גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בחברת מזון: "חברות פוחדות להעלות מחירים"

יממה אחרי שיו"ר איגוד המזון ומנכ"ל קוקה-קולה ישראל, איציק תמיר, יצא למתקפה על הרגולטורים והממשלה, בכיר בענף מותח ביקורת: "תעשיית המזון רוצה להנציח את המצב במקום להתייעל; טענת היצרנים - הקוזאק הנגזל"

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

יממה לאחר המתקפה הקשה של חברות המזון על הממשלה וההאשמות החריפות כי היא האחראית העיקרית ליוקר המחיה בישראל - מתברר כי למרות הניסיון לשדר מסר אחיד, מתחת לפני השטח יש חילוקי דעות.

לדברי בכיר באחת מחברות המזון הגדולות, "להגיד שרק הממשלה אשמה, נראה לי קצת מוזר. זה מגיע מהרצון להמשיך להנציח את הסיטואציה. מונח כאן כל-כך הרבה כסף על הרצפה, שכתוצאה מכך חלק מהחברות האלה לא יעילות, יש משכורות-עתק, ולחלק מהמנהלים יש נהגים צמודים. אם אתה מוריד מחיר, המשמעות היא שאתה צריך לעבוד ולייעל את המערכת בצורה קיצונית כדי להרוויח אותו דבר. זו עבודה קשה. אז למה לעשות את העבודה הקשה הזאת?.

"רמת התחרותיות לא גבוהה במיוחד, והסיטואציה הנוכחית כבר בשלה לעשות סדר. בסוף יקרה משהו. הסיטואציה הזאת לא יכולה להימשך לנצח. יש כאן משהו לא נורמלי. הדבר היחיד שעושים זה נלחמים ברגולטור. מה זו השטות הזאת? אולי כל הביקורת הזאת כלפי התעשיינים - חלקה ואפילו חלקה הקטן מוצדק?".

נזכיר כי אתמול (ב') פתח איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים במתקפה קשה על הממשלה, הטיל עליה את האשמה העיקרית ליוקר המחיה והטיל רפש חסר תקדים על הרגולטור.

"פוקוס על עולם הצרכנות"

יו"ר האיגוד ומנכ"ל קבוצת קוקה-קולה ישראל, איציק תמיר, טען כי "המחאה נכשלה כישלון חרוץ, כי היא כוונה למקום הלא הנכון. מאז המחאה, המחירים לא ירדו בכלום. זרקו את הכול על היצרנים, כאילו שכל בעיית המחירים ויוקר המחיה היא בעיית תעשיית המזון".

על-כך אומר הבכיר: "אין ספק שתעשיית המזון נמצאת בהתגוננות, שלא תהיינה אי-הבנות. התעשיינים אומרים שהירידה בקניות נובעת מכך שהממשלה מעבירה את הלחץ אליהם. אני לא יודע איך להתייחס לטענה הזאת. זו טענת הקוזאק הנגזל. מה זה קשור אחד לשני?

"תמיר טוען שהמחאה נכשלה? הוא לא מבין. המחאה הצליחה בענק, והיא הצליחה יותר ממה שדימיינו. היא שמה במודעות את מחירי הדיור. לא שזה נפתר, אבל אין לפוליטיקאים שום יכולת להתחמק מהבעיה, כי היא כל הזמן במוקד. היא שמה פוקוס הרבה יותר גדול על הצרכנות, וכל עולם הצריכה הפך להיות הרבה יותר במוקד. תסתכלו על הטוקבקים והתגובות לכל ידיעה.

"המחאה מייצרת חוסר אמון בין אנשים למותגים והופכת את האנשים לקצת יותר ביקורתיים. חוסר היכולת לבצע עליות מחירים כמו שעשו בעבר היא חלק מהמחאה. החברות לוקחות בחשבון הרבה יותר את תגובת הצרכן מאשר פעם. יש חברות שמפחדות פחד מוות להעלות מחירים בגלל הסיפור הזה, אז המחאה נכשלה?".

- צעדי הממשלה להגברת התחרותיות משמעותיים?

"אם ההתקפה כל-כך חזקה, כנראה שמשהו כן עובד, וכנראה שמישהו כאן מודה שמתחילה להיות לו בעיה - אחרת הוא לא היה מתקומם כל-כך, ולא היו משקיעים בקמפיינים. את זה הובילה המחאה. הטריגר היה המחאה, והתהליכים שהתרחשו עד היום הביאו לתגובת התעשיינים, אז שיפסיקו לבלבל את המוח שזה לא עוזר".

- חלק מהחברות משדרות שחזר להן הביטחון.

"מי שחושב שחזר לו הביטחון באופן מלא ויתנהג בצורה בוטה - יקבל פטיש בראש".

"לא צריך את הממשלה"

בדבריו שפורסמו אמש תמיר הציע פתרון בדמות "אמנה בין שלושת הגורמים שפועלים בתעשייה: היצרנים, הקמעונאים והממשלה, שיש לה את ההשפעה הכי גדולה על מחירי המזון". לדבריו, "הממשלה יכולה לתרום את חלקה בהפחתת המע"מ ובהקטנת עלויות הרגולציה שעולות הון-עתק".

על כך אומר אותו בכיר: "הוא רוצה להכניס למונופול את הממשלה, לעשות שירק'ס יחד עם קמעונאים. בשביל לעבור להפצת לילה ולהתייעל כפי שהוא מציע, הוא לא צריך את הממשלה; ובשביל להוריד מע"מ, הממשלה לא צריכה אותו - אז מה בדיוק הוא רוצה לעשות עם הממשלה?".

- אתה חלק מהתעשייה ומכהן בה בתפקיד בכיר. למה אכפת לך?

"יש לי המון חברים ואנשים בתוך התעשייה שחלקם בכירים, וכולם חושבים כמוני. לדעתי, יש מקום לרווחיות שפויה יותר ולהתייעלות הרבה יותר מאסיבית כדי שהמחירים פה יהיו יותר שפויים. אכפת לי כי קשה לחיות כאן היום. כשקשה לאנשים לחיות, הם קונים פחות בסופו של דבר, וזה מה שקורה לנו היום".

- איך אתה מסביר את פעילות איגוד המזון? היא מתואמת בין היצרנים?

"בהתאחדות התעשיינים מתאמים את הדברים האלה, ודאי. אני לא יודע איך ליישב את הסתירה הזאת. אולי חלק מהם נהנים מאוד מהעלאת הערך באופן אישי".

חסם הכשרות

הבכיר אומר עוד כי במצב הנוכחי על הממשלה לנקוט בשתי פעולות בפרק זמן סביר. "האחת היא לבנות רשות מזון שתטפל בכל האלמנטים שהתעשייה הזאת צריכה, ולא לפזר אותה בעשרה משרדים ממשלתיים. שנית, הממשלה צריכה להגיע להבנה יותר מעמיקה של כל נושא הכשרות ואיך אפשר להתגבר על החסם שהיא מהווה".

לדבריו, "ממשלות ישראל פועלות בצורה מאוד משונה בשוק הזה. אין רשות מזון שיכולה להקל על כולם ושתאפשר גם להוריד את ההוצאות של כולם מסביב. כיום תעשיין צריך לתמרן מול כל-כך הרבה גופים - משרדי התמ"ת, החקלאות, הבריאות ועוד - שלא מתואמים ביניהם.

"שנית, הממשלה צריכה לקבל החלטות אמיצות לגבי הכשרות. הכשרות הפכה להיות חסם שמשרת את התעשייה. היא הפכה לתירוץ להעלאת מחירים, ומישהו צריך להתעמק ולפתור את זה, לבדוק למה מנגנוני הכשרות יוצרים עלויות כאלה.

"לא כל כשרות יוצרת עלויות בלתי רגילות, ובכל מקרה, עלויות הכשרות לא כל-כך גבוהות כמו שכולם מספרים. אבל גם את זה צריך לבדוק, לברר, לשים על השולחן ולתמחר. למרות שהנושא הזה לא משרת את התעשיינים, כי זה יאפשר ליבואנים לייבא סחורה יותר בקלות".

לדבריו, "כל זה לא משנה את העובדה שהצרכן הישראלי היה מטומטם במשך שנים. אם הצרכן רוצה שהמחיר יירד - שלא יקנה. בזה היצרנים צודקים. יש אלטרנטיבה לכל דבר. מה קרה?

"מאידך, יש תחומים שנוצרו בשוק שיש חסימה לריבוי מוצרים ומותגים. אתה יכול להיכנס להרבה מאוד מקומות, לבקש שתייה מסוימת ולא לקבל אותה, לא משנה מה שתעשה. אבל בראש ובראשונה, אנשים צריכים להיכנס לסופרמרקט ולגוון את הקניות שלהם.

"ויש עוד בעיה: לא הצליחו להרים את המותג הפרטי לשום מקום, ואת יודעת למה? מותג פרטי אמור לייצג מוצר מצוין בפער מחיר משמעותי, כדי שיהיה כדאי לצרכן להרים אותו מהמדף.

"בארץ זה לא קרה. רשתות השיווק לא מספיק מקצועיות כדי להוריד את מחירי המותג הפרטי ולייצר מותג משמעותי. אין פער. הפער חייב להיות, לפחות בהתחלה, פער מהותי. צריך גם לבנות מותג עם ערך סביב המותג הפרטי ולטפח אותו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

זו משימת חייה של שי-לי עטרי וינר, וזה מה שנותן לה כוח

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים