גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לפיד נוקט צעדי ייאוש לנסות להוריד את מחירי הדירות"

ראש עיריית רעננה חזר מתוסכל מהכנסת ("70% מההחלטות אינן מבוצעות") עם בקשה צנועה מהממשלה שרק לא תפריע לעיריות לעבוד ■ "אפילו נתניהו לא מסוגל להתמודד עם הביורוקרטיה, למרות שהוא מאוד רוצה"

"בשמונה השנים האחרונות כמעט שלא נבנו פה דירות", אומר ראש עיריית רעננה זאב ביילסקי, שמודע היטב לכך שהוא עומד בראש אחת הערים היקרות בישראל. "כתוצאה מכך, הרבה רעננים עברו לשכונות החדשות בכפר סבא והוד השרון", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "היום אני מקווה שאנחנו נמצאים סוף סוף בנקודת מפנה לאחר שהבולדוזרים עלו על הקרקע בשכונת נווה זמר בצפון העיר. מתוך 3,500 דירות שיוקמו בשכונה, הנפקנו היתרי בנייה כבר ל-700 דירות".

ביילסקי נבחר לראשונה לראשות עיריית רעננה בשנת 1989 מטעם סיעת הליכוד, וכיהן כראש העירייה במשך ארבע קדנציות רצופות. בערב יום העצמאות 2005 נענה לפניית ראש הממשלה אריאל שרון, התפטר מראשות העירייה ומונה לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית. ב-2009 התפטר מתפקידו, ונבחר לכנסת כח"כ מטעם סיעת "קדימה". לאחר ארבע שנים בכנסת, נבחר באוקטובר 2013 שוב לראשות עיריית רעננה, לאחר שגבר על ראש העירייה המכהן נחום חופרי וגרף 71% מהקולות.

"זה מדהים ועצוב אבל את נווה זמר התחילו לתכנן עוד בתקופה שאני הייתי ראש עיר", אומר ביילסקי. "הליכי התכנון לקחו כל כך הרבה שנים, שרק עכשיו התוכנית מתממשת. ובכלל, בשנת 1989 ביקשתי מהוועדה המחוזית אישור ל-240 דירות שיוקמו בשכונת לב הפארק, שהיא היום אחת השכונות המבוקשות בעיר. במחוזית אמרו לי שזה יותר מדי דירות, ושלחו אותי הביתה. שנה אחר כך הייתה העלייה הגדולה מברה"מ והוועדה המחוזית ביקשה ממני לאשר 3,000 דירות".

"יש חוק במדינה"

מלבד נווה זמר שמוקמת בימים אלה צפונית לציר ויצמן ברעננה ומצמצמת את השטחים החקלאיים שמפרידים בין רעננה ליישובים בצרה ובני ציון, לרשות רעננה ארסנל רציני של קרקעות מדינה בשטח 3,000 דונם בצפון מערב העיר, אשר 85% מהם שייכות מוניציפלית למועצה האזורית חוף השרון ו-15% מהן שייכות מוניציפלית לרעננה. לא מעט ביקורת נשמעה על כוונת משרד הפנים להכניס תיקונים לתמ"א 35 שיכללו בין היתר הפשרת שטחים פתוחים בשולי הערים במטרה להגדיל את היצע הדירות. ביוזמה הזו, שנמצאת במוקד הביקורת מצדם של גופים סביבתיים, יש בשורה גדולה עבור ערים כמו רעננה, שסובלת כבר שנים ארוכות מהיצע נמוך של דירות. "יש לנו עתודות קרקע של מאות דונמים לפיתוח, רובה קרקע בייעוד נופש מטרופוליני המיועד לשינוי לבנייה וכולל פוטנציאל לעוד אלפי דירות", אומר ביילסקי.

- בעלי קרקע ויזמים מתלוננים על גובה היטלי ההשבחה שהם צריכים לשלם כדי לקבל היתר.

"באמת סמוך לאישור התוכנית, היתה עלייה לרגל לעירייה מתוך ציפייה להפחתה בגובה ההיטלים. כשנכנסתי לתפקיד הבהרתי לבעלי הקרקעות שזה לא נתון למשא ומתן עם ראש העירייה, ומי שמחליט בעניין הם שמאים מכריעים ולא אני. שהקבלנים לא ישלו את עצמם לגבי היטלי ההשבחה, וזה שהם יבואו ללשכה לי זה לא יעזור להם כי יש חוק במדינה, ואת היטלי ההשבחה קובע בסוף שמאי, ובמחלוקות פוסקים בסוף שמאים מכריעים. לא מדובר בגחמה שלי או של מישהו אחר בעירייה. היטלי ההשבחה גבוהים כי הם נגזרים ממחירי הדירות ורעננה עיר מבוקשת. לא היה מצב שדירות בפרויקט חדש לא נמכרו כבר על הנייר, והקבלנים מרוויחים מזה ויודעים את זה".

לתחזק את הקיים

קבינט הדיור אישר בסוף פברואר את תוכנית שר האוצר יאיר לפיד להחזר המע"מ לרוכשי דירה ראשונה (וחדשה). התוכנית קבעה מחיר גג להטבה - 1.6 מיליון שקל, מה שאמור כמובן להותיר את רעננה, שבה מחיר דירת 4 חדרים חדשה נושק כיום ל-2 מיליון שקל, מחוץ למגרש.

ביילסקי: "שר האוצר נוקט צעדי ייאוש כדי לנסות להוריד את מחירי הדירות, ומטפל בביקוש במקום בהיצע. זאת שטות. אחרי ארבע שנים בכנסת אני יודע לומר בצער ש-70% מהחלטות הממשלה אינן מבוצעות. קחי למשל את תאגידי המים. הממשלה רצתה לייעל את הטיפול בנושא המים ברשויות המקומיות והורתה על הקמת תאגידי מים. כל ראשי הערים התנגדו לכך, ואני הגשתי הצעת חוק שלפיה הממשלה תחליט איפה צריך בכלל תאגידי מים. אין דין תל אביב כדין אום אל פאחם. אבל מקימים תאגידים בכל הארץ, מבזבזים מיליארדים. כשעזבתי את עיריית רעננה היו עובדים בודדים באגף המים בעירייה. היום יש 35 עובדים בתאגיד המים, השכר שלהם עלה, והתאגיד משלם 900 אלף שקל בשנה דמי שכירות במקום הכי יקר ברעננה, ועם כל זה, הטיפול במים היה יותר טוב קודם".

- מה הדרך הטובה ביותר להיפטר מהביורוקרטיה בוועדות התכנון?

"שנים אמרתי לממשלה שבמקום להקים עוד ועוד ועדות מיוחדות, שרק מסרבלות את ההליכים, צריך לתחזק את החוק הקיים ואת כוח האדם הקיים בוועדות, עם אנשי מקצוע מהשוק הפרטי. יזם ישלם 1% משווי פרויקט בתור אגרת פרויקט, ובכסף הזה ועדות התכנון ישלמו למתכננים ואנשי מקצוע מהשוק הפרטי, שיסיימו את העבודה בתוך ימים ולא בתוך חודשים, ובשבועות במקום בשנים. ליזמים שווה לשלם אחוז אחד כאגרה בגין פרויקט אם מאשרים אותו כמה שנים טובות קודם, כי הזמן שווה ליזם כסף. גם לעירייה, שהרבה פעמים יוזמת תוכניות בעצמה, שווה לשלם 1% מפרויקט לטובת זירוז הליכי תכנון, כי כך היא תקבל מהר יותר היטלי השבחה כשהתוכנית תאושר.

"בארבע השנים שהייתי בכנסת, ראש הממשלה נתניהו החשיב את דעתי, למרות שהייתי באופוזיציה. אפילו נתניהו לא מסוגל להתמודד עם הביורוקרטיה למרות שהוא מאוד רוצה להתמודד איתה וטועה מי שחושב שהוא לא רוצה. נפלנו לבור הביורוקרטיה של עצמנו".

"מקווה שהיזם יעמוד בזה"

במארס 2011, כשהיה ח"כ, הגיש ביילסקי ביחד עם ח"כ יריב לוין את הצעת "חוק רשויות איתנות" שאושרה לאחרונה.

"גדעון סער היה הראשון שהבין למה צריך להגדיר סמכויות לערים איתנות, כי המצב היום הוא אבסורדי", אומר ביילסקי. "כדי לכוון רמזור אני צריך אישור של משרד התחבורה. המשמעות היא חשובה כי עכשיו רשויות איתנות לא יצטרכו למשל אישור שר פנים למכירת נכס עירוני, שרק חתימת שר הפנים הייתה לוקחת לעיתים שנה ויותר. יזמנו את החוק כי למדתי בארבע שנים בכנסת שזמנו של שר הוא מאוד מוגבל כי העיסוק בפוליטיקה גוזל ממנו זמן רב. לשר כמו נפתלי בנט, שגר ברעננה, נשאר זמן מועט מאוד לטפל במשרד הכלכלה, כי צריך לטפל בנושאים כמו יהודה ושומרון ושחרור מחבלים".

אחת הבשורות של הממשלה הקודמת בנושא הדיור היתה שיווק קרקע ל-238 דירות להשכרה ארוכת טווח ברעננה (פרויקט בו זכתה חברת רובינשטיין בינואר 2013). הקריטריונים לזכאות עמדו במוקד מאבק שניהל גם ראש העיר הקודם וגם סיעת "ישראל ביתנו" כנגד שר השיכון דאז, אריאל אטיאס, שלא הכליל את קריטריון כושר ההשתכרות בקריטריונים הקובעים. "הקרקע היא של המדינה ולכן לא מתפקידי לבקר את האופן שבה בחרו לשווקה", אומר ביילסקי בזהירות. "אני רק יודע שמבחינת היתכנות כלכלית, היזם צריך לממן מכיסו את כל הפרויקט למשך 20 שנה, בלי למכור אף דירה. אני מקווה מאוד שהוא יעמוד בזה".

תוכנית המתאר של רעננה: "נגדיל את העיר מ-80 ל-120 אלף איש"

לאחרונה הופקדה להתנגדויות הציבור תוכנית מתאר לעיר רעננה שאושרה בוועדה המקומית. התכנית, שערכו האדריכלים אלי פירשט וגידו סגל, מגדירה את עקרונות התכנון ואת היעדים לפיתוח העתידי עד 2035.

"אנחנו מתכוונים להגדיל את מספר התושבים מ-80 אלף ל-120 אלף, באמצעות תוספת 20 אלף דירות", אומר ביילסקי. "נוסף לכך, אנחנו מגדילים את זכויות הבנייה בציר אחוזה ומעודדים התחדשות עירונית, עם שתי תוכניות לפינוי בינוי ועידוד תמ"א 38. הבעיה היא שאין פיקוח ממשלתי. כשקבלנים גדולים בונים פרויקט תמ"א 38 - אין בעיה, אבל כשמדובר בקבלנים קטנים, באים אליי דיירים חסרי אונים ומספרים שקבלנים אינם עומדים בהבטחות שנתנו, ואין לי כלי רגולציה להפעיל עליהם. אם המדינה רוצה לקדם תמ"א, שתקבע קריטריונים שיגנו על הדיירים".

היבט נוסף שבו עוסקת תוכנית המתאר הוא התחבורה הציבורית. "רכבת ישראל תקים שתי תחנות: בצומת רעננה ובמערב העיר, סמוך לבית האבות משען ולציר 531", מספר ביילסקי. "התחנות יהיו צמודות למתחמי תעסוקה חדשים של מאות אלפי מ"ר ואנשים יוכלו לבוא לעבודה ברעננה ברכבת".

אזור התעסוקה החדש יוקם במערב העיר, ושני אזורי תעסוקה קיימים יעובו משמעותית, מהלך שאמור לשנות את מאזן הארנונה בעיר, שנכון ל-2013 עומד על 46% מארנונה למגורים ו-44% מארנונה לא למגורים.

"התעניינות יזמים מבחוץ באזור התעסוקה הפתיעה אותנו", אומר ביילסקי. "החל ממליסרון שעומדת להקים מלון מעל בניין הולמס פלייס ועד לג'ורג' חורש שעומד להקים קרית היי-טק בשטח 180 אלף מ"ר שתכלול בנייני משרדים ומעליהם בריכת שחייה".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן