הדסה מאיימת בפירוק; ההסתדרות הכריזה סכסוך עבודה

גורם בכיר במערכת הבריאות מעריך כי הנהלת הדסה וארגון נשות הדסה מבקשים במהלך הזה לכפות על המדינה את המתווה שגובש על-ידם, במסגרתו הארגון ממשיך לשמש כבעלים של בית החולים

בשעה שוועדת הכספים של הכנסת דנה במצבו של המרכז הרפואי הדסה ויום לפני דיון נוסף בעניין בבית המשפט המחוזי בירושלים, הנאמנים של הדסה והנהלת בית החולים בראשות אביגדור קפלן הגישו בקשה רשמית לפירוק. בתגובה הודיעה ההסתדרות על כוונתה להכריז סכסוך עבודה בכל מערכת הבריאות הציבורית, כאשר הדבר נוגע לכל האחיות ולעובדי המנהל והמשק בבתי החולים הציבוריים ובמרפאות קופות החולים כללית ומאוחדת.

בקשה לפירוק, אחרי חודשיים של הקפאת הליכים, נעשית לרוב לאחר שמוצו הדרכים להבריא את "העסק" או כדי למכור אותו בתנאים מקילים עבור הרוכש. במקרה של הדסה, כך על-פי הערכות, המהלך נועד לאלץ את המדינה ואת ארגוני העובדים לחתום בתוך זמן קצר על הסכם הבראה תוך איום בסגירת המוסד הרפואי הוותיק. סגירה כזו בלתי מתקבלת על הדעת, שכן בתי החולים של הדסה בהר הצופים ובעין כרם משמשים את כל מרחב ירושלים, בו פועל כיום רק בית החולים שערי צדק בצד הדסה.

גורם בכיר במערכת הבריאות מעריך כי הנהלת הדסה וארגון נשות הדסה מבקשים במהלך הזה לכפות על המדינה את המתווה שגובש על-ידם, במסגרתו הארגון ממשיך לשמש כבעלים של בית החולים - זאת בעוד שהוועדה שמינתה שרת הבריאות יעל גרמן, בראשות מנכ"ל בזק לשעבר אבי גבאי, המליצה להוציא את הדסה מידי נשות הדסה בתמורה להזרמת כספים למוסד. עוד כולל המתווה של הנהלת הדסה הזרמה חד פעמית של 25 מיליון דולר מצד נשות הדסה, לרבות הזרמה שוטפת של 19 מיליון דולר בשנה לפחות בשנים הקרובות. בין היתר דורשת הנהלת הדסה בתמורה כי המדינה תזרים עשרות מיליוני שקלים לכיסוי הגירעון המצטבר באופן חד פעמי, בצד תקצוב ותמיכה שוטפת במוסד הרפואי בדומה לנהוג בבתי החולים הממשלתיים. עוד דורשת הנהלת הדסה לאפשר לה להגדיל את היקף פעילות שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) במוסד.

סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, משה בר סימן טוב, אמר היום בוועדת הכספים כי המדינה מוכנה להזרים כספים רבים להדסה, אך לא במסגרת המתווה שדורשת הנהלת הדסה. לדבריו, מדובר במתווה שיעניק חמצן למרכז הרפואי למשך כשנתיים, אולם לאחר תקופה זו לא מן הנמנע כי המקום יקלע למשבר נוסף תוך דרישה לסיוע ממשלתי נוסף. "אנחנו הראשונים שאמרנו מה אנחנו מוכנים לתת, אבל זה צריך להיות מצד כולם", אמר בר סימן טוב. "צריך לשים את האמוציות בצד ולשבת ולפתור את הבעיה. אם לא נפסיק את משחק הפוקר הזה זה יגיע למקומות לא טובים", הוא הוסיף. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו אמר בוועדה כי פירוק בית החולים לא מתקבל על הדעת, והוסיף כי הסיוע שנדרש לבית החולים גבוה יותר מהסכומים שעליהם דובר בהתחלה.

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר בדיון: ״יש כתובת אחת שצריכה להביא לפתרון בנושא הדסה והיא משרד האוצר. תושבי ירושלים זכאים למערכת בריאות ציבורית. יש לאוצר אחראיות לרפואה הציבורית לתושבי ישראל ובמקום זה הרסו את המערכת. הקפאת ההליכים הייתה טעות דרמתית. דרשנו לפני יותר משנה לשבת למו"מ לפתור את נושא הדסה אך אנשי משרדי האוצר והבריאות סירבו לשבת. ישבנו למו"מ, יותר מ-500 עובדי מנהלה הלכו וילכו הביתה מבית החולים הדסה".

ניסנקורן הוסיף עוד: "זוהי בושה שמדינת ישראל מתנהגת כך לתושבי ירושלים ולעובדי הדסה. הסכמנו בכאב להגדיל את מספר המפוטרים ועוד שורה של ויתורים כואבים לעובדים מתוך חשיבה ורצון להציל את הדסה. יש כאן רולטה על נושא הבריאות הציבורית. משרד האוצר עושה מעשה שלא יעשה. אנחנו רואים בהדסה חלק מהרפואה הציבורית ויש גבול לכמה שניתן לקחת מהעובדים ואני בא ואומר - אני יוצא מפה ומכריז על סכסוך עבודה בכל המערכת הרופאה הציבורית בארץ".