גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים הזדמנויות: חב' תשתית ישראליות מצליחות בחו"ל

האפשרויות המוגבלות והתקציבים המצומצמים בארץ גורמות ליותר ויותר חברות תשתית ישראליות לפנות החוצה ■ "רק בזכות היציאה לחו"ל הצלחנו לשמור על קצב גידול שנתי דו-ספרתי"

כבישים - שיכון ובינוי ניגשת למכרזים בקולומביה ובארה"ב

בחודש שעבר זכתה קבוצה בהשתתפות שיכון ובינוי הישראלית באחד ממכרזי התשתיות הגדולים בקולומביה, לתכנון, הקמה, תפעול ותחזוקה של קטע כביש מהיר באורך 150 קילומטרים. מאפייני הפרויקט מזכירים במידה רבה את המיזם להקמת הקטע המרכזי של כביש 6 שבו זכתה שיכון ובינוי, עם שותפים, בדיוק לפני 15 שנה. בשני המיזמים החזיקה שיכון ובינוי בשיעור אחזקות דומה בזכיינית - 37.5% - רק שהפעם במקום אפריקה ישראל ושותפה קנדית עמדו לצידה חברה מקומית וחברה ספרדית בשם גרודקו.

מאחורי הניסיון לשכפל את הזכייה כביש 6 עומד היגיון ברור - עם שווי כולל המוערך ביותר מ-2 מיליארד שקל, נחשב היום כביש 6 לאחד הפרויקטים המוצלחים ביותר שנעשו בישראל בשיטת ה-PPP של שותפות בין המגזר הפרטי והממשלה.

במבט רוחבי על ענף התשתיות בישראל, קשה לזהות מהיכן יגיעו הזדמנויות עסקיות בסדר גודל דומה בשנים הקרובות, למעט אולי, בפרויקטים של מעבר צה"ל לנגב. נכון, רק לאחרונה נבחרו הזוכים להקמה ולתפעול של הקטעים הצפוניים החדשים של כביש 6, אבל מבחינת האטרקטיביות הכלכלית, אין ספק שהפרוסות הגדולות ביותר של העוגה כבר חולקו.

על רקע זה, אין זה מפתיע לגלות חברות ישראליות כמו קבוצת שיכון ובינוי שמחפשות הזדמנויות גם מחוץ לגבולות ישראל. "לפני יותר משנתיים קיבלנו החלטה אסטרטגית לבחון את הרחבת הפעילות שלנו בתחום מיזמי הכבישים בשיטת PPP לחו"ל", אומר מנכ"ל שיכון ובינוי עופר קוטלר. "התחלנו מבדיקה גלובלית ומהר מאוד זיהינו שיש חוסר אדיר בתשתיות בשני אזורים שמתאימים מאוד למה שחיפשנו: ארה"ב ודרום אמריקה, בדגש על קולומביה ופרו".

שיכון ובינוי מקווה להגיע לסגירה פיננסית למימון הפרויקט בקולומביה בתוך שנה. המממנים ייבחרו מקרב הבנקים המקומיים. המכרז, להקמת קטע מכביש הטבעת החדש סביב הבירה בוגוטה, הוא אחד מ-20 מכרזים שממשלת קולומביה מפרסמת השנה בשיטת ה-PPP. שיכון ובינוי, שכבר התמודדה במכרז אחד ולא זכתה, מגלה עניין בהתמודדות בארבעה מכרזים נוספים. כדי להבטיח ליזמים הליך נקי משחיתות ציבורית הוחלט על מנגנון בחירה אקראי לחלוטין - מעין הגרלת לוטו - בשלב המיון המוקדם למכרזים. כ-20 גופים בינלאומיים ובהם שיכון ובינוי עברו את שלב ההגרלה ובחרו באלו מבין המכרזים ברצונם להתמודד. התחרות בין המציעים במכרז שבו זכתה שיכון ובינוי הייתה על גובה התשלום השנתי שתעביר המדינה לזכיין שייבחר.

להערכת קוטלר, החברה תתמודד השנה במכרז דומה שיתפרסם בארה"ב. החברה הבת סולל בונה היא בעלת מסורת ארוכה ומרשימה של בניית פרויקטים בחו"ל, אך בדרך כלל כקבלן מבצע ולא כיזם. "חלוקת הפעילות שלנו היום בין ישראל וחו"ל היא בערך 50-50", אומר קוטלר. "להערכתי, הנתח של הפעילות בחו"ל יגדל בשנים הקרובות ל-60%-70%".

תחנות כוח קטנות - טלמניע עובדת באפריקה ובדרום אמריקה

הקמת תחנות כוח אינה נחשבת לענף בולט בתעשייה הישראלית. עד לפני שנתיים נהנתה חברת החשמל ממונופול כמעט מוחלט על הקמת תחנות כוח בארץ, ובשנתיים האחרונות הוקמו שלוש תחנות כוח גדולות על ידי חברות ענק מארה"ב, מצרפת וממזרח אסיה. אבל מלבד התחנות החדשות וצי התחנות של חברת החשמל פועלות בישראל גם תחנות כוח קטנות שצמודות למפעלים גדולים שנזקקים לכמויות גדולות של חשמל ולקיטור הנפלט בתהליך ייצור החשמל.

אחת התחנות הראשונות בישראל הוקמה בחצרי מפעל רפא"ל בעכו על ידי טלמניע, חברה לעבודות חשמל שהוקמה עוד בשנות ה-50 על ידי מהנדס חשמל ניצול שואה בשם יעקב לבקוביץ'. ב-1974 העביר לבקוביץ' את ניהול החברה לידי חתנו יצחק אלישיב ובתקופה זו הקימה החברה תחנת כוח קטנה בניגריה. בסוף שנות ה-90 נפלה לידי טלמניע הזדמנות עסקית נוספת בחו"ל - זכייה במכרז להקמת תחנת כוח קטנה, בהספק 12 מגה ואט, בקובה.

"השוק בקובה נשלט על ידי הספרדים", נזכר אלישיב, "אבל אנחנו עבדנו במרץ והקמנו את הפרויקט בחצי מהזמן שלקח להם - וזה פתח בפנינו את קובה. עד 2006 הקמנו שש תחנות נוספות". הפעילות הבינלאומית של טלמניע קיבלה דחיפה בעקבות מכירת השליטה בחברה ב-2005 למשפחת קורץ מחברת פ.ק. גנרטורים.

אחרי שבנתה פרויקטים בקובה, פרו בוליביה וברזיל, החלה טלמניע ב-2008 לפעול במערב אפריקה: חמש תחנות כוח הוקמו מאז בגבון ושתי תחנות נוספות בבורקינה פאסו. בסך הכול הקימה טלמניע בשנים האחרונות עשרות תחנות כוח קטנות ברחבי העולם בהספק כולל של כ-2,000 מגה ואט. הפעילות העסקית של החברה בחו"ל מהווה כיום מעל 95% מהיקף פעילותה הכולל.

- איזה יתרון יש לכם כחברה ישראלית על פני חברות ענק בינלאומיות?

אלישיב: "ישראלים חושבים 'מחוץ לקופסה' ומוכנים לקחת סיכונים שהאמריקאים והאירופים לא מוכנים לקחת. אנחנו גם נכנסים לפרויקטים עם שולי רווח יותר קטנים. מצד שני, התחרות היום מול חברות אירופיות הולכת ומחריפה כי באירופה אין עבודה".

- מה האתגר הגדול ביותר שלכם?

"הלוגיסטיקה. בפרו, למשל, הקמנו תחנה באמצע הג'ונגל והיינו צריכים למתוח אליה קווי מתח דרך הסבך. בבורקינה פאסו היינו צריכים להוביל טורבינה על פני 1,300 קילומטרים של כבישים משובשים. אבל ההתמודדות עם הקשיים האלה היא הסיבה שאנחנו מגיעים למקומות האלה. בשוויץ לא צריכים אותנו".

- בשורה התחתונה היה כדאי לצאת לחו"ל?

"בוודאי. רק בזכות היציאה לחו"ל הצלחנו לשמור על קצב גידול שנתי דו-ספרתי. אני לא מכיר חברות שמצליחות לגדול בקצב הזה בישראל".

מתקני התפלה - IDE מתחרה בסין

בענפי הכבישים ותחנות כוח אין היום חברות ישראליות בליגה העולמית וספק אם יהיו בשנים הקרובות. אולם בתחום הקמת מתקני ההתפלה יש לישראל נציגה בעשירייה הפותחת - חברת IDE שבבעלות החברה לישראל וקבוצת דלק, שהייתה מעורבת עד היום בהקמת כ-400 מתקני התפלה ב-40 מדינות בעולם.

IDE, שהוקמה ב-1965, נחשבה בעשורים הראשונים לקיומה לחברת ידע, שפיתחה טכנולוגיה ייחודית להתפלת מים. אלא שמאז החלה להקים מתקני התפלה בשנות ה-90 הלכה החברה וקיבלה אופי "תשתיתי" יותר. את מתקן ההתפלה הראשון שלה בזכיינות הקימה IDE בקפריסין בסוף שנות ה-90. הפרויקט הזה הוביל את החברה לזכות במכרז להקמת מתקן ההתפלה הגדול הראשון בישראל, באשקלון (2005) ובעקבותיו בחדרה (2010) ובשורק (2013) - הנחשב למתקן הגדול ביותר בעולם כיום הפועל בטכנולוגיה של אוסמוזה הפוכה.

הכניסה לתחום הקמת מתקני ההתפלה ורצף הזכיות בישראל הקפיצו את IDE ליגה - מחברה בעלת מחזור עסקים שנתי של 30 מיליון דולר ב-2000 הגיעה IDE עשור אחר כך למחזור גדול פי עשרה. הניסיון המצטבר מהמכרזים גם אפשר לחברה לשכלל את סל יכולותיה בהקמת מתקנים ובתפעולם - לא רק בטכנולוגיה אלא גם במימון, בתכנון, בחישוב העלויות וביעילות הכללית.

הסל הזה מאפשר היום ל-IDE להתחרות במכרזים גדולים בסין, בהודו ובאוסטרליה. עידן הקמת מתקני ההתפלה בישראל נמצא כיום על סף סיום, לאחר שהמתקנים קרובים להגיע לעודף תפוקה. בעקבות כך כבר גדל המשקל היחסי של פעילותה של IDE חו"ל מ-60% ל-75% - והוא צפוי להגיע בקרוב ל-90% מהפעילות הכוללת של החברה.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה