גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג "גלובס DUN'S 100": משרד רוה"ח קוסט-פורר מוביל

במקום השני מדורגת פירמת סומך-חייקין-KPMG, ובסמוך אליה, במקום השלישי, פירמת Deloitte-בריטמן-אלמגור-זהר ■ במקום הרביעי: PwC Israel (קסלמן-וקסלמן) ■ את רשימת המובילות סוגרת גם השנה BDO-זיו-האפט

רונן בראל / צילום: תמר מצפי
רונן בראל / צילום: תמר מצפי

אתמול (א') נפתח באילת הכנס השנתי ה-32 (הראשון מבין שניים) של לשכת רואי החשבון, בהשתתפות כ-6,000 רואי חשבון ובני משפחותיהם. בכנס ישתתפו אישי ציבור, שרים וחברי כנסת, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן, שר הכלכלה נפתלי בנט, סגן שר האוצר מיקי לוי, יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, מבקר המדינה יוסף חיים שפירא, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, מנהל רשות המסים משה אשר, מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, ועוד רבים וטובים. רשימת המכובדים הזאת, ואורחים נוספים שיופיעו השבוע בכנס, מעידים על חוזקם ומעמדם של רואי החשבון בישראל ועל מעורבותם בכל גווניה ורבדיה של הפעילות העסקית והכלכלית במשק.

עם זאת, הרבה רואי חשבון לא נהנים מגישה ללב-ליבה של העשייה העסקית עתירת הכספים בישראל. השליטה בתחום הזה נתונה בעיקרה למשרדי רואי החשבון המובילים במשק, כשאת הצמרת כבשו זה מכבר חמשת משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל, הביג-5 בתחום ראיית החשבון.

דירוג "גלובס DUN'S 100" המדרג את פירמות ראיית החשבון המובילות לשנת 2014, מעיד כי בשוק ראיית החשבון, אין הרבה חידושים ומהפכות. משרדי הביג-5 עדיין שולטים במשק, הם גם המעסיקים הגדולים ביותר, מבקרים את מספר החברות הרב ביותר (ר' מסגרת) וגם, מטבע הדברים, גורפים את הרווחים הגבוהים ביותר (שעדיין נותרים עלומים).

מהדירוג עולה, כי 20 משרדי רואי החשבון המובילים בארץ מעסיקים יחד 3,031 רואי חשבון, וכי חמשת המשרדים הגדולים מעסיקים יחד כ-2,200 רואי חשבון. זאת, בלי לכלול עוד כ-900 עד 1,600 עובדים מקצועיים (אקדמאים) נוספים, שכל משרד מעסיק, בהם יועצי מס, כלכלנים, עורכי דין, מתמחים ועוד.

הדירוג נבנה לאחר בחינה מעמיקה של פעילות הפירמות וניתוח הנתונים המקיפים שהתקבלו. הדירוג מציג את הפירמות המובילות לפי מספר פרמטרים מרכזיים, בהם מספר רואי החשבון, מספר העובדים המקצועיים האקדמאים (ללא עובדי אדמיניסטרציה והנהלת חשבונות), חברות ברשת בינלאומית, סך-כל החברות המבוקרות, מספר החברות הציבוריות המבוקרות, ביקורת של חברות הכלולות במדד תל-אביב 100 ולקוחות עיקריים (ביקורת וייעוץ).

הכנסת הרשתות הבינלאומיות: מיליארדי דולר

על-פי הדירוג, פירמת ראיית החשבון המובילה בישראל היא EY ישראל - קוסט-פורר-גבאי את קסירר, ששומרת על מעמדה באדיקות זה שנים רבות; במקום השני מדורגת השנה פירמת רואי החשבון סומך-חייקין-KPMG; ובסמוך אליה, במקום השלישי, מדורגת פירמת Deloitte-בריטמן-אלמגור-זהר; במקום הרביעי, PwC Israel (קסלמן-וקסלמן); את רשימת 5 הפירמות המובילות סוגרת גם השנה פירמת BDO-זיו-האפט.

בישראל 2014 פירמות רואי החשבון המובילות עדיין אינן מוכנות לחשוף את הכנסותיהן, אך בעולם זה נתון שחשוף לציבור, לרבות הפירמות הישראליות המשתייכות ל-"Big 4" המובילות בעולם, אשר חושפות נתונים על הכנסותיהן.

מנתונים אלה עולה כי הכנסות הרשת הבינלאומית Deloitte Touche Tohmatsu הן הגבוהות ביותר, סך של 32.4 מיליארד דולר בשנת 2013. מספר המועסקים ברשת דלויט ב-150 סניפיה בעולם הוא כ-200 אלף עובדים; רשת PWC, שלה 157 סניפים בעולם, מעסיקה כ-184 אלף עובדים, והכנסותיה היו 32.1 מיליארד בשנת 2013; Ernest & Young, אשר הסניף הישראלי שלה (קוסט-פורר) מוביל מדי שנה בכל הפרמטרים, אינה מדורגת במקום הראשון העולמי, אלא במקום השלישי - עם כ-175 אלף עובדים ב-150 סניפים, והכנסות של 25.8 מיליארד שקל אשתקד; את רשימת ה-"Big 4" העולמית סוגרת פירמת רואי החשבון KPMG - המעסיקה כ-155 אלף עובדים ב-155 סניפים, והכנסותיה הסתכמו ב-2013 ב-23.4 מיליארד דולר.

הכוכב החדש: בן-דוד-שלוי

בין חמשת המשרדים המובילים המדורגים בדירוג "גלובס DUN'S 100" למשרדי רואי החשבון מהמקום השישי ואילך, קיים פער משמעותי במספר המועסקים בפירמה: בעוד הפירמה החמישית בדירוג מעסיקה כ-900 עובדים מקצועיים, הפירמה השישית בדירוג - פאהן-קנה Grant Thornton - מעסיקה כ-206 עובדים מקצועיים.

במקום השביעי בדירוג ממוקמת פירמת שטיינמץ-עמינח UHY; בשמיני ליאון-אורליצקי, שבה שותף נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג; בתשיעי פירמת ברית-פיקוח; ואת העשירייה הראשונה סוגרת פירמת שטראוס-לזר.

כוכב חדש בקרב המשרדים שנכנסו לדירוג "20 הפירמות המובילות", הוא משרד רואי חשבון בן-דוד-שלוי-קופ, המדורג השנה במקום ה-15. המשרד נכנס לדירוג "הגדולים" בעקבות מיזוג של משרד בן-דוד למשרד שלוי-קופ. משרד בן-דוד התמחה במתן שירותים לסקטור הממשלתי, המוניציפלי והציבורי, ומשרד שלוי-קופ התמחה במתן שירותים לסקטור הפרטי ובעבודות כלכליות ופיננסיות מגוונות.

ב-2013 הצטרף למשרד אילן לוין, לשעבר הממונה על השכר במשרד האוצר, כשותף מוביל בתחום יחסי עבודה וביקורות שכר במגזר הציבורי. משרד בן-דוד הוא חלק מן הרשת הבינלאומית LEA, The Leading Edge Alliance, אחת הפירמות המובילות בעולם לראיית החשבון.

במסגרת הדירוג נבדקה מובילות המשרדים בתחום הליבה שלהם - הביקורת. מהדירוג עולה, כי גם השנה משרד רואי החשבון שביקר את המספר הגבוה ביותר של חברות ציבוריות הוא משרד EY-ישראל - קוסט-פורר-גבאי את קסירר - עם 199 חברות ציבוריות מבוקרות; אחריו נמצא משרדDeloitte -בריטמן-אלמגור, שביקר אשתקד 100 חברות; ובמקום השלישי ממוקם משרד סומך-חייקין, שביקר 86 חברות ציבוריות. בדומה לשנת 2012, גם בשנת 2013 חמש הפירמות המובילות הן אלה שביקרו את רוב החברות הציבוריות.

ריכוזיות במחלוקת בענף הפיננסים

השנה ניתחו המדרגים גם את המובילות בביקורת בענפי הפעילות השונים - הביטוח, הבנקאות, הנדל"ן וההיי-טק. הדירוג מעלה שוב לקדמת הבמה את סוגיית הריכוזיות בתחום ראיית החשבון, אשר מעסיקה בשנים האחרונות את הרגולטורים השונים.

במשך השנים, תחום ראיית החשבון בענף הפיננסים נחשב לריכוזי, אולם סוגיה זו עלתה לסדר-היום הציבורי לפני כשנתיים וחצי, כאשר טיוטת דוח של קרן-המטבע-הבינלאומית התריעה מפני מונופול בתחום ראיית החשבון בבנקים. בדוח לא צוין במפורש שמו של המשרד, אולם ככל הנראה הכוונה הייתה למשרד KMPG סומך-חייקין, שמטפל בדוחותיהם של כמעט כל הבנקים, חוץ ממזרחי-טפחות ומבנק ירושלים, והוא גם המוביל בדירוג - עם 45% מהחברות בענף הפיננסים.

אחרי סומך-חייקין נמצאים משרדי ראיית חשבון נוספים, אך בהפרש ניכר בנתח השוק: BDO-זיו-האפט מבקר כ-15% מהשוק (מטפל בבנק הפועלים ובדיסקונט עם סומך-חייקין); קוסט-פורר מטפל בלאומי עם סומך-חייקין, נתח שעומד על-פי הדירוג גם על 15%; ומשרד דלויט-בריטמן-אלמגור מבקר כ-20% מהחברות בענף (מטפל במזרחי-טפחות).

לפי הדירוג, בענף הביטוח, מי ששולט בביקורת באופן היסטורי הוא EY-קוסט-פורר-גבאי (ארנסט-אנד-יאנג), אשר מבקר 79% מהחברות בענף. ארנסט-אנד-יאנג מבקרים 5 מתוך 6 קבוצות הביטוח הגדולות, וכן גם 6 חברות קטנות ובינוניות נוספות. אחרי ארנסט-אנד-יאנג נמצא משרד KPMG-סומך-חייקין, שמבקר 21% מהחברות בתחום הביטוח - שהן שלוש מהחברות הגדולות בענף.

סוגיית הריכוזיות בענף הפיננסים מעוררת מחלוקת וויכוחים סוערים על רקע השאלה אם יש לחייב רוטציה בין המשרדים המבקרים, בעיקר משום שזה תחום שבו שכר רואי החשבון שלו מגיע ל-200 מיליון שקל בשנה בקירוב. בימים אלה מצויים המפקח על הבנקים, דודו זקן, והממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון באוצר, דורית סלינגר, בעיצומו של הליך לגיבוש הסדר לבחירת רואי החשבון, שיחול על כל הגופים המנהלים כספי ציבור - בנקים, חברות ביטוח ובתי-השקעות.

חדש: ביקורת פנים לחברות תל-אביב 100

כשעוברים לענף הנדל"ן התמונה משתנה מעט - הביקורת בענף הנדל"ן מתפלגת בין מספר רב יותר של משרדים, אך המשרדים הגדולים עדיין מובילים ושולטים בשוק. המשרד המוביל בביקורת על ענף הנדל"ן הוא EY-ישראל, קוסט-פורר-גבאי את קסירר, עם 28% מהחברות בענף; אחריו נמצא משרד דלויט עם 20% מהענף; משרד סומך-חייקין עם 12%; ומשרד BDO עם 10% מהענף. 5 משרדים נוספים חולקים נתחים בשיעור של 2% עד 7% מהשוק.

גם בענף ההיי-טק מוביל משרד EY-ישראל, שביקר 43% מהחברות בענף ב-2013; אחריו, בהפרש ניכר, ממוקם משרד קסלמן עם 19% מענף ההיי-טק.

לראשונה השנה נבחן עוד פרמטר בדירוג - היקף ביקורת הפנים שמספקות הפירמות לחברות במדד תל-אביב 100. ביקורת פנים היא פעולת ביקורת עצמאית אוטונומית בתוך החברה הציבורית ומטעמה. אמצעי בקרה זה נועד לבדוק את היעילות והאפקטיביות של אמצעי הבקרה האחרים בחברה (בקרת-על כי הנהלים מבוצעים, אמצעי הפיקוח מיושמים וכדומה). חוק הביקורת הפנימית קובע כי הגופים הנדרשים לעריכת ביקורת פנים הם חברות ציבוריות, בנקים וחברות ביטוח.

מהדירוג עולה, כי בקרב החברות הנמנות עם מדד תל-אביב 100 אין הגמוניה מוחלטת לחמשת המשרדים המובילים: את הדירוג הזה, מובילה פירמת פאהן-קנה, המבקרת 10 חברות מהמדד; דלויט מבקרת 9 חברות; סומך-חייקין - 6 חברות; משרד רוזנבלום-הולצמן מבקר 4 חברות, ומשרד דניאלה שפירא מבקר 3 חברות במדד תל-אביב 100.

פירמות ראיית החשבון המובילות

המובילים בביקורת חברות ציבוריות

המשרדים המובילים בביקורת פנים של חברות במדד תא 100



עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו