גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוסט-מורטם לכהונת לדור: כל כישלונותיו באכיפה הכלכלית

המצמוץ בפרשת ורמוס-פסגות, הפיאסקו בתיק נגד עו"ד וינרוט, הכישלונות בפרשות "הדסק הצרפתי" ו"הדסק הרוסי" בבנק הפועלים, עסקת הטיעון עם גאידמק ■ בקהילה המשפטית טוענים כי לדור קיבל החלטות לא מידתיות

בניגוד לנחישות הבלתי מתפשרת שהפגין פרקליט המדינה היוצא, משה לדור, בתחום המאבק בשחיתות השלטונית, דווקא בתחום האכיפה הכלכלית הוא מצמץ, בפרשה שהסעירה יותר מכל את שוק ההון והזירה הכלכלית-משפטית.

פעמיים לדור מיצמץ ברגע האחרון, בשתי פעימות הקשורות לפרשה: פעם אחת כשקיבל החלטה שנויה במחלוקת לוותר לתאגיד פסגות על האישומים הפליליים בתמורה לתשלום כופר בסכום דמיוני של 150 מיליון שקל, כאילו לא היה פרקליט המדינה אלא הממונה על הכנסות המדינה; ופעם שנייה, כשהחליט ללכת להסדר סגירת תיק עם רועי ורמוס, מי ששימש מנכ"ל בית ההשקעות ואחד מכוכבי שוק ההון והעיתונות הכלכלית, והודח מתפקידיו, במסגרת הסדר הכופר שנעשה עם פסגות.

ורמוס נחשד, וכמעט הועמד לדין, בעבירות חמורות של תרמית בני"ע וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בחשבון הנוסטרו של פסגות ניירות ערך. יחד איתו נשקל גם הליך פלילי נגד פסגות כתאגיד, ואולם קרן אייפקס שהייתה במגעים לרכישת פסגות ב-2010, ביקשה לקבל מהפרקליטות הכשר לתאגיד, בדמות הסרת העננה הפלילית מעל ראשו. ההחלטה להימנע מהליכים נגד התאגיד הייתה כפופה לכמה תנאים, ובהם תשלום כופר של 150 מיליון שקל וכן העברת ורמוס מתפקידו. בדיעבד טענה הפרקליטות כי לא חייבה את אייפקס להדיח את ורמוס, אלא רק נקבה בתנאים, בהתמלאם, תסכים להתחייב שלא להעמיד לדין את התאגיד במסגרת הפרשה.

בנוגע להסדר שנחתם עם ורמוס, שבמסגרתו הוחלט ביולי 2013 שלא להעמידו לדין בתמורה לתשלום של חצי מיליון שקל והתחייבות שלא לתבוע את הפרקליטות על אובדן הכנסות, הודה לדור בחוגים סגורים כי אפשר שהפרקליטות הקלה עם ורמוס יתר על המידה. זאת, בין היתר נוכח הראיות שהיו בידי הפרקליטות - הקלטות השיחות שערך ורמוס עם הכפופים לו, שמהן ניתן להבין שהיה מודע לתרמית הנוסטרו שנרקמה. מנגד, נשמעו מקרב עורכי דין המתמחים בעבירות צווארון לבן גם קריאות הפוכות, ולפיהן הפרקליטות דווקא הכבידה את ידה על ורמוס, רדפה אותו, וגדעה את מסלול הקריירה שלו - על בסיס מה שהתברר לבסוף כלא-כלום.

לא רק בפרשת ורמוס-פסגות ספג לדור, ועמו הפרקליטות כולה, ביקורת על המדיניות הננקטת בתחום האכיפה הפלילית בעבירות צווארון לבן. ביקורת כזו הושמעה גם סביב החלטה, בשלהי 2009, להעמיד לדין את עורך הדין הבכיר, ד"ר יעקב וינרוט, על מתן שוחד לאיש רשות המסים, שוקי ויטה. האישום נגד וינרוט הסתיים בפיאסקו לפרקליטות, אף שזו ניסתה להיאחז בכך שהשופט גלעד נויטל זיכה את וינרוט מחמת הספק ולא זיכוי מלא. קביעותיו של בית המשפט העליון בנוגע לעבירת הפרת אמונים, בערעורו של ויטה על הרשעתו, שימשו את וינרוט בהמשך כדי לחלץ את השר אביגדור ליברמן מעבירה זו, בבית משפט השלום.

"ישר אבל לא מידתי"

לדור תואר בידי סנגורים שונים כ"איש ישר, אבל לא מידתי", כפרקליט שאינו רואה לנגד עיניו את הכוח העצום שיש בידיו כמי שעומד בראש הפרקליטות, מה שגורם לו לקבל החלטות לא מידתיות בדמות העמדה לדין. פרקליט המדינה עצמו דוחה את התיאור הזה, ומעריך את החלטותיו כראויות ומאוזנות. הוא מאמין שסגנונו האישי גורם לו להיראות לעתים עוצמתי ודורסני, כשהוא נלהב ונסחף בהצגה נחושה של עמדת התביעה. ואולם במהות, ההחלטות אם להעמיד לדין - המתקבלות ברוב מוחלט של המקרים על דעת אנשי הפרקליטות השותפים לטיפול בתיק - הן, לדידו, הכרעות ראויות ומידתיות.

בעקבות הכישלונות שנרשמו לפרקליטות בכמה תיקים כלכליים נוספים, ובהם שורת הזיכויים הארוכה בפרשות "הדסק הצרפתי" ו"הדסק הרוסי" בבנק הפועלים, כולל עסקת הטיעון שבה הסתיים בקול ענות חלושה כתב האישום נגד ארקדי גאידמק - שיגר לדור בפברואר 2012 מכתב לכלל הפרקליטים בפרקליטויות, וניסה להסביר את המהלכים. פרקליט המדינה ביקש שידי התביעה לא ירפו בכל הנוגע לאכיפה כלכלית, ולשימוש בסעיפי חוק מתחום המיסוי, שוק ההון והלבנת ההון.

"הפרקליטות הביאה להעמדתם לדין והרשעתם של עשרות עבריינים, ולחילוט כספים שהופקו בפשיעה בהיקף של מאות מיליוני שקלים", כתב לדור לפרקליטיו. "בפרשת בנק הפועלים וגאידמק הושגו גם הישגים, הגם שנמצאו תקלות. במסגרת ההליכים שהתנהלו בפרשת בנק הפועלים, יש להזכיר את הליכי החילוט האזרחי, במסגרתם חולטו 95 מיליון שקל מלקוחות תושבי חו"ל, שסירבו להגיע לישראל להישפט, וכן הוטל עיצום כספי בסך כ-5.4 מיליון שקל על בנק הפועלים". הוא הצדיק גם את כתב האישום שהוגש נגד גאידמק, "כחלק מהמאמץ לאכוף את חוק איסור הלבנת הון שהיה אז בחיתוליו". התנהלות זו הביאה, לשיטת לדור, "לשינוי מהקצה אל הקצה בהתנהלות הגופים הפיננסיים".

שת"פ בין הרשויות

תחומים אחרים של האכיפה הכלכלית, שלדור רואה בהם תחום מרכזי שבו עברה הפרקליטות מהפכה של ממש בתקופת כהונתו, נוגעים לאכיפה המשולבת עם גורמי אכיפה נוספים, בעיקר כנגד ארגוני פשיעה. האכיפה המשולבת מתבטאת בכך שהליכים פליליים, אזרחיים ומינהליים ננקטים במקביל, וזאת בשיתוף גורמים נוספים כמו רשות הלבנת הון, רשות המסים וכן רשויות מקומיות בתחומים כמו מכרזים ורישוי עסקים.

בפרקליטות אומרים כי ננקטו צעדים רבים לצמצום ההון השחור המסתובב בישראל, נוכח הזרמתם של מיליארדים לכיסי ארגוני הפשיעה מדי שנה מפשיעה בלתי-מדווחת, כגון שוחד, סחיטת דמי חסות, הימורים בלתי-חוקיים, סמים, ניצול נשים בתעשיית המין והלבנת ההון המופק מכל אלה.

בין היתר, הוקם מטה לאכיפה כלכלית, שבראשו עומד המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, יהודה שפר; הוקם "פורום חילוט", המרכז את המומחים בתחום בכל פרקליטות, הן פלילית והן אזרחית; והוקמו כוחות משימה ייעודיים, שבהם פועלים פרקליטים בשיתוף פעולה עם חוקרי משטרה, אנשי רשות המסים ואנשי הרשות לאיסור הלבנת הון. כוחות אלה הביאו לחשיפה ולהגשת כתבי אישום. שיעור התפיסה הזמנית של נכסים עומד על 200 עד 300 מיליון שקלים בשנה. היקפי החילוט עלו בתוך ארבע שנים מ-10 מיליון ל-70 מיליון שקלים לשנה.

תביעות אזרחיות יזומות של המדינה

תחום נוסף שבו משיקה עבודת הפרקליטות לתחום הכלכלי, ובפרט לקופת המדינה, עוסק בתביעות האזרחיות שהפרקליטות מנהלת. הצעד הבולט ביותר בתחום זה היה התנעת המהלך של הגשת תביעות יזומות על-ידי המדינה, לאחר שבמשך שנים רבות הייתה התנהלות המדינה בתחום המשפט האזרחי נגועה באסרטיביות אפסית, והתמקדה בהתגוננות מפני תביעות אזרחיות שהוגשו נגדה.

מהלך נוסף שקרם עוד וגידים בתקופתו של לדור נוגע להקמת יחידת מיקור החוץ, המעבירה טיפול בתביעות אזרחיות של המדינה לידי עורכי דין בשוק הפרטי, בפיקוח הפרקליטות. המהלך הזה לווה בהתנגדות עזה מבית, שכללה מחאות מצד ארגון הפרקליטים.

היחידה לתביעות ומיקור חוץ בפרקליטות המדינה הוקמה ב-2008, והיא מתמקדת באכיפה בכלים אזרחיים של נושאים בעלי היבטים שלטוניים ובחיזוק שלטון החוק, התקינות השלטונית וההגנה על נכסי המדינה. בסביבתו של לדור מציינים כי הפניית חלק מהתיקים האזרחיים לטיפול מיקור חוץ, נועדה לאפשר לפרקליטי הבית בפרקליטויות האזרחיות זמן ומשאבים רבים יותר לעיסוק בתיקי הליבה ובתביעות היזומות. בין היתר, מתמקדות התביעות היזומות על-ידי המדינה בתחומי הנדל"ן והשתלטות על מקרקעין ציבוריים, כמו התיק המורכב נגד הרוכלים בטיילת באילת; תביעות להגנת הקניין הרוחני של המדינה, כגון גניבת פטנטים שהופקו בבתי חולים ממשלתיים ובמכוני מחקר באוניברסיטאות; וכן תביעות לאכיפת הפרת חוזים, כגון התביעה לתשלום תמלוגים על-ידי מפעלי ים המלח.

תיקים כלכליים בולטים בתקופת לדור

החלק הראשון: הלוחם בשחיתות - לדור מסכם 6 שנים סוערות כפרקליט המדינה

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה