גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד סוף 2013 יימכרו בישראל 20 מיליון ספרים"

חילופי דורות ושינויי מעמד בין סופרים לסופרות הם רק חלק מנתוני המכירות הבולטים של צומת ספרים וסטימצקי לשנת 2013, כשהנתון המעודד הוא התרחבות מכירות הספרים לילדים ולנוער ■ שנת 2013 מאששת גם את הכינוי "עם הספר"

סוף דצמבר הוא אמנם הזמן לסיכום השנה החולפת, אך כשמדובר בספרים ובניסיון להתחקות אחר תהליכים בהרגלי הקריאה והצריכה של הישראלים, יש למתוח את ההתייחסות לתקופה ארוכה יותר.

שתי הרשתות, צומת ספרים וסטימצקי, סיפקו את דירוג הסופרים ורבי-המכר המובילים ב-10 השנים האחרונות, אבל מהנתונים שנמסרו עולים שני סייגים. ראשית, הרשתות וההוצאות לא מעוניינות למסור את היקפי מכירות הספרים והסופרים במספרים מוחלטים, בין היתר בהסבר של הימנעות מלעורר קנאת סופרים.

שנית, קיים הפער גדול בנתונים בין שתי הרשתות. בצומת ספרים בולטת הנוכחות של "הוצאות הבית", קרי כנרת-זמורה-ביתן ומודן. שם בוודאי יאמרו שהן הוציאו ספרים טובים שזכו בהתאם לאהדת הקוראים, אלא שהעובדה שרוב הספרים שהוצעו במקומות הבולטים בחנויות הרשת השתייכו ל"הוצאות הבית", סייעה מאוד לדומיננטיות הזו.

אצל סטימצקי רשימת ההוצאות בדירוג יותר מגוונת, אם כי בולטת יחסית הנוכחות של ידיעות ספרים וכתר, שלאורך שנים מקיימות שיתוף-פעולה יותר הדוק עם הרשת.

כך, אם בצומת הסופרת שמכרה הכי הרבה עותקים מספריה בעשור האחרון היא גלילה רון-פדר (הוצאת מודן), בסטימצקי היא כלל לא נמצאת בין 20 המובילים. לעומתה, חאלד חוסייני (מטר) מתמקם בראש הרשימה בסטימצקי, בעיקר בזכות "רודף העפיפונים", שנמצא בראש רשימת רבי-המכר של הרשת (ו"אלף שמשות זוהרות" שלו סוגר את העשירייה), אבל בדירוג של צומת אין זכר לחוסייני.

לדברי אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים, "בעשור האחרון חלקה של הספרות העברית גדל מאוד והגיע ליותר ממחצית מהספרים הנמכרים היום. אגב, זה קרה גם במוזיקה ואפילו באופן משמעותי יותר".

בקרב הסופרים רואים סימנים בולטים לחילופי דורות, לפחות ברמת המכירות. יורם קניוק ז"ל ועמוס עוז לא ברשימה, ודויד גרוסמן ומאיר שלו בתחתיתה. מנגד, אשכול נבו, ד"ר יובל נח הררי ואחרים בולטים בהיקף מכירות של יותר מ-100 אלף עותקים.

שומר מציין כי השינוי הוא לא רק בדורות אלא גם במגדר: "אם קודם היו את חמשת הגדולים - עמוס עוז, דויד גרוסמן, מאיר שלו, א.ב יהושע וכנראה יורם קניוק, כולם גברים - היום יש כמעט שוויון בין המינים, ואפילו לעתים יותר נוכחות של נשים. זו תופעה יפה ומבורכת, כאשר הבולטות מבין הסופרות העולות הן בין היתר יהודית קציר ויוכי ברנדס".

התופעה ששוברת מיתוס אולי יותר מכולן נוגעת לקריאה בקרב הדור הצעיר - ילדים ונוער. לדברי שומר, "קנו השנה הרבה יותר ספרי ילדים. מקריאים להם יותר ספרים. ילד היום לא הולך לישון בלי סיפור. במקום אותם מעט ספרים שהיו קונים בעבר, היום יש בכל בית עשרות ואף מאות ספרים. זה גם הפך למתנה פופולרית.

"בקרב הנוער המהפכה עוד יותר גדולה. אמרו שהנוער לא קורא. ובכן, התברר שהנוער קורא, אבל דברים אחרים. כשהביאו לו ספרים שהוא אהב, הוא התחיל לקרוא. 'חסמב"ה' או '80 מייל מתחת לפני הים', שהוא באמת ספר מצוין, לא מעניינים את בני-הנוער; ולעומתם, 'קפטן תחתונים', 'יומנו של חנון', 'בון' וכמובן 'משחקי הרעב' מאוד תופסים אותם.

"אצל הנוער המספרים מדהימים - עשרות אלפי ספרים לכותר, יותר מאשר בפרוזה למבוגרים. ב'יומנו של חנון' כל כותר נמכר בהרבה עשרות אלפים. וככה גם האחרים. זה מעיד על כוח הקריאה של הנוער. הוא הרי מבקש שיקנו לו את הספרים האלה".

רומן רומנטי: כבר לא מילה גסה

רויטל ויטלזון-יעקבס, ממחלקת קניינות הספרים בסטימצקי, מוצאת הבדל מעניין בין ספרי הילדים והנוער: "אצל הילדים, הספרים המובילים הם הקלאסיים. ספרים חדשים לא הצליחו להבקיע את החומה. מצד שני, בספרי הנוער קיימת התופעה ההפוכה - לא קלאסיקות מקור ולא מהעולם - רק סדרות חדשות: 'יומנו של חנון', 'פיניאס ופרב', 'הדוד אריה' ו'הארי פוטר', שעדיין לא גידל זקן".

בחלוקה לקטגוריות, בספרי העיון קם דור חדש: לדברי ויטלזון-יעקבס, "ניתן בהחלט לראות כוכבים עולים: דן אריאלי, חיים שפירא, ד"ר טל בן-שחר והפתעת העשור - יובל נוח הררי, שספרו הפך לספר העיון הנמכר ביותר בעשור האחרון, למרות שהוא רק שנתיים וחצי על המדפים".

אבל התחום המעניין באמת הוא סיפורת. לדברי ויטלזון-יעקבס, "בקרב הסופרים הישראליים שמוכרים נעשתה חלוקה מאוד גסה של הקלאסיקונים הוותיקים: 'אישה בורחת מבשורה' של גרוסמן ו'תש"ח' של קניוק. זאת, לצד הסופרים המודרניים, אם נקרא להם כך. בולטים במיוחד - אשכול נבו, סייד קשוע, שמי זרחין, רון לשם ויוכי ברנדס".

- ומה בספרות המתורגמת?

"יש שם המון הפתעות, הרבה סופרים שהוציאו 'להיטים', לא רשמו את אותה הצלחה בספרים אחרים שלהם. הסופרת היחידה שהקהל ממשיך לתת צ'אנס לספריה היא ויקטוריה היסלופ (ידיעות ספרים), שאחרי רב-המכר 'האי של סופיה' הוציאה את 'חוטים מקשרים', שלדעתי צעד שנים ברשימות רבי-המכר".

- ומה נאמר על "50 גוונים"?

"הוא אמנם יצא רק בשנה שעברה, אבל הגיע ל-20 הראשונים בדירוג העשור האחרון. מעבר למכירות, נוצר פה ז'אנר ספרותי חדש. אחריו התחילו לצאת טרילוגיות מיניות תחת כל עץ רענן. ז'אנר 'הרומן הרומנטי' הפסיק להיות מילה גסה".

בהשפעת המחירים הנמוכים של הספרים בשנים האחרונות, גם היקף הספרים שנמכרו עלה דרמטית, תופעה שאמורה להיבלם עם היכנס החוק להגנת הסופרים והספרות לתוקפו, בתחילת פברואר 2014.

לדברי שומרף "מ-2005, כמות הספרים עלתה בכל שנה בעשרות אחוזים. אם ב-2005 נמכרו 5-6 מיליון ספרים בישראל בשנה - עד סוף 2013, לפי נתוני התמ"ת, יימכרו 20 מיליון ספרים. זה בניגוד למה שקורה בשאר העולם המערבי, שם ניכרת ירידה בקריאה".

ספרים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח