גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלו 10 הטעויות הנפוצות של משקיעים בשוק ההון

תופעת העדר, מחשבה לטווח קצר, כושר שיפוט מוטעה, השקעות לא נכונות ומרדף אחרי הרווח המהיר ■ מאילו טעויות כדאי להיזהר, ולא פחות חשוב - איך נמנע אותן?

*** הכתבה בשיתוף הפקולטה למנהל עסקים, הקריה האקדמית אונו

אז יש לכם קצת כסף פנוי, החלטתם שהגיע הזמן להגדיל את ההון העצמי ולשחק בבורסה, ובכל זאת אתם מתקשים להצליח? קבלו את 10 הטעויות הנפוצות של משקיעים בשוק ההון, ואולי תוכלו להימנע מהן:

ללכת אחר המגמה המקובלת בשוק

קניית מניות עם המגמה פירושה קניית המניות לאחר שנוצרה מגמת עלייה בשוק, ומכירת מניות עם המגמה פירושה מכירה לאחר שנוצרה מגמת ירידה. המגמה נוצרת במקרים רבים כאשר קיים מידע חיובי או שלילי על המניה ומי שמזדרז לנצל את המידע הם המשקיעים המקצועיים כגון המשקיעים המוסדיים. משקיעים אלה פועלים בדרך כלל כנגד המגמה וקונים לאחר שהמחירים ירדו, או מוכרים לאחר שהמחירים עלו. מי שקונה עם המגמה מחקה לרוב פעולות של אחרים. מבחינה זו אפשר לראות בכך "תופעת עדר", וכמובן שפוטנציאל ההצלחה באסטרטגיה כזו הוא נמוך והסיכון גבוה.

התבססות על הטווח הקצר

משקיעים רבים מתבססים על טרנדים של הטווח הקצר ומגיבים בקיצוניות יתר לשינויים שחלים בשוק. בעלי ניסיון ארוך בשוק ההון יודעים שבמקרים רבים תנודות מחירים כלפי מטה גורמים להפסד הון בטווח הקצר אך משפרים את התשואות בטווח הארוך. הציבור הרחב שוגה הרבה פעמים בנקודה זו. הדבר נכון במיוחד בהשקעה באיגרות חוב ממשלתיות ואיגרות חוב תאגידיות בדרוג גבוה, ובמקרים אלה משיכת כספים לאחר ירידת המחירים עשויה להיות שגויה.

פירוש לא נכון של שיעורי התשואה

כאשר מנתחים את מדדי העבר לעתים קרובות יש נטייה לבחון את נקודות השפל מול נקודות השיא ולהיפך. משקיע אסטרטגי לא נכנס בדרך כלל בנקודת זמן אחת, אלא משקיע את כספו באופן הדרגתי על פני זמן. גם משיכת הכספים מתיק ההשקעה מתממשת במקרים רבים על פני זמן. לכן, שיעורי התשואה שמתממשים אינם אלה שמתקבלים מהשוואת נקודות שפל לנקודות שיא, וההבדלים עשויים להיות עצומים.

פירוש מוטעה של מכפילי הרווח

הציבור הרחב שוגה לעתים קרובות בכך שהוא מוכן לקנות מניות במכפילי רווח גבוהים שאינם משקפים נכונה את הסיכון של ההשקעה ואת פוטנציאל הצמיחה. ככל שהסיכון גבוה יותר מכפילי הרווח אמורים לרדת, וככל ששיעורי הצמיחה הפוטנציאלית גבוהה המכפילים אמורים לעלות. לעתים קרובות הציבור מוכן לרכוש מניות במכפילים גבוהים מבלי לבדוק שרמת הסיכון סבירה.

אי הקפדה על פיזור וגיוון

כיום יש מגוון רחב של אפשרויות השקעה בישראל ובחו"ל, ותיק השקעה טוב צריך לכלול ניירות ערך מסוגים שונים, ממדינות שונות, מחברות גדולות, בינוניות וקטנות (בכפוף למידת נזילות סבירה), בענפים שונים וכן הלאה. משקיעים רבים נוטים להשקיע טקטית ואפילו אימפולסיבית על פי "באז", והשקעה מסוג זה היא בדרך כלל גם ממוקדת ואינה מפוזרת ומגוונת כנדרש.

אי מימוש הפוטנציאל במניות צמיחה ומניות ערך

מקובל בעולם לגוון את תיק ההשקעה לא רק על פי גודל החברות, ענף הפעילות, סוג נייר הערך, מדינות, אזורים גיאוגרפיים וכדומה אלא גם על "סטייל" ההשקעה. בהקשר זה מבחינים בין "מניות צמיחה" ו"מניות ערך", כאשר מניות צמיחה צפויות להניב רווחי הון תוך מימוש פוטנציאל הצמיחה ואילו מניות ערך הן מניות הנסחרות מתחת לערך השוק שלהן ו"ממתינות" לתוכנית הבראה או השתלטות של קבוצת משקיעים אשר תגלה את ערכם ותציף אותו למשקיעים. משקיעים טקטיים טיפוסיים אינם מנצלים, בדרך כלל, את הפוטנציאל הטמון במניות מסוג זה.

כשלא מתאימים את התיק לאופק ההשקעה

הרכב התיק של השקעה אסטרטגית נגזר מהגדרת מטרות ו"גבולות גזרה". במסגרת זו על המשקיע להגדיר את אופק ההשקעה (משך הזמן עד למשיכת הכספים) את מידת הסיכון הנסבלת, את מידת הנזילות הנדרשת וכדומה. פעילות מהירה בטווח הקצר, שהיא טיפוסית למשקיעים רבים, מקשה ואולי אף לא מאפשרת בניית תיק הבנוי היטב ומתאים לאסטרטגיה הרצויה. לפעמים אין כלל הגדרת אסטרטגיה לטווח הארוך וההתמקדות היא כולה בטווח הקצר. השקעות כאלה יכולות לגרום בהמשך לאכזבה ולמפח נפש.

לשכוח את תעודות הסל

בשנים האחרונות התפתח הענף במידה מרשימה ביותר, וזוהי מגמה מבורכת. היא מאפשרת השקעה בסוג מסוים של ניירות ערך גם מבלי שכל נייר ונייר נבדק ישירות על ידי המשקיע. עם זאת, לא תמיד המשקיע מודע לעלויות ההשקעה בתעודות. תעודת סל עוקבת אחר מדד מוגדר ועל המשקיע לבחור את נקודות הכניסה והיציאה לתעודה. בחירה לא נכונה של מועדי ההשקעה והמשיכה של הכספים עלולה להביא לשיעור תשואה מאכזבים.

אי מתן תשומת לב לקיום ממשל תאגידי

חברות רבות בישראל מוחזקות בשיעורים גבוהים על ידי בעלי שליטה ועניין. במצב כזה, יש לשים דגש על קיום ממשל תאגידי תקין בחברה. בבחירת מניות להשקעה כדאי לקחת בחשבון את הנושא החשוב הזה כדי להבטיח שבעלי מניות המיעוט, שהם המשקיעים מקרב הציבור, מקבלים את חלקם ההוגן בהשקעה.

רדיפה אחר שיעורי תשואה "גבוהים מהמדד"

משקיעים רבים אינם מסתפקים בשיעורי התשואה של המדד ומבקשים להשיג שיעורי תשואה גבוהים יותר. זוהי יומרה מובנת, אך יש לזכור שאין אפשרות מעשית "להכות" את המדד לאורך זמן על בסיס מידע ציבורי.

רוצים ללמוד עם פרופ' משה בן חורין איך להימנע מטעויות כמו שביצע נועם כהן, ואיך לעשות מהידע הזה כסף? לחצו כאן

*** לפרטים על המסלול לתואר שני בקריה האקדמית אונו: www.ono.ac.il/MBA

*** הכותב הוא ראש הקריה האקדמית אונו

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם