גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בביטוח יש פרדיגמות הגורמות לעיוות לגבי המגזר הערבי"

חגי שפירא, עד לאחרונה מנכ"ל שירביט, אומר כי אחד הדברים היפים שקרו בביטוח הכללי הוא הפייט שנותנות החברות הקטנות, שהגיעו לנתח שוק של מעל 40% ■ על הרתיעה מהמגזר הערבי: "פרדיגמות גורמות לעיוות לגבי המגזר הזה"

כבר שנים שענף הביטוח הישראלי מחפש את נקודת האיזון, ולא מוצא אותה. לכאורה מספר חברות הביטוח העצמאיות נמצא באותה סביבה, אבל בפועל ישנה תזוזה מתמשכת במאזני הכוחות בענף. אם תשאלו את חגי שפירא, לשעבר המנכ"ל הוותיק של אחת החברות הקטנות בענף, שירביט, התנודות בשוק הזה יימשכו עוד שנים.

- שימשת מנכ"ל חברת ביטוח קטנה במשך שנים רבות, ואתה נמצא בענף הביטוח כבר כ-34 שנה. בתקופה הזו מספר החברות בענף התכווץ במידה רבה. הענף ימשיך להתכווץ? יש מקום לחברות קטנות עצמאיות?

שפירא: "חברות מתמחות יכולות להיות קטנות ולהצליח. עובדה שחברה קטנה כמו אליהו - שהתמחתה בביטוחי רכב בדגש על ביטוחי רכב חובה - הצליחה לקנות חברה גדולה כמו מגדל. אם החברה אינה גדולה וגם לא מתמחה, אין לה מקום שלא כחלק מקבוצה, בין היתר בגלל הרגולציה הגוברת.

"לדעתי שירביט היא מועמדת טבעית להיכנס למשבצת של אליהו, לאחר שזו התמזגה עם מגדל. נראה לי שבשינויים מינוריים ותפיסתיים יש לה היכולת והמשאבים לכך".

- מה דעתך לגבי השינויים בשנים האחרונות, בדגש על שוק הביטוח הכללי?

"אחד הדברים היפים שקרו בתחום הביטוח הכללי, בעיקר בענפי הפרט, הוא שהחברות הקטנות הצליחו להגיע לנתח שוק של מעל 40%. בתחום הביטוח הכללי, בניגוד לביטוחי החיים והבריאות, החברות הקטנות נותנות פייט לחמש הגדולות, וזה משפר את השוק. בחלק הזה שירביט הייתה מובילה, ומהראשונות שנכנסה בחברות הגדולות".

- בעבר הראל ומנורה, למשל, צמחו מחברה קטנה לגדולה. כיום, חברה קטנה או בינונית יכולה להפוך לגדולה, או שרכבת ההזדמנויות כבר חלפה?

"בביטוח הכללי לפרט ההזדמנות לגדול בהחלט קיימת. אבל אסור שהגידול יהיה מטאורי - הוא חייב להיות מבוקר. חברה שפורצת קדימה, וגדלה בטור גיאומטרי ולא ליניארי, תחטוף. ביתר תחומי הביטוח יש יתרון לגודל".

השיווק הישיר מוגבל

שפירא הוא איש ביטוח כללי, בדגש על ביטוחי הפרט, שגורס ש"הביטוח הכללי יציב ביותר - מי שיעבוד נכון מבחינה חיתומית והשקעתית ירוויח ויוביל".

- אבל רוב החברות מציגות בדרך כלל הפסדים חיתומיים.

"בחברות רבות עד היום, כולל הגדולות, יש חשיבה שהביטוח הכללי משמש דאטה שמניב את ביטוח החיים - אך זה לא כך, וחובה לשנות את החשיבה. מה גם שכבר כיום הביטוח הכללי מניב כ-30% מהרווח של חברות הביטוח".

- אגב, רוב הרווח של חברות הביטוח באלמנטרי מגיע מביטוח החובה. מדובר בבסיס יציב?

"אני צופה שהרווחיות ברכב חובה תקטן בצורה מסוימת החל מתום הרבעון הראשון של 2014. משום שלא יהיו אז את כספי הרזרבות, עקב כניסתו לתוקף של שינוי שהוביל הרגולטור, החברות יצטרכו להיות שמרניות יותר. עם זאת, תחום החובה לרכב יישאר תחום מוביל עבור חברות הביטוח".

- הביטוח הכללי לפרט בישראל הולך לביטוח בשיווק ישיר?

"ביטוח בשיווק ישיר לא מתרומם זה שנים מעל לתקרה של 12% משוק הרכב הכולל. זאת משום שהם מתמחים באוכלוסיית קצפת ושמנת, ולא באוכלוסיות ממוצעות. הביטוח בשיווק ישיר לא נמצא במוניות, במשאיות, בפריפריות, וגם לא במגזר הערבי, או אצל נהגים ממוצעים עם תאונה אחת או שתיים, אלא מתמחה בנהגים בני 40-60, עם עשר שנים ללא תביעות. זו אוכלוסייה טובה ורווחית, אך כזו שפוטנציאל הגידול שלה מוגבל. בדירות, ההצלחה של הביטוח בשיווק ישיר גדולה יותר".

- נראה שהמגזר הערבי - נראה שמדובר במגזר שלא מקבל מענה מלא גם מהחברות המסורתיות.

"ראשית, כל המגזר הזה מבוטח בחברות הישראליות, אבל ישנן בשוק פרדיגמות שגורמות לעתים לעיוות לגבי המגזר הערבי. ישנה תפיסה שגורסת שיש עודף תביעות במגזר זה, ואכן, מבחינה אובייקטיבית ישנה שכיחות יותר גדולה של תביעות בביטוח הרכב חובה במגזר זה. אבל לדעתי זה קורה בין היתר בגלל חוסר תשתיות, בעיות סוציואקונומיות - שמביאות למצאי גדול יותר של רכבים ישנים ובטיחותיים פחות - ומספר גדול יחסית של נוסעים ברכב. כמו כן, השכיחות הגדולה של התביעות, שמביאה לעלייה בנזקים של חברות הביטוח, מקוזזת על-ידי חומרת תביעה נמוכה יותר (אוכלוסייה ממעמד סוציואקונומי נמוך יותר מקבלת באופן טבעי פחות על אובדן השתכרות וכו').

בכל אופן, יש לזכור שביטוח החובה רווחי מאוד, וחלק מהרווחים מגיעים גם מהמגזר הערבי, גם אם פחות רווחים ביחס למגזר היהודי".

- מדובר בפוטנציאל מוחמץ מבחינת חברות הביטוח, שמתרחקות מהמגזר הזה?

"מאחר שביטוח רכב הוא לא רק ביטוח חובה אלא גם ביטוח רכוש ועוד, לדעתי יש להסתכל על הכול כמכלול - כך ששם יש פוטנציאל לצמיחה. בחברה הישראלית יש למעשה שתי אוכלוסיות עם פוטנציאל אדיר לצמיחה גם עבור ענף הביטוח - החרדים והערבים".

- ההחמצה נובעת מגזענות?

"חברות הביטוח, כמו כל חברה, רוצות ואוהבות להרוויח. לא אכפת להן מאיפה מגיע הרווח, כל עוד יש רווח".

- אתה מקדם בימים אלה מיזם לביטוח במגזר הערבי.

"המיזם נמצא בתחילת דרכו. אני מאמין שיש לו יתרון כלכלי. יש פוטנציאל בצד הבעיות".

"קנס וסנקציות לא מידתיים"

עד לפני תקופה קצרה שירביט הייתה נתונה לפיקוח חריג וחמור מטעם האוצר, שאף קנס את החברה בסכום ניכר. טענות האוצר היו ביחס להתנהלותה של החברה, בדגש על הוראות חוזר השמאים. לדברי שפירא, "גם אם היו טענות לגבי מספר השומות של שמאי מסוים, מדובר בנושאים טכניים הקשורים בחוזר השמאים, וחשוב להדגיש שהחברה עמדה בכל ההתחייבויות שלה כלפי המבוטחים, ואין טענות כלשהן על טיב השמאי או דוחותיו. לדעתי הקנס והסנקציות שהטיל המפקח על החברה היו לא מידתיים, ואני מרשה לעצמי לחשוב שהוא לא היה נוהג כך מול חברה גדולה", הוא אומר.

שפירא עזב את שירביט, שבבעלות יגאל רב-נוף, לפני חודשים אחדים, ולדבריו, "שירביט היא חלק נכבד וחשוב בעברי, ואני גאה בהישגיו".

- עם זאת, האוצר ביקר בחריפות את התנהלות החברה, מעבר למה שעשה בעבר במקרים "טכניים".

"ההתנהלות בשירביט הייתה תקינה ברוב התחומים שהיו תחת ניהולי. מאחר שאיני מושלם, היו צריכים לשפר בזמנו כמה תהליכים טכניים, כפי שניתן לעשות גם היום. בכלל, אני מציע לכל גוף להשתפר כל הזמן".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן