות".

לנדא, נביא הזעם הקיצוני מבין המשתתפים, מבקש להדגיש כי "גם לולא היו ביוזמה שלנו פלסטינים, וגם אילו היו מסרבים להצטרף, זהו צורך ישראלי שלנו להגיע לפתרון של שתי מדינות. בלי קשר לצדק כלפי העם האחר. אנחנו זקוקים לשתי המדינות האלה, וגם אם הפלסטינים לא ירצו שלום, נעשה עסקה עם המצרים ועם הסעודים ועם האמריקאים להקים בכוח מדינה פלסטינית".

הוא עצמו גויס ליוזמה, כאמור, על-ידי ורדי, שביקש ממנו לבוא לדאבוס לעוד פגישה של הפורום הכלכלי העולמי. "אלמלא ההתלהבות של אשתי", מודה לנדא, "לא הייתי נוסע. באתי מאוד ציני. אני מתבייש אפילו לספר איזו תדמית הייתה לי על פלסטינים, זה משפיל. ופגשתי אנשים משכילים, מדהימים, מתקדמים, שאפשר לדבר איתם".

"כולנו מדברים", אומר לנדא, "על מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית. אבל המצב הנוכחי מעמיד אותנו בפני בחירה. כאשר הרוב לא יהיה יהודי, היא יכולה להיות או יהודית, או דמוקרטית, אבל לא שניהם, וזה מה שמדאיג. זה סוף החזון הציוני".

- מדוע המשך המצב הקיים הוא קץ החלום הציוני?

"כי, כפי שאמרנו לראש הממשלה, החרם שהטיל האיחוד האירופי על מוצרים מהשטחים הוא רק קצה חוט של מה שעומד לקרות. השלב הבא יהיה חרם על מי שתומכים בשטחים ומחזיקים אותם, קרי מדינת ישראל כולה. ואי-אפשר יהיה להבחין בין סחורות מהצד הזה של הקו הירוק לאלה מצד השני".

רמי לוי מזדעק ברגע הזה ומודיע: "אני מתנגד נחרצות לאלה שמחרימים, אני לא מקבל את זה. אלה שעשו את החרם לא באו לפה ולא סיירו ובדקו. שומעים מה ששומעים ורוצים לרצות את מי שהם רוצים לרצות".

"צריך להיות עיוור כדי לא להבין שיש בעיה", עונה לו כהן, הפעיל כבר עשר שנים בגדה דרך פורטלנד טראסט שלו. "כאשר מגיעים להחלטה של האו"ם (בנוגע להכרה בנציגות הפלסטינית כנציגות של מדינה) ורק קנדה, צ'כוסלובקיה ואיי מרשל בצד שלנו, וכל העולם נגדנו; או כאשר רואים ששגריר ישראל באנגליה לא יכול לנאום באוניברסיטה, ושסטודנטים יהודים בארצות הברית לא יודעים איך יבטאו אהדה לישראל, כי הם מרגישים שמה שישראל עושה אינו נכון".

ולנדא מוסיף: "אין כמעט אוניברסיטה בעולם שהיא לא נגד הכיבוש. גוגל מכירה במדינת פלסטין ב'גוגל מפות'. העולם השתנה, אנחנו לא יכולים להתעלם מכל הסימנים. אם לא יהיה פתרון של שתי מדינת, המגמות שעכשיו רואים רק את תחילתן יחריפו ויחריפו. עם הזמן, ההשקעות הזרות כאן ייפסקו. חברות כמו אינטל, מוטורולה ו-HP לא ימשיכו להשקיע במדינה הזאת כאשר זה לא יהיה פופולרי אצל לקוחותיהם".

"אני חושב", אומר כהן, "וגם הסקרים מראים זאת, ששני שלישים מהאוכלוסייה בשני הצדדים רוצים להגיע להסכם - אולי שלום זו מילה גדולה מדי - אבל רוצים להגיע לסוף סכסוך, ובאותו זמן חושבים שאין להם פרטנר. מה שאנחנו רואים עכשיו, עם ההכרזה על הבנייה בירושלים (שיצאה מטעם שר השיכון אורי אריאל, ש' ל'), זה שהמיעוט משני הצדדים עובד כל הזמן כדי להוכיח שבאמת אין פרטנר".

לוי שוב מזדעק: "אני לא חושב שצריך להתחיל להגיד מה אנחנו לא עושים טוב ומה הם לא עושים טוב. ברגע שאתה בא ואומר, למה אנחנו בונים בירושלים, זה דווקא מעכב את השלום. כי תמיד יהיו אינטרסנטים שירצו להבליט את חילוקי הדעות על הבנייה בירושלים כתירוץ לא להתקדם. גם אני לא אומר להם לא לבנות בחברון".

- אתה לא יכול להתעלם מכך שהפלסטינים רואים בבנייה בהתנחלויות מכשול בדרך להקמת מדינה פלסטינית.

"אני מאמין שימצאו דרך לעשות זאת. כשהחברים הפלסטינים שלי מדברים בכעס על איזו התיישבות חדשה, אני אומר להם, הלכתי לשם, חפרתי עם מקדח, ולא ראיתי שיש שם נפט או זהב. אז זה לא שלקחו לכם נפט וזהב. גם עם גידול הזיתים אפשר להסתדר. אפשר לגדל יחד. הם יגדלו, ואנחנו נקים מפעל לייצור שמן זית".

"בסופו של דבר", ממשיך לוי, "אנשים בעלי דעות שונות צריכים לחיות אחד ליד השני ולא אחד בתוך השני. אני גם חבר מועצת עיריית ירושלים, ואני אומר לניר ברקת, צריך לתת לחרדים את האזור שלהם, למסורתיים-חילוניים את הצד שלהם, ולערבים במזרח ירושלים את מה שהם צריכים".

- אתה כבר מחלק את ירושלים, ואפילו לשלושה?

"לא-לא, אבל הבעיה שלנו שעד עכשיו אין לנו ביטחון, וניסיון העבר לא מעודד. פינינו את עזה וראינו שבתוך זמן לא רב הכול התמלא שם בטרור, ואנחנו מפחדים שיהודה ושומרון תהיה כמו עזה. ולמרות כל זאת, אני דוגל בשתי מדינות לשני עמים, כי זו הדרך היחידה".

- ואם התהליך הפעם ייגמר בלא כלום? אתם חוזים קטסטרופה?

לנדא: "אין ספק שכאשר יתקדמו במשא ומתן, יהיה מאוד קשה, כי רבים ירגישו שהמחיר כבד מדי. אנחנו צריכים להזכיר להם כמה כבד המחיר של אי-התקדמות. זו שאלה קיומית, ואם לא נגיע לפתרון הזה, זוהי התאבדות למדינת ישראל".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק