גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון הדיפלומטיה

שחרור האסירים מסמן את סוף עידן האפאצ'י והאוטובוסים

מי שרצה להבין תסכול חמאסי מהו, יכול היה לעקוב אחר ראיון קצר שהעניק הפעיל הפוליטי מועאוויה א-סופי לערוץ טלוויזיה פלסטיני הלילה אחר חצות. היו אלה דקות של ציפייה דרוכה ברמאללה ובמחסום ארז להגעתם של 26 האסירים המשוחררים.

"איננו בונים על ההתערבות הבינלאומית כדי לשחרר את אסירינו", אמר המרואיין הנמרץ, חבר בתנועת "אל-אחראר" התומכת בחמאס, "הפתרון היחידי הוא חטיפת חיילים. ראינו את המנהרה שנמצאה מתחת לאדמת חאן יונס. זו ההוכחה לכך שההתנגדות הפלסטינית אינה שוכחת את אסיריה, ובקרוב בעזרת האל תנקה ההתנגדות את בתי הכלא".

אבו מאזן לא היה פנוי להאזין למלים האלה (הוא היה עסוק בהחלפת נשיקות עם 21 האסירים, שאך הגיעו למוקטעה), אבל ברמאללה נוהגים להתייחס אליהן בביטול. על איזו התנגדות מדברים האחים מחמאס, מגיבים ברשות, הרי הדיפלומטיה היא זו שהחזירה את האסירים האלה הביתה.

האסירים ששוחררו הלילה הם חלק מ-104 פלסטינים המרצים מאסר עולם, שביצעו מעשי רצח לפני הסכם אוסלו. זוהי הפעימה השנייה בעסקה, וצפויות שתיים נוספות. האחת תתבצע סמוך לחג חנוכה, השנייה בראשית השנה הבאה. הסכמת ישראל לעסקה הייתה יריית הפתיחה לשיחות שלום עם הרשות, בתיווכו של שר החוץ האמריקאי, ג'ון קרי.

עסקת ה-104 ייחודית ושונה מכל קודמותיה. לידתה אינו במשא-ומתן שראשיתו בשביית חיילים ישראלים בידי חמאס או חיזבאללה, אלא היא נועדה לשמש מחווה ישראלית לפתיחת השיחות. כל המשוחררים הם רוצחים או כאלה שהורשעו בניסיונות רצח, וביצעו את מעשיהם לפני כניסתו לתוקף של הסכם אוסלו. ברשות אף מתגאים בכך שישראל נתנה, אך לא קיבלה דבר. הצהרה שצליליה נעימים לאוזן פלסטינית, אבל היא בלתי מדויקת בעליל. בין שני הצדדים מתקיים שיתוף פעולה ביטחוני הדוק מאוד, רחוק מעין הציבור, שאותו הגדיר אבו מאזן באחרונה "הטוב ביותר אי פעם". במגעים האלה מעניקים אנשי הביטחון של הרשות סיוע חשוב למאמצי הסיכול של השב"כ.

בעסקה הזו קטף אבו מאזן שלל דיווידנדים. במשך שנים ארוכות תבעה הרשות מישראל לשחרר עבורה אסירים ביטחוניים כצעד בונה אמון. אבו מאזן ואנשיו טענו בפני ירושלים, כי לעסקאות האלה השפעה חיובית לטווח ארוך על שני הצדדים. בכוחן לחזק את הרשות ואת מעמדה בציבור. ככל שתהיה הרשות חזקה יותר, אמרו, היא תוכל להיאבק בגילויי קיצוניות באזורים שתחת אחריותה, ובתאי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. כך תצא גם ישראל נשכרת.

ממשלות ישראל סירבו בעקשנות לשחרר אסירים מרצונן הטוב, ונהגו לעשות זאת תחת לחץ בלבד. לאבו מאזן התייחסו כאל נודניק. העסקה הזו הראתה להנהגת הרשות כי מאמציהם השתלמו. היא גם אותתה לצדדים, שמעורבות אמריקאית כבדת משקל היא היחידה שיכולה להזיז את ישראל.

הצלחת העסקה אף ממחישה לציבור הפלסטיני ולחמאס, כי יש אלטרנטיבה לשחרור אסירים, שאיננה כרוכה באלימות או בחטיפת חיילים. הראיס הפלסטיני מקפיד בנאומיו להזכיר לכולם, במיוחד לישראלים, כי חיילים ישראלים שמגיעים בטעות לשטחי הרשות זוכים לטיפול הגון ומוחזרים לישראל. זאת בשעה שחמאס משקיעה מאמץ כביר לחטוף אותם. "באלימות ידנו על התחתונה", נוהג אבו מאזן לומר, "הצד הישראלי חזק יותר, וביכולתו לגרום לנו אבדות והרס".

מחזקים את אבו מאזן

ראש הממשלה בנימין נתניהו היה נחוש לבצע את הפעימה הזו, למרות התנגדות חריפה בקואליציה. חלק מהשרים הזכיר לו את העלייה החדה ברף האלימות הפלסטינית דווקא בחודשים שבהם מתבצעת העסקה. שלוש סיבות סייעו לראש הממשלה להמשיך במתווה בכל זאת. הראשונה - התחייבותו לג'ון קרי ולברק אובמה בפתח שיחות השלום עם הרשות. נתניהו אף מצא בסיוע הביטחוני שמעניקה הרשות לישראל בסיכול פיגועים בגדה צידוק מוסרי לשלם עבורו באסירים.

הסיבה השלישית נבלעה בתוך השיח הציבורי הכואב שמלווה את שחרורם של רוצחים מתועבים כמותם, אבל היא בהחלט מסוג ההנחות שחולפות בראשי מנהיגים במצבים כאלה. העובדה שכל אחד מהם ריצה כשני עשורים בכלא לפחות מקלה במעט על השחרור. ותיק המשוחררים הלילה, עיסא עבד רבו, נעצר ב-1984. הוא רצח את זוג האוהבים רון לוי ורויטל סרי, שהתבודדו להנאתם בחורשת מנזר כרמיזן בירושלים. האחרון שבהם ישב בכלא 19 שנים וחצי. זהו חאזם שבייר, פועל מעזה, שרצח את ניצול השואה אייזיק רוטנברג, בעת שזה היה בגבו אליו באתר בנייה בפתח תקווה.

אבו מאזן בימים טובים, בעיצומו של משא-ומתן עם ישראל, אחרי ההכרה הבינלאומית בזכותו למדינה, וכאשר אמריקה מעניקה לו חיבוק אמיץ. בשמי חמאס, לעומת זאת, מתקדרים העננים: אחרי ההינתקות מסוריה ומאיראן, שהעניקו לה חסות ומגן במשך עשרות שנים; אחרי הסתלקות פטרוניהם באחים המוסלמים מהשלטון במצרים, ובלעדי אחד החשובים בבכיריה, מפקד הזרוע הצבאית אחמד ג'עברי, שנהרג מאש צה"ל בנובמבר 2012.

היו ימים שבהם השיח בין הפלסטינים לישראל התנהל באמצעות מסוקי אפאצ'י מצד אחד, ואוטובוסים מתפוצצים מצד שני. עשור שנים אחרי, אפשר בהחלט לומר כי שני הצדדים פתחו דף חדש. האם הימים האלה ימשיכו ויובילו לפריצת דרך במשא-ומתן לשלום? שני הצוותים מסתגרים בחדרי הדיונים ושומרים על שתיקה רועמת. הניסיון מלמד, כי האפלה תקשורתית היא עדות להתקדמות בחדרי הדיונים, וכי דווקא משברים חריפים דוחפים את הצדדים להדלפות וחילופי האשמות. בינואר או בפברואר 2014 תושלם הפעימה האחרונה בעסקת האסירים - ואז נדע יותר האם הושג דבר מה בערוץ המדיני.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גל"צ

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר