גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלנכוליה אהובתי

ד"ר הלן מייברג היא החוקרת הראשונה בעולם שזיהתה את מיקומו של הדיכאון במוח. פריצת הדרך הרפואית שלה מאפשרת לשלוט במחלה בעזרת גירוי מוחי עמוק

מה משותף לאחות בית חולים, עורכת דין, אמן יוצר ופרופסור בקולג'? התשובה היא ששלושתם חלו בדיכאון עמוק, עמיד בפני תרופות וטיפולים פסיכולוגיים, חדלו לתפקד, עזבו את מקומות העבודה, והסתגרו בביתם. הדבר המשותף הנוסף להם הוא שהם החלימו ושבו לחייהם הסדירים. זה קרה לאחר שעברו הליך של גירוי מוחי עמוק. ד"ר הלן מייברג, נוירולוגית אמריקאית, בעלת שם עולמי, חקרה במשך שנים את הדיכאון, מיפתה את האזורים שאחראים לו במוח ולמדה שמדובר במחלה מוחית לכל דבר. כשהפעילות באזור ספציפי במוח משתבשת, האדם נכנס לדיכאון עמוק, כרוני ומתמשך, המכונה בעגה המקצועית 'דיכאון קליני'.

ד"ר מייברג הגתה טיפול רפואי פורץ דרך, המענה היחידי, כיום, לדיכאון עמיד שלא מגיב לשום טיפול. היא משתילה אלקטרודות במוח, באזור 25, שם נמצא המעגל החשמלי שאחראי על מנגנון ויסות מצב הרוח. מאותו רגע ואילך, האלקטרודות שולחות פולסים חשמליים לאזור ומחווטות אותו - בדיוק כמו שקוצב לב אחראי להסדרת הפעילות החשמלית של הלב. "אני קוראת לזה 'פיסמייקר' למוח", אומרת מייברג בראיון ל"ליידי גלובס".

"מצחיק אותי היום לחשוב שהמנתח הראשון שביצע את ההשתלה אמר לי ש'זה לא יעבוד'", היא נזכרת, "אבל הוא היה מוכן לנסות מכיוון שהוא ידע שניתן לעשות את זה באופן בטוח. מבחינתי, ידעתי שזה לא ניחוש, אלא פרי עבודת מחקר רצינית ומקיפה. אתה צריך להיות מסוגל להגן על הרעיונות שלך ולדעת שמדע זז קדימה רק אם מנסים.

"15% מהאנשים שמתגוררים במדינות המערביות יעברו לפחות אפיזודת דיכאון אחת במהלך החיים. 7% מהאנשים מדוכאים בכל זמן נתון", מסבירה מייברג, שתגיע החודש לישראל כדי לשפוט בתחרות "בריינטק", העוסקת בחידושים ופריצות דרך בתחום הנוירו-טכנולוגיה.

"דיכאון הוא מצב מאוד שכיח ומאוד חמור. יש כאלה שחושבים שלאנשים מדוכאים יש רק מצב רוח ירוד באופן מכאיב, אבל זה הרבה יותר חמור מזה. אנשים מדוכאים סובלים מחוסר יכולת לתפקד ומבעיות שמשפיעות על כל האספקטים של חייהם. יש להם בעיות חשיבה, מוטיבציה, בעיות שינה, תיאבון וחוסר חשק מיני. זה יכול להגיע עד מצב של רצון לפגוע בעצמם ולמות.

"אני פה כדי להגיד להם שזו מחלה מוחית, ושהם לא אשמים. זה טריק שהמוח עושה להם. זו המציאות האכזרית של המחלה. היא גורמת לחולה להרגיש חסר ערך. אנחנו גם יודעים שנשים מדוכאות יותר מגברים. ההורמונים תורמים לכך, אבל זה בעיקר כי דיכאון נובע מכאב נפשי שאי אפשר לכבות, ונשים מפנות את הכעס פנימה יותר מגברים".

- איך הפך הדיכאון למגיפה בעולם המערבי?

"סגנון החיים שלנו יותר תובעני. מצבי לחץ מתמשכים לא טובים למוח. אתם בישראל, למשל, מתמודדים עם איום מתמשך ובלתי פתיר, וזה יכול להקשות על הרבה אנשים פגיעים. יש גם אנשים שאפשר לראות בבירור שאצלם במשפחה יש רגישות לדיכאון, אבל דיכאון הוא לא גנטי, אין גן מובהק שאחראי לכך. יש גם אנשים מתפקדים, שנראים בסדר, ופתאום הדיכאון התפרץ. חוקרים מנסים עכשיו להבין אם יש משהו בעולם של ימינו שגורם לפגיעות, או שפשוט התחלנו להיות יותר מודעים לעניין. אלו שאלות פילוסופיות, אבל אני נוקטת באסטרטגיה ברורה: מה לא עובד כמו שצריך במוח של אנשים שלקו בדיכאון, ואיך אפשר לתקן את זה".

- מה שלום המוח שלך?

כבר מעל ל-20 שנה שד"ר מייברג, 57, חוקרת את המוח האנושי. התמסרותה לתחום הרפואה נעוץ בשורשים המשפחתיים. "אבי היה רופא משפחה, עם קליניקה. אמי ניהלה את המרפאה שלו. אחיה של אמי היה רופא מדען שעסק במחקר ברפואה גרעינית בבית חולים אוניברסיטאי. הושפעתי מאוד מהמיומנות של אבא שלי ומהמסירות שלו לפציינטים. הוא היה דיאגנוסטיקן ממולח, וגם מטפל אמפתי. מהדוד שלי לקחתי את האהבה שלו למחקר ואת המחויבות למסע לפתרון בעיות מדעיות פתוחות. כשגדלתי, הדוד ואני היינו מדברים על דרכים ואסטרטגיות חדשות למדידת תפקודי מוח. היום זה מדהים בעיניי להסתכל אחורה ולהבין שרעיונות שדיברנו עליהם כבר אז, ניבאו את הטכנולוגיות והיישומים שאני מתכננת היום".

ההתחלה, כמו בהרבה תגליות מדעיות, הייתה כמעט מקרית. "כנוירולוגית צעירה טיפלתי בפציינטים עם שבץ, פרקינסון, או אפילפסיה. הרבה פעמים חולים היו מדוכאים וידענו שהדיכאון הוא חלק מהמצב הנוירולוגי שלהם, ולא רק תוצאה פסיכולוגית של המחלה ואי התפקוד. רציתי לדעת מהו האזור הפגוע במוח שמשותף לכל אותן המחלות, שגורם לדיכאון כתופעת לוואי. התחלתי לצפות במוח בפעולה, בדקתי אם אפשר למפות את אזורי הדיכאון בחולים נוירולוגים. הסתכלתי במוחות של אנשים עם שבץ, פרקינסון ואלצהיימר, שגם לקו בדיכאון נוירולגי, וחיפשתי אילו חלקים במוח לא עובדים אצלם. גיליתי דפוס לא נורמלי אצל כל אותם האנשים בקבוצות המחלה השונות".

- איזה דפוס?

"פעילות נמוכה באזור במוח שנקרא האונה הקדמית. זה נהיה יותר מעניין כאשר ראינו כיצד אצל חולים שהחלימו, האזור הזה חזר לפעילות תקינה. זו הייתה הפעם הראשונה שמישהו מיפה את האזור במוח שבו ממוקם הדיכאון. הייתי הראשונה לגלות שתרופות משפיעות אחרת מטיפול התנהגותי. לפי סריקות מוחיות של לפני הטיפול ולאחריו, גילינו שמי שהאזור במוחו שנקרא 'האינסולה הפנימית' היה בעוררות, הגיב מאוד טוב לתרופה, אך לא הגיב בכלל לטיפול הפסיכולוגי, ומי שאותו אזור במוחו היה בפעילות נמוכה, הגיב מאוד טוב לטיפול הפסיכולוגי אך לא הגיב לתרופות.

"לאחר מכן עשיתי סריקה לחולים חדשים וטיפלנו בהם בהסתמך על סוגי המוח שלהם. הוכחנו שדיכאון של אחד לא דומה לדיכאון של האחר, שחלק צריכים טיפול התנהגותי וחלק צריכים תרופות. הגענו לבדיקה מהימנה שמספרת לנו איך לטפל בחולה בצורה הכי אפקטיבית. 'רפואה מנבאת' זו המגמה החדשה ברפואה, בדיוק כמו הטיפולים המותאמים לחולי הסרטן לפי הסוג והגנטיקה הייחודית".

כוחו של אזור 25

- יש אנשים שלא מגיבים לשום טיפול נגד דיכאון.

"זו הייתה נקודת המפנה. הבנו שיש אנשים שלא משנה מה נעשה עבורם מבחינה קלינית, הם לא יבריאו. במהלך המחקר בדקנו מה משתנה במוח אצל אדם שהשתפר מצבו, בשונה ממצבו של אדם שלא השתפר, והגענו למסקנה שדיכאון הוא תוצר של כמה אזורים במוח שקשורים אחד לשני ושיוצרים מעגל תנועה. המעגל הספציפי הזה, שאחראי לדיכאון, נמצא בחלק במוח שנקרא 'אזור 25', ולכן צריך להוריד את פעילות היתר באזור הזה. החלטתי לקחת את הטכנולוגיה שכבר הייתה קיימת, גירוי מוחי עמוק לחולי פרקינסון, ולגרות את האזור הזה במוח. ניסינו את זה על החולים הקשים ביותר בדיכאון, שעמידים לכל צורת טיפול, וזה עבד. עד היום נותחו עשרות חולים בחמישה מרכזים רפואיים ברחבי העולם".

- איך מתבצע הניתוח?

"אני מוצאת מהו המיקום המדויק במוח שבו יושתל המכשיר, לפי הסריקות שערכתי לאותו חולה, ובחדר הניתוח אני מנחה את הנוירוכירורג - הוא מבצע חתך קטן ולא מסוכן בגולגולת, ואז משתיל את המכשיר. במקביל, מותקנת בטרייה בתוך בית החזה של החולים, והיא זו ששולחת את הפקודה לגירוי מוחי תמידי".

- מה אחוזי ההצלחה של השיטה?

"ההקלה מגיעה כבר בחדר הניתוח. 60% מהאנשים הגיבו לטיפול תוך חצי שנה, וכ-70% מגיבים לטיפול אם הם ממשיכים לקבל את הגירוי למוח לטווח ארוך. רוב המטופלים שלי חזרו לחייהם, למשפחתם ולעבודתם.

"מה שכן, אחרי תקופה ארוכה של נכות, לוקח להם זמן לבנות את הריסות חייהם, לשקם את הקשר שנותק עם הילדים או עם בני הזוג. החולה מגלה שבזמן שהוא היה בפסק זמן מהחיים, העולם התקדם. יש משפחות שהתפרקו אחרי שבן משפחתם החלים, וכבר לא היה תלוי בהם ונזקק".

- אז בעתיד הקרוב חסל סדר כדורים?

"אני חושבת שהתרופות לא עובדות על כולם, והניתוח יהווה טיפול הולם עבור אותם חולים. אף אחד לא רוצה לעבור ניתוח אם הוא לא צריך אותו. יכול להיות שבגלל המחקר והידע שלנו על גירוי המוח, יהיה אפשר לפתח מכשיר שיושב מחוץ לראש, או תרופה שתגרה את אותו אזור במוח בצורה יותר מדויקת".

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?