גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למה אונ' בר-אילן נותנת תואר 'ד"ר של כבוד' לגליה מאור?"

עו"ד יובל אלבשן, שמונה לאחרונה לדיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו: "אני לא יכול לסבול את הרידוד ששלי יחימוביץ' עשתה לסוציאל-דמוקרטיה. אי-אפשר לדבר על כבוד הקופאית בסופר בלי לדבר על כבוד הערבי במחסום"

לא כל יום ממנה מוסד ללימודים אקדמיים לתפקיד דיקן אדם שטרם הצטרף למסדר בעלי הדוקטורט. לעו"ד יובל אלבשן יש אמנם תואר של "מרצה בכיר" בפקולטות ובמכללות למשפטים זה כמה שנים, אבל דיקן - זה חדש.

מה שמעניין עוד יותר הוא שאלבשן לא מונה לסתם דיקן הממונה על פקולטה, אלא לדיקן לפיתוח חברתי, במכללה האקדמית אונו. מכללה שבה לומדים 7,000 סטודנטים בשני קמפוסים, אחד מהם חרדי, באור-יהודה, שבו לומדים 2,000 סטודנטים מהמגזר החרדי. ואם זה נשמע לא ממש קשור לעולם המשפט, מבחינה סטטיסטית, במכללת אונו לומדים היום יותר סטודנטים למשפטים מאשר בכל יתר הפקולטות והמכללות ללימודי משפטים גם יחד.

- יובל אלבשן, מה זה בדיוק דיקן לפיתוח חברתי?

קריה האקדמית אונו יש המון עשייה חברתית, אבל היא לא תמיד נכנסת לתוך הגדרה מקצוענית. לכן רצינו להקים גוף שיהיה אחראי גם על היזמות החברתית, דברים שהם יותר ברורים מאליהם: מלגות, לעזור לאנשים שרוצים; להנגיש את השירותים המשפטיים לאנשים שבאמת צריכים. אבל יש משהו יותר חשוב - להכניס את החברתיות לתוך המקצוענות. הרעיון הוא לבנות אנשים שהמקצוענות שלהם כבר מכילה את האחריות החברתית, ולא כסרח-עודף".

- מה המשמעות של הרעיון הזה בלימודי משפטים?

"יש את השיטה האמריקאית של מעורבות חברתית, שמאוד אוהבים אותה בארץ. קח למשל עורך דין בכיר, שיש לו 3 קומות במגדל משרדים, ובכל דבר שהוא מייצג, למשל פינוי-בינוי, הוא גרם לזה שהאנשים המוחלשים נדפקו מכל הכיוונים, בלי טיפת אחריות. איש לא אמר להם 'לכו לסיוע משפטי', גרמו לזה שהאנשים הפסידו כמעט הכול, ובהתאם לחוק. אחר-כך המשרד מתגייס לתת שיעורים פרטיים בנושאי אזרחות ומשפטים בשעות אחר-הצהריים ומקבל מחיאות-כפיים. זה מירוק המצפון וגם לגיטימציה חברתית. זה דיל שאיננו כדאי לחברה".

- מה המודל שאתה מציע?

"אני מעדיף שהאחריות שלך לא תהיה שעתיים בשעות אחר-הצהריים. אחריות חברתית היא לא משהו שמעבר למשרד, לנפש, אחר-הצהריים. אני לא יכול לסבול את הקונספט הזה. גם כשאתה יושב במשרד שלך ומייצג את המיליונר שקנה עכשיו את האדמה וצריך לפנות את הבניין הסמוך, גם שם יש לך אחריות חברתית.

"אני לא אומר לך עכשיו, לך תייצג את החלש, אני מבין את המשחק. אבל האחריות שלך היא לא להשתמש בכל הכוח שלך, כל עוד הצד השני לא מיוצג. תעשה את הדבר הכי פשוט - תגיד לצד השני, יש סיוע משפטי ממלכתי, לכו תקבלו סיוע. את הדברים הפשוטים האלה הם לא עושים".

- כעורך דין שמייצג בעל נדל"ן, הרי זו חובתי המקצועית והאתית לפעול למענו עד קצה גבול יכולתי.

"העובדה שכך קובעים כללי האתיקה לא אומרת בעיניי כלום, כי את כללי האתיקה קובעים החזקים. הרי היו גם כללי אתיקה שקבעו שאסור לפרסם עורך דין, ובעבר הוגשו נגדי תלונות שפרסמנו את עמותת 'ידיד', שזה כאילו פרסום של עורכי דין. זו דוגמה לכלל שנכון שהוא קיים, אבל הוא לא ראוי. את מי הוא משרת? הרי החזקים לא צריכים את הפרסום, והם יודעים גם איך להגיע לייצוג משפטי. האנשים המוחלשים לא מודעים לכלי הזה, אז זה כלל שבא לדפוק אותם".

"אבל נניח שיש כלל. הכלל לא אומר לך איך להתנהג, הוא לא אומר לך לא להיות אציל. אין שום בעיה אתית בכך שתגיד: 'אני מציע לכם לקחת עורך דין'. עורכי דין הם לא אינסטלטורים או טכנאי משפט. אנחנו מדברים בשם אידיאות, פעם קראו לזה קציני בית המשפט. המשמעות היא שאתה לא יכול לעשות מה שאתה רוצה. אנחנו אומרים לאנשים האלה: 'האחריות החברתית בתוך המשפטים מחייבת גם כשאתם בתוך המשרד הפרטי שלכם'".

עושקים ותורמים

כשאלבשן מתחיל לדבר על אחריות חברתית, קשה לעצור את שטף הדיבור שלו. הוא מלא דוגמאות, מזכיר ללא הרף דמויות בולטות בעולם המשפט ובעולם העסקים, והלהט הפנימי - שלא לומר הזעם העצור - הבוער בקרבו, בולט לעין.

"עו"ד יעקב וינרוט התראיין בעיתון לפני כמה שנים, ובכה בריאיון על מות הערכים בחברה הישראלית. מה זה בכה, ממש ניגבתי את הדמעות כשקראתי את הריאיון. אגב, אני מאמין לו שלבו כואב. אבל מה עשית בשטח של המעשים? איפה תרמת אתה לסיפור? אז ייתנו את התשובה הקבועה, 'הוא תורם בסתר', אתה לא יודע כמה הוא מייצג וכו'. זה לא מעניין אותי, כי זו מעורבות חברתית. אבל בתור עורך דין אתה ייצגת את השיטה. באו אדוני השיטה, ואתה ייצגת אותם, זו האחריות".

- אתם מתכוונים להכניס את נושא האחריות החברתית לתוך מקצועות הלימוד?

"כן. הרי זו השיטה של בעלי עסק, שמנצלים את העובדים שלהם, מנצלים את החברה שסביבם, מתנהלים בצורה לא ראויה, ואחר-כך תורמים איזו תרומה. בלשון פופוליסטית - עושקים את הפועלת ואחר-כך תורמים מחשב לבן שלה. אם יש לך כסף לתרומה, תעלו את המשכורת, תנו לה לקנות את המחשב. לכן אנחנו מכניסים את האחריות החברתית הזו גם במינהל עסקים ובשאר המקצועות. הרעיון של הפיתוח החברתי הוא לא ללמד אותם להיות אנשים טובים באיזה קורס לוואי, אלא להיכנס ממש לתוך כל המקצועות".

"גם דמוקרטיה וגם חברתי"

בין נפתולי הביוגרפיה של אלבשן רשומה גם אפיזודה פוליטית - התמודדותו במסגרת הפריימריז במפלגת העבודה ב-2006. הוא הוצב במקום לא ריאלי ולא נכנס לכנסת, אבל ההתחככות עם דמויות פוליטיות בולטות כמו עמיר פרץ, אהוד ברק ושלי יחימוביץ' תרמה משהו לגיבוש התודעה החברתית-ציבורית שלו.

"אלדד יניב הביא אותי לאהוד ברק. זה היה בתקופת המאבק שניהלנו על הכיסאות של הקופאיות בסופר-פארם, ובכל מקום שאליו הלכתי הפכתי למין בדיחה, היו אומרים לי - 'הנה הכיסא של השומר'. באתי לבית של ברק במגדלי אקירוב בתל-אביב, והתחלנו לדבר. ברק דיבר על הצילום של עמיר פרץ עם המשקפת האטומה, ואמר לי: 'אצלי אין כזה דבר, אני הרמתי משקפות גם בשעות הכי קשות, בלי לחשוב בכלל אני מוריד את הכסיות, זה אינסטינקט אצלי'.

"אמרתי לו: 'אהוד, השומר למטה בלובי, יושב או עומד?'. ברק התחיל לגמגם, עומד, יושב. אמרתי: 'לא, הוא עומד. כל אחד והאינסטינקטים שלו. אני לא יודע לטפל במשקפות, אבל ראיתי שהשומר למטה עומד, וזה הפריע לי'. ייאמר לזכותו, שברק אמר לי: 'או-קיי קיבלתי. אני לא מבין בנושאים האלה, אני צריך שתעזור לי, כי אין לי את האינסטינקטים האלה'. והוא באמת דאג שיהיה כיסא לשומר למטה".

אלבשן נחשב בתחילה לחלק מהצוות החברתי בעבודה, בהובלתם של עמיר פרץ ושלי יחימוביץ', אולם בהמשך אלבשן פיתח בהדרגה סלידה מהאופן שבו עושה יחימוביץ' שימוש במונח "סוציאל-דמוקרטיה".

אלבשן: "אני לא יכול לסבול את הרידוד שהיא עשתה לסוציאל-דמוקרטיה. סוציאל-דמוקרטיה זה גם דמוקרטיה וגם חברתי. להגיד שזה רק נושאים חברתיים זאת טעות. דמוקרטיה זה שלטון חוק, דמוקרטיה זה יחס לעם כבוש. דמוקרטיה זה ענייני ביטחון. לרדד את זה לכך שאני צריך לבחור רק במי שתומך במאבק של הקופאיות שלי, זאת טעות.

"כשהייתה ההתנתקות מחבל עזה, כתבתי שורה של מאמרים נגד ההתנתקות. למה? הרי אני בעד לצאת מעזה, אין לי שום אהבה למקום הזה, ואין לי שום אהדה למתיישבים שם. אבל כדמוקרט שמאמין בשלטון הזה, לא יכולתי לקבל את מה שנעשה למתנחלים. סוציאל-דמוקרטיה זה לא רק גילום של האינטרסים שלי שאני מאמין בהם".

- אתה טוען שיחימוביץ' עיוותה את רעיון הסוציאל-דמוקרטיה בכך שנטשה את הזירה הפוליטית-מדינית, והתמקדה בנושאים חברתיים?

"כן, זו מין נישה. אי-אפשר לדבר כמו שלי רק על כבודה של הקופאית, בלי לדבר על כבודו של הערבי שמחכה במחסום. המאבק שלי הוא לא רק על הכיסאות של הקופאיות. אני יודע שזה נשמע פלצני וטהרני וכל זה, אבל המאבק הוא על פני החברה. לא יכול להיות שאני אדאג שיהיה לקופאית באריאל כיסא לשבת - ובמחסום ליד יתייחסו לאנשים כמו לבהמות".

‎‎‏"לא לתת תוארי כבוד לטייקונים"

‎‎אם יש משהו שמקומם את עו"ד יובל אלבשן, זה לאו דווקא המצב שתיאר לאונרד כהן, "העניים נהיים עניים יותר, והעשירים מתעשרים", אלא העובדה שהחברה מפקירה את כלי הנשק האחרון שלה נגד הטייקונים - ומעתירה עליהם כבוד ויקר.

לדבריו, "כל המהות של האחריות החברתית באה לידי ביטוי בהתנהלות של הטייקונים. אנשים מעיזים לחמוס משכורות-עתק, לא לנהל נכון את העסק, הם חברים באיזה מועדון קטן. הרי היום הכול ברור וגלוי.

‏‏"פעם עוד לא ידענו, אז יכולנו לחשוב שמנכ"לית כמו גליה מאור היא קוסמת, ושלמנכ"ל כמו ניר גלעד יש מגע של זהב. היום אנחנו יודעים את האמת על מי שמאשר להם את הבונוסים ואת כל התרגילים החשבונאיים. אחרי כל זה הם עוד באים לחברה ותורמים איזה 4 פרוטות פה, וכמה פרוטות שם, וזה בכלל לא מהכסף שלהם, אלא מהכסף של החברה הציבורית שהם מנהלים".

‏- ‎‎אז מה לא בסדר בהתנהלות של הרוב הדומם?

‏‎‎‏"תראה, אין לנו הרבה נשקים נגדם, כי את החוקים לא אנחנו קובעים באמת. החוקים ייקבעו בסוף על-ידי החזקים. אבל יש לנו אמצעים של החברה, והחברה שוכחת את זה. כשאוניברסיטת בר-אילן נותנת תואר 'ד"ר לשם כבוד' לגליה מאור, כשהמרכז הבינתחומי נותן 'תואר כבוד' לעו"ד דורי קלגסבלד, זה מפתיע אותי. מה התרומה שלו? עורך דין מסחרי, זה המודל להצלחה ולקבלת תוארי כבוד'? ‏

‏"אנחנו כחברה מאבדים את המקום היחיד שבו אנחנו יכולים להשפיע. אני לא מוכן למחוא כפיים לאנשים האלה. בעיניי הם לא מודל להצלחה. את מחיאות-הכפיים של החברה שלנו אתם מעיזים לתת להם? הנשק של מחיאות-כפיים והוקעה חברתית, זה נשק שלא עושים בו מספיק שימוש".

עו"ד יובל בשן

גיל: 44

מגורים: ירושלים

השכלה: תארים ראשון ושני במשפטים מהאוניברסיטה העברית

קריירה: עורך דין קהילתי ופעיל חברתי. ייסד את המחלקה המשפטית של עמותת "ידיד"; הקים קליניקות חברתיות לענייני זכויות אדם במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ובקריה האקדמית אונו

עוד משהו: הוציא לאור 7 ספרים, בהם ספרי שירה, ספר על יחס עולם המשפט למוחלשים, ורומנים שהיו רבי-מכר

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי