גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיינים: "דולר מתחת ל-3.5 שקלים - קטסטרופה"

היצואנים מזהירים מקריסת מפעלים ופיטורים: "יש אווירה עסקית שלא מאפשרת לפעול, מפסידים על כל מכירה" ■ מכון היצוא: "להמשיך במהלכים להורדת הריבית; התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח לא בולמת את התחזקות השקל"

"מתחת לפני השטח מתקיימת פעילות אינטנסיבית של הוצאת קווי ייצור מישראל למקומות אחרים בעולם, ועשרות תעשיינים עושים את זה בימים אלה. אף אחד לא יצהיר על המהלכים שלו בחגיגיות ובפומבי ואף אחד לא מתגאה בכך שהוא מעביר קווים לסין, לבולגריה או לכל מקום אחר בעולם. כולם עושים את זה בשקט".

כך אומר היום (ג') ל"גלובס" התעשיין רן טוטנאור, הבעלים של טוטנטאור בע"מ שמייצרת בבית שמש מכשירי סטריליזציה למוסדות רפואיים.

לדבריו, הייצור בחו"ל הוא אחת התשובות שמנסים כעת התעשיינים לייצר למגמה המתמשכת של הירידה בשער הדולר, שירד היום מתחת לרף של 3.5 שקלים. טוטנאור מספר כי גם הוא נאלץ באחרונה למקד חלק מפעילותו בסין, כך שקו ייצור חדש שלו ייחל לפעול באחד המחוזות הסמוכים לשנגחאי בשבועות הקרובים. "בשלב הזה אנחנו מייעדים את הפעילות שלנו שם לשוק הסיני, אבל אם נגיע למצב שנחליט שאין מנוס - נאלץ לייצר במקומות אחרים בחו"ל עבור כל העולם", אומר.

במפעל שלו בבית שמש מועסקים כ-360 עובדים וכ-95% מהתוצרת מיוצאת לכ-120 מדינות. "הדולר יורד לרמה שבה בכל עסקה שאנחנו עושים לא רק שאנחנו לא מרוויחים בה - אלא מפסידים. המחירונים שעל בסיסם אנחנו פועלים נקבעים לפי שער הדולר מדי שנה ב-1 בינואר. כבר שנתיים איננו יכולים להעלות מחירים בגלל המיתון העולמי. בשנתיים האחרונות המחירונים היו לפי שער דולר של 3.8 שקלים. עם שער דולר של פחות מ-3.5 שקלים פשוט אי-אפשר. על כל מכירה אנחנו מפסידים", הוא אומר.

לשער הדולר הנמוך ולמצב השוק בעולם מתווספת גם העלייה בתשומות הייצור כמו מחירי החשמל והמים, הארנונה שמתייקרת מדי שנה ועלות כוח האדם. "יש כאן אווירה עסקית שלא מאפשרת לפעול. באזור בית שמש הארנונה לתעשייה התייקרה ב-25%, התקבולים שלנו הולכים ויורדים, כשמנגד מחיר תשומות הייצור רק עולה. התעשייה הישראלית מעסיקה כ-400 אלף איש. על כל עובד אחד יש עוד 4 עובדים במגזר השירותים, שזה היסעים, הסעדה, בנקים ועוד. תעשייה שמתכווצת זה עוד הרבה בתי אב ברחבי הארץ שנפגעים. עד עכשיו לא פיטרנו עובדים, אבל אני מקווה מאוד שלא ניאלץ להגיע למצב כזה כדי להעתיק עוד פעילות לחו"ל", אומר טוטנאור.

"התעשייה הישראלית במצב של קטסטרופה ואני חושש מאוד שכבר מתחיל להיות מאוחר מדי בשביל שמישהו יתעורר ויפעל כדי להציל את המצב", מוסיף טוטנאור ואומר כי "על הממשלה לקבל החלטות מיידיות כדי לשפר את היכולת של המגזר היצרני להתקיים. מהלכים כאלה יכולים לכלול קביעת שער יציג ויציב רק ליצואנים ולהוריד את מחיר תשומות הייצור. יש להוזיל אותן כמה שניתן כי לא ייתכן שעם דולר נמוך, שקל חזק, קשיים בשוק העולמי ועוד, הדלק יהיה כל כך גבוה ואתו גם החשמל, המים, הארנונה והרגולציה האינסופית. על הממשלה לפעול בדחיפות גם לריסון הספקולנטים שמשחקים עם השקל ועושים בשוק הישראלי סיבוב. יש סט של מהלכים דרסטיים והוא חייב להינקט עכשיו", אמר.

"משקיעים במקומות אחרים"

מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, הגדיר היום את בעיית הדולר כ"נושא הכאוב ביותר בתעשייה המייצאת בישראל". לדבריו, השער הנמוך והיעדר הוודאות בנוגע לעסקאות יצוא "מדירים שינה מעיניהם של מנכ"לים רבים של מפעלים בארץ, ואחד הביטויים למגמה זו הוא בהסטת השקעות מישראל למקומות אחרים בעולם. הניסוח הזה של מפעלים שמעבירים קווים לחו"ל הוא נכון, אבל מאוד מוגבל. זה לא מצב שבו תעשיין סוגר מפעל בישראל ופותח אותו במקום אחר ברחבי הגלובוס. פשוט תעשיין שמבקש להתרחב מעדיף להשקיע את הכסף במקומות אחרים ולא כאן. התופעה הזאת מבטאת את היחלשות התחרותיות של הייצור בישראל", הוא מוסיף.

מתחזית שפרסם באחרונה איגוד התעשיות הקיבוציות עולה כי השנה יסתכם הייצוא של המפעלים בקיבוצים בכ-13.7 מיליארד שקל- ירידה של 6.5% ביחס לשנה שעברה וזאת בעיקר על רקע השינוי בשערי החליפין שפוגע בתמורה השקלית.

בתוך כך, מפעלים רבים מהתעשייה הקיבוצית ביססו במהלך השנה החולפת קווי ייצור בחו"ל והיקף הייצור שלהם מעבר לים מוערך בכ-2 מיליארד דולר בשנה, שהם כ-30% מכלל היצוא השנתי של התעשייה הקיבוצית. "מתקיימת מגמה מדאיגה והכתובת הזאת כתובה על הקיר כבר משנת 2009", אומר אורנשטיין. "אם אנחנו חפצי ייצור ויצוא בישראל, על משרדי האוצר והכלכלה לפעול בבהילות למען חיזוק התחרותיות. יש הרבה מאוד שיטות כדי לעשות זאת, צריך לחשוב ולפעול מהר".

על רקע הירידה של הדולר היום קרא יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי, לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג להמשיך במהלכים למען הורדת הריבית. לדברי גבאי, "המשק הישראלי נתון לאיום כבד של קריסת מפעלים ושל חברות, ובמקביל לעלייה בשיעורי האבטלה. זו מכה אנושה ליצוא הישראלי, בייחוד בתקופה שבה מסתמנת האטה בכלכלה המקומית. המט"ח זורם לתוך המשק בהיקפים גדולים והרזרבות שהצטברו בבנק ישראל כבר עברו את ה-80 מיליארד דולר. התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח אמנם מאיטה, אך לא בולמת את התחזקות השקל", אמר גבאי.

גבאי קרא היום לממשלה "להפעיל כלים נוספים למניעת המשך הייסוף בשקל, כמו ביטול הפטור על הכנסות ריבית מאג"ח לטווח הבינוני והארוך שניתן למשקיעים זרים, וגידול החוב הלאומי במט"ח שמוערך בכ-30 מיליארד דולר באמצעות עסקאות עתידיות. גבאי קרא למשרדי הממשלה לפעול גם לתקצוב הקרן לעידוד השיווק בכ-250 מיליון שקל כבר בשנת 2014, כדי לעודד יצואנים קטנים ובינוניים להרחיב את השקעותיהם ולמצות מהלכים בשווקים בינלאומיים.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים