גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האדריכל רפי רייש: "ערים חכמות יגדילו התעסוקה ב-10%"

רייש השתתף בסדרת המפגשים "חדשנות על הבר" של "גלובס" ופרטנר ■ הוא דיבר על הדרך שבה ערים חכמות ישנו את חיינו: "הפוטנציאל הכלכלי מרתק. הפחתה של 50% בצריכת החשמל וייעול של 80% במערכות המים"

רפי רייש / צילום: אמרי מאירי
רפי רייש / צילום: אמרי מאירי

רמזורים שמתחלפים בהתאם לתנועה בכביש, פחי אשפה שמשדרים אותות כשהם הולכים ומתמלאים ומערכת השקיה עירונית שמופעלת בהתאם ללחות של הקרקע - זה אולי נשמע כמו עולם אוטופי ורחוק מהמציאות אבל זו חלק מהשגרה של תושבי דבלין וברצלונה, שהפכו זה מכבר לערים חכמות (Smart Cities).

האדריכל רפי רייש, מנכ"ל SUiTS אסטרטגיות לעירוניות חכמה, דיבר על הנושא בהרצאה שלו שהתקיימה בשבוע שעבר בפאב דבלין בהרצליה במסגרת המפגש השני בסדרת "חדשנות על הבר" של עיתון "גלובס" ובשיתוף חברת פרטנר.

רייש עלה לבמה לאחר הרצאה של עופר שמואלי, מנהל החדשנות בפרטנר, שהציג את חממת Innovation Labs של החברה והסטארט-אפים השונים שלוקחים בה חלק.

מהן הערים החכמות? "על הנייר מדובר בערים שמשלבות אסטרטגיה וניהול עם הון אנושי ותרבותי יחד עם מערכות מידע", מסביר רייש, "המטרה של הערים הללו היא ייעול כלכלי, חוסן וקיימות ואיכות חיים לאורך זמן עבור התושבים".

"עיר חכמה היא מכלול של מערכות חכמות בתוך עיר אחת - תשתית, תקשורת, אנרגיה, תושבים, ממשל, חינוך, בנייה, מערכות בריאות וכמובן תחבורה", נותן רייש הסבר כללי לפני שהוא מסביר את הצורך להפוך את העיר למקום חכם יותר.

הפסולת גדלה ב-5% מדי שנה

"אנחנו חוזים היום בגידול עירוני לא מבוקר כשהערים גדלות בקצב מטורף, במקביל אנחנו מתמודדים משבר אקלים עולמי, ולראייה בישראל היה לנו חורף מטורף ואחריו בצורת וגם סובלים מניכור חברתי, שהרי כמה מאיתנו מתקשרים למוקד העירוני או למשטרה כשהם רואים מישהו משחית מדרכה או גינה ציבורית", אומר רייש ומסביר שגם המודלים התקציביים שעל פיהם פועלות היום עיריות הם מיושנים ולא יצליחו לממש חדשנות עירונית.

"פעם התקציב הפנוי בעיריות נע בין 20%-25%, היום זה לא עובר את ה-5%. זה קורה כי התשתיות התיישנו, יש יותר אנשים וגם יש צרכים פוליטיים. כך יום אחרי שנכנסים לקופה תשלומי הארנונה, הרוב הולך למשכורות".

השינוי הגדול התרחש, לדברי רייש, ב-2008. "קרו אז בעולם שני דברים: כמות האנשים בערים עברה את כמות האנשים בכפרים, כשבישראל זה כבר קרה מזמן. במקביל, היו יותר דברים מאנשים שמחוברים למחשבים. וזה רק הולך ומתעצם בשנים האחרונות - נעליים של נייקי שכוללים סנסורים, מכוניות ואפילו מקררים מחוברים לאינטרנט".

עוד לפני שהוא מגיע לפתרון שמציעות הערים החכמות, רייש מונה עלויות כספיות של בעיות עירוניות. "תחשבו כמה זמן לוקח להגיע מהבית לעבודה ובחזרה. עומסי תנועה עולים כ-2% מהתמ"ג. באירופה מדובר על 3.5% ובארה"ב על 1.5%. הפחת בצנרת המים עולה לנו מדי שנה 250 מיליון שקל. כמות הפסולת העירונית גדלה מדי שנה ב-5% ועלויות ההטמנה עולות ב-25%".

גם החשמל גובה מחירים גבוהים, אומר רייש ומוסיף כי עלותו לצרכן הולכת ועולה כל הזמן. "בסופה סנדי הפסקות החשמל עלו 164 מיליארד דולר. תביעות הביטוח שם לא היו על בתים שקרסו אלא על חברות עסקיות שלא היה להן חשמל".

אז מה עושים? "דוח של מקינזי הראה שהפוטנציאל הכלכלי של הערים החכמות מרתק. הפחתה של 50% בצריכת החשמל, הפחתה של 20% בתעבורה בכבישים, גידול של 10% בתעסוקה וייעול של 80% במערכות המים".

איך זה עובד כבר היום? רייש מביא כדוגמה את אפליקציית Waze. "אחד הפיצ'רים שלה כולל אפשרות לבדוק, בזמן שאני בעבודה, מתי הזמן הכי טוב לצאת לכיוון הבית מבחינת העומס בכבישים. כך, בהתבסס על חוכמת ההמונים, אני יכול לצמצם את השהייה המיותרת שלי בפקקים. דוגמה אחרת יכולה להיות מערכת אל-תור שיש בקופות חולים, שבעזרתה אני מזמין תרופות באינטרנט ורק עובר לקחת אותן וחוסך זמן לעמוד בתור".

לדבריו, "העולם של ערים חכמות, נושא שחברת IBM מובילה בגאון, אמור לעסוק הרבה בניטור מידע כדי לייעל תהליכים. אפשר להתקין היום חיישנים בכל מקום - על רמזורים בכבישים כדי לדעת למי יותר דחוף לתת אור ירוק בצומת, ועל מקומות חניה שמודדים לחץ ויודעים אם מקום החניה תפוס או לא. בברצלונה, למשל, יש חיישנים בפחי אשפה שמודדים את גובה האשפה כדי לאותת מתי משאיות הזבל צריכות להגיע ולרוקן אותם. יש גם חיישנים של רעש, זיהום אוויר וכו'", אומר רייש.

בעיה של פרטיות

אחד האלמנטים של חדשנות אורבנית שמגיעה גם לבתי הצרכנים הוא מונים חכמים (Smart Meters). מדובר במוני חשמל שיודעים לנטר את צריכת החשמל בבית ולהפעיל מכשירים זוללי חשמל, כמו מכונת כביסה, כאשר עלות צריכת החשמל נמוכה.

בצורה זו הם גם מאפשרים שליטה מרחוק בחשמל בבית, כך שאם אחד מבני המשפחה השאיר אור דלוק במטבח, ניתן לכבות אותו ישירות מהסמארטפון.

עם זאת, רייש מדגיש, נולדה פה בעיית פרטיות. "אם למישהו תהיה גישה לאופי צריכת החשמל הביתית שלי, הוא יוכל לדעת מתי אין אף אחד בבית כי צריכת החשמל נמוכה מאוד", מזהיר רייש, "בחלק ממדינות אירופה החליטו אזרחים להחרים את המונים החכמים בגלל נושאי פרטיות.

"כך, בבריטניה פועל אתר שלם שכותרו: Say no to smart meters, בעוד בגרמניה יש אנשים שמנפצים מונים חכמים".

פרטיות או לא, רייש מבהיר כי קיימים מחסומים נוספים בדרך לחזון שכולו ערים חכמות. לדבריו, עלות התקנת חיישנים חכמים ברחבי הערים גבוהה למדי, מה שמביא למצב שבו רק ערים גדולות ועשירות יכולות להרשות זאת לעצמן.

רייש הוסיף כי: "עיר קטנה באפריקה בקושי יודעת לגבות מסים מהתושבים שלה, שלא לדבר על לדעת בכלל כמה תושבים יש ואיפה הם גרים. ייקח עוד זמן עד שנראה את זה במציאות היומיומית שלנו".

אורנג' מזניקה את הסטארט-אפים לדור הרביעי

חברת Orange ממשיכה להתקדם לעבר החזון של הדור הרביעי (G4). בחודש מרץ פנתה החברה ליזמים ולחברות סטארט-אפ והציעה להם להשתמש בתשתיות שלה כדי לפתח מוצרים ושירותים לטובת המשתמשים בדור הרביעי. ההצעה של Orange זכתה להיענות מרשימה - בפני החברה הוצגו 116 רעיונות שונים בארבעה תחומים - Media & entertainment, Connected Car, Internet Of Things (M2M) ו-Telemedicine.

הרעיונות שהוצעו ל- Orange נועדו לשפר את חווית הווידאו של הגולשים, וליצור חוויות חדשות על בסיס שיתוף בין יחידים ובין קבוצות. בנוסף, הוצעו לחברה יישומי רפואה המבוססים על שימוש ביכולות ענן ופתרונות מגוונים לסביבת הרכב.

צוות מקצועי בחר בשבע חברות סטארט-אפ אשר יוכלו לעשות שימוש במעבדת התקשורת של Orange. המעבדה המשוכללת תאפשר לחברות פיתוח וניסוי בסביבת עבודה של דור רביעי, שימוש בציוד קצה תואם, ידע ומחקרים, ליווי מקצועי צמוד של מומחים מ-Orange במגוון תחומים, ייעוץ והעשרה ברמה מקצועית גבוהה בנושאי טכנולוגיות, הנדסה, IT, שיווק, וכן סביבת עבודה מעוצבת ברמה גבוהה, הכוללת גם אזורי השראה ומנוחה.

בנוסף לליווי המקצועי, תעניק החברה שלושה פרסים משמעותיים לשלושת הסטארט-אפים המצטיינים. מדובר בשלושה מענקים כספיים בגובה 100 אלף שקל, 70 אלף שקל ו-50 אלף שקל.

"מהפכות של ממש"

מנחם תירוש, מנהל התפעול הראשי של החברה, ציין כי "לא בכדי בחרנו בארבעת התחומים האלה. אנחנו מצפים למהפכות של ממש בתחומים המדוברים, הודות לטכנולוגיות ניידות מהירות - כדוגמת דור 4 - אשר משתלבות בחיינו בכל מקום אפשרי, בבית, ברכב, בבגדים שאנו לובשים, במשקפיים ועוד, זאת בשילוב עם יכולות ביג דאטה המאפשרות לנו ליהנות מאנליזה חכמה של הנתונים וגם מחיזוי של העתיד להתרחש".

הפלטפורמה שמוצעת לחברות ההזנק צפויה להשתלם לכל הצדדים: התעשייה הישראלית שמעצימה את היזמים משקיעה משאבים בתחום חדשני, הסטארט-אפים שזוכים לליווי מומחים ותשתית בלעדית ומתקדמת, הציבור הישראלי הזוכה לשירותים מתקדמים כחול לבן וOrange- מתכבדת בהובלת התהליך.

נציין, כי Orange היא החברה הישראלית הראשונה אשר מציגה יכולת מוכחת להפעיל רשת דור רביעי כחול לבן, תוצאה של החלפת ליבת הרשת והקמת מאות אתרים בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. מהפכת הדור הרביעי צפויה לשנות את חיינו. טכנולוגיה זו מאפשרת להוריד תכנים בקצב שיא של 150 מגה ביט בשנייה, מהירות שגבוהה פי 20 ויותר מהמהירות הממוצעת ברשתות הדור השלישי, ולהעלות קבצים במהירות של כ-50 מגה ביט לשנייה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תיקון והתנצלות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות