בג"ץ מדיח מיידית את ראשי עיריות רמת-השרון ונצרת עילית

הרכב מורחב של 7 שופטים על יצחק רוכברגר ושמעון גפסו, הנאשמים בפלילים: "דעתנו אינה נוחה מהתמודדותם בבחירות המוניציפליות, אך לא ראינו אפשרות למנוע זאת" ■ השופטים רומזים: אם הם ייבחרו - נתערב ונדיח אותם שוב

ראש עיריית רמת-השרון, יצחק רוכברגר, וראש עיריית נצרת עילית, שמעון גפסו, מודחים מכהונתם, וככל הנראה לא יוכלו להתמודד בבחירות המוניציפליות הקרובות על ראשות העיר - כך קובע פסק דין דרמטי של בג"ץ שניתן היום (ג') בהרכב מורחב של 7 שופטים.

ההחלטה ניתנה ברוב של 6 שופטים מול אחד - כשבדעת המיעוט נותר נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס.

משמעות ההחלטה היא כי השניים מפסיקים לכהן בתפקידם באופן מיידי, ואם יחליטו להתמודד בבחירות וייבחרו מחדש לראשי עיר, ומועצת העיר תימנע מלהדיחם מחדש - תהיה החלטה זו נתונה לביקורת מחודשת של בג"ץ, ואפשר שהיא תיפסל בשנית.

השופטים מרים נאור, עדנה ארבל, אליקים רובינשטיין, אסתר חיות, ניל הנדל וצבי זילברטל קבעו בדעת הרוב כי "נוכח כתבי האישום שהוגשו נגד שני ראשי העיריות, חייבות היו מועצות הרשויות להתכנס ולדון בעניין העברת ראשי העיריות מכהונתם, כאמור בסעיף 22 לחוק בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם".

לדברי שופטי הרוב, החלטתה של מועצת עיריית נצרת עילית שלא להעביר את גפסו מכהונתו "אינה עולה בקנה אחד עם עיקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. התנהגותו כמתואר בכתב האישום היא בגדר התנהגות שאינה הולמת.

"ההחלטה היא בלתי סבירה באופן קיצוני גם בשים לב לכך שהבחירות לרשויות המקומיות עומדות בפתח, וזאת בשל כוונתו המוצהרת של גפסו לשוב ולהתמודד על כהונת ראש העירייה. על כן ניתן בזאת צו החלטי לפיו מועבר מר גפסו לאלתר מכהונתו כראש עיריית נצרת עילית".

עוד קבעו השופטים כי "המשמעות של אי-התכנסותה של מועצת עיריית רמת-השרון בנסיבות העניין היא בגדר החלטה לסרב להעביר את מר רוכברגר מכהונתו. החלטה זו אינה עולה בקנה אחד עם עיקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. התנהגותו כמתואר בכתב האישום, המהווה ראיה מינהלית בעלת משקל, היא בגדר התנהגות שאינה הולמת.

"ההחלטה היא בלתי סבירה באופן קיצוני גם בשים לב לכך שהבחירות לרשויות המקומיות עומדות בפתח, וזאת בשל כוונתו המוצהרת של מר רוכברגר לשוב ולהתמודד על כהונת ראש העירייה. על כן ניתן בזאת צו החלטי לפיו מועבר מר רוכברגר לאלתר מכהונתו כראש עיריית רמת-השרון".

בשאלת התמודדותם של רוכברגר וגפסו בבחירות הקרובות, כתבו השופטים כי "דעתנו אינה נוחה, בפן הציבורי, מהתמודדותם של השניים על תפקיד ראש העירייה בבחירות הקרובות על אף כתבי האישום שהוגשו נגדם. עם זאת, לא ראינו, בפן המשפטי, אפשרות למנוע התמודדות כזו.

"אנו מבהירים כי אם ייבחרו המועמדים או מי מהם לכהונת ראש העירייה, תקום חובה על המועצה להתכנס בסמוך לאחר הבחירות לדון ולהכריע בשאלה האם להעביר את ראש העירייה מכהונתו. למותר לציין כי ההחלטה שתתקבל נתונה אף היא לביקורת שיפוטית".

הנשיא גרוניס כתב בדעת מיעוט: "נוכח העובדה שהבחירות לרשויות המקומיות אמורות להיערך בעוד פחות מחודשיים, על בית המשפט להמתין לפסק דינו של הבוחר. אכן, מי שהוגש נגדו כתב אישום דוגמת אלה שהוגשו נגד ראש עיריית נצרת עילית וראש עיריית רמת-השרון, אינו ראוי מבחינה ציבורית לשמש כראש רשות מקומית.

"סבורני כי ראוי היה מן ההיבט הציבורי ששני ראשי הרשויות יתפטרו מתפקידיהם מיד עם הגשתו של כל אחד מכתבי האישום. כמו כן, ראוי מבחינה ציבורית שהשניים לא יהיו מועמדים בבחירות הקרובות, ודעתי בעניין זה כדעת חברותיי וחבריי.

"ברם, הנני מבדיל בין הבחינה הציבורית לבין הבחינה המשפטית. מאחר שהבחירות בפתח, וייערכו תוך זמן קצר, אין מקום שבית המשפט ישים עצמו תחת הבוחרים בכל אחת מן הרשויות המקומיות בהן מדובר. לפיכך דעתי היא שיש לדחות את העתירות". (בג"ץ 4921/13).

"הישג אדיר"

עו"ד אילן בומבך, שייצג את מועצת עיריית רמת-השרון, מסר בתגובה: "בית המשפט העליון הורה (בדעת רוב) על הפסקת כהונתם של ראשי הערים שהוגשו נגדם כתבי אישום, אך לא מנע את המשך התמודדותם. לדעתי, הדבר נובע מכך שראשי הערים נבחרו כשעדיין לא הוגשו נגדם כתבי אישום, וכיום המצב שונה.

"לעומת זאת, מאפשרים להם לשוב ולהתמודד, כי אם הם ייבחרו לתפקידם חרף כתב האישום - הרי שהבוחר כאן מביע את רצונו המובהק בבחירתם גם בנסיבות אלה, ועל כן האפשרות של בג"ץ להתערב בנסיבות אלה מאד מצומצמת. יש לכך השלכות ברורות גם לגבי כהונתם של חברי כנסת וראשי ועדות בכנסת".

העותר בעתירה נגד רוכברגר, עו"ד לירן זילברמן, שמתמודד לראשות עיריית רמת-השרון, מסר: "זו החלטה תקדימית והישג אדיר לטובת ערכים שנשכחו כאן, כמו טוהר מידות וניקיון כפיים. אני מצר על כך שמועמדים אחרים לא הצטרפו אליי לעתירה, שעכשיו הוכחה כמוצדקת. ראש עיר חייב להיות ללא רבב. בג"ץ אמר את דברו, ועכשיו נותר לציבור ברמת-השרון לקבל החלטה בהתאם."

עו"ד גליה שגיא, מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, מסרה: "עמותת שקיפות בינלאומית ישראל מברכת על ההחלטה האמיצה שהתקבלה היום בבג"ץ המחזקת את המאבק הציבורי נגד שחיתות. נקווה שההחלטה תהווה תקדים לראשי ערים אחרים המואשמים בפלילים ותשמש תמרור אזהרה עבור כל אלה שהצהירו כי יתמודדו בבחירות למרות החשדות נגדם. יש לקוות כי בבוא הציבור לקלפי ניקיון המועמדים והתחייבותם לשקיפות תהווה משקל מכריע בהצבעתם".

"נורמה ברורה"

עו"ד אבי גרובר, חבר המועצה היחיד שסירב בקדנציה האחרונה לשבת בקואליציה עם רוכברגר בעיריית רמת-השרון, מסר בתגובה: "בית המשפט קבע היום נורמה ברורה גם ברשויות המקומיות. אדם שהוגש נגדו כתב אישום לא יכול לכהן כראש עיר, בוודאי כשמדובר בעבירות שנוגעות לשימוש בכספי ציבור. מדובר בצעד חשוב מאין כמותו לביעור נגע השחיתות בשירות הציבורי בכלל וברשויות המקומיות בפרט. על אף שאושר לרוכברגר להתמודד שוב, גם אם ייבחר הוא יודח מתפקידו שוב - ומהר. על תושבי רמת-השרון מוטלת האחריות למנוע את הביזיון הזה מלהתרחש".

התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה: "התנועה מברכת על החלטת בג"ץ ורואה בה צומת חשוב בשמירה על טוהרו ויושרו של השירות הציבורי ואמון הציבור בנבחריו. ההכרעה מעידה שוב כי בית המשפט העלון הנו המצפן הבלעדי בשאלות מינהל תקין, אשר מתווה את הדרך הראויה ומזכיר לציבור הישראלי את השאיפה לקיום חברת מופת בראשה עומד המצוי ולא הרצוי. זהו יום חג לדמוקרטיה".

יו"ר השדולה למאבק בשחיתות הציבורית, ח"כ משה מזרחי, מסר בתגובה כי "זוהי עוד הכרעה ערכית חשובה מאין כמותה של בג"ץ, והפעם בנוגע לשמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. החלטת בג"ץ להדיח שני ראשי ערים שהוגש נגדם כתבי אישום שמה בפעם השנייה את היועץ המשפטי לממשלה ואת פרקליטות המדינה בפינה. מי שרצה להימנע מנקיטת עמדה ערכית וחד-משמעית קיבל אותה מבג"ץ, ובגדול. אני מקווה שהחלטת בג"ץ תיתן רוח גבית להצעת החוק שהגשתי בזמנו בדבר חובת השעייתם של ראשי רשויות שהוגש נגדם כתב אישום, עד סוף משפטם, שתעלה בתחילת המושב לועדת שרים לענייני חקיקה. אני קורא לחברי ועדת השרים ולעומדת בראשם, שרת המשפטים, לתמוך בהצעת החוק ולהניח למחוקק לעשות את מלאכתו של בית המשפט מעוגנת תחוקתית".