גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בעולם שני דברים שאין להם גבולות: אינטרנט וחרדים"

מאיר גל, שרכש את אתר "בחדרי חרדים", בדרך לשבור עוד תקרת זכוכית - של התקשורת המגזרית ■ "יש כאן הזדמנות להקים אל ג'זירה של החרדים"

יום פטירתו של הרב עובדיה יוסף רשם באתר "חדרי חרדים" שיאים חסרי תקדים. "כרבע מיליון איש גלשו באתר בו-זמנית, צמאים לאינפורמציה ולקטעי וידיאו", מספר מאיר גל, איש העסקים החרדי שרכש לאחרונה את האתר הפופולרי בסכום מוערך של 10 מיליון שקל. "היו עשרות אלפי כניסות מצרפת ואירופה, אוסטרליה, יפן. אנחנו חווים בימים האלה רמות היסטוריות של כניסות. גם אירועים מכוננים מהעבר, כמו ההפגנות בעמנואל או לוויית הרב אלישיב, לא מתקרבים למה שקרה כאן".

"כבה הנר", זעקה הכותרת הראשית של האתר, עם היוודע דבר מותו של מרן. ההתעסקות המוגברת בפטירת הרב לא מפתיעה - ודאי לא על רקע העיסוק התקשורתי המקביל בתקשורת הכללית. זה היה כל-כך אותנטי, עד שגם בציבור החרדי הרגישו חלק מחדשות 2 ו-10. "הפעם אפילו התחברנו לשידורים של הערוצים הרגילים", אומר גל. "רוב הפעמים השידורים בברודקאסט החילוני לא יהיו רלוונטיים. אבל האירוע הזה הוא באמת מכונן בציבוריות הישראלית. הוא תפס את כולנו, לא משנה מי אתה. כולם רצו לגעת במה שקורה".

מצבו הקשה של הרב עובדיה היה ידוע, ובאתר נערכו מבעוד מועד בנוהל המוכר בתקשורת: תיק "חבצלת" ובו כתבות שונות על פועלו של הרב כבר חיכה לפרסום, ולצד התפילות עד הרגע האחרון, כולם היו עם האצבע על הדופק. וברגע שאחרי - טירוף מערכות. "עד כמה שהתכוננו לא צפינו את העומסים", אומר גל, "עבדנו בצוות מלא - 7 אנשים על העברת התכנים לגולשים ו-9 אנשים בשטח, 6 עמדות צילום - כל זה לא כולל שידור חי שוטף מהכרזת הפטירה ועד כשעה לאחר סתימת הגולל.

"מה שמעניין הוא שלא רק בזמן הלוויה חווינו שיאים של גלישה - אחרי הלוויה חזרו כל אותם 600 או 800 אלף איש הביתה, ורצו לראות איך זה נראה. השעות שאחרי הלוויה היו העמוסות ביותר".

- איך השפיעה המעורבות האישית שיש וודאי לך ולעיתונאיך למות הרב?

"בערוץ 1 הודה השדרן שנשלח ללוויה בפני השדרן באולפן, שהוא לא מתמצא בניואנסים ובטקסים, והתחיל להתפתל בשידור חי בניסיונות להסביר מה קורה. אצלנו הסיקור היה מבפנים ממש. שידרנו את קריאות 'שמע ישראל' מהרכב שבו הובל הרב. זה מה שמעניין את החרדים - הטקס עצמו, מה שנאמר בהספדים, ולא רק האמירות הפוליטיות וההשלכות".

- מה היה השינוי הבולט בסיקור התקשורתי שלכם לעומת התקשורת הכללית?

"קודם כל, העיסוק המסקרן בשאלת 'היום שאחרי', במלחמות הירושה. בניגוד לערוצים הכלליים שישר צללו לנושא, אנחנו דחינו קצת את ההתייחסות אליו. מעבר לזה, הליווי של הנושא כולו היה הרבה יותר פרטני. אם היו עושים השוואה של הציטוטים שהוצאנו מהסביבה הקרובה, מהמשפחה, לעומת כלי תקשורת אחרים - אין מה להשוות. אצלנו הם היו הרבה יותר עמוקים וקרובים".

כאיש פרסום, גל לא מתאפק ומתייחס ל"מותג 'הרב עובדיה'". לדבריו, "יש בו חלקים אמוציונליים שנוגעים לכל אחד. מאוד מיוחד בעיניי שדווקא בדור כזה, שבו ראינו לא מעט פסטיבלים סביב מנהיגים אחרים, אנחנו רואים סוג של ישראל השנייה שמתעוררת סביב דמות רוחנית, ולא סביב העולם הפוליטי. גדולי הציבור החרדי האשכנזי, הציונות הדתית, עזבו הכל ובאו. זו הייתה הפגנת כוח של הדמות התורנית במדינה, ולאו דווקא הספרדית. זו אמירה מדהימה על הציבור שלנו, בעידן שבו מנסים לשכנע אותך שהחילוניות חוגגת. המשטרה לא צפתה את ההיקף של זה, גם לא גופי המדיה, ואפילו לא חסידי מרן. זה סוג של מדורת שבט שלא נובעת מהחילוניות האשכנזית של ערוץ 2".

- אישית, הכרת את הרב?

"זכיתי לחטוף מהרב כאפה מצלצלת", הוא נזכר בחצי חיוך. "אומרים שככל שהיא חזקה יותר זו זכות גדולה יותר, ושלי צלצלה חזק. נכנסתי אליו עם השר גדעון סער, נשארתי לדבר איתו אחר כך כמה שניות נוספות, ולסיום הוא הוריד לי באקט של חיבה סטירה מצלצלת שהעיפה לי את הכיפה מהראש".

"נמאס לי להתנצל שאני דוס"

מאיר גל, 35, הוא דמות יוצאת דופן במגזר החרדי. איש צעיר אך רב-תהפוכות, ששורשיו נעוצים בגרעין הקשה - תל רומידה שביישוב היהודי בחברון, לצד הרב לוינגר ואנשיו. בהמשך עברה משפחתו לימית שבסיני, פונתה ממנה ולבסוף קבעה את מושבה ביישוב בית אל. בן יחיד בין חמש בנות, גדל בלב האידיאולוגיה הימנית של ימי האינתיפאדה הראשונה והסכמי אוסלו.

הוא צנום, קופצני וחסר מנוח, נראה שמנה הגונה של קוצים באחוריו וגם גנים ג'ינג'יים המצדיקים את קיומם. הוא חדור להט פנימי - אך שקול ומחושב, ועל עצמו הוא מעיד שהוא בכלל רומנטיקן.

"באף תיכון לא נשארתי יותר מדי זמן", הוא אומר. אחרי שלוש שנות שירות צבאי ברמאללה יצא לראות עולם: "טיילתי קצת פה ושם, הסתובבתי בכל מיני מקומות, גרתי קצת באמסטרדם. השהות הממושכת שלי הייתה בניו יורק, כשוליה של צייר שנחשב גורו. גרתי בדירה שלו במנהטן וכל היום הלכנו לפתיחות של גלריות והכרתי את הסצנה המקומית".

אחת החוויות המכוננות בחייו התרחשה על מדרגות בית המשפט בניו יורק. במקום התקיימה הפגנה של חברי הקהילה הגאה, בדרישה לשמירה על זכויותיהם: "טובי חבריי היו שם", משחזר גל, "וזו לא הגזמה. הם הלכו בשלטים עם מעגלים וקראו: 'I'm queer, I'm here - get used to it'. אני עמדתי נפעם בצד ואמרתי לעצמי - גם אני רוצה ככה! לא queer. אבל אני יהודי. ואני כאן. !get used to it. אני דוס, ונמאס לי להתנצל שאני דוס".

לא מעט אחר כך ארז את מיטלטליו, עזב את משרתו כשוליה של הצייר הידוע ושב ארצה. המסע חוצה הגבולות לקח אותו כל הדרך עד לבני-ברק, העיר שבה הוא חי ופועל היום - על אף ששורשיו בכלל בלב גוש אמונים.

גל חזר לארץ, למד שבועיים בישיבת "מכון מאיר" הדתית-לאומית, ואז "הרגשתי שאני צריך להתערבב קצת עם העולם, ושאני הולך לתפוס את המקום העתידי שלי. למצוא את השפה שלי".

- מתי החלטת "לחתוך" אידיאולוגית?

"המעבר האידיאולוגי היה בהתנתקות. יש לי תמונה שבה אני עומד על הכתפיים של אבא שלי באיזו גבעה בשומרון, ואריק שרון לידו, ורפול לידו, וזמביש ודומפה וכל החבר'ה - ואריק מצביע אל האופק. אריק היה בא לבית אל, נותן נאומים בבית כנסת - אני זוכר את הנאומים האלה, הוא היה החילוני הכי דתי שיש. בקטע של ארץ ישראל השלמה וגאולת הקרקע, ממש 'אריק מלך ישראל'. כשהוא נהיה ראש ממשלה חשבנו שרק נשאר שיבוא המשיח והכל יהיה בסדר. וכשהוא תפס כיוון הפוך - הבנתי שבתפיסה החילונית יש בעיה".

- משלל ההתנסויות האלה - איך אתה מגדיר את עצמך היום על הסקאלה הדתית?

"אני באמת לא יכול להכניס את עצמי לשום שטאנץ".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות