גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוץ בצנרת ה-IFRS

מוסד ה-IFRS פירסם תקן חשבונאי לגבי מכשירים פיננסיים, ויש עוד תקנים בדרך

חשבונית / צילום: thinkstock
חשבונית / צילום: thinkstock

המוסד הבינלאומי לתקינה חשבונאית אינו שוקט על שמריו. השנה, לאחר שבחודש מאי 2014 מוסד ה-IFRS (International Financial Reporting Standards) החליף את התקן העוסק בהכנסות, ביולי האחרון נופק תקן דיווח כספי בינלאומי מספר 9 בנושא מכשירים פיננסיים. וזו לא המילה האחרונה. בצנרת ה-IFRS מונחים היום פרויקטים להחלפת התקנים בנושאי חכירות וחוזי ביטוח. זאת, בנוסף לשיפורים ולתיקונים בנושאי פחת והפחתות, דוחות סולו ועוד.

מוסד ה-IFRS פרסם את התקן החדש העוסק במכשירים פיננסיים כתגובה למשבר שפקד את שוקי ההון בעולם. הטענה העיקרית נגד התקינה החשבונאית הבינלאומית בנושא מכשירים פיננסיים הייתה, שהמודל הקיים לירידת ערך של מכשירים פיננסיים איפשר להנהלות לדחות את רישום הפסדי האשראי עד התרחשותו של "אירוע טריגר". בפרקטיקה, דחיית ההפסד הייתה שקולה לבריחה מבוהלת של הסוסים מהאורווה, כך שבמקרים רבים לא נרשם הפסד אשראי עד קיומו של כשל בפועל של הלווה.

ידוע כי טחנות הצדק טוחנות לאט. פרסום החלק האחרון של התקן החדש בחודש יולי 2014, מהווה את החוליה האחרונה בשרשרת התגובה של המוסד לתקינה חשבונאית בינלאומית (IASB) למשבר הפיננסי, שהחל בסוף שנת 2008-תחילת שנת 2009. גם מועד האימוץ המנדטורי אינו מיידי. על אף שניתן לאמץ את הוראות התקן באימוץ מוקדם, החברות לא יידרשו לאמץ אותו לפני 2018. כפועל יוצא, חברות בישראל המיישמות IFRS (חברות ציבוריות, וכן חברות פרטיות שבחרו לאמץ את ה-IFRS באופן וולונטרי), ייהנו מתקופה ארוכה במיוחד של למידת התקן והסתגלות להוראות החדשות.

התקן החדש בנושא מכשירים פיננסיים קובע עקרונות לסיווג ולמדידה, לגידור ולירידת ערך של מכשירים פיננסיים. להלן עקרונותיו:

סיווג ומדידה

התקן קובע מודל יחיד לסיווג ולמדידה של נכסים פיננסיים, המחליף את הכללים הקיימים שהם מסובכים להבנה וקשים ליישום. ההוראות החדשות לסיווג ולמדידה של נכסים פיננסיים מבוססות על שני פרמטרים: (א) המודל העסקי שבו הנכסים מנוהלים על-ידי החברה ו-(ב) המאפיינים של תזרימי המזומנים שלהם. בנוגע לפרמטר הראשון, המודל העסקי עשוי להיות גביית תזרימי המזומנים החוזיים, מכירת הנכס הפיננסי או שילוב של שניהם. בנוגע לפרמטר השני, תזרימי המזומנים של הנכס הפיננסי עשויים לכלול תשלומי קרן וריבית בלבד, או רכיבים נוספים כגון תשואה הנגזרת ממחיר המניה של החברה. על בסיס שני פרמטרים אלה, יש לסווג ולמדוד את הנכס הפיננסי כדלהלן:

עלות מופחתת - בקטגוריה זו מסווגים נכסים פיננסיים אשר המודל העסקי שבו הם מוחזקים הוא גביית תזרימי המזומנים החוזיים, ותזרימי המזומנים שלהם כוללים תשלומי קרן וריבית בלבד. מדידת נכסים אלה מבוססת על שיטת העלות המופחתת הן במאזן והן בדוח רווח והפסד.

שווי הוגן דרך רווח כולל אחר - בקטגוריה זו מסווגים נכסים פיננסיים אשר המודל העסקי שבו הם מוחזקים הוא שילוב של גביית תזרימי המזומנים החוזיים ומכירת הנכס הפיננסי, ותזרימי המזומנים שלהם כוללים תשלומי קרן וריבית בלבד. המשמעות המעשית של הטיפול בקטגוריה זו היא, שהמידע במאזן מבוסס על שווי הוגן, ואילו המידע בדוח רווח והפסד מבוסס על העלות המופחתת.

שווי הוגן דרך רווח והפסד - קטגוריה זו מהווה את קטגוריית ברירת המחדל. כלומר, כל נכס פיננסי שאינו מסווג לאחת משתי הקטגוריות לעיל, יימדד בשווי הוגן דרך רווח והפסד. לדוגמה, בקטגוריה זו ייכללו נכסים פיננסיים המוחזקים למטרת מסחר ואלה שתזרימי המזומנים שלהם כוללים רכיבים נוספים מלבד תשלומי קרן וריבית. מדידת נכסים אלה מבוססת על השווי ההוגן הן במאזן והן בדוח רווח והפסד. יצוין כי במקרים מסוימים ניתן לבחור לסווג נכסים פיננסיים לקטגוריה זו, אף אם הם עונים לתנאים באחת משתי הקטגוריות לעיל.

חשבונאות גידור

מטרת חשבונאות גידור היא לשקף בדוחות הכספיים את מערכת ניהול הסיכונים של החברה, כאשר היא עושה שימוש במכשירים פיננסיים לניהול החשיפות לסיכונים שונים, כגון שער חליפין של הדולר, מחיר החיטה ו/או שיעור ריבית הפריים.

בהקשר זה יצוין כי המשקיעים מעוניינים במידע לגבי הסיכונים שאליהם חשופה החברה, הפעולות שהנהלת החברה נוקטת לניהול סיכונים אלה, ועד כמה אפקטיבית אסטרטגיית ניהול הסיכונים שמיישמת החברה.

גם בנושא זה, של חשבונאות גידור, הכללים הקיימים כיום (לפני התקן החדש) נחשבים למסובכים ולקשים ליישום. כפועל יוצא, לצורך יישום חשבונאות גידור חברות נדרשו להשקיע עלויות, מאמצים ומשאבים רבים לצורך תיעוד יחסי הגידור, ייעודו ובחינת אפקטיביות הגידור הן מראש והן למפרע.

המודל לחשבונאות גידור בתקן החדש מאפשר לחברות לשקף בצורה טובה יותר את אופן ניהול הסיכונים בדוחות הכספים. כך למשל, מעתה יהיה ניתן לגדר גם רכיבי סיכון של פריטים לא פיננסיים. כמו כן, המודל החדש מאפשר לבצע הערכה כלכלית כבסיס לבחינת אפקטיביות הגידור, וזאת במקום הסף הכמותי הקיים כיום כתנאי ליישום חשבונאות גידור.

ירידת ערך

התקן החדש קובע "מודל צופה פני עתיד" לירידת ערך של נכסים פיננסיים, המבוסס על הפסדי אשראי חזויים של הנכס הפיננסי. מודל זה (צפי עתידי) שונה מהותית מהמודל המיושם כיום, המבוסס על הפסדי אשראי שהתהוו בפועל. יש ליישם את הוראות המודל החדש לגבי נכסים הנמדדים בעלות מופחתת או בשווי הוגן דרך רווח כולל אחר. המודל כולל 3 שלבים, כדלהלן:

■ שלב 1 - במועד רכישת הנכס הפיננסי יש להכיר בהפרשה (הוצאות) להפסדי אשראי חזויים, הנובעים מכשל אשראי אפשרי במהלך 12 החודשים העוקבים. עם זאת, יש לחשב הכנסות ריבית על בסיס הסכום ברוטו, כלומר, בהתעלם מההפרשה להפסדי אשראי חזויים.

■ שלב 2 - אם סיכון האשראי עולה באופן משמעותי, יש להכיר בהפרשה להפסדי אשראי חזויים בגין כשל אשראי אפשרי לאורך מלוא חייו של הנכס הפיננסי. עם זאת, גם במקרה זה, יש להמשיך ולחשב הכנסות ריבית על בסיס הסכום ברוטו, כלומר, בהתעלם מההפרשה להפסדי אשראי חזויים.

■ שלב 3 - אם סיכון האשראי עולה באופן כה משמעותי עד כדי שהמכשיר הפיננסי נחשב לפגום (credit impaired), יש לחשב הכנסות ריבית על בסיס הסכום נטו, כלומר, בהתחשב בהפרשה להפסדי אשראי חזויים.

יצוין כי התקן החדש כולל כבונוס גם טיפול בנושא כאוב במיוחד. הכללים הקיימים כיום לגבי התחייבויות פיננסיות הנמדדות בשווי הוגן, מחייבים לרשום את השינוי בשווי זה בדוח רווח והפסד, גם כאשר הוא נובע משינוי בסיכון האשראי של החברה עצמה.

כך למשל, הרעה משמעותית באיכות האשראי של החברה עצמה מובילה לירידה בשווי ההוגן של ההתחייבות הפיננסית, דבר שגורם דווקא לרישום רווח בדוחות הכספיים.

רישום רווח כאשר איכות האשראי של החברה עצמה יורדת (או רישום הפסד כאשר זו עולה) מייצג חשבונאות שאינה מתיישבת עם האינטואיציה הכלכלית של המשקיעים. בהתאם לכך, התקן החדש דורש לרשום את השינוי בשווי ההוגן במקרים אלה ברווח כולל אחר, ולא ברווח והפסד.

■ הכותב, רואה חשבון ומשפטן, הוא ראש המחלקה המקצועית במשרד RSM שיף הזנפרץ ושות' רואי חשבון.

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עולה ב-6%, אלוני חץ יורדת ב-4.5%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע