גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ביה"ח שיבא: "יש כאוס במערכת הבריאות"

פיטר ג'ארט, מנהל החטיבה הכלכלית ב-OECD, בוועידת ישראל לעסקים: "האתגר הגדול ביותר הוא להשאיר מומחים בסקטור הציבורי, למרות הרצון לעבור לסקטור הפרטי"

"מערכת הבריאות בישראל נהנית מתמיכה רחבה ומספקת ערך גבוה לכסף; איכות השירות גבוהה". את הדברים האלה אמר היום (ב') ד"ר פיטר ג'ארט, מנהל החטיבה הכלכלית ב-OECD, בפאנל "מערכת הבריאות בטיפול נמרץ". כל זאת, חרף הביקורת על הידרדרות מערכת הבריאות הציבורית.

ג'ארט לא התעלם מהביקורת והוסיף: "שמנו לב לאתגרים גדולים שיכולים לגרום לאיומים במערכת - הזדקנות האוכלוסייה, הבדלים סוציו-אקונומיים, חוסרים פוטנציאליים של מומחים ובעיות אוניברסליות. באופן כללי, ישראל מוציאה את החלק הקטן ביותר מהתמ"ג שלה על בריאות מתוך מדינות ה-OECD. אם תקציב הבריאות הציבורי יהיה קטן מדי, יהיה לחץ על מערכות פרטיות, מה שעלול לגרום למתחים בתחומים נוספים, כמו שוק העבודה.

"משרד הבריאות שם לב לצורך להכניס יותר רופאים לעבודה, ואנו תומכים בזה ותומכים במשרד הבריאות להעלות את גיל הפרישה למומחים. כמו כן, יש צורך להעביר יותר משימות לאחיות. האתגר הגדול ביותר הוא להשאיר מומחים בסקטור הציבורי, למרות הרצון לעבור לסקטור הפרטי".

ג'ארט מתח ביקורת על הממשלה. לדעתו, הממשלה "מתנהגת כספקית וכרגולטורית, והדבר עלול ליצור קונפליקטים". הוא ביקר גם את הטיפולים הפרטיים בבתי החולים הציבוריים ואמר כי "המשך של טיפולים פרטיים לוקח חלק גדול מהחלק המוגבל שמוקדש גם כך לבריאות מתוך התמ"ג, וכי הדבר יוצר פערים בין אוכלוסיות שונות ומעמדים סוציו-אקונומיים שונים".

"כאוס במערכת"

במושב, אותו הנחה שי ניב, כתב בריאות ויחסי עבודה ב"גלובס", השתתפו גם רמי אדוט, ראש תחום בריאות באגודה לזכויות האזרח; משה בר סימן טוב, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר; אלי דפס, מנכ"ל שירותי בריאות כללית; ד"ר אביגדור קפלן, מנהל ביה"ח הדסה; פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל ביה"ח שיבא תל השומר; ופרופ' שוקי שמר, יו"ר אסותא.

ניב הציג למשתתפים תמונות שצולמו בביה"ח "שיבא" ונשלחו לשרת הבריאות יעל גרמן ע"י מנהל ביה"ח רוטשטיין, כדי להראות את המחלקות הריקות והסגורות, ולעומת זאת סרטון שמתאר את "שיבא" עבור תורמים ותיירות רפואית, המציג את ביה"ח כמקום מצטיין, הומה ופעיל.

רוטשטיין אמר בתגובה: "יש להבדיל, יש שני סוגי רפואה - אלקטיבית ורפואה דחופה. חוסר החלוקה בין שני הסוגים מביאים לטעות בין 'הזקנה במסדרון' לתיירות רפואית. יש לנו פוטנציאל. אני רוצה לומר לשרת הבריאות: ביה"ח שלנו לא מנוצל 100%. אם היינו לוקחים את המלצות OECD לגבי תפוסה מומלצת של בית החולים, היינו פושטים רגל. ביקשתי מהשרה להקדיש את כל המשאבים להסדרת תקציבי קופות החולים, בנפשנו הדבר הזה. לא דיברתי איתה לא על שר"פ ולא על שום דבר אחר.

"המצב היום הוא של כאוס במערכת, איש הישר בעיניו יעשה. לאף אחד כבר לא אכפת שקופות החולים לא משלמות לבתי החולים, מה אני אשאיר את החולה לא מנותח כי אין תשלום? בנוגע למה שאומר ה-OECD, הוא לא לוקח בחשבון שיש מצב כזה שקופ"ח ציבורית מקימה בית חולים וקוראת לו בית חולים פרטי! ב-OECD פרטי זה פרטי, פה זה על משלם המסים. יש לנו שתי מערכות ציבוריות - אחת למיוחסים ואחת לא. המערכת כאן היא לא שוויונית".

לשאלה כיצד הוא ממשיך לבצע דברים שהרגולציה אמרה לו שהם לא מקובלים, כמו לשבת בדירקטוריון של חברה או להמשיך עם קיום מיילדת פרטית, אמר רוטשטיין: "הרגולציה של היום מצטיינת בפגיעה בחולים, אני מנסה למנוע פגיעה כזו. אם צריך לריב עם מי שכתב סעיפים כאלה, אעשה את זה. אלחם עבור קיום מיילדת פרטית, זה לא יילך במשפט אחד שיבטל את זה. הבעיה העיקרית במערכת זה לא אם אני יושב בדירקטוריון כזה או אחר, או ויכוחים שיש לי מול תפישת הנציבות".

דפס: "אין פתרון בית ספר לבעיה שמוצגת על ידי פרופ' רוטשטיין - והפיתרון שלו לא קביל. בעיניי, בתי החולים צריכים לקבל עוד משאבים למשמרת שלישית, שהרופאים לא יילכו לקליניקה פרטית. כשאני נפגשתי עם השרה אמרתי לה שהרפואה הציבורית בישראל זה ארבע הקופות, לא בתי החולים. אמרתי לה: טפלי בקופות, אז יהיה טוב לבתי החולים. יש כוח אדם, יש ציוד, זה מהמסים של כולם, אבל לא יכול להיות שמי שיש לו יקבל ומי שאין לו לא יקבל".

שמר ציין כי "רוטשטיין הוא שיצר את מושג ה-VIP, באסותא אין מלווים. יש פה הרבה מאוד פופוליזם, צריך לראות איך באמת מטפלים במערכת הבריאות. היא לא קורסת, היא חולה. אבל היא לא תקרוס. האם שרת הבריאות צריכה לנהל? היא צריכה לקבוע מדיניות! אין שיטה, אין דרך. אני חותם על המסמך של ה-OECD. בלימודי רפואה למדנו קודם כל לא לקלקל! אם המדינה היא חברה ומשרד הבריאות הוא מועצת המנהלים, אז מערכת הבריאות חדלת פרעון. נקודה. והשיטה היא כך שהיא תישאר חדלת פרעון כל הזמן.

"פתטי לראות את מנהלי קופות החולים בטלוויזיה מתחננים למשאבים. אם דפס לא מנהל טוב - לפטר אותו היום. אם הוא טוב - אז לתת תקציבים. במדינת ישראל יש חולים שלא מקבלים את השירותים. כל זמן שהמערכת הציבורית לא ממלאת את תפקידה, תנו למערכת הפרטית לתת את השירותים".

קפלן התייחס לביטוחי הבריאות בישראל: "ביטוחים פרטיים היו קיימים בישראל כבר מזמן. גם בשיבא יש הרבה מאוד פעילות פרטית. ישראל במדיניותה הפריטה את מערכת הבריאות לדעת עם הבוסט לביטוחים המשלימים, שיצרו ביקושים לשירותים פרטיים יחד עם הקמת מרפאות פרטיות שנותנות שירותים לעילא ולעילא. המערכת אכן במשבר של מחסור במשאבים. הדסה הוא מרכז ציבורי והוא נותן שירות לכל מי שבא, ומשלב שירותי רפואה פרטיים. עם קצת תיקונים של המודל הזה, זה המודל הנכון - שילוב רפואה פרטית בבית חולים ציבורי. צריך לאפשר בחירת רופא, צריך לאפשר לכל אזרח את האפשרות הזאת. צריך לקחת דוגמה מהצרפתים, שם המדינה קונה לעניים ביטוחים משלימים".

"המערך הציבורי יתמוטט"

בר סימן טוב אמר מצידו שמערכת הבריאות לא קורסת, אולם היא דורשת תיקונים: "ברור שאין לאף אחד כוונה לחנוק או לחסל אף אחד. אבל הסיפור של המערכת הוא סיפור של איזונים וכלים שלובים. יש ציבורית ויש פרטית, שחיו אחת לצד השניה, ובשנים האחרונות יש הפרה של האיזון בין המערכות, גם מצד המימון וגם מצד התשתיות. יש לזה השלכה על המערכת הציבורית. כל השחקנים המרכזיים במערכת הזו, מהאחיות ועד רמת הניהול, כולם משחקים בשני המגרשים, הציבורי והפרטי. כל הדיבורים על קריסה ומשבר יוצרים מאליו את המשבר. יותר אנשים ששומעים את הדבר הזה בוחרים ללכת ולמצוא שירותים פרטיים. בשנים האחרונות מדינת ישראל הגדילה את תקציב הבריאות בלמעלה מ-50%. מדינת ישראל היום היא בין היחידות שמגדילה את התקציב של הבריאות בקצב מואץ. התקצוב גדל.

"האתגר הגדול לוועדת גרמן הוא להחזיר את המערכת לאיזון בין המערך הפרטי לציבורי, כי יש סימנים ראשנים של כוחות שיכולים לערער את המערכת, אני לא חושב שהיא קורסת, האחריות היא לומר את זה לציבור - המערכת היא טובה וצריך לשאוף לשפר אותה. הדיבורים על קריסה הם אלה שיכולים להביא למשבר החמור במערכת. לעת הזו, בית החולים באשדוד הוא לא הדבר הנכון למערכת, היה צריך למצוא פתרונות אחרים. אפשר לתת מענים אחרים במסגרות אחרות. ישראל החליטה שיהיה בי"ח באשדוד.

"יש ניואנסים ושוני לשר"פ ממשלתי ולא ממשלתי, אבל אני לא מנסה לייפות את המציאות. פעם אמרו לכולם, קחו את המודל של הדסה ושכפלו אותו. היום אנחנו יודעים שאין עיוותים בדבר הזה, בערבוב בין הפרטי לציבורי".

אדוט הוסיף כי "השוויון הוא הערך האינטגרלי מהזכות לבריאות ומשם אנחנו מתחילים. מנקודת מבט סוציולוגית, הדבר המדאיג ביותר זו העובדה שהציבור הישראלי ובמיוחד המעמד הבינוני מאבד את המובן של מה זה שירות ציבורי. הפרטי והציבורי כל כך מעורבבים זה בזה, והמובן החמור של זה הוא העובדה שהוא מאבד אמון במערכת הציבורית שהוא משלם לה את מיטב מיסיו.

"אני לא חושש שנגיע למודל האמריקאי אלא לזה הגרמני, שהמעמד המבוסס רוצה לצאת מהמערכת, וזו תהיה תוצאה ישירה של מה שקורה פה מ-1998. כך המערך הציבורי יתמוטט. צריך להפריד את הפרטי מהציבורי, שקופ"ח לא תספק גם שירותים ציבוריים וגם תמכור פוליסות פרטיות. לא יכול להיות שבתי חולים יעשו את זה. הגיע הזמן לשים את החלופה הציבורית המלאה, שאומרת שצריך להחזיר את המעמד הבינוני למערכת הציבורית, אבל חייבים לתת לו את הדברים שהוא רגיל לקבל. את הכסף של ה'משלים' צריך לקחת ולשקם איתו את המערכת הציבורית. כל מה שהזהרנו לפני 10 שנים קורה היום".

פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, דחה את הדיבורים על קריסת מערכת הבריאות: "כל הדיבורים על קריסה הם דמגוגיה לא סבירה שיוצרת סתם בהלה. המצב שלנו טוב. הבעיות ניתנות לטיפול. אי אפשר להגיד שהמערכת שלנו זבל, רעה, זה לא מתקבל על הדעת.

"הבעיה הראשונה היא הבעיה של הפרטי מול ציבורי. שמנו על זה את האצבע, זה התחיל ברגע שכללית התחילה עם הפלטינום, המשיך עם העלייה בביטוחים, נוסף יחד עם התעצמות המבנה של אסותא שמשך הרבה מאוד תדמית ועיסוק בעניין. נוצרה סיטואציה מטורפת של הרבה מאוד השקעה פרטית וזה משפיע על המערכת במחירים שהתחילו לעלות במערכת הפרטית. שכר הרופאים בהמראה מטורפת. גם בנושא של השכר הציבורי אנחנו רואים את זה, זה חלק מהסיבות של הסכמי השכר שהיו. זה סכנה לעתיד בכל התחומים. וזה לא נגמר".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית