גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוסקר: דווקא סרטים דלי-תקציב קטפו את הפרסים הגדולים

למעט הפרס על הבימוי, כל הסרטים שזכו בקטגוריות החשובות בטקס האוסקר הם סרטים דלי-תקציב, כשהזוכה הגדול, "12 שנים של עבדות", הופק ב-20 מיליון דולר בלבד ■ האם הוליווד הפנימה את חשיבות התסריט לפני כל פרמטר אחר?

"יש שתי אפשרויות למה שיקרה כאן הערב", התבדחה השחקנית אלן דג'נרס - מנחת טקס האוסקר שהתקיים הלילה בלוס אנג'לס. "או ש"'12 שנים של עבדות' יזכה באוסקר הסרט הטוב ביותר, או שכולנו נצא גזענים".

כעת, עם היוודע שמות הזוכים, אלפי הקבצנים השחורים בלוס אנג'לס יכולים לנשום לרווחה: הוליווד לא גזענית, עובדה: "12 שנים של עבדות" זכה באוסקר עבור הסרט הטוב ביותר.

הייתה זו הבדיחה המוצלחת ביותר של דג'נרס בטקס, משום האירוניה שבה. יותר משהייתה משעשעת, הייתה זו אמיתה. בחירה בסרט המספר על תקופת העבדות בארצות-הברית של ימי מלחמת האזרחים כסרט הטוב ביותר, יש בה כדי למרק מצפון בפומבי. מי ישים לב שלאורך 87 שנות אוסקר, 13 שחקנים שחורי עור זכו בפסלון המוזהב (כולל אחת שזכתה בו הלילה - לופיטה ניונגו - על שחקנית המשנה ב"12 שנים של עבדות").

אבל נעזוב כעת בצד את הגזענות האמריקאית - הרי גם אצלנו לא חסר, ונעבור היישר לבשורה הגדולה, המרעישה והמהפכנית אפילו, של הערב, המשתקפת היטב בטבלה של הסרטים הזוכים מול עלויות ההפקה שלהם ומול הצלחתם בקופות.

למעט פרס האוסקר על הבימוי (אלפונסו קוארון, על "כוח משיכה"), כל הסרטים שזכו בקטגוריות החשובות הם סרטים דלי-תקציב. אחד מהם, "מועדון הלקוחות של דאלאס", נחשב במושגים הוליוודיים כ"נו באדג'ט פילם". כך הוא מוגדר, כסרט ללא תקציב, ולא מתוך זלזול.

5 מיליון דולר עלתה הפקתו של הסרט הזה, לאחר מסע גיוס אשר נמתח על פני יותר מעשור, והלילה הוא עשה את הבלתי יאומן: שני אוסקרים - עבור השחקן הטוב ביותר (מתיו מקונהיי) ועבור שחקן המשנה (ג'ארד לטו הנהדר).

הסרט "היא", שעלה 23 מיליון דולר, זכה באוסקר עבור התסריט המקורי. הזוכה הגדול, "12 שנים של עבדות", עם אוסקר עבור הסרט הטוב ביותר, אוסקר עבור תסריט מעובד ואוסקר עבור שחקנית המשנה, הופק כמעט באותו סכום - 20 מיליון דולר, כשלעומתו "איירון מן 3", שהופק בתקציב הגדול פי עשרה - 200 מיליון דולר, לא זכה לפרס אחד.

משעשע לחשוב שרק שלשום זכה "12 שנים" בפרס דומה בטקס ה"אינדי ספיריט", תחרות סרטים עצמאיים המעניקה פרסים לסרטים שתקציבם לא עולה על 20 מיליון דולר (נציין בהזדמנות זו כי ה"אינדי ספיריט" הוא מיינסטרים בהתגלמותו. הסיבה שהוא "אינדי" היא שהאוסקר כבר תפוס).

ובכן, מדוע זוהי בשורה כל-כך גדולה? משום שהמשמעות של הענקת הפרסים לסרטים קטני תקציב היא ההכרה בכך שאפשר להפיק סרטים בתקציבים שפויים, ושטיבו של סרט, או המבחן להצלחתו, לא נמדדים לפי מספר הכוכבים שמשתתפים בו, או במידת התקציב והאפקטים, אלא בראש ובראשונה על-פי איכות התסריט. ברגע שהתסריט טוב - הוא ימצא במאי טוב, וגם כוכבים גדולים יקפצו על ההזדמנות להשתתף בו - גם אם זה אומר לוותר על משכורת-עתק.

הדוגמה הבולטת היא כמובן בראד פיט, המככב ב"12 שנים של עבדות". התעריף שלו לסרט גבוה מעלות ההפקה כולה. אבל הוא לא היה מוכן בשום פנים באופן ששחקן אחר יזכה בהזדמנות המקצועית המאתגרת ובחוויה הנלווית לה, והוא הסכים לוותר על חלק נכבד משכרו, תמורת קרדיט של מפיק שותף. ופיט הוא לחלוטין לא היחיד.

אולם מעבר לחוסר המתאם בין הזכיות בקטגוריות החשובות באוסקר לבין עלות ההפקה של הסרטים, חשוב גם להתייחס לנתוני ההכנסות הלא גבוהים של הסרטים הזוכים ממכירות כרטיסים בקופות.

מרבית הסרטים שמועמדים לאוסקר יוצאים חודשים ארוכים לפני הטקס. לעתים כמעט שנה מפרידה בין יציאתו של סרט לבתי הקולנוע לבין ההכרזה על מועמדותו לאוסקר. כך שסרט שירד מהמסך וכעבור כמה חודשים הוכרז כמועמד לזכייה באוסקר, מפסיד את נתח הכרטיסים שיכול היה למכור אילו היה יוצא בסמוך להכרזה על המועמדות, או טוב יותר - ימים ספורים אחריה.

היעדרות צורמת

את הרעש הגדול של הטקס עשתה תמונת ה"סלפי" שבה רתמה אלן דג'נרס את כוכבי הוליווד לתמונה כביכול ספונטנית, שזכתה למספר שיא של ציוצים בטוויטר - כ-2.3 מיליון, נכון לכתיבת שורות אלה.

תמונת הסלפי של האוסקר / צילום: מתוך הטוויטר של אלן דג'נרס

וכן, היו גם הפיצות שהזמינה ליושבים בקהל, כלומר: חברת פיצות שילמה לאקדמיה האמריקאית לקולנוע, שלבטח שילמה לדג'נרס עבור מה שנראה לצופה התמים כמחווה ספונטנית. אולם בכך לא הסתכמו האירועים הצורמים בטקס.

אחד מהם הוא התעלמות ממותו של הבימאי הצרפתי אלן רנה, מגדולי בימאי הקולנוע, שנפטר אמש בגיל 91. הסרטון המסורתי שבו מוצגים שמותיהם של אנשי התעשייה שנפטרו בשנה החולפת כבר היה ככל הנראה ערוך ומוכן, אך לא בשל כך תמונתו של אלן נעדרה. אמנם אלן הוא צרפתי, ומעולם לא היה חלק מהתעשייה ההוליוודית, אך ההחלטה שלא לציין בשל כך את מותו, אולי מספרת את סיפורה של הוליווד בת-זמננו טוב יותר מכל מאמר או מחקר אקדמיים.

האירוע הצורם השני - שלא באשמת האקדמיה האמריקאית לקולנוע - הוא ההתעלמות ההפגנתית של זוכה האוסקר הטרי ג'ון רידלי, תסריטאי "12 שנים של עבדות", מבמאי הסרט, סטיב מקווין. לא רק שרידלי לא הודה למקווין בנאום הזכייה, הוא אף לא לחץ את ידו לאחר מכן.

לא ברור מה הביא ליחסים הגרועים בין השניים - אולי חילוקי דעות על הסט, אך אם להסתמך על התבטאויות של גורמים בהוליווד, שעבדו עם הבמאי על הסט של הסרט "בושה" (2012), מקווין נותן יחס של מלכים לכוכבי הסרטים שלו, אך שאר הצוות זוכה ממנו ליחס הפוך.

למרות כל זאת, הטקס עצמו לא היה רע בסופו של דבר, למרות ההנחיה הוולגרית של דג'נרס, שניסתה שוב ושוב לשגר בדיחות מעליבות לעבר המועמדים, כדי לחלץ פרצי צחוק מהקהל.

המדור יוצא בקריאה נרגשת לנשיא האקדמיה - תוחזר אן האת'אוויי לתפקיד המנחה.

סרטים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים