גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זקוקים לניתוח? זמני ההמתנה לניתוחים בבתיה"ח נחשפים

משרד הבריאות פרסם את רשימת זמני ההמתנה בבתי החולים הציבוריים ■ להחלפת מפרק, למשל, תאלצו לחכות בשיבא כמעט חצי שנה, ובאסף הרופא - 22 יום ■ לניתוח שקדים: כ-3 חודשים בשיבא, לעומת 6 ימים בלבד באסף הרופא

משרד הבריאות פרסם היום (ה') את זמני ההמתנה לניתוחים אלקטיביים (שאינם דחופים וקבועים מראש) בבתי החולים הציבוריים בישראל.

מהנתונים עולה, כי הניתוחים שתצטרכו להמתין להם הכי הרבה זמן הינם: יישור מחיצת האף (122 יום); טיפול במפרצת של אבי העורקים באמצעות תומך או שתל (102 יום); החלפת מפרק (81-88 יום); קיצור קיבה (96 יום); ניתוח עיניים כגון קטרקט או הכנסת/הוצאת עדשה תוך-עינית (72 יום); ותיקון בקע (69 יום). נציין, כי הנתונים נכונים לרבעון הרביעי של 2013, אולם אינם כוללים את בתי החולים של הדסה שלא העבירו דיווח ואת כל הנתונים של בתי החולים שבבעלות הכללית.

מהדוח עולה, כי קיימים הבדלים עצומים בתורים בין בתי חולים שונים לאותם הניתוחים: כך, למשל, לניתוח החלפת מפרק הברך תאלצו לחכות בבית חולים בני ציון למעלה משנה (366 יום), בשיבא כמעט חצי שנה (174 יום), ברמב"ם בחיפה כ-3 חודשים (101 יום), ובאסף הרופא - ביה"ח הכי מהיר בניתוח זה - 22 יום.

ההמתנה לניתוח שקדים בשיבא אורכת בממוצע 100 ימים (3 חודשים), לעומת 23 ימים באיכילוב ו-6 ימים בלבד באסף הרופא. עבור ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה) זמני ההמתנה הם הגבוהים ביותר: 173 יום בשיבא; 59 יום באיכילוב; 122 יום ברמב"ם ו-127 יום באסף הרופא.

לניתוח קיצור קיבה תצטרכו להמתין בממוצע 173 יום בשיבא, 59 יום באיכילוב, 122 יום ברמב"ם ו-127 יום באסף הרופא. לניתוח כפתורים יעמדו זמני ההמתנה בממוצע על 109 יום בשיבא, 35 יום בבילינסון, 12 יום באיכילוב ו-10 ימים באסף הרופא.

לפי ניתוח משרד הבריאות, למעט ביקושים גבוהים לבתי חולים מסוימים, ישנם גם גורמים נוספים המשפיעים על זמני ההמתנה, ביניהם: מדיניות ההפניות של קופות החולים, מתן קדימות לניתוחים דחופים יותר, מחסור בכוח אדם ובחדרי ניתוח, מחסור ברופאים מנתחים המתמחים בניתוחים להחלפת מפרק שאינם ירך או ברך באזור הצפון, או כמות גבוהה של ניתוחים מסוג מסוים בבית חולים שזאת ההתמחות שלו (למשל, בי"ח המשפחה הקדושה בנצרת שמוביל בביצוע ניתוחי כריתת כיס מרה במערכת הציבורית מבין בתי החולים שדיווחו).

במשרד הבריאות אומרים גם כי "מערכת הבריאות מתאפיינת בתקצוב שוטף בחסר, אשר מביא את מערך הניתוחים במערכת הציבורית למצב של 'הידוק חגורות', הן מצד 'הקונה' - קופות החולים המבטחות - והן מצד 'המוכר' - בתי החולים הספקים. התקצוב החסר מביא במישרין לצמצום הכמויות ולהגדלת אורכי התורים במערך הניתוחים במערכת הציבורית".

נציין, כי זמני המתנה ארוכים נובעים לרוב מהתנהלות מכוונת של בית החולים, כל זמן שמדובר בניתוחים לא רווחיים - לפחות ביחס לניתוחים אחרים. משרד הבריאות עדכן לאחרונה את התעריף של מספר ניתוחים, אולם הדבר הביא לשיפור קל בלבד בחלק מבתי החולים.

נציין, כי משרד הבריאות ביקש מזמן את הנתונים, אולם זכה להתנגדות מצד מנהלי בתי החולים. שרת הבריאות, יעל גרמן, התעקשה על פרסום הנתונים מדי רבעון כחלק מעבודת הוועדה הציבורית בראשה היא עומדת.

מבית החולים שיבא לא נמסרה תגובה עד לסגירת הגיליון.

כשרופא מרוויח מתור ארוך

1. במשך שנים מנסים מנהלי בתי החולים הממשלתיים הגדולים, בראשם פרופ' זאב רוטשטיין משיבא (תל השומר) ופרופ' גבי ברבש מאיכילוב, לשכנע כי הפתרון לחיזוק הרפואה הציבורית, לפחות כל זמן שהמדינה לא שופכת ארגזים של כסף חדש, הוא לאפשר בחירת רופא בתשלום נוסף. חדרי הניתוח נותרים שוממים אחר הצהריים (לעתים הרבה לפני), הרופאים בורחים אל הפרקטיקה הפרטית וזמני ההמתנה הולכים ומתארכים. אז מה צריך לעשות לשיטתם? להפעיל את הביטוח המשלים או המסחרי, אם יש כזה, ולקצר את התור.

והנה, הדוח המדהים שפרסם היום משרד הבריאות, אותו דוח שמנהלי בתי החולים נאבקו שלא יראה אור, מלמד דבר אחר: לבחור רופא זה נחמד למי שיכול, זה נחמד מאוד אפילו לרופא עצמו ולבית החולים שצפוי לגזור רווח ממודל כזה, אבל הרבה יותר חשוב לבחור את בית החולים. הבעיה היא שכדי לבחור בחוכמה את בית החולים הציבור זקוק לשקיפות, מילה קטנה שהפכה לגסה במערכת הבריאות מזה שנים ארוכות מדי. השקיפות הזו היא המפתח לתחרות ולשיפור השירות והאיכות הרפואית לא רק בסוגיית זמני ההמתנה, ופרסום הנתונים של היום מהווה בשורה צרכנית של ממש.

לא נגזים אם נאמר כי מדובר באחד הצעדים החשובים שיצאו מוועדת גרמן, שצפויה לפרסם את המלצותיה הסופיות באמצע יוני הקרוב.

2. כותבי הדוח, צוות בראשות פרופ' ארנון אפק, המנכ"ל החדש של משרד הבריאות ולשעבר סגן מנהל שיבא, נימקו את זמני ההמתנה הארוכים בשלל הסברים. חלקם סבירים למדי, כמו העובדה ששיטת ההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים אינה מעודדת ביצוע ניתוחים לא רווחיים ולמעשה אינה מעודדת כל פעילות ברגע שקופת החולים הגיעה לתקרת הרכש שממנה היא זוכה להנחות מפליגות מצד בית החולים. חלק מההסברים, כמו המחסור באחיות ורופאים או העובדה שחדרי הניתוח קטנים מדי, אינם מתיישבים עם הפערים העצומים בזמני ההמתנה בין בתי החולים השונים (6 ימי המתנה לניתוח שקדים באסף הרופא לעומת 100 ימים בשיבא).

לפרופ' אפק ולחבריו במשרד הבריאות אולי לא נוח לומר זאת, אבל העובדה שמנהלי המחלקות, קרי הרופאים עצמם, הם אלה שקובעים כמה ניתוחים יתבצעו ואיזה, היא כשל ניהולי. אותם מנהלי מחלקות מצויים בניגוד ענייני מובנה מהרגע שהם בעצמם נהנים מזמני ההמתנה הארוכים האלה. מדוע? זמני ההמתנה הארוכים במערכת הציבורית הם המנוע שדוחף את הציבור אל המערכת הפרטית. מי מבצע את הניתוחים במערכת הפרטית? ניחשתם נכון: אותם רופאים בכירים ומנהלי מחלקות.

אז שקיפות זה דבר נפלא, כבר אמרנו את זה בסעיף הקודם ובלי טיפה של ציניות, אבל בצד השקיפות צריך גם תקיפות: לא יכול להיות שהרופאים ינהלו בעצמם את המערכת, ולא יכול להיות שהם ייהנו מפרקטיקה פרטית בלתי מוגבלת. לומר שהגבלת הפרקטיקה הפרטית "תבריח אותם" מהמערכת הציבורית היא אגדה אורבנית, שכן ללא המוניטין שלהם כרופאים בכירים במערכת הציבורית הם לא שווים הרבה - לא באסותא ולא בשום מקום אחר.

3. נובמבר 2009, לשכתו של פרופ' רוטשטיין. אל המקום מתפרץ בהתלהבות אייל וינקלר, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית (היום הוא כבר פרופ' והמנהל שלה), וקוטע את הריאיון שערכנו עם המנכ"ל שלו. "בשבוע הבא יגיע לכאן לניתוח בן משפחה של אחד מקרוביו של יצחק תשובה והוא מאוד מעורב בדבר הזה", הוא בישר. רוטשטיין לא חשב לרגע לקרוץ לוינקלר שזה לא בדיוק הזמן המתאים, והשיב: "אז אני פה. תרים לי טלפון ותיק-תק נסגור את זה. תהיה לי שיחה מצוינת אתו על התרומה של הבוס שלו, שעוד לא הגיעה".

למה אנחנו נזכרים בזה? חוץ מניחוש פראי ולפיו הקרוב של הקרוב לא המתין מי יודע כמה זמן, היום פורסם ב"הארץ" כי נציבות שירות המדינה מצאה כי פרופ' וינקלר ביצע לכאורה מאות ניתוחים במרפאה הפרטית "קלאס קליניק" שהקימה קרן המחקרים של שיבא, זאת בשעות הבוקר ובזמן שוינקלר דיווח על עבודה רגילה. המשמעות, מעבר לעובדה שהוא זכה בעצם לשכר כפול (גם עבור השעות הרגילות וגם עבור הפרקטיקה הפרטית), היא שוינקלר הונה לכאורה את המעסיק שלו. אנחנו מתכוונים למדינה ולא לפרופ' רוטשטיין, שטרח להסביר היום כי וינקלר ראוי לעונש כספי אך חלילה שאיש לא ישעה אותו מתפקידו. אל תגזימו חברים, זה לא אלון חסן, זה רופא (וינקלר טען הבוקר כי דיווח השעות הכפול מקורו בטעות).

מה הקשר של כל זה לדוח שהתפרסם היום? חוץ מעוד דוגמה לכשל הניהולי שמתרחש בבתי החולים הממשלתיים, נתוני משרד הבריאות מראים כי זמן ההמתנה לניתוח כריתה ושחזור שד בשיבא עומד על 89 ימים, לעומת 21 באסף הרופא או 30 באיכילוב. ניתוח כזה מתבצע על ידי כירורג כללי ועל ידי כירורג פלסטי מהמחלקה של וינקלר. גורם בכיר במערכת הבריאות תהה היום האם הפלסטיקאים בשיבא פשוט עסוקים מדי.

זמני ההמתנה לפי חלוקה לבתי החולים

זמני ההמתנה לפי חלוקה לבתי החולים

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת