גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשור האבוד? מדינת ישראל שמרה על מעמדה האקדמי

מחקר של מוסד שמואל נאמן: האוניברסיטאות בישראל המשיכו להצטיין בשנים 2003-2013 ■ פרופ' אורי קירש: הנזקים מקיצוץ בתקציב עלולים להתבטא בעוד 10-20 שנה

ישראל הצליחה לשמור על מעמדה בעולם האקדמי, אולם התחרות הולכת ונהיית קשה יותר. זו אחת המסקנות הבולטות של מחקר השוואתי רחב היקף אשר בוצע על ידי מוסד שמואל נאמן. המחקר השווה בין מוסדות אקדמיים, בישראל ובעולם, בשנים 2003-2013.

מחברי הדוח בדקו את כמות המאמרים שהפיקו האוניברסיטאות בתחומים שונים וגם את איכות הפרסומים, אשר נמדדת לפי מספר הפעמים שבהן מאמר מצוטט במחקרים אחרים, וראו כי בעוד כמות המחקרים בעולם מתרבה בקצב שקשה לאקדמיה הישראלית לעמוד בו, הרי שמבחינת איכות המחקרים - המעמד עדיין איתן.

מספר הפרסומים של האקדמיה הישראלית ביחס למספר הפרסומים הכולל בעולם, נמצא כאמור במגמת ירידה. בעשור בין 2003-2013 יצאו לאור 114 אלף פרסומים בישראל מתוך 10.7 מיליון מאמרים שיצאו בתקופה זו בעולם בתחומי המחקר העיקריים. מחבר הדוח, פרופ' אורי קירש, עמית מחקר בכיר במוסד נאמן ובעבר סגן יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) וחבר המל"ג, מסביר שמדובר בתופעה טבעית שנובעת מהגידול הכולל בפעילות האקדמית בעולם.

שיפור בפסיכולוגיה

במקביל לירידה הכמותית, הצליחה ישראל לשמור על המעמד שלה מבחינת איכות. מספר הציטוטים הממוצע של מחקר שפורסם בישראל לא ירד ביחס לממוצע העולמי. מאמר ישראלי מצוטט בממוצע 12.5 פעמים, לעומת 10.3 פעמים למאמר ממוצע בעולם. ישראל שמרה על המקום העשירי בעולם בפרמטר זה.

המחקר בחן את מספר הפרסומים גם בפילוח לפי תחומים. ישראל התברגה במקום ה-12 מבחינת מספר הפרסומים בתחום הפסיכולוגיה, במקום ה-16 במדעי המחשב, במתימטיקה, במדעים בין תחומיים ובנוירולוגיה, מקום 17 במדעי החברה ומקום 20 באימונולוגיה, ביולוגיה מולקולרית וגנטיקה (ראו טבלה).

מבחינת האיכות, המצב כאמור אפילו טוב יותר. במדעי המחשב ישראל נמצאת במקום השני בעולם מבחינת ממוצע הציטוטים למחקר. בתחומים הבאים היא בעשיריה הפותחת: חלל, כימיה, חומרים, כלכלה, ביולוגיה מולקולרית וגנטיקה, פיזיקה, מדעי החי והצומח, פסיכולוגיה ופסיכיאטריה, ביוכימיה, הנדסה, נוירולוגיה, מתימטיקה ומדעי החברה. על פי הדוח, יש מעט מאוד תחומים משמעתיים בהם האקדמיה הישראלית אינה מתברגת ב-20 המקומות הראשונים בהיבט הזה.

ומה באשר לשינוי באיכות המחקר הישראלי לעומת הממוצע בעולם, בעשור של 2003-2013 לעומת הקודם לו? במספר תחומים ישראל טיפסה - בפסיכולוגיה - ממקום 10 ל-6, בביולוגיה מולקולרית - ממקום 9 ל-6, בנוירולוגיה - ממקום 13 ל-8, בהנדסה ממקום 12 ל-8. במדעי המחשב נותרה ישראל במקום המכובד מאוד - 2.

בתחומים אחרים חלה ירידה - פיזיקה, ביוכימיה, פסיכולוגיה וירידה קטנה ברפואה. עם זאת, נציין כי בכל התחומים הללו נותרה ישראל במקום מכובד.

הדוח בדק גם באיזה תחומים האוניברסיטאות מתמקדות. רוב המחקרים בישראל עסקו ברפואה (21.5%), פיזיקה (14.4%), כימיה (8.6%), הנדסה (6.8%), ביולוגיה וביוכימיה (6.5%) ומדעי החברה (6.1%). האוניברסיטה ששמה את הדגש המשמעותי ביותר על תחום הרפואה היא תל אביב, ש-28% מהמחקרים הם עסקו בנושא זה.

בדיקה של מספר המחקרים

ההשוואה בין האוניברסיטאות כללה גם את בדיקת מספר המחקרים וממוצע הציטוטים למאמר של כל אוניברסיטה, ככלל ובתחומים השונים. אוניברסיטת תל אביב מובילה כאמור ברפואה, ברוב תחומי הביולוגיה והמחקר הרפואי ובפסיכולוגיה והיא גם זו שהנפיקה את מספר הפרסומים הכולל הרב ביותר. האוניברסיטה העברית חזקה בחקלאות, כימיה, כלכלה, אקולוגיה וסביבה, מיקרוביולוגיה ומדעי החי והצומח ובמדעי החברה. הטכניון חזק במדעי המחשב, בהנדסה, בחומרים, במתמטיקה ובפיזיקה.

מבחינת מספר הציטוטים פר מחקר, מכון ויצמן - שלא "ניצח" באף אחת מהקטגוריות מבחינה כמותית - הוא המנצח ברוב הקטגוריות מהבחינה האיכותית, שבודקת כאמור את מספר הציטוטים פר מאמר. התחומים היחידים בהם המכון פעיל ולא מוביל במדד האיכותי, הם תחומי ההנדסה, שם ההובלה היא של הטכניון.

נוסיף כי אוניברסיטת חיפה קרובה לארבע הגדולות בתחומי הפסיכולוגיה ומדעי החברה, בעיקר מבחינת מספר הפרסומים, ומעט פחות בממוצע הציטוטים. אוניברסיטת בן גוריון בהחלט נמצאת במשחק בקטגוריות רבות של המדעים המדויקים וההנדסה, ובר אילן היא שחקנית בתחומי החומרים, מדעי החברה והפסיכולוגיה. המחקר מצביע על שיפור ניכר במצבן של חיפה ובן גוריון, לעומת מצבן לפני עשור.

הדוח כולל גם את דירוג AWUR לאוניברסיטאות, אשר משקלל, יחד עם רמת המחקר גם את רמת ההוראה והסגל. מבין האוניברסיטאות בישראל, האוניברסיטה העברית מובילה את המדד הזה ברוב העשור האחרון והתברגה בכל התקופה האמורה במאיה הראשונה. אחרי העברית ניתן למצוא את הטכניון, מכון ויצמן ותל אביב. יתר האוניברסיטאות אינן מתברגות ב-200 הראשונות, אך כולן ב-500 החזקות בעולם.

"שאיפה למצוינות"

פרופ' אורי קירש, שערך את המחקר מספר כי "העבודה בוצעה על רקע הטענות כי העשור הראשון של המאה ה-21, היה 'העשור האבוד' מבחינת האקדמיה הישראלית, בשל קיצוצים תקציביים נרחבים. עדיין לא ניתן למדוד את הנזקים במלואם. כמו ההישגים היפים של ישראל בתחום המדע, גם הנזקים בדרך כלל מתבטאים באיחור יחסי. הם עלולים להופיע בעבודות דומות שיתפרסמו בעוד 10-20 שנה.

"בינתיים נראה כי האוניברסיטאות כן הצליחו לעמוד במשבר. בתחומים מסוימים ניכרת פגיעה, אבל בסך הכל ישראל נמצאת בשורה הראשונה במחקר האקדמי בעולם - זהו אות כבוד לעמידות המערכת.

"ואולם, ככל שעובר הזמן גם מדינות נוספות משקיעות יותר באקדמיה שלהן, וכדי לשמור על מעמדה, גם ישראל תצטרך להגדיל את השקעתה".

יצוין כי לא כל כך קל להגיע למעמד של ישראל, והשקעה כספית אינה מבטיחה את ההצלחה באופן מיידי. "בטורקיה ובאיראן, השקיעו בשנים האחרונות באקדמיה, ובאמת יש עלייה גדולה מאוד במספר הפרסומים, אבל באיכות הם עדיין לא הדביקו אותנו". קירש מוסיף כי "ישראל חייבת לקבל החלטה - קודם כל להשקיע לרוחב בכל האקדמיה, כדי שכמה שיותר אנשים יקבלו השכלה גבוהה. שנית, יש לבחור כמה תחומים כדי להשקיע בהם יותר לעומק, תחומים שבהם יש סיכוי להגיע לאיכות עלית".

קירש מציין כי ארבע האוניברסיטאות המובילות בישראל (העברית, תל אביב, הטכניון ומכון ויצמן) נמצאות בשורה אחת עם האוניברסיטאות המובילות בעולם, בכל תחומי המחקר החשובים. "אין ספק כי יש באוניברסיטאות שאיפה למצוינות. הבעיה הגדולה של מערכת החינוך שלנו היא התיכונים. חייבים לתקן זאת, משום שהם מספקים את הדור הבא של תלמידי האוניברסיטאות".

הוא מוסיף כי: "המצב בדוח משקף את תרומת העלייה הרוסית, לא רק לסגל האוניברסיטאות, אלא גם לאיכות הסטודנטים, אפילו בדור שגדל בישראל, אך הוריהם שמו דגש יותר גדול על לימוד מדעים מאשר ההורים הצברים".

- האם המכללות תורמות להשכלה הגבוהה בישראל, או להיפך?

"המכללות הן הכרחיות וחשובות, הן מאפשרות ליותר אנשים להגיע להשכלה גבוהה ומורידות מהאוניברסיטאות חלק מן העול ללמד כל כך הרבה סטודנטים. עם זאת, חבל על כל מכללה שמנסה להפוך לאוניברסיטה, כי ההשקעה באוניברסיטה היא עניין יקר מאוד ואף מדינה לא יכולה לתמוך בכל המוסדות הללו. מכללה לא נועדה להיות אוניברסיטה, אבל יש מקרים בהם מרצים במכללות עושים מחקר פורץ דרך משל עצמם, ומקבלים לכך מענקים מחוץ לתקציב הממשלתי וזה נהדר".

האוניברסיטאות הטובות בישראל

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים